Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. Meen toch dat we dat iets genuanceerder moeten zien. Een tijdje terug was het heerlijk weer. De mensen zaten in de zon en hadden hun jas uit gegaan. Ze genoten. Het was 4 graden maar er stond geen vleugje wind. En die wind maakt het verschil.

Gisteren zat geen mens in de zon, integendeel, iedereen was warm gekleed en je zag alleen maar zure gezichten. Want wat was het onaangenaam. Nu was het 9 graden met een gure oostenwind. Het verschil tussen temperatuur en gevoelstemperatuur.

Er zijn geen domme vragen hoor je wel eens. Maar soms heb ik daarbij toch bedenkingen. Iemand (een beginner) vroeg me of ik een goed dierenarts wist. Een van zijn jonge duiven was ziek. Ik heb hem lang aan de lijn gehad. Niet omdat ik de wijsheid in pacht heb maar omdat HIJ nog zo veel moet leren.

Met gezonde oude duiven hoef je overigens niet bang te zijn voor sprongen. Dat leerde de lente van coronajaar 2020 ons. Gedwongen door de omstandigheden hadden nogal wat liefhebbers hun duiven ineens op een 200 km vlucht gezet. De duiven werden niet al te gerust opgewacht maar arriveerden redelijk vlot. Ooit begon men in Midden Brabant als volgt: Duffel, Vilvoorde, Neufvilles, Sint Ghislain. Ofwel 50 km, 70, 120, 140.  Omdat het zelden voorkomt dat het begin april mooi duivenweer is begon Baarlenaar Jan Joosen pas op St Ghislain, als de duiven van de sportgenoten al drie vluchten gehad hadden. En wat moest je snel zijn hem te kloppen.


Nu dat weer  (20-03)

Hans en Evert Jan Eyerkamp en hun team waren afgelopen jaar de beste van het land. Zelfs met voorsprong al beweert iemand uit het Noordoosten dat hij dat was. Van 150 tot 600 km deed niemand beter dan Eyerkamp, hun superioriteit was soms zelfs bizar. Ook bewonderenswaardig en bijna uniek is hoe tachtiger Hans mee gaat met de tijd en gebruik maakt van de nieuwste communicatie middelen. Zo ‘appte’ hij een tijdje terug over een variant van het vogelgriepvirus. Het was kort na de ziekenhuisopname van de vrouw van een wederzijdse vriend. ‘Zowat al het nieuws dat ons de laatste tijd bereikt is slecht’, antwoordde ik. Zijn reactie was er een van drie letters: ‘idd’. Dus ook wat betreft taalgebruik gaat Hans mee.

NIET BETER

Ondertussen is het er niet beter op geworden. Wat betreft Corona lijkt er ALLEEN maar slecht nieuws en gisteren hoorden we wat R v Tilburg (ja  DE  R van Tilburg) in de nacht van donderdag op vrijdag is overkomen. Tussen 2.30 u en 3.00 u. is door criminelen (een ander woord heb ik niet) een hok vliegers leeggeroofd. Liefst 24 stuks. Die hadden jongen van 3 tot 8 dagen oud dus men begrijpt wat daar in zo’n koude nacht mee gebeurd is. Ronny, toch een van de betere sponsors in duivenland, is uiteraard hevig ontdaan. Hij heeft verleden jaar schitterend gepresteerd en dat verklaart de beloning van 10.000 euro voor een eventuele gouden tip die kan leiden tot de vondst van zijn duiven.  Laten we het hopen. Zo iets verdient niemand en zeker niet mensen die de sport jaarlijks met duizenden euro’s sponsoren.          


Nu ook Rien van Dal  (17-03)

Ook Rien van Dal, geboren in 1945, is niet meer. Rien was ooit de 'maat' van Piet v d Loo en samen hebben ze heel wat triomfen gevierd met duiven van M Ververs Haelen en Fonske Jacobs. Nadien schakelde Rien over naar de grote fond en weer was hij erg succesvol. Nu had hij geen duiven meer maar wel een uitgebreide kennissenkring onder de duivenliefhebbers. Innige deelneming aan de familie.


Nu Cees (16-03)

Zojuist bereikt ons het droevige nieuws dat Cees Donker is overleden. Cees was in Nederlands bekend om de films die hij maakte en de filmavonden die hij organiseerde en waarvan vele duizenden liefhebbers in het stille seizoen enorm hebben genoten. Rust zacht Cees en aan de familie onze innige deelneming.


Oneens? Moet kunnen (16-03)

‘Ze moeten kop kunnen vliegen met stevige wind tegen, vluchten met wind mee zijn geluksvluchten’, zo beweren sommigen. Met name Vandenabeele. Ik denk daar helemaal anders over. ‘De echt goede zijn er ook met (sterke) wind mee.’ Anders denken moet kunnen. Als je het met iemand niet eens bent of totaal anders denkt hoef je nog niet boos op de ander te zijn. Oneens zijn wil ook niet zeggen dat de ander dom is.

Ik was nooit gecharmeerd van sportgenoten die er met de massa invliegen, iets wat overigens niets met die mensen te maken heeft. Mijn beste contacten in duivensport zijn wat we noemen ‘mega hokken’. Heb dus niets tegen die mensen, wel tegen de structuur van een sport die e.e.a. toe laat. Maar we dwalen af, het is ongepast contacten te verbreken of erger ruzie te maken met mensen, alleen omdat die anders denken.

FEITEN

Eerder publiceerde ik al enkele keren duiven die aan waanzinnige snelheden 1e prijzen wonnen tegen grote deelname. Ik wees ook op de grote namen die de Nationale concoursen in België domineerden bij flinke wind mee. Drie jaar terug hadden we zelf een duif die op vier OPEENVOLGENDE vluchten de 1e, 3e, 3e en 6e prijs won tegen gemiddeld een kleine 1.000 duiven. De 1e prijs werd gewonnen aan een snelheid van… 2.200 mpm (Noyon).

Zopas wees iemand me op de uitslag van Quievrain 25-7-2020 in het uitgebreide Tienverbond. Er vlogen 1.871 jonge duiven. Gejaagd door een stevige wind mee  vlogen de eerste vlot boven de 100 km per uur en… het zijn stuk voor stuk de grootste namen in het samenspel die de ereplaatsen in nemen.

Volgt U maar eens mee:

1 en 6 Robin van Leuven, misschien minder bekend maar op Quievrain vaak enorm. 2. Carl v d Brande (zoon van een van de broers).

3. Gert Heylen (hoeft geen nader betoog).

4. Cyriel Lambrechts (nog zo een).

5 Staf Boeckmans, (‘sinds mensenheugenis’ amper te kloppen op vitesse).

7.Sas v d Eycken.

Ondanks de sterke wind mee zaten de eerste 6 prijswinnaars in Berlaar e.o., dus helemaal in de voorvlucht, alleen Sas v d Eycken (de revelatie van 2020) vloog op de verste afstand. Wel haalde hij zijn soort vooral in Berlaar e.o…… (!!!)   

Overigens starten komend weekend, als het weer het toelaat, de vitessevluchten. In Nederland is nog weinig bekend. Wel verdient het (voormalige?) bestuur een GROOT compliment voor het opmaken van het Corona protocol. Ziet er gelikt uit. Hier steken vele uren voor zowat iedereen onzichtbaar (denk)werk in met alleen als doel de liefhebbers in staat te stellen te vliegen!  Chapeau!  IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor