Het inmandlokaal in Sint Job is enorm en de parkeerplaats navenant. Men komt er in manden van heinde en ver, zelfs vanuit Ranst en Lier, en voorzitter Roger Geysen en zoon Jurgen willen dat graag zo houden. Ze weten hoe belangrijk een goede sfeer is en daar wordt veel voor gedaan. Ze weten ook dat lang wachten sfeer bedervend is. Liefhebbers er een hekel aan, niet alleen op hun duiven als die weer eens te laat zijn, maar ook bij het inmanden.

Dienaangaande zijn de liefhebbers die in Sint Job in manden tevreden, meerdere ploegen jonge meisjes (!) zorgen er voor dat de duiven in no time in de manden zitten. Op de vluchten zijn veel (gratis) prijzen te winnen en dan is er nog iets.

SFEER

In het stille seizoen elkaar zo lang niet zien of spreken is niet bevorderlijk voor de saamhorigheid weet voorzitter Geysen en daarom is het clublokaal in de winter op de meeste zondagvoormiddagen open. Liefhebbers komen er om een pint te pakken, te kaarten, duiven melken of om thuis even weg te zijn. In deze Corona tijd is daarvan natuurlijk geen sprake, maar ook v oor de nabije toekomst ziet het er niet goed uit. Duivensport lijkt er tot april komend jaar aan de ketting te liggen vrezen vooral vitesse spelers. Onder staand schrijven kregen de liefhebbers.

 Wij ontvingen van het gemeentebestuur Brecht volgende bijgevoegde mail met onderrichtingen, daar de besmettingsgraad een van de hoogste was in de provincie Antwerpen. Zoals nu de voorschriften zijn, zullen er zeker beperkingen zijn tot 31-03-2021 met voorlopig verbod o.a. om bijeenkomsten te houden zoals vergaderingen, kampioenendagen enz. zelfs het uitdelen der ringen zal nog moeten bekeken worden. Daarom ons dringend verzoek houdt U aan de onderrichtingen die wij U nog wel zullen doorsturen en maak het ons niet moeilijker dan het al is,

LEES AANDACHTIG DE REGELS HIERBIJ GEVOEGD VAN HET GEMEENTE BESTUUR BRECHT VOOR DE VERENIGINGEN.

Het bestuur

-----------------

Waren duivensporters afgelopen seizoen al niet genoeg de klos? Laten we toch maar proberen optimistisch te zijn en hopen op een happy end.

Trouwens over ‘club contacten’. Die staan nu begrijpelijkerwijs overal op een zeer laag pitje en dat is niet goed. In veel clubs beseffen ze dat en hebben ze een groepsapp en, naar ik hoor, bevalt dat buitengewoon. Men ‘appt’ grappige filmpjes door die een mens doen lachen. En duivensport kan dat gebruiken.


 Hamvraag  (21-11)

Wat telt het zwaarst?

Mensen vergelijken wel eens en stellen zich de vraag wat het belangrijkste is, goede duiven of vorm. Om te presteren heb je natuurlijk beide nodig, maar toch… Ik zou liever mijn geld zetten op een middelmatige duif in super vorm dan op een goede zonder.  Soms zie je dat ook heel goede spelers een terugval kennen. Of een minder jaar. Hebben die opeens minder goede duiven? Natuurlijk niet. De vorm ontbreekt.

Het omgekeerde gebeurt ook: Matige spelers die plots enkele prima vluchten kennen om dan weer terug te vallen. Weer een kwestie van vorm of geen vorm.

SUPERMAN

Zo leerde ik enkele jaren terug iemand kennen die super speelde op de vitesse. Sommigen vonden hem zelfs de beste van België en hij woonde toch in een streek die gekend was om de goede spelers. Telkens als ik er kwam schrok ik van de manier waarop hij met zijn duiven om ging. Als ware het kinderen. Maar meer nog schrok ik van de ongelooflijke conditie van zijn duiven. De neusdoppen leken wel met kalk geverfd. Ongelooflijk. Ik kocht er een 15 tal jongen uit zijn beste. Er zit èèn goede bij. Die zit nu bij Simon, het jongste lid van de club in B N. En toch betrof het een eerlijke liefhebber die me heel goed behandelde. Wat ik wil zeggen moge duidelijk zijn. Zijn duiven hadden elk jaar zo ongelooflijk veel vorm dat die zichzelf over troffen.

OOK

Ook onze duiven bulken steeds van de vorm. Is het Roger? Het hok? Feit is dat je telkens weer schrikt als je ze los laat. Ze zijn soms tot 2 uur weg. Waarom slechts een van die 15 duiven voldeed is ook mij een raadsel. Wel dient gezegd dat ze alleen in hun geboortejaar gespeeld werden.

Heel mijn leven heb ik niet anders gedaan dan geselecteerd op het resultaat. En dat begint al in hun eerste levensjaar. ‘Verkeerd’ zeggen sommigen.  Kan. Maar mij bevalt het en je moet vooral dingen doen die je bevallen. Uitslagen als onderstaande, met name 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 met slechts 16 duiven mee. Of 1, 2, 3, 4, 5, 6 tegen meer dan 2.000 duiven in overkoepeling met 16 mee,  zouden daar (!) nooit gemaakt zijn.  


Geld, mega hokken en ZO wind. (19-11)

Opvallend hoe liefhebbers de laatste jaren steeds meer belang lijken te hechten aan  zuurstof. ‘Onze duiven gaan er zo veel mogelijk uit’, zegt Nationaal kampioen Evert Jan Eyerkamp. Duiven die veel buiten zitten, zelfs in volle seizoen, zie je ook bij P v d Merwe, Willy Daniels, L en E Stabel, Co Verbree, Buvensm vroeger de Leytens, Dirk Donckers, Rik Hermans enzovoorts. Ook bij Verkerk staan de ramen de hele dag open. Omdat het stuk voor stuk grote kampioenen betreft kan het niet verkeerd zijn.

ONEENS

Nog eenmaal over die enorme bedragen die betaald werden voor de v d Wouwer duiven. Ik schreef er geen moeite mee te hebben, integendeel. We halen daarmee de media wat ik letterlijk van levensbelang acht voor de sport. Sommigen denken daar evenwel anders over en dat mag. H zegt dat het uitnodigt tot nog meer diefstallen en daar zit natuurlijk een kern van waarheid in.

B vindt dat het uitnodigt om nog meer duiven te gaan houden. En nog meer mega hokken heeft als gevolg dat nog meer mensen af haken. Dienaangaande is het merkwaardig wat in Antwerpen gebeurt. Elk jaar ‘nieuwe’ megahokken. Momenteel zie je die daar zelfs veel meer dan in Noord Brabant. En dan te weten dat de Antwerpenaren hun noorderburen altijd verweten met veel duiven te spelen. Wat sommigen bedoelden was veel rommel.

Een andere B dan weer zegt niets te geloven van zulke opbrengsten. Dat zou je zien aan de namen van sommige bieders. Denk toch dat die bedragen serieus zijn. Dat veel van die duiven die door Chinezen gekocht worden in België of Nederland blijven is een ander verhaal.

ZUIDOOSTENWIND

Al jaren waarschuw ik voor vluchten met Zuidoostenwind. Ik krijg daarbij steun maar dat is veelal na weer zo’n snertvlucht met veel verliezen. Verder lijkt het of alleen de oudere en betere spelers zich van het gevaar bewust zijn. Of wakkere gasten zoals Florian Hendrikx. Van hem las ik eens dat die bij dergelijke

Wind geen duiven meer speelt, Peter Janssen is er nog zo een en nu kan je dat lezen over Bakker en zoon, mogelijk de beste van Nederland op de eendaagse fond met zijn Koopmanduiven. Ook zij houden hun duiven thuis als Zuidoostenwind wordt voorspeld. Dat gaan er nog wel meer worden als we meer vluchten krijgen met die verafschuwde wind. 


Aktueel  (18 nov)

Stanislaw Rycombol is de eigenaar van een kweekstation in Polen. Hij koopt hier duiven van de beste koppels van de beste liefhebbers die de gewone liefhebber boven zijn budget gaan en kweekt er jongen van die wel betaalbaar zijn. Hij had het over Kittel en Best Kittel. ‘Om niet goed van te worden. Ze praatten over niets anders meer.’ Het deed denken aan twee mails die ik onlangs kreeg. Beide uit Duitsland en beide met de vraag of ik liefhebbers wist die die lijnen hadden.

Uit Engeland dan weer vroeg iemand of die ‘Kittel duiven’ werkelijk zo veel beter waren dan andere. Uit Bangladesh (of all places) ook een mail. De P v d Merweduiven presteerden daar het best maar nu wilde iedereen Kittel soort. R v Reeth mocht ook. Die Yannick heeft kennelijk goed aan de weg getimmerd.

Nu zoekt de halve wereld Kittels, straks is het weer een andere naam. 

NEGATIEF

Ik wilde er niets over zeggen, maar krijg te veel mails. De verkoop v d Wouwer heeft heel wat commotie teweeg gebracht, zowel binnen als buiten de duivensport. Velen van binnen de sport waren redelijk negatief. Je vraagt je af waarom.

Vooral het grote aantal duiven wekt verbazing. Hij was toch een liefhebber met ‘de kleine korf?” Hoe kon die op die hokinstallaties 450 duiven bergen? Het is het verhaal van Vandenabeele. Die had er meer dan 800 in de aanbieding. Wat velen kennelijk niet weten is dat die elders zijn gekweekt. Door mensen, makelaars, die het puur zakelijk zien. 

Verbazing ook over de vergelijking met Roodhooft. Velen vinden hem op de kleine fond de beste van België. Dat een enkele duif  dubbel zo veel ‘op brengt’ dan ongeveer 360 duiven van Roodhooft samen, waaronder talrijke supers, wil er bij velen niet in. Een Amerikaan wil weten of v d Wouwer echt zo goed was. Ik heb hem verwezen naar de uitslagen.

POSITIEF   

Dat die hoge prijzen de sport kapot maken, daar geloof ik niets van, eerder integendeel. Dat daardoor ‘de gewone man’ in duivensport niets meer te zoeken heeft is evenzeer onzin. En de ironie van het lot is soms verpletterend: Niemand die dat meer bewijst dan Gaston v d Wouwer zelf. Hij heeft nooit veel geld aan duiven gegeven en zelfs was er een tijd dat hij op Lier markt jongen stond te verkopen om wat ‘voer geld’ bijeen te krijgen. Daar kan je ook heel veel respect voor hebben.

KLEINE FOND

Maar onzin en vooral leugens vertellen achter iemands rug? Heb geleerd dat sommigen dat maar niet kunnen laten. Gaston heeft trouwens heel zijn leven goed gespeeld en bewaart veel trots uitslagen uit zijn vitesse tijd. Gaston: ‘Toen speelde ik misschien wel beter. Het verschil is de kleine fond. Vandaar ook de populariteit van de Nationals in België? En het feit dat al die beroeps zich daar willen doen gelden?

TOT SLOT 

Ook v d Wouwer is een rage, vooral in China.  Zouden er bij die 450 duiven 50 echt goede geweest zijn? En natuurlijk zijn die prijzen helemaal van de pot gerukt. Toen Daniels enkele jaren terug een duif verkocht voor 400.000 euro was er veel ongeloof.

Ook bij mij. Tot Willy er zelf over begon. Maar dit bedrag zou echt wel een record blijven. Dacht men. Moeten die Chinezen trouwens niet zelf weten wat ze met hun geld doen?    


RIP Jo Simons    (14 nov)

Ons bereikte het droevige nieuws dat Jo Simons (geboren 1940) is overleden. Jo raakte bekend als een prima liefhebber maar ook als oprichtger Duivenkweekcentrum Ransdaal. Condoleances aan de familie.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor