Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland... overal hetzelfde beeld. Elk jaar zouden er meer verliezen te melden zijn. Hoe kunnen we het tij keren? Wat kunnen we de duiven geven? Tja, wat moet ik daarop antwoorden? Voor degenen die getroffen werden door sterke verliezen tijdens de trainingen, het opleren of de jonge duivenvluchten is het natuurlijk bijzonder triest. Daarvoor heb ik ze niet gekweekt” hoor ik vele malen zeggen. En dat begrijp ik heel erg goed. Het is dan moeilijk om gemotiveerd te blijven.

Stemmingmakerij.

Toch is er ook veel stemmingmakerij, Facebook, Twitter, de discussiesites maken vaak van iedere scheet een donderslag. Sommigen creëren echter ook een probleem, om vervolgens de oplossing te bieden. De “Angst createurs uit de reclamewereld” zeg maar. Daar wil ik dus niet aan meedoen. Dat heeft volgens mij ook geen enkele zin.

Als je geboren wordt als weidevogel ( Kieviet, grutto, strandloper, scholekster etc.) dan is je overlevingskans ± 30%. De rest wordt opgevreten door kraaien, roofvogels, vossen, steenmarters en hermelijnen. Dat is onderzocht door Alterra Sovon Vogelonderzoek en Landschapsbeheer Nederland. In de vrije natuur is je overlevingskans dus niet hoger dan in een duivenhok. Als je als duif geboren wordt, heb je ook nog eens extra veel stress, want je moet trainen en aan vluchten meedoen. Dan nog ben je gemiddeld als duif dus toch nog beter af.  Als jonge duif kom je heel wat opstakels tegen. Het is niet fair dat af te doen met “ daar moesten de jonge duiven vroeger ook doorheen”. Ik noem u enkele verschillen met 30 – 40 jaar geleden: De veranderingen op een rijtje.

 1. Vanaf 1980 tot ± 1995 werd bij toeval ontdekt dat een druppel   Neo Corteff in de waterpan het ruiproces stopte.  Verduisteren was daardoor niet nodig.  Sinds 1995 is dat verboden en moeten we de duiven verduisteren, wat de algehele weerstand niet ten goede komt.
 2. De omgevingsveranderingen, zoals de enorme ontwikkelingen in de technologie. Denk aan de uitbreidingen van satellieten, mobiele telefonie, vele malen meer hoogfrequente stralingen die zich in de lucht bevinden. Zelf denk ik dat dit echter weinig invloed heeft. Daarover later meer.
 3. De populatie roofvogels is sinds 1980 enorm toegenomen, met alle gevolgen van dien. Ik hoef dat verder niet uit te leggen.
 4. Door laag frequente stralingen van  elektriciteitsmasten, die steeds meer elektriciteit “vervoeren”, raken jonge duiven gedesoriënteerd. Vooral bij de eerste kennismakingen.
 5. Door zonuitbarstingen van de laatste 10 jaar, die in de zomer van 2013 een hoogtepunt bereikt heeft,  ontstaat enorm veel  elektromagnetische  stralingen die zelfs communicatiesystemen geheel plat kunnen leggen.
 6. De natuur is aan het veranderen. Meer overstromingen, hitte en koude. Het veel te koude voorjaar van 2013 en 2015 zit ons nog vers in het geheugen.
 7. De evolutie van de duiven. We krijgen door selectie steeds snellere duiven. We zijn anders gaan selecteren. Minder all round, meer op afstanden als midfond, of fond, of overnacht. Nu kruisen we steeds snellere duiven in bij de dagfond en overnachters. Scherper, feller, overmoediger ook…. Dat kan niet zonder gevolgen blijven.
 8. Fouten die gemaakt worden bij het verduisteren en bijlichten. 
 9. Enorm veel opleren om te kunnen scoren. Vroeger ging het vooral om het leerproces.
 10. Verbeterde voeding, te goed misschien tijdens de voorbereidingen. Daardoor kunnen de overmoedige duiven veel te ver van de basis terechtkomen. 
 11. Veel meer jonge duiven in hetzelfde hok. Ieder dier heeft zuurstof nodig en een tekort aan zuurstof  en een overschot aan stikstof is funest voor de prestaties en gezondheid.
 12.  Dan het kweken uit aangekochte wegvliegers  via het internet. Want uit wegvliegers kweek je meestal alleen maar wegvliegers. Je doet die niet weg, want die duif heeft  € 1000,00 gekost of meer… Vroeger kweekten we alleen uit onze topkwekers en topvliegers.

Kortom, we leggen de lat wel heel erg hoog voor onze jonge duiven.

Ik hoor ook, dat er duiven worden aangeschaft van liefhebbers die elke keer op teletekst staan. Alle 14 dagen. Daar vliegt iedereen dan naar toe om duiven te kopen. Voor de “gezondheid” worden de duiven dan 3 dagen voor de vlucht “ontsmet” met een mix van medicijnen. Voor de vlucht een spuitje met Linco Spectin + Suanovil + Catosal tegen de bovenste luchtwegen. Mooi systeem… Maar daar zal je onze Willem niet op het erf tegenkomen hoor!!
We kweken uit duiven die te lang met medicijnen op de been werden gehouden en daar worden ze op den duur zwakker van. De oplossing ligt voor de hand toch? Kweken uit sterke duiven en heel minimaal medicijnen. En dan zullen jonge duiven moeten wennen aan de veranderde omstandigheden. Het is onzin te beweren dat duiven kunnen vliegen als 40 jaar geleden. Kijk niet te veel naar het verleden, want dan sta je met de rug naar de toekomst.

Bijensterfte.

Elektromagnetische velden van zendmasten voor mobiele telefoons zijn niet de oorzaak van bijensterfte of verlies van duiven. Dat blijkt uit onderzoek van entomoloog Tjeerd Blacquière. Bijen en ook postduiven oriënteren zich op het aardmagnetisch veld. Als dat verstoord wordt, raken ze de weg wel kwijt.
 
Niet doemdenken.

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht doorploegden 150 wetenschappelijke studies naar landbouwgif. Zij kwamen tot de conclusie dat het landbouwgif de grond en het oppervlaktewater vervuilt. Het tast bij bijen de weerstand en de algehele gezondheid aan. Het gif blijft veel langer in de bloem achter waardoor het nog langer zijn dodelijke werking heeft.  De oplossing lijkt simpel. Volgens een landbouwexpert hoeven boeren niet of veel minder te spuiten met gif als ze een bloemenrand om hun akker aanleggen. Dit beschermt al tegen verschillende plagen. Minder spuiten zal ook de salvestrolen in de granen doen verhogen. Dat zijn verbindingen die planten gebruiken in een afweer reactie tegen bijvoorbeeld schimmels en bacteriën.. Door het vele spuiten zij deze salvestrolen ( bitterstoffen) totaal verdwenen. Ze beschermen de mens b.v. tegen kanker.
 
Tegen? Natuurlijk ben ik tegen veel spuiten met producten zoals neonicotinoïden die het zenuwsysteem van bijen aantasten. Ik heb dan ook regelmatig petities ondertekend tegen de bedrijven als Syngenta, Monsanto, Bayer en hoe ze ook allemaal mogen heten. Helpt dat? Ik probeer tenminste iets te doen.

Maar die grote jongens lobbyen in Berlijn, in Brussel bij de E.U. en hebben de staan indruk te maken bij de politieke bestuurders. Ze hebben de beste advocaten en… veel geld, macht en invloed.

Wat kun je wel doen?

Wij kunnen de wereld niet in ons eentje veranderen. Dus moeten we kijken: wat kunnen we wel doen. Zoeken naar en kweken uit sterke duiven die uit zichzelf gezond kunnen blijven. Producten aanschaffen die giftige toxines en schimmels zo veel mogelijk meenemen in de mest, om zo de lever minder te belasten. Lichaamsvreemde stoffen worden immers door de dunne  darm verwerkt en in de bloedbaan naar de lever gebracht. Te denken valt aan Limburgse leem, heelaarde,  veenconcentraat ( denk maar aan Norittabletten) koolstof, andere ontwikkelde poeders met een dergelijke werking. Prima! De structuur daarvan is dusdanig, dat het vele toxines meeneemt naar de dikke darm die het weer uitscheidt. Of producten met bacteriën die deze schimmels en toxines als voedsel opeten. Voor alles moet er een natuurlijke oplossing zijn denk ik.
 
Groente en fruit in de kassen.

Bij de tomaten in de kas wordt er veelal biologisch gewerkt. Predatoren (roofmijten, roofwantsen, roofkevers, roofvliegen en galmuggen). Of Parasieten (sluipwespen en sluipvliegen). Of Micro-organismen (aaltjes, schimmels en bacteriën). Allemaal zonder gebruik te maken van de spuit.
 
Alternatieven.

Er wordt door meerdere firma´s al flink gewerkt aan alternatieven, want op den duur zal er veel worden verboden op het gebied van de medicijnen. Maar het ligt heus niet alleen aan de producten van Firma A of B, aan het poedertje van Hans of het flesje van Piet… het ligt ook aan jouw inzet en inzicht. Uit welke duiven je kweekt, of ze ook super, super gezond waren op het moment van koppelen, nooit of bijna nooit ziek zijn, of het hok goed is, niet te veel duiven in 1 afdeling verstandig opleren, goed voeren, de juiste vetzuren etc. etc. Er zij vele factoren die een rol spelen.  
 
Sommigen claimen bij het gebruik van bepaalde koolstoffen geen jonge duiven meer te verliezen. Dat noem ik een mooi initiatief. Maar ik wil wel jonge duiven verliezen. De vluchten van de jonge duiven zijn selectievluchten. Net zoals er schaatsers zijn die eerst selectie wedstrijden moeten doen. En als je goed genoeg bent, mag je aan de worldcup wedstrijden meedoen. Niet alle schaatsers hebben daarvoor het talent. Om maar te zwijgen over de talenten van ons Nederlandse voetbal.

Zo is het ook met duiven. Doe er je voordeel mee.   

Willem MulderIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Veranderen, hoe doe je ...

Niet zo'n rare vraag, de titel van dit stuk. Ons duivenwereldje is er vol van. Er moet veranderd worden, maar ...

John Logemann

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

Eveliens Journaal 'Respect voor onze ...

Hallo allemaal, wij zijn er even tussenuit geweest, HEERLIJK, we zijn de auto ingestapt en hebben 1400 km zuidwaarts ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Michel Vanlint - Duiven volop in de ...

  Het is een noodzakelijk kwaad, een gebeurtenis die zich jaarlijks herhaalt. Nieuwe pluimen, slagpennen en ...

Michel Vanlint

John Logemann - Veranderen, hoe doe je ...

Niet zo'n rare vraag, de titel van dit stuk. Ons duivenwereldje is er vol van. Er moet veranderd worden, maar ...

John Logemann

Sjaak Buwalda - Duurde eventjes -

Ja ik weet het, je hebt er even op moeten wachten voordat hier wat nieuws verscheen. Buiten het vliegseizoen staan ...

Sjaak Buwalda