Het lijkt nergens anders meer over te gaan dan bovenstaande. Wat betreft oude duiven is bij velen nog de vraag wat te doen. De meningen zijn dus verdeeld, zelfs bij goede spelers.

MAIL

Zo mailde een zeer bekend liefhebber: ‘Adviseer de liefhebbers toch de duiven terug op nest te laten komen, het komt de bakvastheid die u zo belangrijk vind alleen maar ten goede. 20 April kunnen ze dan weer gescheiden worden. Als we begin juni kunnen spelen zitten ze 6 weken gescheiden. Ik heb nooit anders gedaan dan midden in het seizoen even samen laten met zeer goed gevolg.’

Tot daar de mail. Heeft hij gelijk? Sommigen hebben andere ervaringen. Met name in Zuid Holland. Daar speelt men vanouds veel langer met oude dan elders. En wat blijkt? Zo lang ‘gescheiden spelen’ is voor de betere spelers geen probleem. Dus, zegt U het maar.

STRAKS

Eerder schreef ik dat de meest sombere voorspellingen m.b.t. de crisis de meest realistische lijken. Ook waar het onze sport betreft. Wie nog gelooft in ‘begin mei spelen’ moet dringend uit dromenland gehaald worden. Naar mijn idee zal het eerder juli zijn dan juni. Maar hopelijk zit ik er helemaal naast.

ROOFVOGELS

De klachten houden maar niet op. Helemaal niets aan te doen, schreef ik. Dat is niet helemaal waar. Jan: ‘Waarom zien de liefhebbers maar niet in dat je voor april geen jongen los hoeft te laten?’ Toen Rik Hermans in Nederland speelde had hij eens de beste, 2e beste en 4e beste jonge duif van Nederland. Die jongen waren voor april niet buiten geweest. Maarten Huijsmans woont in een prachtig natuur gebied. Is nu ook met jongen een grote (verleden jaar 2e Nationaal Kampioen) en bij hem is nog geen jonge duif gepakt. Kan ook niet, hij laat die niet voor eind april los.

De jonge duiven 2020 van Maarten Huijsmans in de volière. Een spoetnik kan ook hoor. De eerste keer laat je ze best los bij slecht regenachtig weer. Liefst samen met wat lokkers of oude.

GPS 2021

Nog een keer over GPS 2021. Maurice was ‘the man with a plan.’ Hij wilde duivensport drastisch moderniseren, verlossen uit zijn oubolligheid, vooral meer digitaal maken nu dat kan. Zeeland was het paradepaardje. Daar werd gestart met een pilot. Het zal allemaal wel toeval zijn, maar wat zien we sinds de samenwerking met Zeeland? Vanaf de start, eind 2018, raakten ze 128 leden kwijt en 10 verenigingen. Dhr. v d K wilde kleinere clubs opdoeken. Die pasten niet in zijn plannen. En wat zien we weer in Zeeland? Kleinere clubs opdoeken leidt tot extra ledenverlies, iets wat voor de meeste trouwens voor de hand ligt en nu gelukkig ook voor dhr. v d A en co.’


In deze tijd  (03-04-2020)

Het is al weer ruim een jaar geleden dat ik hier melding maakte van twee liefhebbers uit het Antwerpse die met duiven wilden beginnen maar eerst 300 euro af moesten tikken voor een hok coördinaat. Wetende dat zelfs een kind een coördinaat kan prikken mits je hem een gsm in handen geeft, haakte een van de twee af. Van een organisatie die haar leden zo het geld uit de zakken klopt wilde hij geen deel uitmaken, temeer daar het vlak over de grens, in Nederland dus, gratis was.

Gelukkig vond het KBDB bestuur nieuwe stijl ook dat dit allesbehalve sport bevorderend was en voortaan is een coördinaat laten prikken gratis.

NOG IETS

Nu las ik vandaag iets in ‘de Duif online’ wat ook om bezinning vraagt. Het ging opnieuw over een iemand die met duiven wilde beginnen. Een sportgenoot bood aan om op zijn grond een hok te zetten maar daar stak de KBDB een stokje voor. Op hetzelfde erf stond namelijk al een hok. Ik zou zeggen ‘so what’ en wees flexibel, doe ook hier iets aan. Ben blij met liefhebbers die toelaten dat een ander op zijn erf met duiven wil spelen. Trouwens hoe zit dat met al die hokken op een gezamenlijk volkstuintje in bijvoorbeeld Rotterdam? Wat mij betreft zouden beginners zelfs op het hok van een actief liefhebber mogen spelen. Dus zijn duiven tussen die van een ander, op hetzelfde hok. Mits, dat spreekt voor zich, alles duidelijk geregistreerd zie ik alleen maar voordelen. Misschien krijgt de ‘nieuwe’ zo zeer de smaak te pakken dat hij een eigen hok neer gaat zetten. Dat is WEL duivensport bevorderen.

NU DE WERELD STIL STAAT

Klagen doen we in deze tijd beter niet. 99,9 Procent van de bevolking (of meer) wordt zwaarder getroffen dan wij duivenliefhebbers. Wat helpt is elkaar appjes sturen waarmee je kan lachen. Heb er al meerdere gehad en ook door gestuurd. Ook elkaar wat vaker mailen kan geen kwaad. Daarbij mag het over van alles gaan als het maar opbeurend is.  Denk wel aan oudere alleenstaanden. Of de sportgenoot die verstoken is van Internet. Beide Gebr. Maegh liggen momenteel in het ziekenhuis. Corona; dus bezoek is er niet bij. Heb net een van hen gebeld. De man schoot vol. Van al mijn ooms is er nog een in leven. Hij zit 24 uur op 24 op zijn kamer in een verzorgingshuis. Ook zonder bezoek en moet daar ook alleen eten. Morgen kan hij een telefoontje verwachten. 'Voorlopig niet met duiven kunnen spelen?' Als er iets niet ter sprake zal komen is het dat.


Grootvader paradox  (01-04-2020)

Er zijn nogal wat dingen in dit ondermaanse die me mateloos kunnen ergeren. Waar ik met name niet tegen kan?

-Een vrachtwagen die vergeefs probeert de andere in te halen. Je zit er achter, kunt er niet voorbij, met voor beide wagens een eindeloze leegte.

-Het zien van bomen hakken in de Amazone, steeds kleiner wordende gletsjers en het smelten van poolijs.

-Mensen die liegen.

-Bange duiven, domme duiven, duiven die na de vlucht niet binnen komen, bewezen goede duiven verliezen.

-Beginners een poot proberen uit te draaien door ze nutteloze supplementen aan te prijzen.

-Jengelende kinderen in een restaurant.

-Mensen die te pas en te onpas het woordje ‘ALS’ gebruiken.

ALS

Want wat heb ik dat de laatste tijd toch vaak moeten horen. ALS ik het geweten had, had ik later gekoppeld. Dan had ik niet zo veel jongen gekweekt. Dan had ik geen winterkweek gedaan maar was op vakantie gegaan.

ALS ALS ALS, dat is toch om spontaan haaruitval van te krijgen. Moet je nu echt zo slim zijn om te beseffen dat je de tijd niet terug kan draaien? Dat je niet terug kunt in de tijd? Akkoord, het idee fascineert. Denk aan Ebenezer Scrooge, the Time Machine (film) en Back to the future.

GROOTVADER PARADOX

Dienaangaande is in de filosofie de ‘Grootvader paradox’ heel bekend. Het komt neer op de vraag, kan je terug in de tijd en zo ja, "wat gebeurt er als zo’n man de vader van zijn moeder (zijn grootvader dus) vermoordt als die nog jong is?” Hij zou zijn eigen bestaan wissen omdat zijn moeder nooit geboren zou zijn. Maar… als hij nooit was geboren kon hij ook niet terug in de tijd en zou dus zijn grootvader in leven blijven. En zou zijn moeder dus wel geboren worden en ook hij. En kon hij dus teruggaan in de tijd en zijn grootvader doden. Aldus krijg je een cyclus die zich tot in het oneindige blijft herhalen. Lijkt trouwens een beetje op ‘Back to the future’, een film waarin de protagonist de eerste ontmoeting tussen zijn ouders verstoort en daardoor dreigt niet geboren te worden.

ANDER VOORBEELD

Mensen zouden terug willen in de tijd om een ongeluk te voorkomen. Bekend is het voorbeeld van de man die zijn bus miste. Ontgoocheld gaat hij een kop koffie drinken, koopt een kraslot, wint een fortuin en koopt een peperdure Lamborghini. Maar helaas, de eerste de beste keer dat hij met zijn droomwagen op stap gaat krijgt hij een ernstig ongeluk en verliest beide benen. Door het missen van een bus. Hij wil terug naar het verleden, de bus halen zodat hij dat ongeluk niet krijgt. Maar zonder dat ongeluk hoeft hij ook niet terug naar het verleden, tot hij… op een kwade dag de bus mist. Hoe vicieus kan de cirkel zijn.

ALS ALS ALS

‘ALS die duif eens vlot had binnengekomen’, hoe vaak moest ik het al niet horen. Het woord lijkt iets magisch te hebben. Ook op mij. Want soms denk ook ik: ALS ik die vlucht dat slecht weer werd voorspeld die goede had thuis gelaten was die niet verloren gegaan. ALS ik mijn jongen die dag wat later had los gelaten waren ze niet mee gesleurd door die overvliegende duiven en had ik die niet verloren. ALS ik de vader van Ace Four als jonge duif nu eens had verkocht, want dat scheelde niet veel. ALS ik de avond toen ik mijn latere vrouw ontmoette, naar een andere dancing was gegaan. ALS ik Wounded Knee destijds had gedood had Bas Verkerk niet die 7 eerste prijzen Provinciaal van Ruffec gewonnen met allemaal nazaten Bubbels. En had Rik Hermans dat superduifje niet gehad. ALS Chinezen nu eens minder vleermuizen aten. ALS dat f’’’’ing virus er niet was speelden we zondag, nu goed weer wordt voorspeld, lekker met de duiven. Allemaal gel*l. Ik probeer dat woord ALS uit mijn vocabulaire te schrappen. Doet U mee?

EN NOG DIT

Als (sorry, 'telkens wanneer')  ik contact heb met heel goede spelers kan ik het niet laten te vragen hoe ze in spelen op de huidige situatie met zo veel onzekerheid m.b.t. de toekomst. Wat blijkt? De meeste verduisteren hun (oude) duiven, de meeste gaan meer gerst geven en ongeveer de helft zet ze terug samen. Bart Geerinckx is er een van. Ze vrezen te vroege vorm en geloven niet in super gemotiveerde duiven na 6 of 7 maanden gescheiden zitten. En wat frappant is: Zowel voor- en tegenstanders van terug samen zetten hebben twijfels of ze het goed doen. 'Twijfels' kenmerken de kampioen. Wantrouw mensen die 'het' denken te weten en nooit twijfelen.  


De Duif  (31-03-2020)

Editie 13 van duivensportblad De Duif is door iedereen online te lezen. Wel even downloaden. Zie 

 https://www.deduif.be/


Gekker gaat het niet meer worden (30-03)

Kreeg meerdere mailtjes (een zelfs via de krant) over een duif van P die afgelopen week online is verkocht. Die duif won op twee jaar tijd provinciaal:

997 d – 13e

947 d – 4e

947 d – 32e

913 d – 37e.

Welgeteld een prijs 1:100 en om die prijzen te winnen deed de duif twee jaar. 'Zo'n duif op mijn kot kan vertrekken', zo schreef een gekend halve fondspeler. Deze prijzen betroffen wel fond en toegegeven, nationaal oogt het beter. Maar vaak zijn regionale uitslagen meer presentatief dan nationale vanwege wind en ligging zegt Herbots Senior altijd. En hij heeft gelijk.

 

De duif is ook vertrokken, maar dus niet naar de poelier. Een Chinees bood er 404.000 euro voor en daar gaan nog heel wat kosten bij komen. De waanzin ten top als je het mij vraagt.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor