Sinds de start met de-duivencoach.nl in november 2009 zijn er inmiddels ruim 30.000 duiven door mijn handen gegaan. De overgrote meerderheid van deze duiven (2/3) behoorde toe aan liefhebbers uit de afdelingen 3 (Oost Brabant) en 8 (Gelders Overijsselse Unie). Daarna gevolgd door leden van afdeling 11 (Friesland en een groot deel van Flevoland) en afdeling 10 (Groningen-Drenthe) met nog een handjevol klanten uit afdeling 7. Ik heb dus geen goed beeld van hoe het ervoor staat in de niet genoemde afdelingen, behalve dan op basis van de duiven die ik in handen krijg die aangeschaft zijn bij liefhebbers uit de niet genoemde provincies. Dat betreft dan dikwijls midfondduiven van de bekende hokken uit Dordrecht en fondduiven uit Steenbergen en Middelharnis. Veel liefhebbers weten goed de weg naar deze (beroemde) hokken te vinden. Echter wat hierbij ook zeker een rol speelt is dat veel echte topduiven uit bepaalde sterk spelende regio’s komen. In mijn eigen woonomgeving zijn dat bijvoorbeeld mijn woonplaats Meppel en het naburige Staphorst, de omgeving van Coevorden, Nieuw Amsterdam en Klazienaveen, de omgeving van Harderwijk en natuurlijk Genemuiden, Kampen en omgeving. In de afdeling Friesland zijn Urk, Steenwijk en omgeving, Zwaagwesteinde en omstreken plaatsen waar menige kampioen uit het ei gekropen is.

In Brabant is het vooral het gebied tussen Den Bosch en Nijmegen waar ik veel extra goede duiven tegenkom. Dit zijn dan de regio’s waar ik redelijk bekend ben met wat er rondvliegt. Zoals gezegd zijn er uiteraard nog veel meer sterk spelende regio’s in den lande. Wat deze regio’s met elkaar gemeen hebben, is dat er enkele zeer fanatieke spelers wonen met absolute topduiven die in hun kielzog vele liefhebbers uit hun omgeving meeslepen. Maar niet alleen dat. Ik durf rustig te beweren dat er in deze regio’s veel strenger wordt geselecteerd dan in gebieden waar de gemiddelde kwaliteit een stuk lager ligt. Hierbij kom ik op het onderwerp van deze column, namelijk het belang van selectie.

Het belang van selecteren wordt binnen de duivensport zwaar onderschat. Onverschillig naar welke sector je kijkt waar dieren worden gehouden, wordt middels selecteren de basis gelegd voor het gewenste resultaat. Op mijn website heb ik uitgebreid beschreven welke criteria ik hanteer bij het beoordelen/selecteren. Dit betreft naast kweek- en vliegprestaties, de afstamming, lichaamsbouw en gezondheid (vitaliteit). Een ieder weet dat het bij goede postduiven vooral gaat om goede gezonde duiven die veel natuurlijke weerstand hebben tegen de meest voorkomende ziektes, stressbestendige en karaktervolle duiven die zich goed kunnen handhaven op het hok maar ook in de reismand, een goede lichaamsbouw zonder grote afwijkingen (het gaat immers om het leveren van sportieve prestaties) en het allerbelangrijkste natuurlijk, een goed oriëntatievermogen. Dat laatste is uiteraard niet aan de buitenkant of het gedrag van de duif te zien en kun je alleen door de mand laten beoordelen. Op Facebook, forums, duivenwebsites en duivenbladen wordt heel vaak geschreven dat niemand er ”verstand” van heeft. Ik kan me daar verschrikkelijk aan ergeren. Het geloof in stamkaarten is daarentegen heel groot als je ziet wat voor bedragen er uitgegeven worden aan waardeloze duiven. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat veel duivenliefhebbers wel (soms veel) geld uitgeven aan papier, terwijl ze er geen cent voor over hebben om een specialist op het gebied van beoordelen/selecteren hun duiven te laten beoordelen. Ze zouden zich heel veel geld en teleurstellingen kunnen besparen.

Een van de mensen met wie ik over dit onderwerp sprak is Mari Broeren uit Den Dungen. Mari is 62 jaar oud en heeft duiven vanaf 1991 dus ongeveer 22 jaar. Zo rond zijn 40e kwam hij door zijn zoon, die destijds 12 jaar oud was, in de duivensport. Daarvoor had Mari nog nooit een duif in zijn handen gehad. Mari zijn zoon begon, door een kennis met het duivenvirus aangestoken, erg enthousiast in de sport en sleepte gaandeweg zijn vader mee in zijn enthousiasme. Zijn zoon ging na verloop van een jaar of vijf liever achter de meiden aan dan achter de duiven. Omdat de resultaten zodanig waren dat zijn vader het niet over zijn hart kon verkrijgen om de duiven op te ruimen nam Mari toen het stokje van zijn zoon over. De duiven waar destijds mee is begonnen kwamen van Hans van Dal uit ’s Hertogenbosch die hem de grondbeginselen van de duivensport heeft bijgebracht en hem ook tot op de dag van vandaag bijstaat met advies en duiven. Op het gebied van voeding en bijproducten wordt eveneens het advies van Hans gevolgd. Verder heeft hij veel opgestoken uit de columns van Martin van Zon en Gert Jan Beute. Het winnen van een kopprijs in groot verband is het doel waar Mari voor gaat. In het verleden heeft hij dat genoegen al een aantal keren kunnen smaken zoals het winnen van een 1e tegen 30.000 duiven en een 2e tegen 29.000 duiven en daarnaast ook verschillende 1e prijzen in verenigings- en rayonverband. Inmiddels heeft Mari zijn vizier vooral op de eendaagse fond gericht. Hij zegt over deze keuze het volgende; “Op alle vluchten goed spelen is sowieso zeer moeilijk en daarnaast zijn wind en ligging op die vluchten in mindere mate bepalend en komt het veel meer op de kwaliteit van de duif aan. Lang niet alle duiven zijn geschikt voor de eendaagse fond en zeker niet als het erg zwaar gaat. Ik vind het zelf zeer moeilijk om een duif op waarde te schatten, dus om te bepalen op wat voor soort vluchten de desbetreffende duif het best gespeeld kan worden.”

En met deze woorden van Mari zijn we weer terug bij het onderwerp van deze column namelijk het selecteren. Mari geeft hier namelijk mee aan dat hij moeilijk een vitesseduif van een eendaagse fondduif of een overnachtduif kan onderscheiden, met andere woorden de afstandsgeschiktheid van een duif niet kan bepalen. Daarin is hij lang niet de enige. Ik durf hier rustig te stellen dat de overgrote meerderheid van de duivenliefhebbers dat onderscheid niet ziet of voelt. Dat is natuurlijk helemaal geen ramp, want in iedere club of samenspel zijn er liefhebbers die deze vaardigheid wel bezitten. Het is gewoon een kwestie van gebruik maken van een anders kwaliteiten. Ik vergelijk dat met autorijden. Kunnen rijden is de hoofdzaak, maar daarvoor hoef je niet te weten hoe de motor werkt en allerlei technische details te kennen. Daar zijn monteurs voor. Als je maar weet wie een goede monteur is. Zo is het in de duivensport ook. Maak gebruik van de kennis en kunde van anderen op die terreinen waar je zelf niet in thuis bent. Dat gebeurt veel te weinig.

Tot slot heb ik Mari een paar vragen over dit onderwerp voorgelegd.

Vindt jij ook dat het belang van selecteren binnen de duivensport zwaar wordt onderschat?  

Ja. Ik denk dat je zonder goed en streng te selecteren geen goed hok duiven kunt opbouwen. Dit betreft dan niet alleen de vliegkwaliteiten maar vooral ook de kweekkwaliteiten van een duif, want volgens mij is de kweek toch het begin van goede prestaties. De kweekkoppels die je samenstelt moeten van goede kwaliteit zijn. Je moet geen probeersels op de kweek zetten. Dat gebeurt nog veel te vaak en daarbij wordt er dan teveel aan het toeval overgelaten. Dat doe ik zelf ook nog te vaak, tegen beter weten in.

Door goed te selecteren en met de beste duiven te kweken wordt de basis gelegd van een presterend hok zeg je. Ik ben het daar volledig mee eens. Maar hoe zou het dan komen dat er zo weinig mensen gebruik maken van iemand die het selecteren goed in de vingers heeft?

Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik denk dat de meeste duivenliefhebbers denken dat ze het zelf wel kunnen. Maar volgens mij geldt dat laatste alleen voor de kampioenen. Onder hen zullen vooral de mensen te vinden zijn die het in de vingers hebben, die niet snel iemand anders nodig hebben voor het selecteren. Ook denk ik dat er nog genoeg mensen zijn die niet weten bij wie ze daarvoor zouden kunnen aankloppen. En wat ik ook zeker weet, is dat er veel liefhebbers zijn die van zichzelf wel weten dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken bij het selecteren, maar het niet aandurven om er iemand bij te halen vanwege eventueel geroddel in de club. Je hoort en leest toch ook vaak dat niemand er verstand van heeft. Maar wat is verstand er van hebben, vraag ik me dan af. Je kunt toch nooit alles weten!

De achtergrond van selecteren is dat zowel gewenste als ongewenste eigenschappen erfelijk bepaald zijn en dat je zoveel mogelijk de ongewenste eigenschappen/lichaamskenmerken er uit selecteert. Het lijkt eenvoudig, toch zitten er op de meeste hokken veel duiven die het aanhouden niet waard zijn? Wat is hiervan volgens jou de reden?

Ik denk dat de meeste liefhebbers niet streng genoeg selecteren. Ze blijven altijd met dezelfde duiven zitten en kweken alleen hier uit zonder iets bij te halen dat beter is. Terwijl alle grote namen in de duivensport alles afstropen op zoek naar betere duiven. Daar komt nog bij dat de jongen uit de beste duiven van goed spelende liefhebbers voor velen niet te betalen zijn. Ik zie wel om me heen dat het anders kan. Liefhebbers die jarenlang nauwelijks op de uitslag konden komen, beginnen plotseling beter te presteren. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat ze in het bezit zijn gekomen van betere duiven en hulp hebben gekregen of ingeroepen bij het selecteren en koppelen. Ik ben er van overtuigd dat wanneer je goede duiven bezit en die goed begeleid iedereen goede prestaties kan neerzetten.

De-duivencoach.nl - Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

Boomer - John Logemann

Het kwam gisteren voorbij, op elke zender, in de (digitale) kranten, het lag ook bij veel mensen op de lippen. ...

John Logemann

COLUMNS

Bonnen & duiven - Ad Schaerlaeckens -

WEER EEN Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over ...

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens - Laatste Bon

De bon die we geschonken hadden voor de club in B N ging wel erg duur weg. Maar er komt een herkansing. Voor ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann