Regelmatig komt in gesprekken en mailwisselingen het onderwerp kweekkoppels ter sprake. Op de veilingsites struikel je bijna over al die kweekkoppels die vele toppers op de wereld zouden hebben gezet. Wanneer je eventjes googelt vindt je al snel tientallen zogenaamde wonderkoppels. Bij een aantal van die koppels kun je grote vraagtekens plaatsen of dit wel echt wonderkoppels zijn, of dat deze alleen voor de commercie dit predicaat hebben gekregen. Er zijn echter wel degelijk een aantal koppels dat voor een groot percentage zeer goed presterend nageslacht heeft gezorgd. Een vijftal koppels waarvan ik met grote regelmaat nazaten in mijn handen krijg tijdens mijn hokbezoeken zijn: het Betuwekoppel van Jan Peters, Leonardo x Tinkelbel van Arie Dijkstra, Rossi x Spinneke van Leo Heremans, Mattens x Sissi van Ad Schaerlaeckens en Bijter x Visje van Combinatie (Jans) de Vries. Het zal niet lukken om deze koppels alle vijf nog in levende lijve te zien, maar recent heb ik de Bijter van Jans de Vries op inmiddels 14 jarige leeftijd nog in handen gehad.

Dat vond ik wel erg bijzonder omdat ik in de afgelopen jaren misschien wel 500 of meer nazaten van deze doffer heb beoordeeld. Dit inspireerde mij om een column over beroemde kweekkoppels te schrijven en natuurlijk is de eerste column gewijd aan Jans de Vries, de eigenaar en ontdekker van het beroemde koppel Bijter x Visje. Een paar maanden geleden bezocht ik Jans en zijn compagnon Gerard Mensen in Klazienaveen.  

 

Jans is 54 jaar en heeft van jongsaf aan al duiven. Zijn vader had duiven en Jans hielp zijn vader al vanaf dat hij kon lopen met het verzorgen van de duiven. Op zijn 16e jaar werd hij zelf ook lid om direct al in het bestuur plaats te nemen als penningmeester. Vanaf dat moment begonnen als Combinatie de Vries ook de eerste grote successen. Zijn vader was namelijk meer liefhebber dan speler. Terwijl Jans vanaf dat hij lid werd er alles voor ging doen om beter te presteren. En die resultaten zijn er dan ook gekomen. Jans heeft samen met zijn vader tot 2006 en na diens overlijden t/m 2008 samen met zijn dochter Jorine gespeeld als Combinatie de Vries. Vanaf 2009 speelt Jans samen met Gerard Mensen onder de naam Combinatie De Vries-Mensen. Tussen 2001 en 2007 werden de grootste successen uit zijn loopbaan behaald. Deze succesvolle periode viel vrijwel samen met een ernstige spierziekte die zich vanaf 2003 bij Jans ging manifesteren. Het is overigens kenmerkend voor de duivenloopbaan van Jans dat hoogte- en dieptepunten zich vrijwel gelijktijdig aandienden. Zo werd in 2006 in het weekeinde dat zijn vader overleed een 1e en 2e in de afdeling gespeeld met één van de allermooiste uitslagen uit zijn duivenloopbaan. In 2007 speelde hij twee vluchten op dezelfde dag met op de ene vlucht (Houdeng) een superuitslag met 10 van de 10 waarvan 7 bij de eerste 12 in het rayon en in de afdeling tegen 16.689 duiven 2e, 3e, 4e, 21e, 22e, 35e, 37e en op de 427e plek alle 10 thuis. Dus 100 % bijna 1 op 40 prijs!!!!! Terwijl hij diezelfde dag op Sourdun er totaal onderdoor ging.

Enkele grote successen van Jans zijn het 1e hokkampioenschap jonge duiven van afdeling 10 in 2004, het 1e hokkampioenschap midfond van afdeling 10 in 2006 en 2007, het 3e hokkampioenschap midfond over heel Nederland en als klap op de vuurpijl de beste midfondduif op de West Europese Landen Cup 2008 in Dortmund. Al deze successen en nog vele anderen zijn te danken aan het blauwe stamkoppel “de Bijter en het Visje”. En niet alleen bij hemzelf, maar vooral ook bij vele anderen worden tot op de dag van vandaag grote successen behaald met nazaten van dit kweekkoppel. Het koppel Bijter x Visje is uit toeval ontstaan. Het Visje had Jans in 1998 als jong van Willem van Waardenburg op een bon gekocht. Willem die een overnachtvlieger was had de club een bon geschonken. Hierop werd niet geboden en omdat Jans alle bonnen zelf had ingezet werd hij de eigenaar van een jong uit het enige koppel programmaduiven dat Willem bezat (Klak/Jan Ouwerkerk). En dat was het Visje. Jans maakte eens de opmerking dat hij zich met zo’n duivin als een vis in het water voelde. Dat leverde later de naam “het Visje” op. Uit het Visje die als jonge duif zelf zeer goed afkwam en op advies van Gradie Kampman daarna meteen op de kweek werd gezet, werd als jaarling de duifkampioen jong gekweekt en een doffer die drie maal een eerste vloog. Ze stond toen op een oude kweekdoffer die het jaar daarop niet meer bevruchtte. De Bijter was afkomstig van Gradie Kampman. Deze had een doffer die niet meer kon vliegen nadat hij tegen een auto was gevlogen. Deze doffer was zo fel dat hij altijd aan je broekspijp hing wanneer je het hok inging. Toen de vader van Jans aangaf dat hij ook wel zo’n bijter wilde, verhuisde er een jong van deze doffer, die hetzelfde karakter had, naar het kweekhok van Combinatie de Vries. Hij werd tegen een oude kweekduivin gezet. Toen deze duivin niet meer legde en de doffer van het Visje niet meer bevruchtte werden de Bijter en het Visje bij elkaar gezet en een super koppel was geboren. Vrijwel alle jongen daaruit en veel van hun nakweek vlogen aan de lopende band kopprijzen. Beide duiven hebben wel eens kort op een andere partner gestaan. En ook daaruit kwamen goede duiven, maar toch niet van hetzelfde kaliber.

Vanwege zijn spierziekte kon Jans zijn duiven steeds minder goed verzorgen. Nadat zijn dochter naar het middelbare onderwijs ging besloot Jans om eind 2007 het grootste deel van de kwekers te verkopen en in 2008 zelfstandig met een paar koppels door te spelen. Echter het kon niet meer op de manier die hij gewend was. Hij kon zelf geen duiven meer van de grond pakken en hij was veel te afhankelijk van anderen. Om die reden is hij in 2009 samen met Gerard Mensen samen gaan spelen vanaf het erf van Gerard. Zonder duiven kan Jans niet. Hij geniet enorm van de omgang met zijn duiven (de kwekers zitten op zijn huisadres) en op de tweede plaats is het sociale contact, de omgang met sportvrienden voor hem ook een bron van plezier, al wordt dat helaas wel wat minder. De verliezen met de jonge duiven verminderen daarnaast ook het plezier dat hij aan de sport beleeft. De waarde die een liefhebber aan zijn duiven hecht is helaas niet voor iedereen gelijk, zegt Jans. Hij zou graag zien dat sommige mensen wat zuiniger op hun duiven zouden zijn, dat is ook goed voor het imago van de sport. Jans kan erg slecht tegen het verlies van duiven en heeft zelf nog nooit duiven ingekorfd die niet in staat waren om prijs te vliegen.

Het kweken van goede duiven is nooit een doel op zich geweest. Natuurlijk kwam er na de grote successen veel vraag om jonge duiven en was de verleiding soms groot om extra te gaan kweken voor de verkoop, maar hier heeft Jans nooit aan toegegeven. Spelen en dat op topniveau is altijd zijn hoofddoel geweest. Het thuiskomen van de vlucht was op het oude adres vooral erg genieten, zegt Jans.

Tot slot nog een aantal vragen aan Jans

Heb je er een verklaring voor waarom dit zo’n goed koppel was? Nee. Geen idee.

Heb je je erg verdiept in het kweken op zich? Nee, ik heb hier wel vaak met gerenommeerde spelers over gesproken als Hans de Zwart, Frans Zwols en Steven van Breemen, maar ik heb me er nooit echt in verdiept. Gradie Kampman was mijn adviseur en leermeester. Van hem heb ik veel opgestoken, vooral op het gebied van selecteren van jonge duiven en jaarlingen. Bij oude duiven laat ik alleen de mand selecteren.

Ben je met de nazaten van het kweekkoppel gericht gaan kweken. Ik doel dan op inteelt, lijnenteelt en door gebruik te maken van inzichten van bekende duivenkwekers? Nee, ik heb wel op verzoek van Hans de Zwart enkele koppels samen gezet, maar deze koppels gaven geen jongen die beter waren dan jongen uit andere koppels. Ik heb wel ontdekt dat de dochters uit Bijter x Visje vaak de beste vliegers waren en dat bij de zonen van dit koppel hun jongen vaak weer betere vliegers zaten dan hun vaders.

Geloof je zelf in superkoppels? Ja zeker wel. Jan en Wal Zoontjes hebben hun stam ook opgebouwd met een dergelijk kweekkoppel en ook het Conimixkoppel van Johan van Boxmeer mag je rustig een superkoppel noemen.

Wanneer is een koppel voor jou een goed kweekkoppel? Als de nakweek meerdere generaties topvliegers voortbrengt.

Hou je rekening met de oogkleuren bij het vormen van koppels? Ja. Ik heb zelf niet de kennis. In deze volg ik de adviezen op van Bennie van Dijk en Steven van Breemen.

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor