Tijdens mijn vakantie in IJsland heb ik een bezoek gebracht aan de duiventuin in een buitenwijk van Reijkjavik en bezocht ik Gunnar Oli Erlingsson in deze stad. Bij deze duiventuin met ongeveer 10 duivenhokken kwam ik spontaan terecht, toen ik een dag een auto had gehuurd en de warmwaterbronnen van Seltún ging bezoeken op het schiereiland Reykjanes. Toevallig kwamen op dat moment net de duiven thuis van een wedvlucht en trof ik een aantal liefhebbers bij hun hokken. Deze hokken staan midden in een onbewoond gebied dicht bij Hafnarfjordur. Voorafgaande aan mijn bezoek had ik geen idee of de duivensport in IJsland wel of niet beoefend zou worden. Via Facebook kwam ik in contact met een duivenliefhebber die in IJsland heeft gewoond en hij bracht mij in contact met Gunnar Oli Erlingsson.

Deze man is één van de motoren van de IJslandse duivensport. Naast dat hij verschillende functies in de IJsandse duivenbond heeft bekleed, verkoopt hij allerhande duivenproducten van voer en supplementen tot en met allerlei andere benodigdheden als waterbakken, voerbakken, manden en noem maar op. Aan Gunnar bracht ik de volgende dag een bezoek.

Tijdens mijn bezoek aan IJsland is mij duidelijk geworden dat je in IJsland heel wat obstakels moet overwinnen om met duiven te kunnen spelen. In veel buurten zal het niet geaccepteerd worden als er een duivenhok in de tuin wordt gezet en er duiven los vliegen. De mannen die ik sprak op de duiventuin gaven allemaal aan dat waar zij woonden geen duiven mochten worden gehouden. En dan is er de factor weer die hier in Nederland de laatste tijd ook veel roet in het eten gooit. Dat is echter niets vergeleken bij de weersomstandigheden die de duiven in IJsland te doorgaans te trotseren hebben. In IJsland komt de maximum zomertemperatuur doorgaans niet boven de 15 graden uit en de vele depressies zorgen voor vaak gure weersomstandigheden van regen (of sneeuw) in combinatie met een harde wind. Ook het landschap van IJsland kun je gerust ruig noemen en bestaat vooral uit lavavelden, bergen, rivieren, grind- en steenwoestijnen en gletsjers.

Gemakkelijke vluchten zijn er dan ook eigenlijk nooit, ondanks dat de maximum afstand die wordt vervlogen zo rond de 400 km bedraagt. Hierdoor wordt er eigenlijk nooit op een vaste dag gevlogen. Afhankelijk van de weersverwachting wordt er hier op vrijdag, zaterdag of zondag gevlogen. Je moet als duivenliefhebber dus ook zeer flexibel zijn. De ene keer wordt op donderdag ingekorfd en een week later kan dat op zaterdag zijn. Maar je weet dat nooit lang van te voren. Ook wordt er regelmatig een vlucht afgelast. Het vliegseizoen start in de 2e week van mei en er worden 10 vluchten per jaar georganiseerd als het weer dat toelaat.

Buiten de hiervoor genoemde obstakels om postduiven te houden in IJsland zijn er nog een aantal factoren van grote invloed. In IJsland is het namelijk verboden om duiven te importeren. Zodoende is het moeilijk om aan duiven te komen. De postduiven in IJsland zijn dan ook grotendeels aan en elkaar verwant en stammen voornamelijk af van duiven die in de jaren 40 en 50 zijn ingevoerd. Natuurlijk is er in die jaren daarna wel eens een eitje gesmokkeld vanuit België en Nederland maar dat is zeer minimaal en de invloed van deze inbreng op het huidige postduivenbestand is te verwaarlozen. Ik heb een aantal duiven in handen gehad en mijn indruk is dat de inbreng van sterke dagfond- en marathonduiven een flinke kwaliteitsimpuls zou kunnen geven.

En dat mag dus helaas niet. Soms komt er nog wel eens een verdwaalde duif met een boot mee, die dan gevangen wordt en ingekruist, maar ook dat mag geen naam hebben. Bovendien zie je sowieso vrijwel geen wilde of verwilderde duiven in IJsland. De reden hiervoor is dat een aantal jaren geleden alle wilde en verwilderde postduiven zijn afgeschoten.

In tegenstelling tot in Nederland en België zit de postduivensport in IJsland in de lift. Daar is echter niet zoveel voor nodig want in Reijkjavik zijn er zo’n 20 postduivenliefhebbers en in het noorden van IJsland in en rond de stad Husavik ongeveer een zelfde aantal. Er komen jaarlijks een aantal liefhebbers bij, maar het zijn natuurlijk kleine aantallen als je het afzet tegen de 16.000 duivenliefhebbers in Nederland. Dit moet je echter in het juiste perspectief zien want hoewel IJsland 3 x zo groot is als Nederland heeft IJsland slechts ongeveer 320.000 inwoners, wat vergelijkbaar is met het aantal inwoners van de stad Utrecht met zo’n 120 liefhebbers. En in dat perspectief gezien valt het verschil nog wel mee en zal IJsland wellicht over een paar jaar Utrecht wel inhalen voor wat betreft het aantal duivenliefhebbers.

Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Redstar Breedingstation

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Sporten / NPO

Er zijn op deze tijd van het jaar weer veel sporten te zien op de televisie zoals veldrijden , voetbal , snooker , ...

Ad de Jong

Schoon schip

Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment. Hopelijk wat vaker zelfs. Zo'n moment dat je beseft dat je nu ...

John Logemann

Onverwacht bezoek

Voorbije week moest ik voor een scan naar Utrecht. Dit was vlakbij Ron van Veggel en we zijn daar op bezoek geweest. ...

Ad de Jong

COLUMNS

Schoon schip

Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment. Hopelijk wat vaker zelfs. Zo'n moment dat je beseft dat je nu ...

John Logemann

Voor wat het waard is

Piet de Weerd zei me ooit: ‘Van duiven ken ik 1%, maar dat is altijd nog oneindig veel meer dan de rest. De ...

Ad Schaerlaeckens

Roofvogelproblematiek in de Duivensport

Velen liefhebbers kampen met de problemen die roofvogels veroorzaken voor hun duiven. Vanuit duivenliefhebbers heerst de ...

Patrick Noorman