Gisteren hebben de Duitsers gespeeld (allemaal weet ik niet), volgende week gaan de Denen los, half mei naar verluidt de Fransen en de KBDB overlegt morgen. Zonder gekke Corona sprongen zou 4 mei weer 'gelapt'  mogen worden. En waarschijnlijk in juni spelen onder voorwaarden.

En Nederland? De stilte is er, behoudens wat gebrabbel in Op de Hoogte, oorverdovend als je dat vergelijkt met de KBDB. Was dat wat betreft communicatie naar de leden toe niet altijd omgekeerd? De NPO heeft het protocol van de Afdelingen 10 en 11 overgenomen. Prima. Probleem is ook dat we met een ‘gemankeerd’ bestuur zitten. Hopelijk houden die mannen niet de eer aan zichzelf en denken die niet ‘zoek het nu zelf maar uit’. Wat betreft Corona is enig optimisme gepast, het open gaan van de grens/grenzen lijkt het grootste struikelblok.


 Update  25 april

In mei opleren en in juni spelen, zo schreef ik dat mijn vermoedens waren. Dat LIJKT er ook van te komen nu met al die versoepelingen in België.

Maandag komt de KBDB in ‘speciaal beraad’ bij een. Voorstel zou zijn om vanaf 5 mei op te mogen leren. Afwachten. In Nederland zou in mei alles nog stil liggen volgens welingelichte bron.

GETEKENDEN

Kampioen worden, ook nationaal, is niet zo zeer een kwestie van goed spelen, wel van getekende pakken. In Nederland is het weinig anders blijkens de vier beste prestaties van de Nationale Kampioen jonge duiven vitesse:

14 prijzen van 41 gezette duiven.

15 prijzen van 41 gezette duiven.

20 prijzen van 41 gezette duiven.

25 prijzen van 61 gezette duiven.


Laffe Nederlander  (24-04-2020)

Een Nederlander gaat er prat op dat hij zijn duiven (al) aan het opleren is, zelfs tot in België toe. Wat een laffe kerel. Belgen mogen zelf niet opleren en dan wil meneer zich even doen gelden. En hoe onsportief is het zo een voorsprong trachten te krijgen op clubgenoten die zich wel netjes aan de regels houden?

Het betreft nog een bestuurslid ook. De eerste 4 vluchten niet mee mogen doen, in geval we gaan vliegen, lijkt me nog een te milde straf. Naar verluidt pocht hij er ook nog mee op FB. Het zou een Oost Brabander zijn. Bah. NPO toon eens daadkracht en pak zulke kerels aan.


Belgie en Blote Borsten  (23-04-2020)

Ja, binnen de bonden heb ik zo inderdaad mijn bronnen. Van Nederland weet ik het niet maar de Belgische Bond is erg actief en doet wat binnen haar vermogen ligt om in overleg met de overheid weer zo snel mogelijk aan spelen toe te komen. Wat die (KBDB dus) hoopt, met de nadruk op hoopt?

Dat men in mei de duiven op kan leren en in juni spelen. Afwachten en toch maar op niet te veel rekenen. Dan kan het alleen maar meevallen. Overigens hoor je van velen dat duiven in fantastische conditie zijn. Ook vanwege social distancing? (niet in contact komen met duiven andere hokken?)

BOTE BORSTEN

Een vraag van een liefhebber die duiven heeft met kaalgevreten of gebroken borst veertjes. Hij wil graag weten wat het is en wat er aan te doen.

Deze kwestie speelde al in de 90-er jaren en ook toen konden dierenartsen het niet eens worden. Het spagaat was inderdaad ‘kaal gevreten’ of ‘gebroken’. De ene stroming had het over een mijt die de pluimpjes op vrat.

De andere stroming beweerde, ik meen met dr. Stam voorop, dat het mechanische beschadigingen betrof. Veroorzaakt door de scherpe randen van voer of drinkbakken door te gulzig eten of drinken. Dr. Stam en co hadden als sterke proeven:

-Waarom alleen maar voor op de borst en ook…

-Er zou nooit een mijt gevonden zijn.

Wat waarheid is? Na zoveel jaren weet ik het nog niet. Dierenartsen zouden na een kwart eeuw wat slimmer zijn. Weet een van hen misschien meer?


Nog diverse   (20-04)

Middels livestream hebben we afscheid kunnen nemen van onze laatste overgebleven oom. Hij was al oud, maar wel gezond en omdat hij regelmatig een koffie kwam drinken pakt zo’n dienst je toch. Vooral al die foto’s uit een soms ‘grijs’ verleden. Morgen, dinsdag, is het afscheid van Christ v d Pol, de markante duivensporter uit Goirle ook live te volgen. www.klumalivestream.nl Ik meen 10 uur.

VERLIEZEN

Ik kreeg nog wat mails, merkwaardig genoeg allemaal van Belgen, die tot hun verbazing nog geen jonge duif verloren hadden. Maar zo mailde met name Rudy: Oppassen als straks ‘opleren’ wordt vrij gegeven. Iedereen zal meteen op stap gaan, massa’s jonge en oude duiven zullen worden gelapt met grote verliezen als gevolg als je je jongen uit hebt vliegen. De eerste dagen vast houden dus.

DIRECT OF RECHTSTREEKS

E D uit Amerika snapt niets van Pipa. Waarom staat er steeds DIRECTE ZOON/DOCHTER van die en die duif? Dat ‘direct’ dient inderdaad tot niets. Je hebt het over een zoon/dochter uit een duif of niet uit die duif. Als een duif een zoon is van pakweg Harry, volstaat ‘zoon van Harry’. Ik denk dat die woorden direct of rechtstreeks dienen om te benadrukken.


Update   (20-04)

Dirk, Ide, andere Dirk (allen België) lieten weten dat ze tot hun verbazing nog geen jongen verloren zijn, terwijl dat bij de ene Dirk in voorgaande jaren soms opliep tot 75%.  ALS (daar gaan we weer) ze het geweten hadden, hadden ze de hokken niet tjokvol gekweekt. Hier trouwens ook niets weg. Fungeerden die in de week veelvuldig getrainde duiven dan als een soort stofzuiger onder het jonge duivenvolkje? Daar lijkt het alleszins op.

PRESTATIES

Drie liefhebbers laten weten de ‘on line’ reportage over mij/ons in De Duif zeer interessant te vinden maar ze missen de uitslagen. Jammer, die zijn wat mij betreft het meest interessant. Wat je moet doen is die downloaden, dat kan onder aan de reportage.  (results Maegh A S).

TRIEST

Mijn laatste nog in leven zijnde oom is vandaag begraven. Hij was een van de zes broers van mijn moeder en de enige die geen duiven had. Ondanks zijn 93-jaar was hij nog kerngezond, nam geen medicijnen, en dan is het wel heel triest dat Corona je fataal wordt.  Anderzijds, gezond zo oud mogen worden...


Eerste schaap over de dam (19-04)

Niet al het duivennieuws is gelukkig slecht. Gisteren zag ik de eerste zwaluwen en in Denemarken maken die een beetje lente. Van duivenvriend Sten Stensen hoorde ik dat ze daar 2 mei beginnen te vliegen.  Duiven en het virus hebben niks met elkaar te maken en daar wil men het leven van zo veel mogelijk mensen zo aangenaam mogelijk maken.  Wie volgt en wanneer.

Duitsland misschien zo laat dhr A .B. weten verwijst naar de site van de Duitse Bond. Privaat  africhten is toegestaan en men bereidt zich voor om na 3 mei te kunnen gaan vliegen. Wel is het zo dat zij niet dat probleem van de landsgrenzen hebben dat wij hebben. Wordt het niet hoog tijd dat er gelobbyd gaat worden te beginnen met Belgie? Ik zie geen enkele geldige reden om duivenwagens aan de grens tegen te houden.


 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor