Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de kwaliteit van de kolonie een enorme boost. Hij werd daarmee 2e Kampioen kring en won Nanteuil Noord in Afd 8.

Ook in Duifke Lacht een tof bericht. Descheemaecker Pigeon Center kochten bij enkele van de beste liefhebbers van Belgie wat duiven. Ook die van mij/ons vond men goed genoeg. Dit jaar is men er in Zoersel mee gaan spelen.  En wat kon je lezen in de September editie van Duifke Lacht? Fay Aux Loges (vgl Orleans) werd gewonnen door een duif van Ad Schaerlaeckens. De 9e en 18e prijs werden gewonnen door duiven van Dirk van Dijck. Dezelfde dag werd ook Nationaal La Souterraine gevlogen (615 km). En wat kon je hierover lezen? 'Van de 27 jaarlingen zeven vroege duiven.  Daaronder 3 duiven van Ad Schaerlaeckens en 2 van Gaston v d Wouwer.' Ik vond het eervol en tof. 

SPRONGEN

Gebr J mailden dat ze weer een ervaring rijker waren. Ze hadden ooit van mijn hand gelezen dat je met jongen in conditie best grote sprongen kon maken. Op aandringen van clubgenoten hadden ze 3 jonge duiven ingezet op een vlucht die 200 km verder was dan de vorige. Ze wonnen alle 3 prijs. Kris M uit Rijkevorsel maakte het nog bonter. Hij had 18 duiven ingezet op Chateauroux en daar schrok ik van. Die speelde toch alleen maar Vitesse? Maar het was wel degelijk waar. 18 jonge duiven die niet verder geweest waren dan Noyon (230 km) werden ineens ingezet op Chateauroux, 550 km. Nu dus een sprong van ruim 300 km. Hij won 7 prijzen en slechts een jong ging verloren. Food for thought voor de WOWD. Die vond destijds dat men jongen niet verder dan 400 km kon spelen omdat van verdere afstanden onverantwoord veel duiven verloren gingen. Ben daarover nog met hen in discussie gegaan. Ik beweerde dat de meeste jongen verloren gingen van het dak, door de roofvogel of van onnozele lapvluchtjes van soms amper 10 km. Van die wetenschappers kan je toch niet winnen, dus weg Orleans, het grootste concours ter wereld. In België heeft men 5 tot 7 Nationale fondvluchten voor jongen. Verliezen kent men amper.

CLUB

De club is de basis voor 'gezonde' duivensport. De sfeer daar bepaalt welke richting duivensport uit gaat, vindt ook de NPO. In District 1 CC 2008 vloog men zaterdag uit Rethel, 27 Liefhebbers hadden duiven ingezet. Jan en Leanne v d Pasch wonnen nu niet 1 t/m/ 31 maar aan de 37e prijs hadden vader en dochter wel 32 duiven te beginnen met de 10 eerste. Hoe zou het daar in de club zijn? Liefhebbers die zelfs van 450 km. een klad duiven tegelijk thuis krijgen voor de rest uit lijkt, ik schreef het al, 'het nieuwe normaal' aan het worden. Bij mooi weer de helft van de liefhebbers niet eens op de uitslag valt daar ook onder. De NPO staat er bij en kijkt er naar. Overigens veel respect voor die mannen die hun duiven zo op punt weten te krijgen.

LACHWEKKEND Vandaag begonnen de Belgen om 8.40 u te lossen in Momignies en om 10.00 u stond men er nog te lossen.  Maar wat wil je. Hoeselt, Heers en Wellen zijn drie Limburgse 'buurdorpen'.  Hun duiven werden dorp voor dorp gelost, om de 10 minuten. Straks straat voor straat? 


Het nieuwe normaal?  (17 sept)

Afgelopen zaterdag werd er dus links en rechts flink gestunt.  Vooral in Nederland. Kas Meyers rolt zelfs met weinig duiven een concours van 15.000 duiven op:  1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (20/20).  Je ziet ook merkwaardige toestanden. Zo won Harrie van Boxmeer de 1e in de club. In groter verband was dat een prijs na de 73e duif van John van Wanrooy en kompanen.

J v d Pasch stuntte van Chimay: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 en zo door tot 31. Ofwel de 31 eerste prijzen in een concours met toch 29 deelnemers. Hier onder twee van de vele reacties op het machtsvertoon van sommigen.

Een mail van B: Ik zie afgelopen weekend dat massa hokken de vluchtjes op rollen . .Wat ik mij afvraag .Hoe zullen deze liefhebbers zich voelen als ze de uitslag bekijken , en ze met massa’s duiven de kleine hobbyisten een pak voor de broek geven . Ik persoonlijk zou een gevoel van onbehagen over mij heen krijgen ,voor zulk een onsportief gedrag !!

Een andere B, nu uit Belgie: Beste A S. Dit is mijn laatste mail. Ik stop met duiven. Heb een vrouw en kinderen die ik moet onderhouden. Als anderen voor de derde keer in een week hun nestduiven lappen zit ik op mijn werk. Ook vertik ik het om met 6 duiven te kampen tegen 160 duiven van mijn concurrent. En later te horen dat die 40 duiven voor mij pakte. U schreef ooit dat dit geen sport was en dat is het zeker en vast ook niet.

Deze mensen kunnen dus weinig waardering opbrengen voor de 'oprollers''. Toch verdienen die respect. Duiven zo naar huis krijgen duidt op vakmanschap. Want natuurlijk heeft v d Pasch geen 31 duiven die beter zijn dan de beste duif van de gezamenlijke 28 concurrenten.

Natuurlijk is er iets goed mis, maar over een inkorfbeperking  moet men niet blijven zeuren. Daar is over gestemd en men is er 50 jaar te laat mee.  Over wat men wel zou kunnen doen om 'de kleine man' er bij te houden schreef ik eerder. Deze ontwikkeling (steeds minder liefhebbers met steeds meer duiven)  voorspelde ik trouwens eerder, maar had niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Zo informeerde W me over zijn club in West Brabant. Die verloor op 5 jaar tijd de helft van haar leden. Als we niet snel iets doen verliezen we 'de kleine man' en als we die verliezen we duivensport. Het is ook geen Nederlands probleem meer, het speelt ook in België. En dat was niet de schuld van Hooymans, die daar furore aan het maken is.  

Voor de goede verstaander nog dit; Rudy van Reeth won verleden week 1e prijs....IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

Ruitijd en meer - John Logemann -

De ruitijd hier op het hok, maar ook bij de vliegers op de hokken bij Wim, verloopt geleidelijker dan bij de ...

John Logemann

Hallo allemaal... - Evelien's journaal -

Naar het schijnt missen veel van mijn trouwe lezers mijn geouwehoer. Ik heb talloze berichtjes gekregen waarom het ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Eiwit in de ruiperiode - Willem Mulder -

  Het is niet de eerste of de tweede keer dat ik dit onderwerp behandel. Aanleiding is het onderzoek van de ...

Willem Mulder

Ruitijd en meer - John Logemann -

De ruitijd hier op het hok, maar ook bij de vliegers op de hokken bij Wim, verloopt geleidelijker dan bij de ...

John Logemann

Wetenschapper - Ad Schaerlaeckens -

Een lezer die weet hoe ik over vitamines en de rui denk stuurde me een artikel uit een oude krant van de duiven ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor