Op 7 januari schreef ik mijn laatste column over het onderwerp duiven aanschaffen. Nu het veilingseizoen in volle gang is, vond ik het weer eens tijd worden voor een vervolg hierop. Behalve dat ik in mijn columns altijd een liefhebber aan het woord laat over het desbetreffende onderwerp, verwerk ik in mijn columns ook mailwisselingen, chatberichten van Facebook en discussies op de duivenforums. En daarnaast pak ik er ook regelmatig een duivenboek bij. Zo stuitte ik tijdens het schrijven van deze column op een vraaggesprek met Joep van Dongen dat is opgenomen in het boek “Zo moeder, zo zoon” van H. Breuer, een bekend schrijver over de duivensport. Dit vraaggesprek vond begin jaren zeventig plaats, toen Joep er al een hele carrière in de duivensport had opzitten, o.a. als hokverzorger van de destijds wereldberoemde Ko Nipius. Joep was op dat moment manager van het kweekstation “De Witte Molen”. Hij kreeg jaarlijks duizenden duiven in handen en kwam op vele hokken. Er werd van hem gezegd dat hij zelfs in het donker in staat was om bij iemand de beste duiven van het hok te halen. Hoewel het al 40 jaar geleden is dat dit vraaggesprek werd opgetekend, is het merendeel van wat Joep zegt over het aanschaffen van duiven, koppels samenstellen en selecteren nog altijd zeer actueel.

Ik kan me in alles wat hij hierover zegt voor de volle honderd procent vinden. En wat ik bijzonder vind is dat Gosse Agema uit Dokkum, die ik in deze minireportage over dit onderwerp bevraagd heb, vrijwel een zelfde visie over dit onderwerp heeft, zonder dat hij ooit iets gelezen of gehoord heeft over Joep van Dongen. Gosse is een jonge liefhebber van 27 jaar, maar inmiddels al weer zo’n 15 jaar actief in de duivensport. Eerst in combinatie met zijn vader en sinds een paar jaar als zelfstandig liefhebber met hulp van zijn vrouw Jolanda. Met zijn vader samen werden verschillende kampioenschappen behaald, maar het mooiste resultaat vindt hij zelf het winnen van de 6e prijs in sector 4 van Nationaal Munchen (5142 duiven). Gosse hoopt in de toekomst nog vaker dergelijke prestaties te behalen en dan met name op de middaglossing. Zijn streven is om binnen een paar jaar op een overnachtvlucht de hoofdprijs binnen te halen. Om die reden is hij de afgelopen twee jaar op zoek geweest naar liefhebbers en duiven die op deze discipline goed presteren. Een zoektocht waarbij hij zich vooral baseerde op de uitslagen. Ik schreef al eerder dat succes begint bij goede en zeer goede duiven en dat je uiterst zorgvuldig te werk dient te gaan bij de aanschaf van duiven. Gosse zegt hier desgevraagd het volgende over: “De hele duivensport draait om goede duiven dat zie je bij diverse tophokken ook altijd terug. Toen ik twee jaar geleden de overstap wilde maken naar de grote fond ben ik dan ook weloverwogen te werk gegaan.

Je kunt rustig stellen dat ik de afgelopen twee jaar flink in duiven heb geïnvesteerd. Ik heb na zorgvuldig de uitslagen te hebben bestudeerd, duiven aangeschaft bij de gebroeders Limburg uit Zuidveen, Arnold Kok uit IIsselmuiden, Ronnie Leusink uit Engwierum en de gebroeders Keekstra uit Bornwird. Stuk voor stuk topspelers op de grote fond hier in het noorden. Met deze duiven probeer ik nu een sterk hok op te bouwen voor de middaglossing. Mijn eerste doel is om nu zoveel mogelijk te kweken en de kweekproducten daarna goed uit te testen. Daarnaast ben ik eigenlijk altijd wel op zoek naar versterking. Ik schaf alleen jongen aan van duiven die in de top 10 hebben gevlogen in groot verband (afdeling, NPO en nationaal). Geen broers of zussen of jongen daaruit.”

In deze tijd worden er veel duiven verhandeld via internet. Ik vind zelf dat hier erg veel risico’s aanzitten en adviseer een ieder altijd om heel voorzichtig te zijn alvorens hij of zij via internet een duif aanschaft. Er wordt namelijk ontzettend veel “rommel” via internet verkocht. Opgeleukte stamkaarten met de meest bijzondere tot de fantasie sprekende namen zitten aan waardeloze duiven geplakt en velen trappen in de val van zo’n zogenaamd mooie stamkaart. Ook Gosse is van mening dat wanneer je duiven wilt aanschaffen je dit beter niet via internet kan doen. “Duivenhandel gaat tegenwoordig te veel via internet. Je kan niet zien wat je koopt. Dat is niet verstandig. Er zijn veel teveel mensen die alleen maar naar een stamboom kijken of naar de naam van de liefhebber. Er wordt veel teveel op goed geluk gekocht en er wordt niet gekeken naar de duiven zelf en hun prestaties, maar alleen maar naar de stamboom.”

Joep van Dongen zei veertig jaar geleden al dat je secuur moet zijn met het uitzoeken van de (kampioenen)hokken vanwaar je duiven gaat halen. Hij gaf het advies dat je moet proberen om zoveel mogelijk te weten te komen van de herkomst van een duif en diens voorouders. Dit is ook de manier waarop Gosse te werk gaat. “Bij de aanschaf van duiven let ik op de eerste plaats op de afstamming. Het liefst moeten de vader en moeder goede prestaties hebben behaald, of in ieder geval minstens drie van de vier grootouders. Maar ik koop absoluut geen duiven waarbij de presterende duiven pas de overgrootouders zijn. Als je overweegt om ergens duiven te kopen moet je van te voren goed uitzoeken wat de liefhebber en zijn duiven de afgelopen 3 jaar hebben laten zien en niet wat hij 10 jaar of langer geleden heeft gepresteerd. Koop geen oude roem, maar alleen duiven bij liefhebbers op het moment dat deze zelf op topniveau presteren! Goed lezen van de uitslagen is hiervoor een vereiste. Zelf haal ik het liefste duiven bij een liefhebber die zowel een kopduif draait als daarnaast ook een goed prijspercentage. Daaraan kun je zien dat de liefhebber een goed hok duiven heeft. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat je de desbetreffende liefhebber kunt vertrouwen. Dus ik probeer ook altijd iets te weten te komen over de desbetreffende liefhebber voordat ik er duiven ga aanschaffen. De liefhebber moet niet alleen maar dollartekens in de ogen hebben.”

Ter afsluiting nog een paar vragen.

Wat vindt je het mooiste van de duivensport?

Het thuiskomen van de vlucht. Ik kan echt naar een vlucht toeleven. Het kost mij dan soms ook grote moeite om duiven thuis te houden wanneer er zeer slecht weer voorspeld wordt.

Waar heb jij het meest van geleerd?

Lezen over de duivensport doe ik niet zoveel. Wel pluis ik de uitslagen van de afdeling altijd door. Ook heb ik verschillende films van “de Koerier” bekeken. Maar het liefst ga ik op hokbezoek bij echte tophokken. Daar leer ik het meeste van.

Ruil je dikwijls met sportgenoten en doe je aan samenkweek?

Ja ik ruil veel met duivenvrienden. Ook doe ik wel eens aan samenkweek. Ook geef ik regelmatig jongen weg, zodat ik kan zien wat ze doen op andere hokken.

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

Boomer - John Logemann

Het kwam gisteren voorbij, op elke zender, in de (digitale) kranten, het lag ook bij veel mensen op de lippen. ...

John Logemann

COLUMNS

Bonnen & duiven - Ad Schaerlaeckens -

WEER EEN Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over ...

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens - Laatste Bon

De bon die we geschonken hadden voor de club in B N ging wel erg duur weg. Maar er komt een herkansing. Voor ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann