Als je een betrouwbare indruk maakt, kun je die misbruiken. De boulevardbladen maken zich daar veelvuldig schuldig aan. Hoe gedetailleerder het verhaal wordt gebracht, hoe eerder we geneigd zijn het kritiekloos te aanvaarden. In een sensatieblad lezen we niet alleen over de toedracht van de zaak, maar we krijgen ook allerlei randinformatie die de fantasie moet prikkelen. Hierdoor wordt vertrouwen opgewekt voor hetgeen staat geschreven. Iemand die zoveel van de materie weet, schrijft toch geen verzonnen werkelijkheid. Toch is dit precies wat gebeurd als mensen via internet reageren op een gebeurtenis die hen niet welgevallig is geweest. Een vlucht met een slecht verloop is veroorzaakt doordat degene die verantwoordelijk was voor de lossing  geen goed besluit heeft genomen.

Men weet te melden dat de duiven geen water hebben gekregen, dat het voer beschimmeld was, er sprake was van kruislossingen e.d. Weinigen nemen de moeite eerst te rechercheren alvorens  te concluderen. Tabellen worden meegestuurd, onderzoeksresultaten aangehaald en  veronderstellingen worden verheven tot waarheid.  Dit alles om de reactie, meestal voortkomend uit frustratie,  maar zo geloofwaardig mogelijk te maken. Zowel de convoyeurs als de lossingverantwoordelijken doen hun werk in het algemeen zo zorgvuldig mogelijk.  Zij informeren en laten zich zo breed mogelijk informeren naar de te verwachten los- en vliegomstandigheden. Als het besluit tot lossen is genomen is dat besluit meestal gebaseerd op de verkregen informatie, gecombineerd met de praktische ervaring die zij op het gebied van het begeleiden van duiven hebben. Bij een goed verlopen vlucht hebben zij in de ogen van menig liefhebber gewoon hun werk gedaan. Is er sprake van een slechte vlucht, zijn zij de gebeten hond.

Om een goede vlucht als resultaat te krijgen is meer nodig dan een verantwoorde lossing. Meermalen is geconstateerd dat er duiven worden ingekorfd met een slechte gezondheid. Soms zelfs duiven die meer dood dan levend zijn. Jonge duiven, zonder enige vooropleiding, worden meegegeven op opleervluchten van 100 km of meer. Deze duiven zullen het bijzonder moeilijk, zo geen schijn van kans hebben hun hok te bereiken. Elke liefhebber heeft de verantwoordelijkheid voor het wel en wee van zijn duiven. Daar hoort een goede vooropleiding bij. Daar hoort het inkorven bij van duiven die gezond zijn. Daar hoort de afweging bij of de duiven de hen opgelegde afstand onder voornoemde omstandigheden aankunnen.

Duiven kunnen veel, zeker bij een goede gezondheid. Het weer valt niet altijd met zekerheid te beoordelen. De gezondheid en het ervaringsniveau van de duiven echter wel. Bij een slecht verlopen vlucht is zelfkritiek soms meer op zijn plaats als kritiek op de begeleiders.

Nico Meuwsen

(Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

Wakker in een vreemde wereld - John ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met ...

John Logemann

COLUMNS

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

Gouden Duif - Ad Schaerlaeckens

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder ...

Ad Schaerlaeckens

De tweede ronde, de tweede ronde - ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, ...

Sjaak Buwalda