In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch verlopen Noyon verleden zondag (concoursduur plaatselijk 3.5 uur) was het gisteren van Melun een herhaling van zetten. De duiven van Brabant 2000 waren gelost in Sens, die moesten dus over Melun waar het op dat moment regende, die kwamen ook slecht maar lang niet zo als de Belgen van Melun.

 

Van Pont in Zuid Holland (ook zo’n 350 km) leek weinig aan de hand en dat leek ook zo in Afdeling 8. Wat Eyerkamp daar overigens aan het klaarmaken is, en dat week na week, is bijna buitenaards.  En gisteren straalden hun sterren opnieuw: 23 Nestduivinnen mee, die wonnen alle 23 prijs met 5 bij de eerste 11 tegen bijna 5.000 duiven. Jonge duiven vlogen er 8.861. Hier beginnen ze met 1, 7, 8, 10, 37 prijzen bij eerste 100 en 80% prijs. Wie in Nederland doet dit jaar beter?

ANTWERPEN

Zogenaamde ‘Mega hokken’ was vele jaren een Nederlands fenomeen. Althans zo meenden vele Belgen. Maar ze hebben de Nederlanders daar in gehaald, sterker nog voorbij gestreefd. Je kan al gauw een tiental namen opnoemen dat op een enkel weekend meer dan 300 duiven speelt.

De meningen van de liefhebbers zijn verdeeld. De meerderheid vindt dat zulks het einde van de sport in luidt, anderen halen de schouders op. Mensen die er geen moeite mee hebben zijn veelal wel de mannen die zelf met weinig duiven kei hard spelen.

En natuurlijk kan je die mega hokken kloppen. Van Melun vlogen gisteren in ZAV en Grensverbond liefhebbers die 141, 121, 89 en 79 jonge duiven mee hadden. Ondanks een bar verloop en een al even bar resultaat (jongen en oude is dit jaar nogal een verschil), klopt onze 1e getekende de 532 jongen in ZAV en de 1.131 jongen in Overkoepeling. Dus ook die grote aantallen duiven van die ‘grote’ liefhebbers. Zou het gaan om een Nationale Asduif dan zouden we enorm bevoordeeld zijn dankzij… die mega hokken. Hun vele duiven zouden bijdragen tot een nog beter coëfficiënt. De winnaar won verleden week overigens de 4e in Overkoepeling van meer dan 1.000 duiven en werd gekweekt uit 728x757, beide prima vliegers die ik hier ooit eerder vernoemde. 

VANDAAG

Nationaal Argenton vandaag kende een fraai verloop. Er waren 23.280 jonge duiven ingezet en dat was nagenoeg even veel als verleden jaar. Winnaar niemand minder dan Albert Derwa, ook dit jaar fenomenaal. Weer een winnaar met ‘Harry bloed?’

In Sint Job waren de 6 eerste plaatsen voor Andre Roodhooft en Marcel Wouters, uitgerekend de mannen die op zulke afstanden moeilijk te kloppen zijn.

COMMENTAAR OVERBODIG

Verleden jaar maakte ik hier melding van een bloeiende ’maatschappij’ die werd opgedoekt. Niet vanwege te weinig liefhebbers, zoals te doen gebruikelijk, maar vanwege geen ‘helpers’. Hebt U goede, wees er zuinig op. Onderstaande kreeg ik toegestuurd van dhr. B.  Commentaar overbodig, al zet hij zich wel wat TE FEL af.

Mail van dhr. B:    

NIEUW WERELDRECORD

Duivenspel in België is er enkel en alleen voor professionele, of mensen van goede huizen en LOTTO winnaars. Voor alle andere is de boodschap opkrassen! Respect voor de lokale medewerkers is NIHIL! Eventjes het programma meegeven van de laatste weken.

 

 • zo 19/07 klok Pau binnenbrengen

 

 • ma 20/07 inkorven Agen

 

 • di 21/07 inkorven Marseille inkorven midweekprijskamp /

 

 • leervlucht

 

 • wo 22/07 inkorven Montelimar

 

 • do 23/07 inkorven La Souterraine en Sezanne

 

 • vr 24/07 inkorven Chimay thuiskomst Agen

 

 • za 25/07 thuiskomst Marseille Montelimar La Souterraine Sezanne

 

 • Chimay klokken binnenbrengen

 

 • zo 26/07 inkorven Barcelona

 

 • ma 27/07 inkorven St Vincent

 

 • di 28/07 inkorven midweekprijskamp / leervlucht

 

 • wo 29/07 inkorven Souillac

 

 • do 30/07 inkorven Gueret / Fay aux Loges

 

 • vr 31/07 inkorven Trelou

 

 • za 01/08 thuiskomst Barcelona / St Vincent / Souillac / Gueret /

 

 • Fay aux Loges / Trelou klokken binnenbrengen

 

 • zo 02/08 thuiskomst Barcelona / St Vincent

 

 • ma 03/08 inkorven Perpignan

 

 • di 04/08 inkorven midweekprijskamp / leervlucht

 

 • wo 05/08 inkorven Aurillac

 

 • do 06/08 inkorven Bourges / Melun

 

 • vr 07/08 inkorven Mettet

 

 • za 08/08 thuiskomst Aurillac / Bourges / Melun / Mettet

 

 • klokken binnenbrengen

 

 • zo 09/08 thuiskomst Perpignan / Aurillac

 

 • ma 10/08 inkorven Narbonne

 

 • di 11/08 inkorven midweekprijskamp / leervlucht

 

 • wo 12/08 inkorven Brive Klok binnen midweekprijskamp

 

 • do 13/08 inkorven Chateauroux / Sens

 

 • vr 14/08 inkorven Chimay

 

 • za 15/08 thuiskomst Narbonne / Chimay klokken binnenbrengen

 

 • zo 16/08 thuiskomst Narbonne

 

Is dit niet een beetje overdreven? En dit was het al weken voordien en het blijft maar verder duren.


 Update 1 september

Denk dat de KBDB nooit meer op dinsdag al vluchten af zal gelasten zoals gebeurde met Argenton. Om de duiven ‘in hun ritme te houden’ hadden meerdere goede spelers hun duiven zondag ingezet op Noyon. Komende zaterdag is er immers weer een Nationaal voor jongen. Nou dat hebben ze geweten. Quievrain verliep al slecht maar Noyon was helemaal een drama met soms een concoursduur van 3,5 uur of langer. Of die duiven donderdag ingemand kunnen worden voor 550 km? Hmm. Weet niet. Maar gezonde jongen kunnen wel veel.

GEZOND

Zo hadden Gebr. J. hun jongen drie maal gespeeld, tot 200 km. en de volgende vlucht was bijna 400. Te groot verschil vonden ze, maar omdat de clubleden bleven aandringen toch maar voorzichtig drie jongen in gezet. Ook omdat ze hier eens hadden gelezen dat wij enkele jaren terug onze jongen ineens van Quievrain op Melun zetten en enorm presteerden met zelfs de snelste duif in de provincie Antwerpen met bloedheet weer en tegenwind. De broers hadden dat onthouden, vandaar. Ze wonnen 3 op 3. 'Ongelooflijk, het kan dus toch’, zo schreven ze. Inderdaad. Veel draait om gezondheid. Als jongen bloedvorm hebben kan je amper fouten maken. Ontbreekt elke vorm dan kan je amper goed doen.

GOED

Gelukkig was niet alles fout afgelopen weekend. Melun werd uitgesteld naar maandag en hoe groot zou de ramp geweest zijn als dat niet was gebeurd, nu  Noyon al zo’n drama was. De maandagvlucht verliep, ondanks de tegenwind, in een flitsend tempo.

ONVREDE

U hebt de mail van dhr. L kunnen lezen. Hij lijkt de exponent van de overgrote meerderheid, zij het de zwijgende. Kreeg dienaangaande meerdere mails, allemaal over afgelopen weekend waarin liefhebbers in Antwerpen aantallen duiven in zetten als: 75, 98, 77, 87, 118, 120, 155 en een zelfs 173. ‘Het definitieve failliet van de duivensport’ zo mailt er een.

Maar wat opvalt? De ‘kleinere’ liefhebbers met heel goede duiven hebben GEEN moeite met die ‘mega inkorvers’. ‘Hoe meer hoe liever’, schreef er een. Wel hekelen ze de onverdiende aandacht in de media met prestaties die in wezen weinig voorstellen. Zoals een 1e prijs winnen met een 93e getekende maar verder niet eens 20% prijs.

In Nederland wordt nu WEL een inkorfbeperking voor gesteld. Men mag op EEN vlucht nog maximum 400 duiven inzetten. 150 Oude en 250 Jonge. Ik onthoud me maar van commentaar.

GEEN SELECTIE

Zeg het vaker, die verliezen met jonge duiven zouden minder erg zijn als het een goede selectie was. F v d M had een aantal voorbeelden van duiven die verloren gingen om nadien tegen enorme aantallen duiven te zegevieren. Het doet denken aan bijna buur Johan G. Haalde een verloren jonge duif op in Belgisch  Limburg waarmee hij later 1e Nationaal Orleans z won.

SUPERMAN

En tot slot: Heel veel respect voor Daniels. Enkele jaren terug mogelijk de beste van België op de kleine fond, verkocht zijn beste duiven en is nu aan een indrukwekkende come back bezig met afgelopen weekend 27/29. Trouwens over ‘indrukwekkend’ gesproken, let eens op ene Eyerkamp. Ook bijna week in week uit fabelachtig.    IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor