Een van de hedendaagse ontwikkelingen die m.i. een positieve bijdrage kunnen leveren aan de opbloei van de duivensport zijn de zogeheten duivenforums. Op deze forums vinden de meest uiteenlopende discussies op duivensportgebied plaats. Er zijn een aantal van deze duivensportforums in Nederland. Naast het forum op de website van de NPO (dat slechts heel mondjesmaat wordt gebruikt en dan voor een groot deel ook nog door niet duivenliefhebbers) zijn de meest gebruikte duivenforums voor Nederland; Het Praathuis (665 leden), Duiven-forum.nl (4509 leden maar het merendeel heeft nog nooit deelgenomen aan een discussie) en Duivencompetitie.nl. (236 leden). Het eerste forum waarop ik mezelf inschreef was Het Praathuis. Dit is een initiatief van Wim Brom die ook de startpagina Duiven.Jouwpagina.nl beheert. Het Praathuis bestond onlangs vijf jaar en heeft een omvangrijk archief opgebouwd. Er staat een enorme hoeveelheid berichten op waar ik geregeld even in grasduin en die ik nog lang niet allemaal gelezen heb.

Tussen veel grappen en persoonlijke noten bevinden zich ook hele interessante en leerzame stukken waar beginnende liefhebbers en de nog in het duister ronddolende “eeuwige verliezer” in mijn optiek zijn voordeel mee kan doen. Eén van de schrijvers die me in dat verband is opgevallen is Jouke Rottiné. Niet alleen omdat hij veel berichten plaatst (inmiddels ruim 6000), maar ook en vooral vanwege de inhoud van zijn berichten. Zonder anderen te kort te willen doen is uit de antwoorden die Jouke geeft goed op te maken dat hij zich opvallend vaak inspant om liefhebbers met vragen van zeer uitgebreide antwoorden te voorzien. Soms zijn deze antwoorden zelfs voorzien van foto’s en tekeningen. Jouke steekt daar menig uurtje per week in, maar doet dat overigens graag. Jouke zegt hierover “Ik weet maar al te goed dat de duivensporter een uitstervend ras is en dan moet je de mensen met problemen bijstaan”. Ik vind dit zeer te prijzen en dankzij de inzet van mensen als Jouke blijven er mensen behouden voor de duivensport die anders wellicht al hadden afgehaakt.

Jouke heeft zich wel aangemeld op andere forums maar is alleen actief op het Praathuis. Dit forum is inmiddels een echte vriendenclub aan het worden. Dit is ook goed te lezen uit de berichten en af te leiden uit de activiteiten die door Wim Brom en leden van het forum worden georganiseerd. Ook Jouke noemt als één van de positieve aspecten van het meedoen op het forum dat hij er daardoor een paar leuke duivenvrienden bij heeft gekregen. Met dit groepje vrienden worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd zoals een BBQ. Daarnaast waren en worden er vanuit het Praathuis verschillende activiteiten ondernomen zoals de duivenruilclub, de Acebirds competitie, Ogenspel (2010), enz. en wordt er jaarlijks de Praathuis Vriendendag georganiseerd.

De duivenliefhebbers die deel nemen aan de forums en daar wat van proberen te leren zijn voor een groot deel zeker niet de minst presterenden. Net als Jouke zie ik het forum beslist als meerwaarde voor de gemiddelde duivenliefhebber. Je kunt mensen met hun problemen helpen of zelf geholpen worden. Het is een goede mogelijkheid om antwoord op je vragen te krijgen. Heb je een probleem? Zet het op het forum en je krijgt uit alle hoeken reacties. Als je dan geholpen wordt door mensen als Jouke ben je als beginner in goede handen. Jouke weet waarover hij praat. Hij heeft een nuchtere kijk op de duivensport en laat met zijn prestaties zien dat hij goed met duiven kan omgaan.

Op een winderige frisse zaterdag in mei heb ik kennis met Jouke gemaakt. Ik heb bij hem de duiven van Sens opgewacht. Vanaf deze lossingsplaats had Jouke in 2010 een 1e NPO gewonnen en wie weet zat zoiets er deze keer weer in. Hoewel Jouke op deze Sens er niet slecht bij zat met o.a. een 34e en 38e in de cc, had ik beter twee weken kunnen wachten want toen herhaalde Jouke op een haar na zijn succes van vorig jaar door een 2e te vliegen van het gehele NPO concours tegen 8007 duiven.

Jouke is bijna 35 jaar actief in de duivensport. Vooral de afgelopen jaren heeft hij prachtige prestaties neergezet als de 1e NPO Sens (8143 d ), (1e Internationaal NU tegen 16018 d), 2e Boxtel afd. (22003 d.) 4e NPO Pommeroeul tegen 16760 d. en 7e NPO Menen (14.999 d.). Alleen al de afgelopen twee jaar werd 15 x de 1e gevlogen tegen meestal meer dan duizend duiven met daarnaast een hoog prijspercentage. Daarnaast werden er vele kampioenschappen behaald waaronder vele aansprekende zoals in 2010 het 1e duifkampioenschap vitesse van de afdeling Friesland en het 15e nationaal hokkampioenschap eendaagse fond. Dit zijn uiteraard geweldige prestaties en ik hoop voor Jouke dat er nog vele van dergelijke prestaties zullen volgen en dat hij daarnaast nog vele beginnelingen enthousiast voor de duivensport zal kunnen maken en houden.

Nico van Veen - De Duivencoach.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

'We worden terug op aarde gezet'... - ...

Hallo allemaal, Als eerste hoop ik dat jullie en jullie naasten nog gezond zijn en dat ook mogen blijven. We ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Weer vliegen - Ad Schaerlaeckens -

  Voor info m.b.t. de mogelijkheid tot spelen in Nederland zie www.deduif.be  Kennelijk zit niet ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor