In juni 2011 schreef ik mijn eerste column over dit onderwerp met Jouke Rottiné in de hoofdrol. Inmiddels zijn we twee en een half jaar verder en heeft de sociale media een nog grotere rol binnen de duivensport gekregen. Duivenforums als Het Praathuis en Duivencompetitie bestaan nog steeds. Duiven-forum.nl heeft een andere eigenaar, maar het lijkt er op dat de site uit de lucht is. Kijk je naar het aantal leden van de forums zie je een lichte stijging van 35 leden bij Het Praathuis (nu 700 leden) en Duivencompetitie.nl heeft er met het huidige aantal van 386 leden de afgelopen twee en een half jaar 150 leden bijgekregen. Je zou hier de conclusie uit kunnen trekken dat het discussiëren over duiven op internet niet echt in de lift zit. Maar dat is toch niet helemaal waar, want op Facebook daarentegen zijn er in genoemde periode minstens 10 Nederlandstalige discussiegroepen over postduiven bijgekomen met ieder tussen de 100 en 700 leden. Wanneer je dit echter afzet tegen de buitenlandse duivengroepen met enkele duizenden leden, is dat niet zoveel, maar dat is logisch als je bedenkt dat in veel van die landen (Portugal, Turkije, Polen) de duivensport juist in de lift zit, terwijl het aantal liefhebbers in Nederland steeds verder daalt.

Daar waar het bij Het Praathuis en Duivencompetitie grotendeels draait om het delen van informatie over de duivensport, lees je bij de duivensites op Facebook veel meer grappen en persoonlijke ontboezemingen die dikwijls niets met duiven uit te staan hebben. Dat is uiteraard vrij logisch bij een groep als Duivenmelkerscafé, maar de liefhebbers die uit zijn op interessante en leerzame stukken, zullen over het algemeen ook bij de duivengroepen op Facebook minder aan hun trekken komen dan bij de duivenforums. Het mooie van die forums vind ik dat alle categorieën liefhebbers zijn vertegenwoordigd, van beginner tot kampioen en alles daartussen. Mijn eerste column over dit onderwerp schreef ik vanuit het gezichtspunt van een succesvol liefhebber die vooral veel informatie brengt. Deze keer benader ik dit onderwerp vanuit een liefhebber die er vooral veel heeft gehaald, namelijk Jan Willem Steenbergen uit Zutphen. Jan Willem vliegt in combinatie met zijn moeder voornamelijk overnachtfond. Ik had zijn bijdragen op Het Praathuis onder de naam Stormbringer (titel van een bekend album van de rockband Deep Purple) regelmatig voorbij zien komen voordat ik daadwerkelijk kennis met hem maakte. In het najaar heb ik een paar aangename uurtjes bij Jan Willem en zijn moeder doorgebracht.

Jan Willem is 33 jaar en heeft de duivensport met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn vader heeft vrijwel zijn gehele leven duiven gehad en toen deze kwam te overlijden, ging zijn moeder er mee door. Jan Willem is zelf door de jaren heen afwisselend meer en minder actief bij de duiven betrokken geweest. De omgang met de duiven, het voeren en motiveren om ze tot een topprestatie te brengen is voor hem het mooiste van de duivensport. Maar de sociale contacten en dus ook de sociale media is voor hem ook beslist een aspect van de duivensport waaraan hij veel plezier beleeft. Hij zegt hier onder andere het volgende over; “Het is best moeilijk om je duiven goed op de rails te krijgen en te houden. Vooral wanneer je ziet dat de duiven niet top zijn en je hebt geen idee waar het aan ligt en hoe je ze weer op de rit krijgt. Dan is het erg prettig als er mensen zijn die je willen helpen. Destijds was ik vooral op zoek naar informatie ter verbetering van het duivenhok en kwam zo op Het Praathuis terecht. Dat was in 2008. Ik kwam daar in contact met een aantal leuke mensen die echt kundig zijn en ook bereid waren om me te helpen. Verder is het forum uitermate informatief. Elk onderwerp kan bediscussieerd worden, en het lijkt wel alsof mensen je toch makkelijker helpen als je niet tegen ze vliegt, enkele uitzonderingen daargelaten. In het winterseizoen zit ik weinig op het Praathuis, maar in het zomerseizoen meerdere uren per week. Zeker als je op een fondvlucht zit te wachten vind ik het erg leuk om daar een beetje op te ouwehoeren.”

Jan Willem geeft aan dat de duivensport gemakkelijk lijkt als het goed gaat, maar op het moment dat het met het goed presteren gedaan is, valt het niet mee om het tij te keren. In 2006 zijn Jan Willem en zijn moeder verhuisd. Het hok en de duiven die tot dan toe goed presteerden werden meegenomen naar het nieuwe adres. Deze nieuwe start verliep zeer moeizaam. Hoewel de duiven relatief snel over gewend waren, verspeelden ze dat eerste seizoen direct al hun goede duiven, of ze werden ziek en kwamen opgebrand terug van de vluchten. “Hoewel we al jaren duiven hadden was het niet gemakkelijk om een oorzaak te vinden. Het hokklimaat bleek een belangrijke oorzaak te zijn. De duiven werden keer op keer ziek. In die periode zijn er veel liefhebbers langs geweest, bekende en minder bekende mensen uit de omgeving en van verder weg. Ook via Het Praathuis kreeg ik vele tips. Uiteindelijk is na een aantal aanpassingen het hokklimaat sterk verbeterd en werden de prestaties gelukkig weer beter. Ik ben er hierdoor dan ook van overtuigd geraakt dat goed presteren het resultaat is van goede duiven, een goed hok en de juiste verzorging. Is het hok of de verzorging niet voor elkaar dan kun je ook met goede duiven niets.”

Tot slot nog een paar algemene vragen:

Wat is het mooiste resultaat tot nu toe? Wat wil je nog bereiken?

Het mooiste resultaat vind ik de 35e nationaal Perigueux tegen 9974 duiven, met een duif gekregen van Johnny ten Have. Wat ik vooral mooi zou vinden is constant op goed niveau spelen.

Lees je wel eens een duivenboek en/of duivenkrantjes?

Ja. Mijn laatste boek is “Voedingsadviezen voor uw postduiven” van Willem Mulder. De duivenkrantjes zijn meer de afdeling van mijn moeder. Wanneer er wat interessants in staat krijg ik dat meestal via die weg toegespeeld.

Hoe denk je over het opbouwen van een eigen stammetje?

Op het moment dat je een aantal duiven hebt waar regelmatig wat bruikbaars uitkomt dan vormt zich vanzelf een stammetje duiven waar jij goed mee overweg kunt en die zich aan jou hebben aangepast. Anderzijds moet je niet eindeloos in blijven telen en heb je vers bloed nodig. Daar moet je zeker niet pas mee beginnen wanneer het al te laat is. Verder geloof ik in verbetering door kruising. Wat goed is moet je bewaren maar door in te telen borduur je voort op hetzelfde genenpakket. Door kruising met andere lijnen breng je andere eigenschappen in en nieuwe combinaties van genen die misschien wel beter zijn. Daarnaast verandert de duivensport. Anderen verbeterden in rap tempo de fondduif. De fondduif van vroeger kan nu niet meer mee. Wanneer je maar door blijft fokken met een “zuiver oud ras” geloof ik niet dat je succesvol kunt blijven.”

Haal je vaak duiven bij?

Nee niet vaak, ik koop en krijg wel eens wat maar het is zeker niet zo dat ik in een seizoen meerdere nieuwe duiven van allerlei liefhebbers uit wil proberen. Toevallig heb ik kort geleden wel een aantal duiven gekocht op de verkoping van mijn oom die onlangs overleden is. Ook ruil ik wel eens een duif. Dit jaar hebben wij voor het eerst in de vereniging een duivenruilcompetitie gedaan. Een zeer leuk initiatief, wat helaas een beetje in het water is gevallen door het slechte jonge duivenseizoen dit jaar.

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

Boomer - John Logemann

Het kwam gisteren voorbij, op elke zender, in de (digitale) kranten, het lag ook bij veel mensen op de lippen. ...

John Logemann

COLUMNS

Bonnen & duiven - Ad Schaerlaeckens -

WEER EEN Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over ...

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens - Laatste Bon

De bon die we geschonken hadden voor de club in B N ging wel erg duur weg. Maar er komt een herkansing. Voor ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann