Regelmatig word ik benaderd om een tafelkeuring in een vereniging te doen. Een paar maal per jaar ga ik op zo’n uitnodiging in. Het is altijd een plezierige ervaring en daarnaast levert het weer een aantal leuke contacten op. Mijn voorkeur gaat uit naar kleine verenigingen van tussen de 15 en 30 leden. De reden hiervoor is dat ik het educatieve aspect belangrijk vind en dat gaat meestal verloren wanneer de groep te groot is. Daarnaast vind ik het voor een grote groep zitten of staan en een verhaal vertellen voor tientallen tot honderd of meer liefhebbers, meer het karakter hebben van een voorstelling/lezing en dat is niet mijn ding. Het één op één contact ligt mij het beste. Vandaar ook dat het coachen van de individuele liefhebbers mijn hoofdactiviteit is. Wanneer zo’n tafelkeuring mij de mogelijkheid biedt om beginnende liefhebbers en herintreders een kans te geven om hun kennis bij te spijkeren, neem ik zo’n uitnodiging aan. Wanneer ik vermoed dat er voornamelijk liefhebbers komen om een gezellige middag of avond te hebben, neem ik zo’n aanbod niet aan. Ook zogeheten jaarlingenkeuringen waarbij een voorspelling wordt gedaan hoe de te keuren duiven zullen gaan presteren, laat ik aan me voorbij gaan.

Eind december 2015 was ik te gast bij PV de Koerier in Steenwijk. Er waren zo’n honderd duiven van 15 liefhebbers die men door mij liet beoordelen. Wat mij daarbij op viel was de saamhorigheid onderling. Een sterk clubgevoel en het blij zijn voor elkaar als een duif van een sportvriend in de prijzen valt. Van verschillende kanten verzekerde men mij dat dit tijdens het vluchtseizoen net zo gaat. Dat vind ik altijd fijn om te horen. Aan het sociale aspect van de duivensport wordt naar mijn mening nog wel eens te gemakkelijk voorbij gegaan. In een sport als de duivensport met veel oudere leden die niet meer aan het arbeidsproces deelnemen, vervult de vereniging vaak de behoefte aan betekenisvolheid (ergens bij/thuis horen). De Koerier maakt op mij in ieder geval de indruk een vereniging te zijn waar de leden zich thuis voelen.

Volgens Albert Timmerman van de Koerier:

“Bij ons in de vereniging is weinig verloop. De leden respecteren elkaar, zijn wel elkaars concurrenten natuurlijk. Toch is het clubgevoel wel belangrijk. Wat je vaak ziet is dat de toppers niet meer geïnteresseerd zijn in het spel in de vereniging. Dat is in onze vereniging niet het geval. De hoogste eer blijft het generaal kampioenschap in de vereniging.”

Op mijn vraag waarom de Koerier een dergelijk gebeuren als een tafelkeuring organiseert geeft Albert het volgende aan:

“Er is geen animo meer voor de traditionele tentoonstelling. Bij dergelijke tentoonstellingen is er te weinig contact tussen de duivenliefhebbers en de keurmeester en de meeste duivenmannen zoeken prestatieduiven, geen mooie duiven. Zolang ik me kan herinneren (zeker 25 jaar) hebben we dit in de vereniging gedaan. Eerst lieten we het ene jaar een officiële keuring doen op de standaard door een gediplomeerd keurmeester van de GvK en het jaar erna een tafelkeuring. De laatste jaren is er echter weinig belangstelling voor de standaard keuring. Daartegenover staat echter dat de leden erg graag wat willen leren en zijn dan ook zeer gretig wanneer er een duivenkeurder komt met een eigen mening. De kans daarvoor is er met een tafelkeuring, dan is direct contact tussen de keurder en de eigenaren van de duiven.”

Het competitieve element zie ik lang niet altijd in de mate als waarin ik dat nu in Steenwijk zag. Aan deze tafelkeuring was een competitie verbonden waarmee prijzen waren te verdienen in de vorm van een flink aantal vleespakketten. In tegenstelling tot de tafelkeuring van PV de Snelvlucht te Klazienaveen waarover ik in 2013 schreef, hadden de meeste liefhebbers een paar van hun beste duiven meegebracht. En dat was duidelijk merkbaar. Maar liefst 8 van de 15 deelnemers konden één of meerdere vleespakketten mee naar huis nemen. Naar mijn mening is de gemiddelde kwaliteit van de duiven bij de Koerier vrij hoog. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hun club diverse leden heeft die zich op afdelingsniveau en ook landelijk (hebben) onderscheiden.

Ik vroeg Albert naar zijn verklaring:

“Bij ons in de vereniging zijn er veel duiven binnen de vereniging van de goed vliegende leden naar de andere leden gegaan. Dat betekent dan niet dat succes verzekerd is, want er blijft een groot verschil in het managen van een kolonie per liefhebber. De één maakt gewoon meer fouten dan de ander. Maar in de basisduiven van bijna alle leden zitten goede duiven.”

De Koerier heeft 20 leden. Net als bijna overal nemen er meer leden afscheid dan dat er bij komen. Toch heeft de Koerier ook een echte beginner onder haar leden van rond de 20 jaar (Peter Soer) die sinds een jaar met duiven speelt. Ook hij is goed opgevangen door zijn clubgenoten en heeft van verschillende goede liefhebbers binnen de club duiven gekregen. Volgens Albert is hij fanatiek en leert snel.

Volgens Albert voorzien tafelkeuringen in een behoefte. Er is in de wintermaanden wel behoefte aan een gezellige dag van de liefhebbers onder elkaar. Het met elkaar een Chinese maaltijd nuttigen is ook zoiets dat er in Steenwijk dan ook echt bij hoort.

Albert:

“Zo’n dag is tijdens de winterperiode het enige moment dat iedereen weer aanwezig is in de vereniging. Het is dus een goede opfrisser voor het clubgevoel. Op die dag worden dan tevens de kampioenen gehuldigd. Een tafelkeuring geeft dan een extra dimensie aan zo’n dag. De liefhebbers willen erg graag leren hoe het fysiek van een goede duif er uit moet zien. Daarbij hopen de meesten dat er een keurder komt die de koppeling kan leggen tussen goed in de hand en vroeg op de klep. Dat dit laatste niet altijd mogelijk is maakt het altijd spannend. Wat we in het verleden erg vaak gezien hebben is dat de keurders niet consequent waren gedurende het keuren. Dat varieerde dan van veel aandacht aan de eerste duiven maar van latere duiven kon geen goede mening meer gegeven worden. Dat was bij deze keuring duidelijk anders.”

Tot slot vroeg ik Albert of een dergelijke dag een mogelijkheid is om de clubkas te spekken of dat het hen juist geld kost.

“We spelen meestal kiet met dit soort dagen. De liefhebber betaalt wat voor de keuring en we doen een bonnenverkoop onder de leden, dan kost het meestal niet veel. Maar ook al zou het een paar honderd euro kosten, dan nog vinden we zo’n dag belangrijk!”

Nico van Veen

http://www.de-duivencoach.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor