Net lange tijd bezig geweest om complimenten die ik kreeg door te sturen naar Roger. Alleen die van mails. Appjes zou te veel worden. Bijna allemaal van grote namen. Men heeft het over buiten aards, nog nooit vertoond, niet te evenaren enz. Goede pijnstillers ha. Kennen die groten minder afgunst? Daar lijkt het op. Overigens was daar wel een grappige bij uit Belgie:

'7 Bij de 10 eerste van meer dan 2.000 duiven? Dat zijn toch geen normale duiven meer.' Moest er wel mee lachen.

Nauurlijk dank ik die supervorm voor een groot deel aan Roger die er veel voor doet. Daar staan mensen niet bij stil. Neem Eugene en vader Louis: Gistermorgen heel vroeg 170 duiven gepakt en er mee naar Duffel gereden om ze onder de hoop te gooien. Ook de Issoudun duiven mee genomen en gisternamiddag al die 170 duiven opnieuw gepakt voor Olen. 'Niets voor niets' zeggen ze in Belgie. Die Peter Theunis  pakte ze ook enorm en maakt er geen geheim van hoe hij er mee bezig is.

GESCHROKKEN

Normaal stuur ik niet gauw uitslagen door aan 'vrienden en bekenden' zoals dat zo mooi heet. Voor deze werd een uitzondering gemaakt want 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 10 prijzen bij de eerste 17 tegen 841 duiven daar schrok ik zelf van. Om nog maar niet te spreken van de Overkoepeling met de 6 eerste tegen meer dan 2.000 duiven en maar 16 mee.  En in feite was jrl nog beter met slechts 7 mee te beginnen met 1, 2, 3, 5, 7, 11 tegen 669 d en 7/7 per tiental.


Nog maar eens   (12-07-2020)

Terwijl gisteren alles vroeg los was bleef het voor ons in Sermaise wachten tot 10.30 u. Ongeval of zo. Gerust was ik niet na dat telefoontje van Zuid Hollander kort na de middag. ‘Ik was kansloos. Het was in de loop van de dag harder gaan waaien en ik moest later maar eens op compuclub kijken. Alles zit in de voorvlucht. V d Merwe alleen 13 duiven voor iemand anders in heel de provincie. Wij speelden toch ook de verste afstand? Dat was inderdaad zo.

Dan maar wat minder, dacht ik. Verleden week tegen 718 duiven nog 1, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 14, 18, 19, 23 enz. De 2e snelste van heel de provincie en als eerste van heel Antwerpen 5 duiven wees op vorm en die is niet op een week weg. Dat bleek ook zo.

SCHROK ZELF

Het was inderdaad harder gaan waaien. Kansloos? Daar ziet de uitslag niet naar uit.

JONGEN:

In de Overkoepeling met Grensverbond vlogen 1.811 jongen. Er werd begonnen met 1e, 18e, 20e, 26e enzovoorts. Zeer traag verloop van deze bijna 400 km vlucht.

JAARLINGEN:

We hadden 7 jaarlingen mee: Die wonnen tegen 669 duiven: 1, 2, 3, 5, 7, 11. Dat zijn er zes. En de 7e duif? Die won de 40e.

OUDE:

Ook hier een bescheiden aantal duiven mee, zestien. Die wonnen tegen 841 duiven:  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 13, 17, 37, 60 enz. (14/16). De 7 eerste met slechts 16 mee zou in ZAV nog nooit gebeurd zijn kon je horen. Weet niet. Vercammen heeft 2 jaar geleden ook gestunt, zij het met veel meer duiven mee.

In de OVERKOEPELING met Grensverbond was er een respectabel aantal van 2.071 duiven. Zie je nog weinig in Belgie. Tegen die massa werd begonnen met 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 22, 26, 36 enz (14/16).

INTERESSANT

En die duiven vliegen los vooruit, zoals men aan de aankomsttijden kan zien. De eerste duif viel om 15.32 u.  De 6e duif om 15.40 u. Daar zat niemand anders tussen. Vedetten als Staf Vermeiren, Bartsoen, van Loveren, Vercammen, Geerinckx, coming man Eric Rooyackers enzovoorts beginnen allemaal na onze 6e duif, ofwel de 1e vloog op alle andere 8 minuten los vooruit. Onze 2e, 3e en 4e duif vlogen 6 minuten vooruit. Tegen dus meer dan 2.000 duiven op de grootste afstand.

‘Waar blijven die jongen toch?’ vroegen we ons af. De eerste viel ‘pas’ 10 minuten na de eerste oude en wint tegen 1.811 jongen nog de 1e !!!

OOK TOF

Willem de Bruijn kreeg verleden jaar van ons de ‘534’ (Belgische ring). Die staat momenteel 2e in het Kampioenschap Gouwe IJssel. De jeugdige Sibble Broos wint de 1e in District 2 Friesland. Stond al 1e voor K-duif in Rayon. De vader hier gehaald en ook de moeder is een halfzus van de 3e Nationale Asduif KBDB. Ook de jonge Remco Kok weer heel goed met nakweek uit eieren. 

KENNER? ECHT NIET!

Ik een kenner zoals Hans E zegt? Niet echt. De duif die de 1e won is een super. Maar ik zeg Roger altijd op het trainen te letten. Duiven waaraan je twijfelt in de gaten houden. Als die als laatste naar buiten gaan en na het trainen als 1e op het hok vallen niet op vertrouwen. Dat deed de 17-721 (Die al 2 eerste won in ZAV met een indrukwekkende erelijst). Zonder kwaliteit vlieg je ook geen 8 minuten vooruit tegen ruim 2.000 duiven. Ze komt weer uit de 006. Mijn schuld dus dat die niet bij de getekende stond.

Onze beste, de Halve Jan, die 3 weken na een onze eerste was is ook zo iets. Die wilde vrijdag niet eten en had wat stront aan de poten. Dus thuis blijven. Gistermiddag opgezwollen en mooie rode pootjes. Op een dag tijd totaal veranderd.  Zijn duivin had net gelegd. Vandaar misschien? Als duiven zo abnormaal presteren doe je overigens wel mensenkennis op…….


Meerdere wegen  (10-07-2020)

B schrijft naar aanleiding van een schrijfsel van mij in De Duif over opleren. 'Met de fiets gaat ook. Doe ik al 62 jaar. Drie maal 9 km en dan ineens naar 100 km. Ging tot nu toe prima. Hoor dat sommigen de jongen al 15 keer weg hadden. Moet dat zo?'

In De Duif had ik geschreven over mijn schoonbroer die in de 90-er jaren in Brussel in een ziekenhuis lag waar hij ook jong gestorven is. Brussel was voor mij 75 km en in de goede riching om jongen op te leren. 's Avonds gingen we hem op zoeken. Ik nam mijn jongen mee en liet die daar  los, werd daarin steeds brutaler en na enkele keren gingen ze er zelfs niet voor 19.30 u uit. Nooit problemen.

De duiven hebben tot heden elke vlucht weer de wind flink mee. Andere namen aan de top vanwege geluksvluchten? Het tegendeel is waar. Wie in Nederland bijzonder in het oog springt is Eyerkamp. Afgelopen weekend met zijn duivinnen 26/30 en maar liefst 1, 2, 3, 1`2, 13, 15, 16 enz van bijna 10.000 duiven. Ze zijn helemaal los en men mag blij zijn dat die mannen geen 150 duiven (of zo) spelen.  


 Handig  (09-07-2020)

De afstanden van nieuwe losplaatsen zijn heel simpel te vinden, ik weer er eerder op. Gewoon de plaats intikken bij Google maps en de afstand (in vogelvlucht uiteraard) zie je links boven. Trouwens, toch handig te weten hoe ver een bepaalde plaats van je verwijderd is.

Nederlander v d V vroeg naar een betrouwbaar adres voor goede duiven aan betaalbare prijzen. Zulke vragen krijg ik vaker, vooral ook uit het buitenland. Omdat men er daar achter komt dat duiven van goede liefhebbers hier lang niet zo duur zijn als bepaalde verkoopsites doen vermoeden. Ook mensen die veel geld geven aan duiven vragen soms advies over bepaalde hokken en duiven als er duiven online te koop zijn. Geef ze eens ongelijk. Ik gaf v d V de naam van een Belg en de plaats waar die woonde. Verder niets. Geen adres of telefoonnummer. Amper een dag later had hij er al gekocht. Ik vroeg hoe hij zo snel contact had kunnen leggen. Hij deed hetzelfde als ik altijd doe. Hij zocht op waar de man speelde en dan de ring van een van zijn prijswinnende duiven. Die tikte hij in op de site van de KBDB waar je verdwaalde/opgevangen duiven opgeeft en hij had het telefoon nummer. Inderdaad, moeilijker hoeft het niet te zijn.

'Weet je dat je velen een groot plezier zou doen als je komende vlucht slecht speelt', vroeg een 'duivenmaat'. Natuurlijk besefte ik dat. Is toch normaal zeker. Toen ik in mijn huidige woonplaats kwam wonen, heel lang geleden dus, domineerde Karel S. Week na week was hij veruit de beste. Man man, wat hoopte men en zeker ik, dat het eens wat minder zou zijn. Zo herinner ik me nog dat seizoen met veel tegenwind. Tegen K S was niet te spelen. Toen er voor een bepaalde vlucht flinke 'wind mee' werd voorspeld, haalden we opgelucht adem. Nu zou het met S wel minder zijn en had iedereen kans. We kregen nog meer rammel van S dan we gewend waren....    


Nostalgie   (07-07-2020)

Hier onder een deel van een mail van een niet meer zo jonge Belgische liefhebber. Veel oudere sportgenoten zullen dat gevoel van de schrijver over vroeger wel kennen.

Dag Ad,

Het gaat bijna "te" goed bij jullie, maar profiteer ervan zo lang de mogelijkheden er zijn.

Dat iemand "te" goed speelt, heeft vaak nadelen voor een club/verbond. De concurrentie gaat mogelijk op de loop. Het spel op de grote halve fond is aantrekkelijker geworden. Het ANons systeem en de vlotte uitmaak draagt daar toe bij. De grote hokken voelen zich bijna verplicht om zich daar te meten met de top. Natuurlijk speelt ook daar ligging, lossing en wind een cruciale rol.

Eerlijke duivensport bestaat niet meer. Vroeger speelde elke gemeente in mijn omgeving met 70 tot ruim 200 leden. In iedere gemeente kon een cafébaas leven van de duivensport. Als ik in 1963 uitmaker werd bij "De Witte Duif"

in Tielen en voetbal speelde in het eerste elftal liep ik voor de aftrap rond met de uitslagen van 's morgens. Ze wilden allemaal zo graag de lijstjes zien. Dat is nog altijd zo. Sommigen kwamen meer voor de uitslagen dan voor de match. Mijn knoken doen pijn als ik eraan terugdenk.


Eentje sneller  (06-07-2020)

 De 17-724 won van Melun dus met 1.859 mpm 1e tegen 718 duiven in ZAV, won ook 1e in Overkoepeling met Grensverbond en in heel de provincie was van alle samenspelen maar een duif sneller. Hadden we verleden week de 4 snelste van de provincie. Nu is dat zelfs de zes snelste.  De foto heeft ze wel verdiend.

 

Vreemde naam voor een duif, maar alles heeft een reden.

Ik kreeg de vraag wat de 18-727 voor een duif was. Een goede natuurlijk, anders was die niet eerstgetekend. Wel, het is een volle zus van de 17-724, dus de 2e snelste van heel de provincie. Vanwege nog een super uit dat koppel de naam. Bij de jaarlingen wonnen de 2e, 3e en 4e getekende in die volgorde de 2e, 3e en 4e prijs. In veel samenspelen zouden dat de 1e, 2e en 3e prijs geweest zijn. Nu was het meerderen opgevallen dat de 1e getekende ontbrak. Inderdaad. Dat was een jaarling die voorgaande drie vluchten drie keer onze eerste duif was. Die is gekweekt uit een enorm goede vlieger van plaatsgenoot J v d Berg. Die duif, een krijgertje van Bols, kon winnen van 140 km maar ook van 500. Geen bekend ras, geen pedigree, geen foto, de enige referentie was zijn palmares. Maar zeg ik niet steeds dat je ze moet kweken uit de vliegers? Daarom op mijn voorstel aan samenkweek gedaan (wat interesseert mij die pedigree) en de 'Halve Jan' was het resultaat. Zijn 'missen' viel kennelijk meer op dan een kopprijs winnen. En zo iets is alleen de goede gegeven. IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

Ruitijd en meer - John Logemann -

De ruitijd hier op het hok, maar ook bij de vliegers op de hokken bij Wim, verloopt geleidelijker dan bij de ...

John Logemann

COLUMNS

Lezenswaardig - Ad Schaerlaeckens -

Afgelopen weekend twee reportages gelezen zonder al dat opvoeren, belichten, lekkere koffie, sympathieke melker, ...

Ad Schaerlaeckens

Schema voor de kweek - Willem Mulder -

  In deze tijd liggen er bij de meeste liefhebbers al wel eieren of misschien wel al jonge duifjes in het ...

Willem Mulder

Aktueel - Ad Schaerlaeckens -

  ‘Ik wil u laten weten dat ik zeer vereerd ben om genoemd te worden in u column. Dit geeft me zeker een ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor