Zuid-Holland is 1 van de grootste afdelingen van Nederland en kent een gigantisch aantal Nationale en Internationale tophokken. Het verschijnsel massaspelers is vooral te zien in deze afdeling en dat drijft sommige spelers tot wanhoop. Is er nog wel te winnen van deze massaspelers? Kunnen wij nog wel op tegen deze commerciële mannen? Dat dit op nog minder dan 10 meter hok en met zo'n 30 duiven kan, bewijst Michel Terlouw iedere week opnieuw. In het verleden wist hij al met weinig duiven bij de Nationale top te staan en ook na zijn verhuizing is hij snel weer in de kop van de uitslag te vinden. Mensen die goed uitslagen kunnen lezen, zullen zien dat dit verhoudingsgewijs misschien wel de beste speler van Afdeling 5 was het afgelopen jaar. Tijd om eens bij Michel te gaan kijken hoe de kleine liefhebbers zich kunnen wapenen tegen het grote en commerciële geweld, want wat Michel laat zien is een voorbeeld voor ons allemaal.

GESCHIEDENIS
Michel is opgegroeid in Gouda en werd daar besmet door het duivenvirus van zijn vader. Samen konden ze intens genieten van de aankomst van de duiven en de dagelijkse bezigheden. Er werd regelmatig vroeg gevlogen en de basisduiven van die tijd, zijn nog steeds terug te vinden in de huidige topduiven. In 1997 besloot Michel om voor zichzelf te gaan vliegen en timmerde een eenvoudig hok van 3 meter. Dit hok bleek direct goed te zijn, want hij eindigde al na een paar jaar als 8e beste liefhebber WHZB. De resultaten bleven goed, maar wat wisselvallig.  In 2007 werd besloten om van Gouda naar Moordrecht te verhuizen en in 2008 werd er weer met oude duiven gevlogen. In 2011 stopte de vader van Michel en de topkwekers en goede vliegers verhuisden naar Moordrecht. Sinds dat moment zijn de resultaten omhoog geschoten, met 2015 als absoluut hoogtepunt.

HOOGTEPUNTEN
1e Generaal Aangewezen Gouwe & IJssel
1e Midfond Onaangewezen Gouwe & IJssel
1e Jonge Duiven Vitesse Onaangewezen Gouwe & IJssel
2e Jonge Duiven Midfond Onaangewezen Gouwe & IJssel
2e Jonge Duiven Generaal Onaangewezen Gouwe & IJssel

2e Midfond Afd. 5, Rayon Oost
3e Jonge Duiven Midfond Aangewezen Gouwe & IJssel
3e Jonge Duiven Generaal Aangewezen Gouwe & IJssel
3e NPO Peronne 10.193 duiven

5e Keizer Midfond Afd 5 Rayon Oost
5e NPO Troyes 7.476 duiven
6e Generaal Onaangewezen Gouwe & IJssel
8e Keizer Jonge Duiven Afd 5 Rayon Oost
9e Asduif Jonge duiven NPO
9e Generaal Onaangewezen Gouwe & IJssel

Dit zijn de hoogtepunten van de laatste 2 jaar. Michel vindt kampioenschappen erg mooi, maar het mooiste vindt hij het bezig zijn met de duiven, een band met ze krijgen en genieten van de aankomsten. Zijn duivenadministratie is dan ook niet altijd up to date, maar dat neemt voor hem de plezier zeker niet weg. Duivensport is echt een hobby om van te genieten en daar hoeft Michel niet rijker van te worden.SYSTEEM
Michel heeft een hok van 4 meter voor de oude duiven en nog een klein hok voor de jongen. Daar wordt met 17 koppels op totaal weduwschap gestart en er wordt een 60-tal jongen gekweekt. Omdat Michel weinig ruimte heeft, heeft hij gekozen voor totaal weduwschap. Hierdoor benut hij zijn ruimte optimaal. Mensen die een kleine ruimte tot hun beschikking hebben, raadt Michel dit systeem aan. Iedere ruimte voor vasthouders is onbenutte ruimte. Door dit systeem selecteer je ook veel beter, want je houdt de allerbeste duiven aan om mee te vliegen en de allerbesten schuiven automatisch door naar de kweek.

Veel melkers maken het zichzelf onnodig zwaar, door de duiven 2 maal per dag te laten trainen. Michel draait nog volop mee in het arbeidsproces en moet het allemaal voor elkaar zien te krijgen in de avonduurtjes. In het begin van het seizoen is dit soms erg moeilijk, omdat het dan al vroeg donker wordt. De doffers en duivinnen trainen 's avonds een uur. Als Michel merkt dat de duiven niet meer goed trainen en de snelheid er af is, dan haalt hij de duiven binnen. Het is hem opgevallen dat duiven 's morgens beter trainen, maar bij hem moet het dus in de avonduren allemaal gebeuren. Dit systeem werkt prima en gezien de topresultaten in het samenspel, rayon en afdeling een tip voor een ieder met weinig tijd.

De favoriete vluchten van Michel zijn de midfondvluchten, zowel bij jong als oud. In deze periode is het wat langer licht, kan Michel wat langer bij zijn duiven zijn en bepaalt de wind veel minder de prijzen. De oude duiven worden niet verduisterd, maar wel vanaf de langste dag bijgelicht. Vanaf het spenen worden de vliegduiven op totaal weduwschap gespeeld en daarom kiest Michel ervoor om de navluchten op nest te spelen. Hierdoor krijgen de duiven weer een ander soort motivatie en blijven ze beter in de pennen. Na het seizoen blijven de duiven tot begin oktober bij elkaar. Na de laatste vlucht wordt er direct gestopt met bijlichten en de duiven krijgen dan een schrikeffect. Ze beginnen in een paar weken tijd enorm te ruien. Begin oktober worden duiven gescheiden en worden ze zo goed mogelijk door de rui heen begeleid.

VOEDING
Michel is al ruim 15 jaar lang trouwe klant bij Versele Laga. In de ruitijd krijgen de duiven veel ruivoer met een kleine hoeveelheid Gerry Plus. Gerry Plus is een heel lichte mengeling met weinig eiwit en veel goede vetten. In het seizoen wordt in het begin ook erg veel gebruik gemaakt van Gerry Plus. Als de midfondvluchten starten, krijgen de vliegduiven midden in de week de weduwschapsmengeling van Versele Laga.  Als de midfond en dagfond start, krijgen de duiven ook de Energy mengeling van Versele Laga. In Zuid-Holland vliegen ze de ene week midfond en de andere week 2 vluchten, namelijk vitesse en dagfond. Duiven mogen dus niets tekort komen bij dit zware programma.

BIJPRODUCTEN
Iedere dag krijgen de duiven bij Michel vers grit, roodsteen en zeewiergrit. Dit is erg belangrijk voor duiven en mag niet onderschat worden. Verder krijgen de duiven om de dag een mineralenmengsel dat Michel zelf maakt. Het is te vergelijken met een emmer zoals van de Patagoon. Biergist of bakkersgist krijgen de duiven ook regelmatig over het voer en in het water is regelmatig wat knoflook of citroensap te vinden. Citroensap zou een postieve werking op de luchtwegen hebben en slijm oplossen. Sedochol wordt gebruikt om bijvoorbeeld biergist aan het voer te kleven. De jonge duiven krijgen een iets andere methode qua bijproducten. Zij krijgen 2 dagen voor inkorven de kruidendrank Herbolan en Boost x5 over het voer. Hier is Michel erg tevreden over. Toch moet je bijproducten zien als ondersteuning van duiven, want het draait echt allemaal om kwaliteit. Je kunt een slechte nog zoveel bijproducten geven en het allerbeste voer, hij zal nooit een seconde harder gaan vliegen.

MEDISCH
De oude en jonge duiven krijgen na iedere vlucht het bekende B.S. van Belgica de Weerd als ontsmetting. Veel mensen denken dat dit een product tegen het geel is, maar het pakt veel meer dingen aan. Michel geeft het dan ook als algehele ontsmetting en niet eens zo zeer voor het geel. Dit systeem werkt al jaren geweldig en de prestaties worden nog steeds ieder jaar beter, dus waarom een goed systeem aanpassen?

Als Michel ziet dat de jonge duiven coliverschijnselen krijgen, dan wordt daar direct tegen behandeld. Verder wordt er niet zomaar ingegrepen met medicijnen. Mochten de prestaties wat tegenvallen, dan heeft Michel eerst nog even geduld, want iedereen heeft weleens een mindere vlucht. Mocht hij toch wat vreemds aan de duiven zien, dan wordt ermee naar een dierenarts gereden en zijn advies opgevolgd. Geel kunnen duiven goed mee omgaan, op een goed hok heb je nagenoeg nooit last van luchtwegproblemen en coli wordt direct aangepakt. Ziet Michel geen verbetering in deze 2 dagen, dan wordt er een ander product tegen coli gegeven. Je hebt dan al snel de meest belangrijke ziektes te pakken. Ook tijdens de kweek, het spenen of op andere momenten wordt er niets tegen het geel gedaan.Foto; de verluchting bij de jonge duiven

KWEEK
Rond kerst worden de duiven gekoppeld. Dit wordt gedaan omdat Michel dan meer tijd heeft voor de duiven en alles wat beter in de gaten kan houden. De kweekduiven en de vliegduiven worden tegelijkertijd gekoppeld. De eieren van de kweekduiven gaan onder de vliegduiven. De kweekduiven komen weer opnieuw op eieren en brengen deze ronde zelf groot. De vliegduiven komen na het spenen voor de tweede keer op eieren, maar worden na 4 dagen broeden gescheiden. Vanaf dat moment start het weduwschap voor de vliegduiven. Het is erg belangrijk dat de duiven dan goed gekoppeld blijven. Ze moeten elkaar af en toe even zien en ook na de vluchten is het belangrijk dat ze goed gepaard blijven. Na de vluchten blijven de duivinnen tot de volgende dag bij de partner. Dit voorkomt een hoop ellende.

STAMOPBOUW
Michel heeft veel te danken aan zijn vader en het is dan ook niet raar dat we veel duiven van J.J. Terlouw in de huidige kolonie terug zien. Dit is echter niet het enige, want Michel is ook zeer goed geslaagd met duiven van de Goudse toppers C & C Broekhuisen, D. Thierry, W. Geurtz en zoon, Gebr. Van Toor, R. Palsrok, L van Wensem en W. de Bruijn. Het beste kweekkoppel wat Michel heeft is de 08-1543337 x 09-1200531. Uit dit koppel komen ieder jaar hele knappe duiven en vormen een rode draad door zijn duiven. Zo zitten er 9 rechtstreekse uit dit koppel in de vliegploeg, als op de kweek. Dit koppel bestaat uit beide zijden voor 50 % uit J.J. Terlouw en 50% Willem de Bruijn.Annabel is zijn beste duif en is 1e asduif in de sterke kring Gouwe & IJssel geworden. Zij won dit jaar 19 prijzen waarvan 5x 1:100 - 11x 1:20 - 14x 1:10 - 18x 1:5 - 19x 1:4  Annabel komt uit de 10-1695968 x 12-1982748 J.J. Terlouw x R. Palsrok. Simona is Michel z'n beste jonge duiven en is 1e asduif midfond jong in Gouwe & IJssel geworden. Ook werd deze duif 9e Nat. Jonge duifkampioen NPO. Won van de 11x mee 9 prijzen, waarvan 2x 1:100 - 7x 1:20 - 8x 1:5 - 9x 1:4 Simona komt uit een neef x nicht koppeling van zijn beste kweekkoppel. Neef x nicht is een koppeling die vaak erg goed pakt. Verder wordt er altijd goed x goed gekoppeld en naar alle andere theoriën wordt niet gekeken.

SYSTEEM JONGE DUIVEN
Veel duivenmelkers denken te moeilijk en doen veel te veel aan hun duiven. Michel presteert fantastisch met zijn jonge duiven en kan zeer goed met de grote mannen in Afdeling 5 meekomen. Deze mannen maken er geen geheim van dat hun duiven op weduwschap staan, veelvuldig worden opgeleerd en er van alles wordt gedaan om het maximale uit deze duiven te persen. Als mensen dit horen, dan je dat weleens ontmoedigen. Hoe moet dat nu als je weinig ruimte hebt? Hoe is dat veelvuldig opleren financieel te bekostigen? Waar haal ik de tijd vandaan om 2 groepen jonge duiven 2x per dag te laten trainen? Allemaal vragen die veel melkers zich afvragen en soms voor ontmoediging zorgen. Michel heeft maar een klein hok voor de jonge duiven. De duiven zitten daar heel het seizoen bij elkaar en als er een nestje wordt gemaakt, dan laat Michel dit in het seizoen gewoon z'n gang gaan. De duiven worden iedere dag eenmaal losgelaten en er wordt zeker niet iedere dag mee gereden. Michel is een hardwerkende man en moet zijn tijd zo efficiënt mogelijk indelen.

Het opleren gebeurt in kleine stappen en de duiven gaan allemaal tegelijk los. In het verleden werd eens een proef gedaan om de duiven iedere maandagavond 15 kilometer weg te brengen. Dit koste in Michels ogen veel tijd en energie en het leverde hem niets extra's op. Nu worden de duiven alleen nog maar na een zeer slechte vlucht doordeweeks opgeleerd om wat extra zelfvertrouwen te geven. De jonge duiven worden direct vanaf het spenen verduisterd, vanaf 18.00 uur tot 7.00 uur. Rond 1 juni wordt er gestopt met verduisteren. Vanaf de langste dag wordt jong en oud bijgelicht.

Het is Michel opgevallen dat hij steeds duiven verspeelde en dat het rond de 60 was afgelopen met verspelen. Waar hij eerst 80 jongen kweekte, kweekt hij nu dus 60 jongen en de verliezen zijn enorm verminderd. Waarschijnlijk is het hok groot genoeg voor dat aantal duiven. Michel denkt dat veel melkers teveel uit onbewezen duiven kweken en teveel in een hok stoppen, omdat ze bang zijn voor de verliezen. Je krijgt dan een cirkel die niet goed rond is en dus zorgt voor extra verliezen. Verder is Michel groot voorstander van het opleren met de afdeling. In zijn ogen leren de duiven daar gigantisch veel van en veel meer dan wanneer je ze zelf weg gaat brengen.

SLOT
Michel speelt in een afdeling met veel grote mannen. Iedereen heeft wel van G. & S. Verkerk, W. De Bruijn, M. van Zon, C & M Everling, T. v/d Hoogen, K. Bosua, Comb. Lin, A. v/d Burg, Reedijk-Jongekrijg, Marijke Vink, Peter v/d Merwe, K. van Dorp en zn en nog vele anderen gehoord. Onder deze namen zitten melkers die het niet schuwen om soms met meer dan 140 duiven aan de aftrap te verschijnen. Het is inmiddels al zover gekomen dat er een groep is ontstaan die de groep massaspelers wil afremmen, door een inkorfbeperking op te leggen. Dit allemaal onder het mom dat het voor de kleine liefhebber onmogelijk is geworden.

Michel Terlouw is het voorbeeld van de gewone man in de duivensport. Op nog geen 10 meter hok weet hij deze mannen regelmatig te kloppen en bij de kampioenen bovenaan te staan. Hij is een werkende man, die moet worstelen met zijn tijd. De duiven trainen hier eenmaal per dag en u heeft gelezen hoe eenvoudig de verzorging is.  Geen moeilijke systemen, duiven die uren per dag moeten trainen en andere lastige dingen die dagelijks moeten. Het is een eer om deze man in het zonnetje te mogen zetten. Wat een geweldige prestatie van deze kleine liefhebber en een groot voorbeeld voor de 'normale hobbyist' in deze prachtige duivensport.

'Duivensport als hobby en goede prestaties, ja het is absoluut mogelijk!!!'Bron: Patrick NoormanIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Alweer 14 dagen op weg...

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar, zowel op sportief- als op gebied van uw gezondheid. Het nieuwe jaar ...

Evelien's Journaal

Triest weer

Zo in het begin van 2019 is het triest weer veel bewolking met geregeld regen en motregen. Best vochtig in de hokken en ...

Ad de Jong

Nieuwe jaar

In het nieuwe jaar is het weer even wennen om geen 8 maar een 9 te typen voor het jaar 2019. Maar ach na enkele keren ...

Ad de Jong

COLUMNS

Marlon Kok - Ransdorp / Specialisatie ...

In deze inmiddels 6e column/minireportage over specialisatie laat ik net als de voorgaande keren weer een specialist op ...

Nico van Veen

Knippen en plakken

Ik weet niet of U het ook heeft gezien. Ik doel hiermee op het programma "DWDD college: De Toekomst". Ik had ...

John Logemann

Doen, durven of de waarheid…

Koppelen… misschien wel het allermooiste (psychische) deel van mijn beleving van duivensport! Je pakt een doffer.. ...

Esther Bultman