Mijn laatste column over het onderwerp jeugd en duivensport schreef ik anderhalf jaar geleden. Het werd mijn inziens dan ook nodig tijd om weer eens aandacht aan dit onderwerp te schenken. Deze keer breng ik niet één maar drie jeugdliefhebbers tegelijk voor het voetlicht in de minireportage. Het betreft alle drie jeugdliefhebbers uit één vereniging, namelijk van de Streekvliegers uit Staphorst. Deze vereniging doet erg veel om jeugd binnen te halen en niet zonder resultaat als je ziet dat deze club op een bestand van 80 leden maar liefst 15 jeugdleden telt. De gemiddelde leeftijd van de leden ligt dan ook veel lager dan elders. Vorig jaar organiseerde de Streekvliegers een open dag in hun clubgebouw en nieuwe leden worden faciliteiten geboden om op een gunstige wijze duivensport te kunnen beoefenen. Zo biedt deze vereniging de mogelijkheid om een hok, de klok, enz. in bruikleen te nemen, waarbij de kosten voor rekening van de vereniging zijn. Omdat ik dergelijke initiatieven zeer toejuich, wil ik graag ook een steentje bijdragen. Nadat ik had gelezen dat de bekende fondspeler Henri Hoeks een aantal prijzen beschikbaar stelde voor de jeugd in Staphorst, besloot ik om diens voorbeeld te volgen.

Na overleg met Bert Bloemert, bestuurslid van de Streekvliegers, hebben Bert en ik vervolgens  samen een aantal prijzen aangeschaft die op de jonge duivenvlucht Pommeroeul van 17-08 werden vervlogen. De eerste drie winnaars op deze z.g. attractievlucht waren Chris Dunnink (op de foto in het midden), Roeljan Crediet (rechts) en Sander Kooiker (links). Zij staan centraal in deze minireportage.

Chris Dunnink

Chris is 9 jaar oud en heeft sinds een jaar een hokje voor zichzelf dat hij van de vereniging heeft gekregen (1.20 x 1.20 m). Hij is met de duivensport in contact gekomen door zijn vader (Appie Dunnink) en een vriendje. Chris heeft 8 duiven, waarvan er vier afkomstig zijn van zijn vader, drie van clubleden en een opvanger uit Amsterdam. Hij verzorgt zijn duiven zelf met een beetje hulp van zijn vader (v.w.b. het voeren) en zijn moeder (het loslaten). Chris vindt vooral het tam maken van de duiven erg leuk. De duiven zitten dan ook graag op zijn schouders. De keerzijde hiervan is wel dat hij ze soms wat te veel voert, maar zijn vader houdt wel een oogje in het zeil. Chris vindt het leuk dat er zoveel jeugdleden zijn. Vaak wordt er met elkaar gevoetbald. Zijn mooiste prestaties zijn tot nu toe het winnen van deze vlucht bij de jeugd en nog een andere vlucht eveneens bij de jeugd. Zijn beste duif was de 834 die hij van zijn vader had gekregen, maar deze is helaas achtergebleven op Morlincourt. De duif die de 1e prijs won op Pommeroeul was de 13-732. Dit is een blauwbont duivinnetje dat Chris heeft gekregen van Peter van der Haar en die heeft hij gelukkig nog wel.

Roel Jan Crediet

Roel Jan is 20 jaar en heeft vanaf ongeveer maart 2013 postduiven. Hij is één van de nieuwe leden die zich hebben aangemeld op de open dag die de Streekvliegers in december 2012 organiseerde. Roel Jan liep al langer met het idee rond om duiven aan te schaffen, maar had daarbij niet zozeer aan postduiven gedacht. Op de open dag raakte hij echter enthousiast en ook bij zijn vader, die als jongen zelf een paar jaar postduiven had gehad, sloeg het virus weer toe. Roel Jan beoefent de duivensport geheel zelfstandig, maar hij krijgt soms wel advies van Appie Dunnink van wie hij ook duiven heeft gehad. Het mooie aan de duivensport vindt hij vooral het vliegen van zijn koppeltje duiven tijdens de training en het zien thuiskomen van de vlucht. Roel Jan heeft een hokje van 2 x 1.40 meter. Hij is begonnen met 15 duiven en heeft er daar nu nog 13 van. Dat is zeker geen slechte score als je weet dat hij het hele vliegprogramma met de jongen heeft meegedaan. Roel Jan kijkt sowieso tevreden terug op een prima start van zijn duivenloopbaan. Behalve de 2e plaats met de 934 op de attractievlucht Pommeroeul vloog zijn 924 op Wijchen een 1e in de B-divisie en 3e van de hele vereniging met 1014 duiven. Beide duiven heeft hij van Appie Dunnink gekregen en ze zijn er allebei nog.

Sander Kooiker

Sander is 15 jaar en begon op zijn 10e jaar met een paar sierduiven. Die heeft hij ongeveer 2 a 3 jaar gehad. Daarna heeft hij de overstap gemaakt naar postduiven. Sander zag altijd grote koppels postduiven rondvliegen van omwonende liefhebbers en dat vond hij zo mooi dat hij besloot om zelf postduiven te gaan houden. Zijn vader had er ook wel aardigheid in. Dus bouwde deze een mooi hok voor hem van 7,5 meter lang dat in een L vorm is neergezet. Toen Sander twee jaar geleden begon kreeg hij duiven van de vereniging. Met de nakomelingen van deze duiven doet hij al leuk mee. Behalve dat hij de 3e prijs op de attractievlucht won, is hij ook 1e generaal kampioen geworden bij de jeugd. Sander begint het seizoen 2014 met 20 oude duiven en hoopt met ongeveer 25 jonge duiven de resultaten van het afgelopen jaar te verbeteren en stiekem hoopt hij op die discipline een 1e prijs in de gehele vereniging te winnen. Daar zat hij afgelopen jaar met een 4e op Hapert tegen 970 duiven al dichtbij. Dat was met de 959 een zusje van de 960 die de 3e plaats won op de attractievlucht. Beide duiven heeft hij zelf gekweekt uit duiven van Appie Dunnink. Sander kan enorm genieten van het thuiskomen van zijn duiven van de vlucht, vooral als een duif van grote hoogte met hoge snelheid uit de lucht naar beneden komt duiken. Het zien opgroeien van de jonge duiven vindt hij ook prachtig. Sander heeft zijn duiven vrij mak, ze eten uit zijn handen. Wat hij wel lastig vindt is het laten trainen van de duivinnen. Dat lukte afgelopen jaar nog niet echt goed. Naast van duiven houdt hij ook van voetbal en vissen, maar de duiven staan bovenaan. Als Sander deze drive behoudt zal het volgens mij niet lang duren voordat hij die felbegeerde eerste prijs gaat winnen.

Op 4 januari bezocht ik de tentoonstelling van de Streekvliegers. Ook toen was er weer veel aandacht voor de jeugd. Er waren door prominente liefhebbers uit het gehele land bonnen beschikbaar gesteld. Deze bonnen werden verloot onder de jeugdliefhebbers. De landelijk bekende kampioenen Chantal Vredeveld en Marcel Sangers waren bereid gevonden om de trekking te verrichten. Onder luid applaus werden de bonnen uit de emmer gevist en aan de jeugdleden overhandigd. Een prachtig initiatief en een heel sportief gebaar van deze topliefhebbers.

 

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

Boomer - John Logemann

Het kwam gisteren voorbij, op elke zender, in de (digitale) kranten, het lag ook bij veel mensen op de lippen. ...

John Logemann

COLUMNS

Bonnen & duiven - Ad Schaerlaeckens -

WEER EEN Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over ...

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens - Laatste Bon

De bon die we geschonken hadden voor de club in B N ging wel erg duur weg. Maar er komt een herkansing. Voor ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann