Hoe lang ik al stukjes schrijf? Hmm. Lang. Soms doe ik het graag, andere keren minder. Dat komt niet door kritiek. Die was er wel maar kwam van losers. Mensen die weinig betekenen omdat ze zich te dik, te oud, te moe, te dom, te verlaten of te ontoereikend vinden willen die wel eens tot last zijn. Of ik iets bereikt heb? Opnieuw Hmm.  

WEEMOED

Met weemoed denk ik soms terug aan de tijd toen ik begon met schrijven. Aan mijn oom (in het dage­lijks leven orgeldraaier in een homobar in Galder Noord Bra­bant) die een oorlogsheld was omdat hij een schrifte­lij­ke cursus 'Duits voor beginners' openlijk ver­brand­de.

Daarvoor heeft hij nog vastgezeten maar toen ik hem wilde opzoeken was hij ontsnapt. 'De klootzak' zei ik tegen de cipier. 'Dan ga je hem opzoeken en neemt hij de benen.' 'Ja, hij is altijd een moeilijk mens geweest’' gaf de bewaker toe. 'Tegen wie zeg je het' zei ik en vroeg of een andere gevangene vrij was voor bezoek. Dat bleek een debuterend serieverkrachter (Een verkrachting tot heden) te zijn maar die zat zo geil naar mijn vriendin te kijken dat we weg waren nu het nog kon.

Verder was ik een fervent natuurlief­hebber. Ik fietste graag door de bossen van Chaam, het liefst naakt in de plenzende regen en de roep van een wiele­waal nabootsend. Ik herinner me ook mijn eerste liefde. Niet onbelangrijk want op sigaretten na is er niets voornamer dan verliefd zijn. Ze was rondborstig, adembenemend mooi en o zo blond. Ik leerde haar lezen zonder uitpuilende ogen, maakte haar zindelijk en verbrak de relatie. Want een meisje èn een glanzende carrière als stukjesschrijver zag ik niet zitten.

VERANDERD

Ik werd ook duivenliefhebber. Hoe zou het leven zijn zonder duiven denk ik soms. Ik  begon, duizenden artike­len geleden, te schrijven. Hoe meer artikelen ik schreef hoe minder zin ik soms kreeg er nòg een te schrijven. Vanwege zinloos dacht ik soms en ik kreeg concentratieproblemen. Dat kwam door mijn hoge IQ zei mijn psychiater. Hij beweert dat ik een IQ heb van 280 maar dat moet je niet al te serieus nemen. Ik denk dat hij 180 bedoelt, psychiaters overdrijven wel meer. Dat komt omdat ze zelf zo onzeker zijn.

Hij zei ook dat ik een genie was maar dat moet je evenmin serieus nemen. Dat zeggen die lui volgens mij tegen ieder­een met een IQ van 180.

Toen hij me vroeg of ik vergeetachtig was zei ik ‘niet dat ik me kan herinneren.’ ‘Flauwer hoor je ze niet’, reageerde hij. Die psychiater was overigens een neef van me. Hij is ook een nicht maar gelukkig niet van mij.

Weet je wat die ook zei?  'Ik kan je beter maken.' 'Ik ken dat' zei ik. 'Dat zei je ook tegen de ouders van Tanja toen die zonder borsten geboren werd.'

'Gaan we schamper doen?' vroeg hij toen. 'Nee' zei ik, 'niet schamper, ik zou niet durven, maar wel agressief' en sloeg hem tegen zijn kanis. Mijn eigenliefde is daarna wel wat geminderd.

EN TOEN

Ik ging geld ver­dienen (niet zoveel als sommi­gen denken) en begon te drinken (ook niet zo veel als sommi­gen denken). Ik rookte Belin­da, keek veel naar voetbal, luister­de veel naar muziek en las moeilijke boeken. En zo werd ik op eigen kracht narcist, misantroop, hupochrond­isch en cynisch tegelijk. Ik lachte graag maar niet vaak want er was weinig te lachen. Toch zeker niet in duivensport.

De farmaceutische industrie, de verkopers van wondermid­delen om duiven harder te doen vliegen en andere redders van de duivensport hebben daarmee te maken. Ik functioneer niet in de buurt van die mensen. Al die verkopers van flesjes, poeders en pillen, de opstel­lers van schema's waarbij je elke dag je duiven iets moet geven plegen aanslagen op mijn geest, vreten aan mijn hart, vertrap­pelen mijn ziel. Ik haat hun kapsels, hun welbespraaktheid, hun gsm's, hun folders, hun arrogante smoelen. Tientallen jaren heb ik ze bestreden. Helaas nutteloze jaren. IK verkoop je spul dat je kampioen maakt schreeuwen ze nog even hard als vroeger: IK, IK, IK.

Schrap IK uit hun taal­gebruik en al die makelaars in luchtkastelen staan met de mond vol tan­den. De verhalen over hun wondermiddelen bevatten nooit nieuwe waarheden wel oude leugens.

BREINVERWOESTEND

Carnitine, enzymen, snel­heidspil­len, thee tegen stress, ik hoef geen vinger in mijn mond om braakneigingen te krijgen als ik deze woorden hoor. Ik kàn er niet tegen.

Omdat ze breinverwoestend zijn, mensen op het verkeerde been zetten, mensen van hun centen beroven. En vooral omdat ze mensen de sport uitjagen.

Ik neurotisch, paranoïde of depressief?

Voel me wel als een Don Quichotte die strijdt tegen windmolens want nog nooit was er zoveel troep in de handel als nu. Waarom geloven ze me niet denk ik soms.

Omdat ik geen dure stand heb op Duivenshows, geen gouden tanden, geen folders met adembenemend vrouwelijk scho­on? Gevaarlijk is ook dat die lui zo verschillend zijn. Je hebt er die je een Euro zou geven zodat ze een goedkope kogel zouden kunnen kopen, je hebt er die zo onop­vallend zijn dat ze geen scha­duw hebben, je hebt er die je niet tot buur zou willen al kreeg je er een huis bij. Idioten zijn het, clowns in mensenverpakking, pretbedervers, een gevaar voor de duivensport.

WAAROM?

Waarom nu zo fel op je toetsenbord heng­sten zult U zich afvragen? Aanleiding was het bezoek van een ex-kampioen. Hij had schema's bij zich. Daarop stond wat hij zijn duiven dagelijks moest geven. Over het voer en in het water. Had hij ook gedaan en nooit zo slecht gespeeld. Nu begon hij te twijfelen of hij wel met zijn tijd mee was gegaan. Of er misschien iets anders was wat hij niet kende en anderen wel.

Als zo'n man al begint te twijfelen kun je nagaan hoe het met beginners, (die zijn er nog) zit. Die lopen ook met die schema's op zak, weten het ook niet meer. En terwijl sommigen jaren op zoek waren naar betere vitamines, betere druppels, betere dieren­artsen was ik 25 jaar op zoek naar betere dui­ven. En als het eens lukte en goed gepresteerd werd, werd me zelden gevraagd wat voor duiven dat waren, des te vaker 'wat ik ge­geven had'. En dat waren nog de fatsoenlijke.

WAAR GEBEURD

Zo stond bij de voerboer een liefhebber af te geven op mij. 'Die vent (ik dus) moesten ze schorsen. Zijn duiven (mijn duiven dus) zijn vliegende apotheken'. 'Dat moet je tegen S zelf zeggen' zei iemand die mijn aanwezigheid niet was ontgaan, 'die staat achter je'. Hij keerde zich om, keek me aan en vroeg: 'Ben jij S?' 'Helemaal' zei ik. 'Ik ken je niet meer kerel. Je hebt een grijze kop gekre­gen.' 'Dat komt door mensen als jij' zei ik en vroeg of ik af kon rekenen.

En nu zit ik weer een artikel te schrijven. Geen toekomst als voetballer, twee linkerhanden, zo cynisch als de neten en zolang mensen weigeren te geloven dat het vooral om de goede duif draait mislukt als stukjesschrij­ver.


 Over liefde en nog wat  (6 nov)

De duif van 1.310.000 euro heeft tongen in beroering gebracht. Dat de totale kolonie van mogelijk de beste liefhebber van België op de kleine fond, inclusief al diens Asduiven en Nationale winnaars) een half miljoen € minder opbracht dan die ene duif roept bij velen vraagtekens op. ‘Is dit nog serieus te nemen’ vragen ze zich af, zeker als ze kijken naar de namen van de ‘op bieders’. 

Dat ‘de commerce’ en zeker zulke bedragen de sport kapot maken, geloof ik dus amper. Ik zou zeggen, laat die lui kopen, zolang zaken serieus blijven.

MAIL 1

En over ‘serieus’ gesproken. V uit het hoge noorden die tot 700.000 euro mee ging in de biedingen is inderdaad dezelfde die ik ooit eerder citeerde, zo mailde me iemand. Die had ook het promofilmpje gezien van vlak voor diens ‘totale verkoop’. 

Daarin zei diens vrouw dat hun leven nooit meer hetzelfde zou zijn, alles werd verkocht, aan vluchten zou niet meer worden deelgenomen. Tegelijkertijd was het zoontje, toen een jaar of acht, serieus aan het bieden op internet en was pa duiven aan het inkopen. ‘En wij pikken het maar’, aldus de ‘mailer’.

Maar kan zo iets niet? Na de verkoop vond het gezin kennelijk dat ze toch niet zonder duiven konden en werd de sport weer omarmd. Zodanig dat de liefde voor een enkele duif 700.000 euro waard was. Want een slechtere investering is er natuurlijk niet. Mensen in die streek zijn trouwens toch menslievend.

MAIL 2

Ene H gaat er ook verkopen. Niks mis mee. Wie doet dat niet of wil dat niet. Maar H is anders. Hij verkoopt goede vliegers en een aantal kwekers. Welke? De beste ! Met de minderen blijft hij zelf aanrommelen. Zeg nu zelf, zulke zie je nog weinig. Wat een menslievendheid.

HET KAN    

Jaap is landelijke top en overal zitten goede van hem. We hadden geruild en geloof me, hij is een van de mannen die er iets van kent. Onderwijl maakte ik de fout aan hem twee topvliegers te laten zien. Dat zijn normaal ook bijzonder mooie duiven die op iedereen indruk maken, maar kennelijk niet op Jaap. En dat was eigen schuld. Duiven volop in de rui, moet je niet laten zien.

Wat later liet Jaap weer van zich horen. Tijdens de rui veranderde een duif van me van kleur. Voor de blauwe en geschelpte pluimpjes kwamen witte in de plaats. ‘Je ben niet de eerste’, zei ik. ‘Dat moet soort zijn van de Leeuw. Of kwaliteiten als kweker of vlieger ook samen vererven met uiterlijke kenmerken? (Linkage noemen sommigen dat) Weet niet. Het is controversieel. (Bedoeld wordt dat alleen duiven van een bepaalde kleur uit een bepaald koppel goede zijn).

TIP

Over goed een week gaan winterkwekers weer voorlichten. Bijvoorbeeld van 15.00 u tot 23.00 u. Dat kan echter anders, beter. Van 8.00 u of 9.00 u tot 23.00 u bijvoorbeeld. Hartje winter kan het overdag heel donker zijn en daarmee doe je het effect van alleen ’s avonds te lichten voor een deel teniet.


Gek geworden?  (3 nov)

 Dat was schrikken toen ik Outlook opende. Een massa mails, bijna allemaal van duivenliefhebbers, de meeste uit België, en allemaal betrekkend op het laatst geboden bedrag op een enkele duif op een verkoopsite. 310.000 Euro liefst. Wel hadden de meeste er een tikfout in staan. Dacht ik. Een ‘1’ te veel.

Ik klikte de site aan en was stomverbaasd toen bleek dat het geen tikfout betrof. 1.310.000 euro was inderdaad op die duif van v d Wouwer geboden en de veiling was net begonnen. Nederlandse Veenstra bood tot zo'n 700.000 € . Althans, zo stond er. Tegelijkertijd werd het resultaat bekend gemaakt van de totale veiling (minus jongen) van Andre Roofhooft: Bruto 841.000 euro. Ofwel: Het voorlopige bod op die ENE duif van Gaston is zowat een half miljoen (euro!) meer dan AL DIE die 263 duiven van Andre samen.  Het zij Gaston gegund maar dat veel wenkbrauwen de hoogte in gaan moge duidelijk zijn.

DODELIJK?

Dat het grote geld duivensport kapot maakt zoals sommigen beweren geloof ik niet. Kan me niet voorstellen dat iemand gaat stoppen omdat een sportgenoot een duif voor anderhalf miljoen EUROS verkoopt. Mensen die zeggen dat de ‘gewone liefhebber’ op die verkoopsites niets te zoeken hebben daarentegen hebben een punt. ‘Kim’ zo heet de duif is nog een duivin ook. Vanwaar die hausse vraagt een mens zich af. Wedstrijd ver pissen? Kijken wie de langste heeft? Een goede investering lijkt amper denkbaar. Het is een duivin en die verdient een goede doffer. Pakweg een ‘goedkope’ van ‘slechts’ 50.000 euro. Dan moet je er al gauw 180 jongen aan 10.000 euro stuk uit kweken om je geld terug te hebben.

Natuurlijk heeft v d Wouwer goede en hebben mensen veel succes met zijn duiven. Maar bijna anderhalf miljoen € voor een enkele duif? Gekker moet het niet  worden. En misschien komt er nog bij, ik schrik van niets meer. Nogmaals, ik geloof niet dat het de sport schaadt, maar het is wel de waanzin ten top. Algemeen wordt beweerd dat spelletjes gespeeld worden. Maar is dat bij verkopingen niet bijna regel?  IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor