G.J. de Hoogh & Zn. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er in Oosterhout combinatie gespeeld. Hoofdpersoon in dit verhaal is Gert-Jan de Hoogh, die zeer goed ondersteund wordt door verschillende personen. Een droom van iedere vader met duiven is toch wel het samen beoefenen van de duivensport met zijn zoon. Gert-Jan is zo'n gezegende duivenmelker. Zoon Adwin is helemaal gek van duiven en ondersteund zijn vader dan ook waar mogelijk. Sjaak Jansen is de andere steun en toeverlaat en maakt deel uit van de combinatie. Waar Gert-Jan vroeger regelmatig bij Sjaak combinatie speelde in verband met verhuizingen, is het nu Sjaak die Gert-Jan ondersteund. Verder vinden de ouders van Gert-Jan de duivensport ook super interessant en gaat er een speciaal dankwoord naar hen uit, omdat ze al jaren financieel bijspringen en daar is Gert-Jan hen zeer dankbaar voor. Mede door de beschreven hulp, is het Gert-Jan gelukt om de laatste jaren op te schuiven naar de provinciale top. Waar het eerst in het Brabant Noord steeds beter ging, weet Gert-Jan nu ook in heel Brabant 2000 gigantisch goed mee te spelen en was zijn naam de laatse jaren regelmatig op teletekst te zien.

Hij wordt door velen gezien als een van de sterkste allround duivenhokken van Brabant 2000 en hij weet op iedere discipline uit te blinken. Er wordt niet alleen gepiekt op de NPO vluchten, maar heel het jaar door zien we de combinatie in de kop van de uitslag staan en hoog bij de generaal kampioenen eindigen. Van een eendagsvlieg kunnen we inmiddels niet meer spreken en het wordt dus eens tijd om te kijken hoe deze combinatie de weg omhoog heeft weten te vinden en al jaren zo succesvol blijft in Brabant 2000.

Enkele hoogtepunten

 • 1. Sens 1.999 duiven
 • 1. Creil 1.567 duiven
 • 1. Sens 1.058 duiven
 • 1. Sens 3.969 duiven
 • 1. Nanteuil 3.554 duiven
 • 1. Creil 2.968 duiven
 • 2. NPO Orleans Brabant 2000 6.850 duiven (8. Nationaal Sector 1 15.815 duiven)
 • 5. NPO Sens Brabant 2000 9.526 duiven
 • 7. NPO Tarbes Brabant 2000 2.512 duiven
 • 7. NPO Dax Brabant 2000 1.880 duiven
 • 7. NPO Issoudun 7.254 duiven
 • 8. NPO St. Vincent Brabant 2000 2.129 duiven
 • 9. NPO Tarbes 1.162 duiven
 • 10. NPO Bordeaux Brabant 2000 3.371 duiven
 • 10. NPO Gien Brabant 2000 5.967 duiven
 • 14. NPO Gien Brabant 2000 8.221 duiven

Stamopbouw

De absolute stamduif van het hok, is 'De Biesmans'. Bij J.P. Biesmans werd een aantal jaar geleden 10 duiven aangeschaft. Bij dit koppeltje duiven zat een goede vlieger en wat later bleek, een enorm goede kweker. Hierin geeft Gert-Jan aan dat je ook geluk moet hebben, want het is eigenlijk een wonder dat 'De Biesmans' er nog zit. Het was een duif die best zijn prijsjes vloog, maar echt een uitmuntende vliegduif was het niet. Zijn jongen bleken het echter fantastisch te doen en vlogen diverse asduifkampioenschappen in groot verband, teletekstnoteringen en Gouden Crack titels bij elkaar. Ook zorgden de nazaten van deze duif voor het 5e Nationale kampioenschap jonge duiven. Dit werd het begin van een geweldige opmars in de Brabantse duivensport. Ruim 70 % van de duiven stamt af van deze duif en omdat hij met meerdere duivinnen goeden geeft, kan de combinatie er nog jaren mee vooruit. De nazaten van deze duif blijken inmiddels ook erg goed ververven, dus de toekomst ziet er zonnig uit. Een van de favoriete partners voor 'De Biesmans' is 'Klazientje'. Deze kleindochter van de wonderduif 'De Euro' van Leo Heremans blijkt ook een geweldige kweekduivin te zijn. Deze duivin komt van de Combinatie Kroesen uit Klazinaveen. Deze duivin heeft met 'De Biesmans' ontzettend veel goede nakomelingen gegeven.

G. Heijnen en Zn. hadden in het verleden een duif die een 1e vloog tegen 59.000 duiven. Gert-Jan wist daar een zusje van de verkrijgen en deze duivin vererft erg goed door. Ze is inmiddels moeder van diverse asduiven en duiven die vroeg weten te vliegen in groot verband. Verder zijn er nog wat 'losse' duiven op het hok aanwezig, waaronder duiven van Comb. van Dongen, Henri v/d Berg, Henri Diks, Versteeg-Ouwerkerk, Jo Hendriks, D. de Hoogh en Zn. , C. Maas & Zn. en W. Spierings. Ook is er bij M. Hanegraaf succesvol ingekocht, want de 10e NPO komt bij deze melkers vandaan. De laatste aanschaf is gedaan bij de Limburgse topspeler Jos Goesen. Hier werd uit het beste van het beste aangeschaft. Er was telefonisch contact en toen gaf Gert-Jan aan dat de duiven als jong en jaarling nog niet echt aan het excelleren waren. De weersvoorspellingen gaven een flinke tegenwind op en Jos wist Gert-Jan dan ook te overtuigen dat ze er zaterdag en op de zwaardere vluchten zeker zouden zijn. Dat Jos zijn duiven goed kent bleek maar weer, want inderdaad kwamen de duiven van Jos naar voren en kwamen ze als 1-5-9-etc. over de antenne. Dit belooft veel voor in de toekomst.

Systeem

Er wordt in Oosterhout op totaal weduwschap gevlogen en het is de bedoeling dat de hokken op zaterdag leeg zijn. Het komt een enkele keer voor dat er een geblesseerde duif thuis blijft, maar normaal gesproken gaat alles mee. Opvallend is dat de ene keer de doffers heel goed komen en de andere keer komen de duivinnen veel beter. Een echte lijn heeft Gert-Jan hierin nog niet kunnen vinden, maar het gaat al jaren super dus er wordt nog niet veel veranderd. Voor de programmavluchten zijn er 33 koppels en die worden 10 januari gekoppeld. Er wordt niet veel uit de vliegduiven gekweekt en een enkele keer worden er wat eitjes overgelegd. In maart worden de duiven opnieuw herkoppeld en 4 dagen voor de eerste prijsvlucht worden de duiven gescheiden en start het weduwschap. Een seizoen duurt lang en het is zaak om ze zo gemotiveerd mogelijk te houden. Vandaar dat Gert-Jan ervoor gekozen heeft om zijn duiven voor een tweede maal te koppelen voor het seizoen. De duiven trainen in het begin van het seizoen eenmaal per dag, maar zodra de temperaturen omhoog gaan en het langer licht wordt, gaan de doffers er tweemaal per dag uit. De duivinnen trainen altijd maar eenmaal per dag en dit gebeurt in de ochtend.

De duivinnen zitten in een hok met een schuifdeur. Het is erg ondiep en ze hebben eigenlijk alleen ruimte om op een zitje te gaan zitten. Op de grond komen is onmogelijk, omdat er een schuin rek is aangebracht. Hier gaan ze regelmatig op zitten, maar paren is bijna onmogelijk. Dit systeem werkt heel erg goed en is een aanrader voor iedereen die moeite heeft met aanparende duivinnen. Het bevalt de combinatie uitstekend. Verduisteren wordt bij de oude duiven niet gedaan, maar rond de langste dag wordt er wel gestart met het bijlichten. Dit is geen geheim en wordt inmiddels door de meeste liefhebbers wel gedaan. Omdat de vliegduiven op een zolderhok zitten, is het hok erg aangenaam als het vochtig en koud is. Met een verwarming werken ziet Gert-Jan niet zo zitten. Bovendien lijkt het ook niet nodig, want de prestaties zijn ook in 2016 weer uitstekend op de eerste vluchten. Voor het seizoen begint, worden de duiven een paar keer opgeleerd. In 2016 is dit drie keer gebeurd. Er werd gestart op 11 km, 15 km en als laatste vlucht kregen ze 20 km.

Dit was voldoende, want de eerste vluchten kwamen ze weer geweldig naar huis. Na de vluchten blijven de duiven een tijdje bij elkaar. Bij een zware vlucht is dit vaak wat langer, dan bij een lichte/korte vlucht. De natour wordt op nest gespeeld en dan worden ze een paar keer per week weggebracht. Dit is een aanrader voor iedereen die hard wil spelen op de natour. Koppel ze voor de natour en breng ze regelmatig een stukje van 20 km weg. Het hoeven geen grote stukken te zijn, maar het motiveert de duiven enorm en geeft extra drang op het nest. Dit levert, mits je goede kwaliteit hebt natuurlijk, vaak mooie uitslagen op.

Voeding

De duiven krijgen het voer van Ronny van Tilburg. De duiven krijgen nagenoeg altijd dezelfde samenstelling voer doordeweeks, al wisselt de samenstelling wel afhankelijk van de afstand.

Vitesse/natour/jonge duiven

80% VTB Compleet 20% VTB Zoontjes

Midfond/dagfond

80% VTB Compleet 20% VTB Energy

De Zoontjes mengeling is een mengeling met veel kleine zaden. Veel mensen zien het als een soort zuivering, maar het is een licht, vetrijk voer. De duiven vliegen ongeveer een uur op koolhydraten en schakelen daarna snel over op vetten. Het is erg belangrijk om de duiven goed te voeren, want anders betaal je de tol halverwege het seizoen. Schraal voeren is echt niet meer van deze tijd, als je een heel seizoen goed wilt spelen. Comb. G.J. de Hoogh en Zoon spelen voor het generaal, dus de tank moet goed gevuld zijn. De VTB Compleet is een vrij zware vliegmengeling met hierin pinda's. Het is te vergelijken met de Koopman mengeling. Op de midfond en dagfond wordt deze mengeling, zoals te zien in het schema, aangevuld met energie voer.

Bijproducten

Omega olie - Biergist - Mineralen van Mariën - Fles van Gust (Soort Prange Suppe, die Gert-Jan de Hoogh zelf maakt)

Medisch

1x per maand een geelpil en als de duiven minder trainen of als er luchtwegproblemen worden vastgesteld, worden ze behandeld tegen ornithose. Paratyfus wordt al jaren niets aan gedaan. Uiteraard worden alle nieuwe ontwikkelingen op de voet gevolgd, maar er is geen dierenarts het eens met elkaar. De afgelopen jaren is er niets aan gedaan en met een klop op de tafel, zal er de komende jaren ook niets aan gedaan worden. Mocht het nodig zijn, dan rijdt Gert-Jan naar Mariën of kan hij telefonisch terecht bij Jan van Wanrooij van Belgica de Weerd. Jonge duiven In het verleden wist Adwin 1e Nationaal kampioen

Jonge Duiven

Jeugd te worden en Gert-Jan heeft ook al vele kampioenschappen op dit onderdeel behaald, met als hoogtepunt 5e Nationaal kampioen jonge duiven. Toch blijven zij het jonge duivenspel als een noodzakelijk kwaad zien. De laatste jaren zijn er steeds meer verliezen gekomen, er is weer een nieuwe ziekte (one eye cold) bij gekomen en het blijft toch heel veel incasseren met die jonge duiven. Als je een goede hebt, dan blijft die zomaar weg, als je denkt dat ze goed zitten komt er weer een rampvlucht en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Meestal gaat het erg goed met de jonge duiven, maar het favoriete spelonderdeel zal dit nooit worden in Ooosterhout. Er worden zo'n 170 jonge duiven gekweekt en die worden op het begin bij elkaar gespeeld. Na 4 vluchten worden de jonge duiven gescheiden en worden ze op de schuifdeur gespeeld. Op de dag van inkorven mogen de duiven bij elkaar. Hier wordt op ingespeeld door soms wat dozen in het hok te zetten, wat bakken open te doen, wat nestvulsel in het hok te leggen en zodoende hopen dat er een duif op en top gemotiveerd is om vroeg naar huis te komen.

De duiven worden vanaf de eerste week april tot 21 juni verduisterd. Dit wordt minimaal 12 uur gedaan en wanneer die 12 uur zijn, dat maakt niets uit. Er zijn zelfs mensen die in verband met hun werk de duiven om 16:00 uur al (laten) verduisteren en dan 's avonds in het donker de verduistering weghalen. Zodoende worden de duiven toch 12 uur verduisterd, kunnen ze 's morgens voor het werk trainen en staan ze ook aan het einde van het seizoen nog op vodoende pennen. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het soms maar zoals het kan. Bij Comb. G.J. de Hoogh en Zoon wordt dit systeem niet toegepast, omdat er altijd wel iemand in de buurt is om de duiven te doen. Vanaf juli worden de duiven met gewone lampen bijgelicht. Hier is niks speciaals in te vinden en mensen moeten ook niet denken dat hierin grote geheimen zijn om het verschil te maken. De duiven worden vanaf 5.30 uur bijgelicht tot 's avonds 22.30 uur. De duiven worden meer dan 10 keer opgeleerd en er wordt dan gekeken hoe ze naar huis komen. Komen ze goed, dan wordt er een vervolgstap genomen. Dit is ieder seizoen weer anders en moet iedere duivenmelker zelf aanzien en aanvoelen. Wel geeft Gert-Jan aan dat er geen pijl op te trekken is. Soms gaan de africhtingen fantastisch en dan korf je ze in en zijn er weer een hoop kwijt. Per seizoen wordt er ongeveer 50% verspeeld en dat is toch eigenlijk te gek voor worden.

Iedere melker denkt na en probeert te achterhalen wat het probleem kan zijn, maar de conclusie is toch eigenlijk wel dat niemand het weet. Een aantal jaar geleden leek het lek boven en ging iedereen massaal de natour spelen met zijn jonge duiven. Helaas is er nu op de natour exact hetzelfde verschijnsel te zien en raken ze daar ook masaal jongen kwijt. Dit is niet alleen in Brabant 2000 zo, maar dit is een landelijke trend. We zullen ermee moeten dealen en er wordt alles gedaan wat in het vermogen van de combinatie ligt.

Fondduiven

Bij de hoogtepunten van de laatse paar jaar is te zien dat Comb. G.J. de Hoogh en Zoon ook fantastisch spelen op de overnachtfond. Zowel de ochtendlossing en middaglossing is zeer succesvol in Oosterhout. Deze duiven krijgen grotendeels hetzelfde systeem als de programma duiven, alleen worden ze medisch iets anders behand. Medisch gezien krijgen de overnachtduiven een geelpil voor iedere vlucht dat ze meegaan. Zo gaan ze schoon de mand in. Ook krijgen de duiven een pil tegen coccidiose. Omdat er best wat medicatie ingaat, krijgen ze ook nog Koninginnegelei. Dit ondersteunt de vorm en weerstand. Bij de fondduiven wordt ook regelmatig hennep, pinda's, tovo, etc. gegeven.

Hokken

In Oosterhout staan fantastisch mooie hokken en opgeteld zal het ongeveer een 26 meter bedragen. Het zolderhok voor de vliegduiven staat op het oosten en alle hokken hebben een verluchting van 50x50 cm. Het dak is bedekt met sneldekker en de verluchting komt aan de voorkant en de achterkant onder de pannen binnen. Het jonge duivenhok heeft eigenlijk hetzelfde systeem, maar staat op het zuiden. Voor de hokken zijn mooie rennen gebouwd en als de duiven daar in zitten, dan is het plafond in het hok dicht. Dit wordt gedaan om valse trek te voorkomen. Zeker bij de jongen is dat erg belangrijk, omdat die toch wat vatbaarder zijn dan de oude duiven. Onlangs is er ook een prachtig hok bijgekomen voor de fond. Het is ideaal dat deze duiven apart zitten en ook apart trainen. Deze duiven zijn toch iets anders dan de programmaduiven. Het hok voor de fondduiven staat op het westen, zodat er wat later in het seizoen warmte op het hok komt. Zo heb je nooit het probleem dat je fondduiven te vroeg in vorm zijn. Bij dit hok komt de zuurstof onder de pannen weer binnen en verlaat de vuile lucht het hok via de nok. Of dit hok ook goed hok is, is nog even afwachten. Het is in ieder geval een plaatje in de tuin!

Slot

Gert-Jan, Adwin en Sjaak zijn echt duivenmelkers pur sang. Het is niet zomaar een hobby, het is echt een passie. Ze zijn allemaal samen met de duiven bezig, iedereen heeft zo z'n taak en op zaterdag genieten ze met elkaar van 'hun' succes. De hobby is voor Gert-Jan en Sjaak ook een zekere uitlaatklep. Ze hebben allebei al veel gemaakt en op dit moment vecht de vrouw van Gert-Jan tegen die vreselijke K-ziekte, die de vrouw van Sjaak helaas heeft verloren. Wat is het dan prettig om soms even tussen de duiven te zijn en op die moeilijke momenten rust te vinden bij de duiven. De duiven zijn fantastisch, de hokken eenvoudig, het systeem zoals in de reportage beschreven kan iedereen uitvoeren en als u de gedrevenheid heeft zoals deze combinatie, dan bent u wellicht volgend jaar ook een kampioen. Denkt u dat u de goede duiven niet heeft? Informeer nu alvast naar de eitjes van de kwekers die mogelijk weg gegooid gaan worden of de eitjes van de vliegduiven die voor de natour gekoppeld gaa worden. Vaak hoeft dit niets of weinig te kosten. U heeft wat geduld nodig, maar u zult zeker vooruit gaan. Ik vond het fantastisch om in Oosterhout te gast te zijn. Door vele verhuizingen moest Gert-Jan steeds opnieuw beginnen. Nu is er eindelijk wat stabiliteit qua wonen en ik ben zeer benieuwd welke stappen er in de komende jaren nog gaan volgen.

Succes mannen!

Patrick NoormanIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor