Dit is inmiddels mijn vierde en zeker niet mijn laatste column/minireportage over dit onderwerp. Ik laat dit onderwerp regelmatig terugkomen omdat het bij de sport houden van beginners in de duivensport één van mijn doelstellingen is met de-duivencoach.nl. Een van mijn bevindingen van de afgelopen vier jaar, is dat het op een aantal uitzonderingen na, vooral de jongere liefhebbers zijn (helaas een minderheid in duivenland) die het meeste profijt hebben bij mijn adviezen. Veelal zijn deze erg leergierig en willen ze het zo goed mogelijk doen. Erg dankbaar werk dus voor mij om dergelijke enthousiastelingen een duwtje in de rug te kunnen geven. De successen die zij halen vormen een mooi tegenwicht voor de teleurstelling en frustratie die ik soms oploop wanneer mijn adviezen in de wind worden geslagen. Vooral wanneer ik nogal wat energie in iemand of zijn duiven heb gestoken en deze besluit dan toch zijn eigen koers te varen zonder dat hij een stap verder komt, kan ik daar soms best wel wat over lopen tobben. Ik verwacht zeker niet dat iedereen blind en zonder nadenken alles wat ik zeg voor “zoete koek” slikt. Want het is natuurlijk vanzelfsprekend dat ik de waarheid niet in pacht heb en dat zal ik ook nooit beweren. Ik ben me er wel degelijk van bewust dat er een werkelijkheid bestaat waarop de mens geen grip heeft, zo ook dat er binnen de duivensport nog vele mysteries zijn.

Ons menselijk kunnen/weten heeft beslist zijn beperkingen. Het is echter wel erg kort door de bocht om dan maar te stellen dat niemand iets van duiven weet om daarom het toeval maar zijn gang te laten gaan, zoals toch nog erg veel liefhebbers doen onder het mom van er is niemand die het weet. Ik las op “Het Praathuis” de uitspraak “Ik weet het zeker niet beter dan mijn duiven, dus laat ik hen zelf maar een partner zoeken”. Met zulke uitspraken (zeker als die van een goed spelend liefhebber komen) worden beginnende liefhebbers op het verkeerde been gezet en dat vind ik jammer. Zo’n uitspraak moet je echter in het juiste perspectief plaatsen. Bij de desbetreffende liefhebber werkt deze aanpak omdat hij een eigen stammetje bezit, hij maar uit 50% van zijn duiven kweekt en zelf bepaalt welk koppel wel en welk koppel niet geschikt is om jongen groot te brengen. Deze aanpak vergt dus veel kennis, vooral ook van het erfelijk potentieel van je kolonie. De desbetreffende liefhebber deelde me mee dat hij er veel tijd in steekt om zijn duiven te leren kennen. En ook dat met nieuw bijgehaalde duiven zeer voorzichtig wordt omgegaan voordat zij de kans krijgen zelf een partner te kiezen. Hiermee aangevende dat een beginnend liefhebber zijn methode beslist niet moet navolgen.

Hoewel ik de vorige keer schreef ik dat ik rustig zou doorgaan om in sommige gevallen water naar de zee te dragen, in de hoop hiermee een aantal beginners bij de sport te houden, moet ik dus toch bekennen dat dit me soms best moeite kost. Maar zoals gezegd zijn het aantal positieve ervaringen vele malen groter en dat brengt de energievoorraad weer in balans. Eén van de liefhebbers waarmee ik positieve ervaringen heb en er daarom op vertrouw dat hij een paar flinke stappen vooruit zal zetten, is Harmen Faber uit Oldehove. Harmen is 24 jaar en heeft inmiddels al 16 jaar postduiven. Hij is met de duivensport in contact gekomen via de sierduiven die zijn ouders al voor zijn geboorte om de deur hadden vliegen. Op een zekere dag gaf zijn vader deze sierduiven weg. Een dag later stond zijn buurman (wijlen Klaas Groen) met twee postduiven voor de deur met de boodschap dat hij nu met echte duiven zou kunnen beginnen. Behalve deze duiven kreeg de jonge Harmen van hem ook veel advies en hulp. Het hokje voor de sierduiven in het tuinhuisje werd spoedig vervangen door een echt “tweedehands” duivenhok. Net zoals bij de meesten waren de eerste duiven krijgertjes van clubleden. Gaandeweg werden deze duiven echter vervangen door betere duiven van provinciaal en landelijk bekende liefhebbers als Tjalling van der Heide en Wim Deen. Hiermee werden de eerste successen in combinatie met zijn vader behaald. Zijn grootste successen (samen met zijn vader) dateren uit 2011. In de vereniging haalden zij zowel het vitesse- als het fondkampioenschap binnen. Een groot aandeel in deze successen had de 07-771. Deze duivin die ze zelf gekweekt hebben uit een van Loondoffer via Ligtenberg en een duivin van J. Steenbergen uit Groningen, vloog vanaf haar geboortejaar tot en met het seizoen 2012 elk jaar kop op vitesse en midfond en werd twee keer 1e asduif en een keer 2e asduif in de vereniging.

Net als de meeste duivenliefhebbers heeft Harmen veel vragen over diverse aspecten in de duivensport en merkt hij dat het dikwijls lastig is om de juiste antwoorden te krijgen. Je wordt vaak op het verkeerde been gezet en wat bij de één werkt, kan bij een ander totaal verkeerd uitpakken. Harmen zoekt vooral veel naar informatie op internet. Voordat hij op mijn pad kwam stelde Harmen wel eens een vraag op internet, maar met de antwoorden kon hij meestal niet veel. Wel heeft hij van Willem Mulder goede adviezen gekregen om zijn hok te verbouwen. Moeilijk vindt hij vooral het vasthouden van één lijn in de verzorging. “Ik heb nog geen seizoen gehad waarin ik met dezelfde duiven en hetzelfde systeem kon spelen als het seizoen daarvoor. Het moest altijd anders. En ook nu moet ik weer van systeem veranderen omdat ik sinds kort afgestudeerd ben en een baan heb. Toen ik nog studeerde was het in ieder geval een stuk gemakkelijker want toen was ik veel meer thuis. Nu kom ik later thuis dus wordt het qua tijd allemaal wat krapper. Ik ben benieuwd of het gaat lukken. Ik ben benieuwd hoe andere mensen dit doen. Tegelijk denk ik ook dat ik tot een minderheid behoor. Een groot percentage van de duivenmelkers is overdag thuis denk ik. Van de professionalisering van de duivensport waarover je veel leest, is hier in de omgeving overigens weinig te merken. Iedereen doet het hier voor de hobby. De één is wel wat fanatieker dan de ander. Ik ben lid van een kleine vereniging zonder landelijk bekende toppers of grote liefhebbers. Ik snap de kritiek die mensen daarop hebben ook niet zo goed.”

Gevraagd naar zijn sportbeleving en het doel dat hij wil bereiken geeft Harmen aan dat hij geen hoge doelen nastreeft. Hij kan erg genieten van het thuiskomen van zijn duiven en hij heeft groot respect voor het feit dat een duif de weg naar huis kan terugvinden. Daarnaast beleeft Harmen veel plezier aan het kweken en hoopt hij dat het hem zal lukken om een eigen stammetje op te bouwen waarmee hij in de vereniging en het rayon mooie uitslagen kan maken. Harmen geeft aan dat hij het moeilijk vindt om aan goede/betere duiven te komen. “Wanneer je de lat iets hoger wilt leggen qua prestaties dan doemen er vragen op als waar je het beste heen kan en hoeveel geld je er aan wilt en kunt besteden? Ik ben dankbaar dat ik door de-duivencoach.nl in contact ben gebracht met Rene Dalmolen die mij geheel gratis aan jongen van zijn beste duiven heeft geholpen. Als het goed is, zal deze inbreng een kwaliteitsverbetering van mijn hok duiven te weeg gaan brengen.”

Tot slot nog een tweetal vragen.

De investering in tijd en inspanning staat vaak niet in verhouding met het succes dat je als beginnend melker oogst. Hoe zit dat bij jou?

Als je iets wilt moet je er hard voor werken. Dat geldt hier ook. Het is meer een kwestie van volhouden. Af en toe een succesje is dan wel noodzakelijk. Gelukkig is succes relatief en kun je jezelf met weinig tevreden stellen.

Heeft de duivensport nog een toekomst volgens jou?

Jazeker! Het zal veranderen en kleinschaliger worden. Maar degenen die overblijven zijn de meest fanatieke, dus het blijft spannend. Ik denk dat de nieuwe duivensporters vooral gezocht moeten worden onder de jonge gezinnen. Die zijn over het algemeen veel thuis en kunnen samen met de kinderen de sport beoefenen. Als de ervaringen goed zijn zullen ze door blijven gaan als de kinderen uit huis zijn. De kinderen zullen nadat ze gesetteld zijn misschien ook wel weer beginnen omdat ze het kennen van thuis/vroeger. Ik zelf spreek regelmatig mensen die wel geïnteresseerd zijn, maar ik zie ze niet gauw zelf beginnen.

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

Boomer - John Logemann

Het kwam gisteren voorbij, op elke zender, in de (digitale) kranten, het lag ook bij veel mensen op de lippen. ...

John Logemann

COLUMNS

Bonnen & duiven - Ad Schaerlaeckens -

WEER EEN Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over ...

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens - Laatste Bon

De bon die we geschonken hadden voor de club in B N ging wel erg duur weg. Maar er komt een herkansing. Voor ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann