Ik schreef dat ik opvallend veel mails kreeg van herintreders. En wat zegt de voorzitter van de KBDB, dhr. Pascal Bodengien, nu? Verleden jaar sloten ongeveer 450 nieuw leden zich aan. Het heeft mogelijk te maken met de frisse wind die sinds een jaar waait in de Belgische duivensport. Natuurlijk was die aan vernieuwing toe, maar zo iets doe je met mate en vooral overeenkomstig de wil van de meeste liefhebbers. De zwijgende meerderheid zeg maar. Wat ‘TE’ tot gevolg heeft weten ze in Zeeland waar velen gestopt zijn en een flink aantal clubs is opgeheven omdat men daar met vernieuwen wel erg rigoureus te werk ging.

GEEN PROBLEEM

Sommige van die herintreders vragen zich af of de vliegduiven een maal daags voeren volstaat. Met jonge duiven kan dat zeker. W de Bruijn met name doet niet anders. Een goed systeem is wat gerst bij het voer te doen en ’s avonds zo veel voeren dat wat gerst blijft liggen voor eventueel de volgende ochtend.

En oude duiven? Gaston v d Wouwer heeft heel zijn leven goed gespeeld, dat doet hij nog, maar kreeg pas naam na 2010. Omdat hij toen pas (kleine) fond ging spelen. Dit najaar stopt hij definitief en de verkoop gaat een voltreffer worden. In dit geval terecht. Gaston heeft zich bewezen op de wedvluchten en dat kan je niet zeggen van bepaalde namen die voor bizar veel geld (totaal) verkochten. Liefhebbers die niet een goede uitslag meer maakten en NIET EEN goede uitslag meer maakten en niet een echte goede meer op de hokken hadden. Wat ze wel hadden was de naam.

Hopelijk kunnen de kopers van die ‘gehypte’ duiven dit jaar nog met de jongen van hun dure aankopen spelen. Wat zullen velen dan teleurgesteld zijn. Maar ik dwaal af. Die Gaston speelde de laatste jaren alleen duivinnen die… EENMAAL daags gevoerd werden, ’s avonds. ’s Morgens kwam hij er niet eens bij. Als je maar goeie hebt en in dit geval ook een goed systeem. Zie ook artikel over hem op deze site. (articles 2014). Kan je ook vinden met zoekfunctie. Rechts boven.


Geen Adeno en ook daar vliegen (01-05-20)

Met 4 man kregen ze ongeveer tegelijkertijd (nu zo’n 14 dagen geleden) problemen met de jonge duiven die allemaal op elkaar leken. Niet luisteren, niet eten, niet drinken, niet vliegen, (sterk) vermageren en een enkeling die het niet overleefde. Een van de vier deed niets, de problemen zijn er nog. Twee van de vier kregen van hun dierenarts medicijnen tegen Adeno/Coli. Het hielp geen steek, iets wat de vierde man niet verbaasde. In geval van Adeno/coli drinken duiven overdadig veel en maken slechte mest. Maar daarvan was geen sprake.

Rota virus? Dan sterft een aantal veel sneller. Het moest iets anders zijn dus wendde de vierde man zich tot Giantel. Dokter S R wist het ook niet met zekerheid, eigenlijk zou je een dode duif in het lab moeten laten onderzoeken maar dan ging kostbare tijd verloren. Hij gaf iets mee wat mogelijk zou helpen. Voor de afwisseling geen medicijn tegen Adeno/Coli. En of het hielp!! Binnen twee dagen al knapten ze op. Dus jongen die niet tieren? Hoeft geen Adeno/coli te zijn, dus bel de dierenarts ook niet meteen om medicijnen daartegen!!

OOK ZIJ

Dr. Branislav laat weten dat ook Tsjechie ‘los’ is. Men kan er vanaf vandaag met duiven spelen. In Slowakije zal dat op 7 mei zijn. Dat laatste is nog niet 100% zeker maar de clubs hebben alles in orde m.b.t. anderhalve meter enzovoorts. Dus verwacht men geen problemen.

Dienaangaande is me de gedegen aanpak van duivensport in Oost Europese landen al eerder opgevallen. De eerste keer toen ik met de mannen van Pipa en de voorzitter van de KBDB een duivenfeestavond bij woonde in Roemenie. Klasse!

Dus zit het spel in omringende landen op de wagen. In België wordt er hard aan gewerkt, daar houdt men ook wekelijks de liefhebbers op de hoogte, de NPO hult zich nagenoeg in stilzwijgen. Jammer. Als communiceren naar de leden toe ooit belangrijk was is het in deze dagen vanwege zo veel onzekerheid.

AANVULLING

Overigens beslissen in Duitsland de deelstaten over wel of niet gevlogen kan worden. In Nordhein Westfalen (tegen Enschede) mag dat, maar moet in de open lucht worden ingekorfd en zijn er nog heel wat stringente voorwaarden zo laat dhr. A B ons weten. Vraag is welke verenigingen in Nederland daar aan zouden kunnen voldoen. 


Steeds meer beweging (01-05-2020)

Eerder lieten we hier weten dat de Fransen al gauw weer gaan vliegen, dat men in Denemarken dit weekend gaat spelen, dat men in België duiven op mag leren en datzelfde geldt voor de Duitsers. Ik heb zo links en rechts dus mijn bronnen en vriend Rik wees me op een bericht op de site van de Duitse Bond.

En dat is een positief bericht: Vanaf 4 mei, en dat is dus al gauw, mogen de Duitsers, tenminste in bepaalde deelstaten, weer prijsvluchten organiseren. Spelen dus!!! Dat wel onder zeer strikte voorwaarden. Zo veel werk zal door zo weinig mensen verricht moeten worden dat het zelfs moeilijk te realiseren zal zijn. Maar die Belgen die rekenden op spelen eind mei waren mogelijk niet TE optimistisch.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

VALSE START VAN HET SEIZOEN 2020 - ...

Als ik hier in Odoorn met de hond onderweg ben, dan fiets ik eerst een stukje naar het natuurgebied,  een ...

Willem Mulder

Alex (en Janet) Vister – Zevenaar / Een ...

Het is al weer enige tijd geleden dat ik het relaas van een herstarter optekende. De reden is niet omdat er geen ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor