Vlaming J liet me weten blij te zijn met de tip die ik eerder gaf. Het is nu 4 jaar geleden dat ik hier schreef dat je voor winterkweek alleen de doffers maar hoeft te lichten. Heeft hij afgelopen 3 jaar gedaan en dat is hem buitengewoon goed bevallen. Kweek lukt misschien wel beter dan vroeger toen wel eens sprake was van drifteieren of te vroeg leggen van eieren die nadien onbevrucht bleken.

Correctie

De week voor die gedenkwaardige Sermaise waar ik naar refereerde werd ook goed gespeeld met 1, 3, 4, 5, 6 enz. De winnaar (ook in Overkoepeling tegen 1.743 duiven) was de 17-6200724. Abusievelijk plaatste ik de stamvader van de vader, een rechtstreekse Scheele. Staat mijn naam bij maar hoe ik ook probeer krijg die HIER niet veranderd.


Zakelijk of verwerpelijk? (21--12)

Jaap Scheele en wijlen vader Adriaan waren vaderlandse top. Jaap is dat nog en daarom voelde ik me gevleid dat hij mijn bon had gekocht. Zoals gewoonlijk ging die weer voor erg veel geld weg, maar daar voelde ik me niet door gevleid. Dat doe ik wel als Nationale toppers in Nederland of Belgie zoals hij duiven van je willen. Enfin, hij kwam zijn bonduif ophalen en al 'melkende' besloten we nog wat te ruilen. Hij bv een jong uit de 006, ik een zus van zijn 'Nationale 'Asduif' in een of andere competitie. Tot daar toe niets aan de hand tot we probeerden elkaar de stambomen door te mailen middels een W50 bestand. En dat ging dus niet omdat ik een oud programma heb en hij een veel nieuwer. Bij hem is sprake van een W60 bestand. Ofwel 'koop maar eens gauw een nieuwere versie'.  Het lijkt Windows wel. Valt me tegen van Compuclub. Ze zouden velen een plezier doen als ze e.e.a. compattible zouden maken. Kom op mannen!

NISHOEK

Over 'gps 2021' en 'Nishoek' is destijds veel gezegd en geschreven. Zin en onzin. In 'Articles' vindt U de versie van iemand die nauw betrokken was !!!  Omdat een medaille altijd twee kanten heeft.


En nog dit (21-12)

Aansluitend op vorige post: De eerste oude duif de 17-721 werd dus geklokt om 15.32 u, 10 minuten later de 1e prijswinnaar bij de jongen en het concours duurde daar tot ongeveer 17.10 u. Zegt genoeg.


Hoogtepunt 2020 (21-12)

Zoals men eerder kon lezen werd op 11 juli 2020 van Sermaise in ZAV ‘gepakt’ zoals nooit iemand eerder had gedaan:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 13, 17 enz tegen 841 duiven met slechts 16 mee. 13 maal 1:10 en 14 prijzen van 16. In de Overkoepeling tegen 2.071 duiven was dat 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 22, 26 enz. Ook hier 13 duiven per tiental van 16 en ook een nooit eerder vertoonde uitslag.

OOK JAARLINGEN

Ik verzuimde de jaarlingen aan te halen. Die presteerden nog beter. Met amper 7 duiven mee werd tegen 669 duiven begonnen met 1, 2, 3, 5, 7,11. Dat was aan de 11e prijs dus al 6 op 7. De 7e duif won de 40e prijs, dus nog 1 op 15. Toen stonden 38 van de 52 deelnemers nog op hun eerste duif te wachten. 

 Zoals men kan zien had ook deze winnaar een enorme voorsprong. Overigens werd de week voordien (4/7 Melun) ook enorm gespeeld met tegen 718 duiven 1, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 14, 18, 19, 23 enz (17/24).

Het was ook de eerste Halve Fondvlucht voor jongen en ongelooflijk, ook daar werd de 1e gewonnen, ook in overkoepeling tegen 1.811 duiven.

Dus de 3 eerste prijzen die vlucht tegen telkens grote deelname met 3 verschillende duiven. Omdat veel mensen van stamkaarten houden hier ook de winnaar bij de 1.811 jongen. Die, de 20-6143168, won het overigens maar nipt.    

 Zoals men kan zien zijn de dubbelingen inbegrepen. We begonnen dus op 15.32 u met de oude. Vervolgens bleef het duren voor de eerste jonge duif zich aandiende. 'Waar blijven die toch?' vroegen we ons af. Hehe. Eindelijk. Ik was zelf verbaasd dat die van zoveel duiven toch nog de eerste won. Dat de jongen het dubbel moeilijk hadden kwam ook omdat het hun eerste HaFo vlucht was. Op het einde van het seizoen is het meestal omgekeerd en kunnen de oude de jongen niet meer volgen. Dat de vlucht zwaar was bleek ook uit andere top tien winnaars bij de jongen. Die kwamen uit Halle, Lier (4 maal), Willebroek en Emblem.  Dus allemaal ver in de voorvlucht. In twee winnaars ziet men ook de Bruijn. Toeval dat ik er nu mee kom tijdens zijn verkoop? Natuurlijk niet.  

Hier was iets misgegaan. Stond pedigree van VADER van de Melun winnaar. Hieronder de echte. De vader 15-493 (Three Aces) is van Gebr. Scheele. Krijg dat hier niet veranderd. Op alle andere stamkaarten wel netjes vermeld.

De prijzen van bovenstaande  winnaar Melun zijn niet spectaculair. En dan toch 3e Asduif? Dat heeft alles met berekenen punten te maken.  Bij de oude hadden we de volgende Asduiven. 1e, 4e, 5e, 6e, 9e, 10e, 11e, 14e. Bij de jaarlingen de 3e, 5e, 6e, 7e, 10e Asduif. Die worden berekend volgens het grootste aantal prijzen per tiental. En dan te weten dat we de laatste vlucht niet mee deden vanwege de zinderende hitte. Achteraf blij toe, de vlucht duurde tot de volgende dag. De man die de duiven zo goed verzorgt, Roger dus, had er geen enkele moeite mee toen ik belde om te passen, vlak voor het inmanden. 'Je kan beter wat bekers verliezen dan een goede duif', zo vond ook hij. 


 Tip (20-12)

Een zeer gekend liefhebber die zijn naam liever niet vermeld ziet: 'Nederlandse duivenliefhebbers hebben geluk met een generatie 70-ers die allemaal hun column hebben zoals U, vd Wiel, Roodhooft, Verbree, de Bruin. Zo kunnen die hun voordeel halen uit de enorme ervaringen die jullie hebben. Dank jullie allemaal namens velen, maar ik heb ook een tip. Misschien is het een vreemde tip, maar als jullie duiven bijeen gaan zetten dwing nooit een koppeling af. Ik speel inmiddels toch ook bijna een halve eeuw als de beste. Maar nog nooit kweekte ik een goede duif uit ouders die het in het begin niet in elkaar zagen zitten. En ik heb een heel goed geheugen.' 

Deze tip is helemaal niet vreemd. Sterker, ik ben het met hem eens. Eerder schreef ik dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat, wat bij vogels uit liefde geboren wordt, vitaler is dan uit gedwongen paringen.

Zo had ik destijds mijn Home Alone. Ik deed al wat ik kon om de ouders uit elkaar te houden, vanwege te veel inteelt. Maar hoe ik ook probeerde, beide weigerden een andere partner tot ik me gewonnen gaf. Ze beloonden me door Home Alone op de wereld te schoppen. 


Laatjes  (18-12)

25-jarige Simon kreeg dus een 40 laatjes van Ronny. Wat met zulke te doen? Er is amper keus.  Uittesten natuurlijk. Een man als Koopman kweekt elk jaar een ronde van die laatjes. Als jaarling worden die goed opgeleerd en voorzichtig gespeeld, maar prijs vliegen die natuurlijk niet of amper. Als 2-jarige echter heeft hij er elk jaar goede bij. Het is het verhaal Andre Roodhooft, maar met dit verschil dat Andre er in de winter mee reed, door ze mee te nemen naar zijn werk. Verkeerde richting uit maar dat maakt volgens hem niet uit. Ook hij hield er elk jaar goede aan over.

VERKEERD GEZIEN.

Verschillende mensen menen dat de 721 (zie pedigree eerder) onze 3e Nationale Asduif was. Dat is niet zo, dat was de 18-732. In 2020 hadden we in ZAV de Asduif bij de jaarlingen, oude en jongen. Dit waren weer andere duiven.


Interessant  (15-12)

Mededeling dierenartsen IVPA Belgium omtrent de vogelgriep en duiven

door KBDB/RFCB op 15/12/2020

Naar aanleiding van verschillende foutieve berichten op sociale media betreffende de rol van de duif in de verspreiding van het vogelgriepvirus, heeft de KBDB ons gevraagd om meer duidelijkheid te verschaffen hieromtrent.

Vooreerst is het van belang voor de liefhebbers om te weten dat Vogelgriep en Newcastle disease volledig verschillende virussen zijn.

Newcastle disease wordt veroorzaakt door een paramyxovirus waartegen onze duiven verplicht gevaccineerd moeten worden om te kunnen deelnemen aan wedstrijden.

Newcastle disease wordt soms ook pseudovogelgriep genoemd wat dikwijls een naamsverwarring veroorzaakt. Vaccinatie is nodig omdat de duif gevoelig is voor ziekte door paramyxovirussen.

Vogelgriep wordt veroorzaakt door een volledig verschillend virus nl. een influenza virus (zoals de echte griep bij de mens). Tal van verschillende recente wetenschappelijke onderzoeken uit het binnen en buitenland, wijzen erop dat de duif een “dead-end host” is wat de vogelgriep betreft, wat onderschreven wordt door heel wat prominente virologen op gebied van aviaire influenza wereldwijd. Dit wil zeggen dat de rol in de verspreiding van vogelgriep door duiven als nihil wordt beschouwd. Een duif kan het vogelgriepvirus niet doorgeven aan kippen, ganzen, zwanen of ander pluimvee. De duif is reeds van nature bijzonder ongevoelig voor influenzavirussen en als er onder experimentele omstandigheden dan toch uitzonderlijk een infectie kon worden veroorzaakt, dan ging de besmetting niet over naar kippen of ander pluimvee dat samen met deze duiven in dicht contact gehuisvest werd.

De huidige positieve gevallen van vogelgriep in ons land worden vooral veroorzaakt door wilde vogels die bezig zijn aan hun jaarlijkse trektocht tijdens deze periode, zij brengen het virus mee vanuit hun land van herkomst. Maar zoals eerder aangehaald, en gebaseerd op wetenschappelijke bewijzen, zullen de reisduiven niet meehelpen aan de verspreiding hiervan. Het huidig circulerende vogelgriepvirus is ongevaarlijk voor de mens en alle mensen die in contact komen met duiven, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks lopen geen enkel gevaar.

IVPA (International Veterinary of Pigeons Association) BelgiumIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor