Een van de mooiste aspecten van mijn activiteiten met de-duivencoach.nl vind ik het contact met mensen uit alle lagen van de bevolking. Ik ontmoet veel interessante mensen en een ieder heeft zijn eigen verhaal. Al verschillende keren kreeg ik als reactie op één van mijn columns de opmerking; “Ga vooral zo door met het voor het voetlicht halen van bijzondere mensen”. Met deze opmerking in mijn achterhoofd kocht in een bonnetje van de hoofpersoon van deze column/minireportage en bezocht ik hem een paar maanden geleden. Het betreft Jan Koopmans alias de zingende duivenmelker uit het Friese Tijnje. Jan is in 1996 begonnen met postduiven na een carrière in de paardensport waar hij vanaf zijn 16e jaar actief in was. In de paardensport heeft hij diverse successen behaald met als hoogtepunt het kampioenschap van Friesland in 1985 en 1986. Tijdens zijn jeugd heeft hij duiven gehad, maar dat was meer voor de aardigheid en dat waren voornamelijk sierduiven. Lid van een club is hij in die tijd nooit geworden omdat de paardensport hem destijds veel meer trok. Pas nadat Jan in de jaren negentig verhuisde naar Heerenveen kwamen de duiven weer in beeld.

Via zijn toenmalige zwager Hans Huyzer uit Minnertsga en een neef van zijn toenmalige vrouw kwamen de eerste duiven en een jaar later werd hij lid van een postduivenvereniging. Na zijn verhuizing in 1999 heeft hij 10 jaar in combinatie met zijn zwager Dikkie de Jong de programmavluchten gevlogen. Nadat hij voor zichzelf begon te vliegen ging Jan zich meer op de fond toeleggen, zowel eendaagse als overnachtfond. Er werden duiven aangeschaft van Siebren Wind, Lucas Lageveen, Piter Beerda en Bennie de Vries. Met de nazaten van deze duiven werden regelmatig mooie uitslagen gemaakt, zowel op de fond als ook met de jonge duiven. Vooral in 2010 ging het fantastisch met de jonge duiven. In de club en in het rayon 1e aangewezen jong en in de gehele afdeling Friesland 5e aangewezen jong. Het is niet gemakkelijk om aan de kop mee te draaien, maar als dat dan zo nu en dan eens lukt geeft dat wel een enorme kick, zegt Jan. Vanaf volgend jaar speelt Jan in combinatie met Maarten en Riekie Tang en gaan ze zich helemaal op de overnachtvluchten richten. En als er dan in de toekomst een keer een hele vroege op St. Vincent wordt gedraaid komt daarmee een droom van Jan uit. Ik hoop voor Jan dat dit hem en zijn nieuwe compagnons gaat lukken.

Je ziet in de duivensport net als elders in de maatschappij een toenemend individualisme en daarmee gepaard gaande een verschuiving van normen en waarden. Vroeger was het bijna vanzelfsprekend dat wie goed doet goed ontmoet, maar tegenwoordig wordt iemand die altijd voor een ander klaar staat, niet zelden een verliezer genoemd. Dikwijls wordt er achter zijn of haar rug de draak met hem gestoken en misbruik van zijn of haar goedheid gemaakt. Een ieder zal hier voorbeelden genoeg van kennen zoals het duiven lenen en ze later ziek of helemaal niet meer terug geven, afspreken om duiven te ruilen van elkaars beste duiven, maar in plaats daarvan jongen uit een veel minder goede duif krijgen, wekelijks gaan rijden om de duiven af te richten en de duiven van een clubgenoot niet mee willen nemen, oudere liefhebbers zonder auto niet willen helpen met de duiven weg te brengen en/of de klok af te slaan, etc. Ik ga er toch maar vanuit dat dit een kleine minderheid is en dat de meerderheid er wel plezier aan beleeft om een ander te kunnen helpen. In de vereniging waar Jan sinds een paar jaar lid is, Us Nocht te Oudehorne, is hulpvaardigheid geen loze kreet en staat iedereen voor elkaar klaar met raad en daad.

 “Iedereen helpt elkaar, de betere spelers helpen de minderen en beginners aan betere duiven en er zijn een paar liefhebbers die altijd klaar staan als iemand een nieuw hok nodig heeft. Het zijn allemaal fijne jongens die wat voor elkaar over hebben. Als er problemen zijn worden die altijd gelijk opgelost. Dat is mooi want we hebben elkaar allemaal nodig. In zo’n vereniging voel ik me goed thuis. Bovendien is het erg gezellig. Hoewel ik het zelf nooit zo heel laat maak, wordt er vaak tot in de kleine uurtjes gemolken met een potje bier. Onze vereniging noemt zichzelf op hun website “de gezelligste postduivenvereniging van Friesland e.o.” en dat is wat mij betreft ook zeker zo. Sinds begin van dit jaar ben ik voorzitter en die rol bevalt me wel. Afgelopen jaar zijn we naar een nieuwe locatie verhuisd in het dorp Oudehorne en hebben we er 10 leden bij gekregen. Dus er zit nog groei in, waar zie je dat elders?”

Jan die in het werkzame leven al meer dan 33 jaar in de groente en bloemzaadhandel zit, is lokaal ook bekend als de zingende duivenmelker. Zijn repertoire komt overeen met dat van de onlangs overleden volkszanger Jan van Eersel die onder de artiestennaam Jantje Koopmans in de jaren tachtig een hit scoorde met “Rode rozen”. Ook dit nummer is door de “echte Jan Koopmans” vaak gezongen op verjaardagen en feestavonden in wijkcentra. Momenteel staat zijn zangcarrière echter op een laag pitje.

Jan is een natuurmens en heeft veel respect voor alles wat leeft en zo ook voor de duif. ”Ik heb veel respect voor zo’n klein dier met een kopje dat niet veel groter is dan mijn duim dat over enorm grote afstanden het hok weer weet te vinden. Ik vind dat geweldig!”

De duivencoach - http://www.de-duivencoach.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

Boomer - John Logemann

Het kwam gisteren voorbij, op elke zender, in de (digitale) kranten, het lag ook bij veel mensen op de lippen. ...

John Logemann

COLUMNS

Bonnen & duiven - Ad Schaerlaeckens -

WEER EEN Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over ...

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens - Laatste Bon

De bon die we geschonken hadden voor de club in B N ging wel erg duur weg. Maar er komt een herkansing. Voor ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann