Een Belg vroeg om een koppel eieren van onze beste vliegers en een van onze beste kwekers. Je kan zo’n vraag niet kwalijk nemen. Wie wil er niet van de beste als hij iets aanschaft. Denk dat het een jongere ambitieuze liefhebber is en heb beleefd geantwoord dat dat om meerdere redenen niet kon. Een er van is dat ikzelf niet weet welke de beste zijn.

VOORBEELD

Neem de 721. Die won voorheen 1e van 642 d,  1e van 425 d,  1e van 238 d,  1e van 566 d, 5e van 1.622 d, 7e van 1,270 d, 12e van 1,003 d enzvoorts.

11 Juli dit jaar dan wonnen we 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 in ZAV tegen 841 duiven. Zou daar nog nooit gebeurd zijn. De 721 won de 1e en vloog 12 minuten vooruit tegenover de 8e duif, dus de eerste van andere liefhebbers. In de Overkoepeling met Grensverbond wonnen we die dag 1, 2, 3, 4, 5, 6 enz tegen 2.071 d. Daar vloog de 721 liefst 8 minuten vooruit op de 7e prijs. Een goede dus, maar… vloog als 5e getekende !! Men snapt wat ik bedoel. Toevallig is de vader onze beste kweekdoffer en de moeder de beste kweekduivin. Alleen toen vormden ze dus een koppel. Maar hoe goed sommige jongen uit die duiven ook zijn (ook kl.kinderen waren Nationale Asduiven en wonnen 1e prijzen nationaal), dacht U dat er geen waardeloze duiven uit komen? Was het maar waar!

PETER

Neem ook Peter Fox. Als melkers onder elkaar heeft die geen schrik te zeggen waar het op staat. Peter heeft liefst 12 kinderen van de legendarische ‘Di Caprio’. Daar zijn heel goede bij, hoe kan het anders, maar, aldus Peter, ook rommel. Duiven waar alleen maar goede uitkomen bestaan alleen in onze verbeelding en op verkoopsites.

AFKNAPPER

Gisterenavond de vliegers vast gehad die vandaag vrijdag mee zouden moeten op Sermaise (385 km). De vorm was adembenemend. Warme rode poten, mooi rose vlees, bepoederd, krijtwitte neuzen, ze trilden in je handen. Trainen kon niet beter, ’s morgens meer dan een half uur niet te zien, volgens Roger. ‘We gaan weer enorm spelen’, verzekerde ik hem en ook enkele vrienden. Maar vandaag toch wel geschrokken van de aankomsten in Noord Nederland. Een vluchtje van 250 tot 300 km stond veeeel te lang open. Verliezen viel uiteindelijk mee, maar morgen zal het nog warmer zijn, de wind nog steeds ZO en we vliegen 100 km verder.

Ik had al een aantal duiven opgegeven, maar vooral vanwege die ZO wind passen we voor deze laatste vlucht van het jaar voor oude. En kampioenschappen en Asduiven dan? Die zijn me minder waard dan het verlies van slechts EEN  duif als de 721.


Verdeeld   (06-08-20)

Met dit weer wel of niet (met jongen) spelen, de meningen zijn verdeeld. Komt voor liefhebbers uit Br 2000 nog eens bij dat de situatie daar enkele dagen wel heel erg verwarrend was, wat men kan zien op de site. Overigens is de ander natuurlijk niet dom als die anders denkt dan U en treft die daarom ook geen verwijt.

NIET DOMMER

E is een jongere liefhebber die samen met zijn vader duivensport beoefent en vaak zijn ze erg succesvol. Soms wat eigenzinnig, misschien moet je dat in duivensport ook wel zijn, anderzijds niet te beroerd om iets te vragen als hij ergens aan twijfelt. Zo vroeg hij wat ik er van vond om in dit weekend zonder concoursen de jonge duiven in clubverband een vluchtje te laten vliegen van ongeveer 40 km. Wel laat inmanden en heel vroeg los. ‘Om ze in hun ritme te houden.’ Ik zei dat jonge duiven daar zeker niet dommer van zouden worden en dat ik het verder ook niet wist. Want liefhebbers die nooit twijfels kennen en op alles een antwoord hebben? Het zijn vaak niet de slimste.

ONE EYE COLD   

Wel wees ik hem op wat een soort adagium is van deze tijd: Besmettingsgevaar. Daarbij doelde ik op One Eye Cold. Het is een virale infectie die in Antwerpen hevig woedt en zich razendsnel kan verspreiden. Slechts enkele besmette duiven in een duivenwagen zijn voldoende om talloze andere te besmetten. En dan ben je er drie weken mee klaar, want met geen zalfje of druppel krijg je het weg. Je wil niet weten wat ik al geprobeerd heb. Daar waren zalfjes bij die me meer dan 30 € per tube kostten. En als het dan nog hielp…

Wat overigens opvalt is dat vooral jonge duiven het hebben die verblijven op lichte hokken met veel 'zoninval' en aansluitend een volière waarin ze overdag toeven. Op donkerder hokken, zoals bij Danny van Dijck en Joost de Smeyter zie je het veel minder. Toeval?  Hmm. Dan was de moord op Kennedy destijds ook toeval.


Ondankbaar  (05-08-20)

Er was een tijd dat ik in drie besturen zat: Dat van de Fond Union van destijds, in het Afdelingsbestuur (M Brabant) en in het clubbestuur. Eigenlijk zou elke duivenliefhebber eens een tijdje een bestuursfunctie moeten vervullen. Dan leren ze in volle omvang wat dat inhoudt. Want geen ondankbaarder baantje dan dat. Of het moet zijn lid ven een LC (lossingscommissie). Ik ken geen hobby/sport waar het eigen belang zo prevaleert als in duivensport. Van een  'algemeen belang' had men kennelijk nooit gehoord. Wat heb ik veel nutteloze uren vergaderd. De gevolgen van deze instelling kent men.

VAN BELANG

Als bestuurder moet je kunnen luisteren, flexibel zijn, tegen kritiek kunnen, terug kunnen komen op gemaakte fouten en tegelijkertijd niet fungeren als speelbal door met alle winden mee te waaien. Je kan het immers onmogelijk iedereen naar de zin maken. Ook duidelijkheid naar de leden toe is belangrijk. Dienaangaande zijn ze in Belgie goed bezig, iets wat je van Br2000 niet kan zeggen. Niet verwonderlijk dat mensen zich vragen stellen bij het functioneren van de voorzitter. Zo is nu, woensdagavond, de verwarring compleet. Liefhebbers werden geïnformeerd dat in verband met de hitte vrijdag gevlogen gaat worden. Dat kan.

Dus nemen liefhebbers maatregelen, maar wat hoor je later weer? Sommigen binnen het bestuur willen terug komen op hun beslissing en toch op zaterdag spelen. Liefhebbers zijn stomverbaasd en weten het niet ook meer. Terecht, want... over warrig gesproken.  


Protocol  (05-08-20)

Naast het coronaprotocol heb je nu een hitte protocol. Niet vreemd met voor komende zaterdag 32-35 graden en NO wind. Nu is met kalme NO wind te leven, Oost is voor duiven al ongunstiger en Zuid Oost vaak rampzalig. Ik wees daar vele jaren terug al op met voorbeelden. En nadien werd ik nooit op de vingers getikt. Nooit iemand die zei: ‘We vlogen met ZO wind en de vlucht verliep vlotjes.’   In België werd de Nationale vlucht uit Bourges voor jongen uitgesteld en zelfs mag er op HaFo helemaal niet met jongen gespeeld worden. De liefhebbers hebben begrip. Jongen van vitesse vluchtjes zijn vroeg thuis. Tenminste in Belgie. In Denemarken zijn ALLE vluchten komdend weekend verboden vanwege de warmte, en, daar hoor je hier weinig over, de hoge vochtigheidsgraad.

NEDERLAND

Nederland is anders. Zelfverklaarde ‘lossingsdeskundigen’ lijken er een gewoonte van te maken om te adviseren steeds later te lossen. Met name vanwege inversie. Ik herinner me van jaren terug dat Nederlanders en Belgen met hun duiven in Quievrain stonden. De KBDB had opgedragen zo vroeg mogelijk te lossen vanwege de verwachte hitte. Toen de ‘convoyeurs’ tot hun verbazing merkten dat de Nederlanders nog geen aanstalten maakten om te lossen vroegen ze naar de reden. ‘We moeten wachten vanwege inversie’, kregen ze te horen. Ze haalden de schouders op. ‘Inversie?’ Nooit van gehoord. En toch waren sommigen al heel lang ‘vergezeller’. En het vervolg? Zeer vlotte concoursen in Belgie, grote verliezen in Nederland.

CONSEQUENT?

Als die deskundigen van het IWB consequent zijn moet ook komende zaterdag later gelost worden, zoals in het verleden, want met zulk weer zal er veel inversie zijn.Dat veel ECHTE ervaringsdeskundigen daar anders over denken moge bekend zijn.

Die zijn bij mooi weer voor VROEG lossen en al helemaal met die hitte. Vroeger was om 7 uur lossen gewoon. Als daar nu sprake van is knipper je met je ogen. Daarmee zij niet gezegd dat vroeger alles beter was, maar bestond toen soms geen inversie? Natuurlijk bestond dat even goed, alleen men kende het niet. En nooit was op hete dagen sprake van veel verliezen vanwege te vroeg gelost. Het zijn juist latere lossingen die op HaFo vaak een slecht verloop tot gevolg hebben.

WEL OF NIET SPELEN?

In Nederland gaan momenteel veel stemmen op om komend weekend NIET MET JONGEN te spelen. Ik denk er ook zo over, vooral vanwege de, zij het kleine, kans dat de wind naar de fatale ZO hoek gaat.  Denk ook aan het imago van de sport. Je zou je toch schamen tegen buren, familie, vrienden en bekenden te moeten zeggen dat die zinderende hitte geen belemmering is om met jonge duiven te spelen. Natuurlijk zullen sommigen willen spelen en zijn het totaal oneens. Geen probleem, maar boos worden (ook op mij) is ongepast. Iedereen mag een mening hebben. Zelfs mensen die columns schrijven.  


Te heet?   (04-08-20)

Komende zaterdag 30 graden, zo stelt de ene website, tot mogelijk 35 de andere. Jongen spelen of niet? Aanvankelijk wezen de vooruitzichten op Zuidoostenwind. Bij die hitte en die wind hoef je niet lang na te denken. Maar nu voorspelt men wind uit het noorden en dat is al heel wat beter dan oost en zeker zuidoost. Een streekgenoot: 'Als de Belgen met hun ervaren jongen geen HaFo spelen moeten wij dan onze onervaren jongen in de dans gooien', zo vraagt hij zich af.

Een ander is dan weer bang voor een late lossing. Er is gegarandeerd inversie, zo mailt hij. En als het IWB consequent is wordt dat later lossen, zoals eerder gebeurde. Anders verliezen ze hun geloofwaardigheid, vindt hij.

VROEG

Zelf is hij voor vroeg lossen. 'Zoals vroeger.' Laat lossen loopt dikwijls slecht af. Verleden zaterdag losten Zuid Holland en Brabant ook laat. Rotvluchten was het resultaat. Limburg loste pas na 12.00 u en daar veel verliezen. J van de Pasch en dochter  zouden op zaterdagavond nog meer dan 70 duiven missen. Als het de helft overdreven is, is het nog veel. Mij lijkt “Als het mooi weer is los en liefst zo vroeg mogelijk.’  Maar misschien is dat een te revolutionaire gedachte.  Met meer dan 30 graden wel of niet spelen als de mogelijkheid er is moet ieder voor zich zelf uitmaken. Als je het maar niet tegen je zin doet voor wat onnozele punten.


Komend weekend en Belgie (03-08-20).

Voor komend weekend stond 'de vlucht der vluchten' op het programma: Nationaal Bourges. De KBDB echter heeft verboden met jongen te spelen en dat mag op geen enkele 'kleine HaFovlucht.' Dit in verband met de verwachte hitte en oostenwind.  Ik weet niet wat ze in Nederland gaan doen maar als die hitte gepaard gaat met ZO wind zou ik toch maar oppassen. Die wind hoeft maar matig te zijn en een ramp is bijna verzekerd.


Mantra  (03-08-20)

 Altijd tof als mensen je serieus nemen en/of  vertrouwen in je hebben. Zo krijg ik bijna wekelijks mails met vragen van zowel Nederlanders als buitenlanders. Die willen weten waar ze vertrouwd duiven aan kunnen schaffen. En niet aan Pipa prijzen. Ook hebben ze vragen over duiven en liefhebbers bij online verkopingen. Dat je op persoonlijke vragen beter voorzichtige antwoorden geeft spreekt voor zich.

STREEKGENOTEN

In een sport waarin zoveel jaloezie en nijd zou zijn voelt het ook goed als streekgenoten die al heel goede duiven hebben een bon van  je koppen. En uiteraard probeer je dat niet te beschamen en geef je van je beste. Eugene St was al heel goed met een duif van me via een wederzijdse Engelse vriend, kocht eerder een bon en kweekte er een NPO winnaar Gien uit en nog minstens drie TT duiven. Dat hij er weer een kocht is dan niet eens vreemd. We hadden het over een Engelsman. Sinds Eric R Engelse Brian in dienst heeft stootte hij ook door naar de top.

Eric speelde afgelopen weekend met EEN jong van me en dat stond nog redelijk vroeg op de uitslag ook. Hij stuurde me de pedigree en ik schrok een beetje. Het zou in theorie de minste moeten zijn. Datzelfde maakte ik ooit mee met Falco E. Die kocht wat eieren, ik had een koppel in een asbak gelegd, en adviseerde die niet te nemen. 'Die zijn nog niet goed genoeg voor de vuilnisbak.’ Uit een er van kwam de 4e beste jonge duif van Nederland.

MANTRA   

Wat ik wil zeggen is dit (geleerd van een inmiddels overleden Belg):   Iedereen heeft zijn favoriete koppels, maar… Als daaruit later ook je beste jongen komen is dat geen goed teken.’

 Wat mij betreft een waarheid als een koe!  Ik vind het trouwens toch verkeerd (veel) geld uit te geven aan bons of duiven als je nog niets bewezen hebt in de sport. Dus eerst laten zien dat je met duiven om kan gaan, dat je er mee kan spelen en die gezond houden alvorens te investeren.

Of het is allemaal weg gegooid geld. Er zijn er volop die al vele jaren kopen en blijven kopen, maar geen stap verder raken. En dat hoeft echt niet te liggen aan de mensen waar ze duiven haalden, al wordt dat vaak gedacht of zelfs beweerd. 

TE

Kan je je jongen niet genoeg lappen of is het tegendeel waar? Kan je te veel rijden met je jongen? Je ziet dat soms als die vanwege ziekte of om een andere reden een of twee weken niet gespeeld zijn. De liefhebber gaat veelvuldig lappen, begint aan een soort inhaalslag.

Ik ben er van overtuigd dat je inderdaad kan overdrijven en je het tegendeel bereikt van wat wordt beoogd. Ik zou enkele treffende voorbeelden kunnen geven maar daarmee zouden de liefhebbers in kwestie niet vereerd zijn, dus laat maar. Vooral als jongen minder gezond zijn houdt ze thuis. Je duwt ze ‘nog dieper weg’ door met zulke te blijven rijden en beetje bij beetje raakt je hok leeg. Of dat gebeurt ineens. IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor