Gouden Duif  (14-02-2020)

Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder Chinezen wat een pak geld gast schelen wat betreft opbrengst geschonken duiven. Misschien kan men er zijn voordeel mee doen. 

Slim?   (11-02-2020)

Wat je de voorzitter van de NPO zeker moet aangeven: Dom is hij niet. Zo werden voor de vergadering van morgen 12 februari, pas vandaag 11 februari de uitnodigingen en agenda ontvangen. ‘Vooral luisteren naar de achterban en goed samenwerken’, zo vindt hij. De genodigden hebben welgeteld EEN avond om te overleggen. Deze avond dus. Zo iets zie je ALLEEN in duivensport. Of meer precies, in duivensport 2020 ‘onder’ het huidige bestuur.

Leesbaar

Jordi heeft me aan een tool geholpen die me laat zien hoeveel mensen dagelijks deze site bezoeken, rond welke tijd, wat ze lezen, hoe lang ze lezen, wie het zijn, waar ze wonen enzovoorts. Vooral bij slecht weer krijg je veel bezoek. Hoeveel zeg ik liever niet, men zou me toch niet geloven. Sites die zeker een bezoek waard zijn zijn ook die van: Vereyken Gommers (België), Bosua, Theunis, Henk Simonsz (Pigeonfever), Gebr. Jager en zo zullen er nog best wat zijn.

Voor betaalbare Belgische bonnen kijk je best op ‘duivenspel’, ook voor Belgische lossingsberichten en uitslagen regio Antwerpen. ‘Pitts’ dan weer brengt vaak het laatste nieuws en welke uitslagen kan je daarop NIET vinden.

NIKS MIS MEE

Nogal wat liefhebbers hebben een site die ze alleen gebruiken om er de eigen uitslagen op te zetten. Sommigen kunnen daar niet goed tegen. Waarom niet? Niks mis mee hoor. Trots zijn op je prestaties en anderen daarin delen is o zo menselijk.


Controversieel  (11-02-2020)

‘Alles draait om goede duiven’, de rest is bijzaak hoor je soms. Is dat ook zo? Ik denk het niet.

Ik durf zeggen dat ik al heel wat goede duiven heb gehad, toch zette ik, in de tijd dat hier nog flink gepould werd, mijn centen liever op een middelmatige vlieger in super conditie dan op een super zonder vorm.

BEZOEK

Met Jan was ik bij Ouwerkerk Dekkers In Brasschaat België. Jan is nog niet zo lang liefhebber, zijn ambitie is fond en dat komt wel goed. Hij stelde de juiste vragen. Jacques Ouwerkerk is al een gevestigde waarde op de grote fond. En van mensen zoals goedlachse en praatgrage Jacques, die al een en ander bewezen hebben, kan een mens altijd leren. Ik zei hem dat ik geen duiven hoefde zien, daar ken ik toch niets van, maar wel graag eens naar de hokken wilde kijken. Aldus gebeurde.

HOKKEN

Want is conditie, zoals gezegd, het belangrijkste om te presteren, daarvoor is een goed onderkomen vereist. Mogelijk kent men het onthullende verhaal van de hokken van Eddy Janssen Zandhoven. Nu hebben velen wat betreft hokken de volgende opvatting.

-Zijn die boven de koppen van de duiven open, kijkt men zo tegen de pannen, dan dient de voorkant dicht te zien.

-Zijn de hokken boven de koppen dicht, dan verdient een open voorkant de voorkeur.

Bij Ouwerkerk Dekkers is het anders. Er is geen plafond in de hokken, je kijkt dus zo tegen de pannen, en… ook de voorkant is open. Maar niet alleen dat, ook zitten er ramen in de achterkant die open stonden. LICHT EN LUCHT was hem geadviseerd door Gerard Koopman. Voor licht werden doorschijnende golfplaten aan gebracht. En als dat geen enorme verbetering was had Jacques die wijziging al lang weer ongedaan gemaakt. Een hok moet goed zijn, maar dat kan op veel verschillende wijzen. En dat golfplaten niet zouden deugen wordt tegen gesproken door de hokken van grote kampioenen. Dixit Eddy Janssen.

GOUDEN DUIF

Komende zaterdag weer de jaarlijkse Gouden Duif viering, de grootste manifestatie in West Europa. Waar zie je meer topliefhebbers dan daar? Het is een onvergetelijk duivenfeest dat je mee gemaakt moet hebben.

Een vergelijking die hout snijdt (09-02-2020)

Natuurlijk ontkwamen ook mensen en duiven niet aan de evolutie. Maar die rustte de mens niet uit met vaardigheden om, pakweg, te voetballen. We kregen weliswaar benen om te schoppen, een hoofd om te koppen, ellebogen om overtredingen te maken, maar het enige wat we daarmee kunnen is het oefenen van penalty’s nemen. Voor wedstrijden heb je niet alleen 10 teamgenoten nodig maar ook 11 tegenstanders. Dat noopt wel tot samenwerking. Zonder samenwerking geen voetbal. Maar daarmee is men er nog niet. De mens heeft geen 'voetbal genen'. Om te spelen met volkomen vreemden hebben we allemaal dezelfde ideeën over voetbal nodig en meer nog regels die iedereen kent en waar eenieder zich aan houdt.

DUIVENSPORT

Dit kan je perfect vergelijken met duivensport. Ook daarin kan je alleen competitief zijn op eigen hok. Zoals een voetballer alleen zich zal moeten beperken tot het oefenen in penalty’s nemen. Ook in duivensport kan je niet zonder elkaar en zoals in voetbal hebben we ook nood aan regels. Dezelfde regels voor iedereen en die iedereen ook kent. Het is hier dat duivensport toont hoe onvolwassen die is en geen volwaardige sport, de pogingen van dhr. V d K ten spijt om erkenning.

Alvorens zo drastisch vooruit te willen vernieuwen was het beter geweest als hij eerst orde op zaken gesteld had in de hedendaagse sport.

Want in februari nog geen vliegprogramma hebben zoals verleden jaar? Of in januari nog geen ringen? Of een Olympiadeduif door een prijs op een zogenaamde taartvlucht in oktober? Komaan.

SPORT?

-Kan je spreken van een volwaardige sport als de een aan 15 wedstrijden kan deelnemen en de ander 20? Het basis principe van elke sport is gelijke kansen.

-Is daarvan sprake als de een met 250 duiven speelt en de ander met 10?

-Neem ook kampioenschappen. In het ene samenspel kan een duif Asduif worden met 10 punten (gewonnen prijzen), in een ander samenspel kan een duif op een vlucht alleen al 1.000 punten verdienen.

-Twee jaar terug was het dubbelen van jaarlingen tegen oude in het ene samenspel verplicht, in het andere toegestaan, in weer een ander verboden (Antwerpen).

-De Belgen lossen bij heet weer vroeger, de Nederlanders, als het aan de WOWD of IWB ligt later.

-Om even in België te blijven. De een heeft elk weekend de kans om aan twee of zelfs drie vitesse of halve fondvluchten deel te nemen zodat hij voor een Nationaal kampioenschap kan kiezen uit meerdere resultaten. Een ander heeft die mogelijkheid niet.

-Pak ook een concours van 1.000 duiven. Een duif die als 300e ‘arriveert’ heeft prijs waar per drietal gespeeld wordt, maar geen prijs bij 1 op 4. Wat moet een buitenstaander daaruit opmaken als hij hoort over een duif die 10 prijzen won?

-In België kan in veel samenspelen een duif Asduif worden als die wekelijks de laatste prijs wint. Die wordt in een ‘Asduif kampioenschap’ hoger gewaardeerd dan een duif die 8 eerste won, maar wel een prijs minder.

-Neutralisatie is nog zo iets. De Nederlanders hebben andere criteria dan de Belgen. En zo kan ik nog wel even door gaan.

DE MORAAL

Het door dhr. V d Kruk ontworpen en nu door velen zo verguisde GPS 2021 heeft zeker goede elementen, maar als gezegd er is nog genoeg werk dat veel dringender is: Perfectioneer EERST het huidige functioneren van de sport. Landelijk en later eventueel in samenwerking met de Belgen en andere omringende landen. Pas met overal gelijke regels zou je kunnen spreken van iets dat ENIGSZINS lijkt op een sport. Het zou ook de geloofwaardigheid ten goede komen.

Al meerdere malen hoorde ik van mensen met een wat hoger IQ die met duiven wilden beginnen hoe die schrokken. Van zo veel amateurisme, soms zelfs chaos. Want GPS 2021? Op zo’n korte termijn zo veel helemaal om willen gooien? Je houdt toch je hart vast als dat moet gebeuren door mensen die het niet eens voor elkaar kregen dat ik in januari mijn ringen had, hoorde ik destijds iemand zeggen. Wat mij betreft had hij een punt. IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen Managen - slot - Niemand ...

Al een tijdje niets geschreven, de tijd is er niet naar, wat gebazel over duiven en de wereld waarin een melker ...

John Logemann

Tja - Evelien's Journaal -

Bij het begin van het maken van een nieuw Journaal dacht ik, TJA wat moet ik schrijven als het enige woord of ...

Evelien's Journaal

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

COLUMNS

Ad Schaerlaeckens - Oude duiven en de ...

Het lijkt nergens anders meer over te gaan dan bovenstaande. Wat betreft oude duiven is bij velen nog de vraag wat ...

Ad Schaerlaeckens

Nico van Veen - Duiven door de eeuwen ...

In de vorige column over dit onderwerp die ik vier jaar geleden schreef, gaf ik aan dat mijn interesse in de duif in ...

Nico van Veen

Twee pijnpunten - Ad Schaerleackens -

  Waarover duivensporters momenteel vooral praten zijn de problematiek omtrent Corona (begrijpelijk), maar ...

Ad Schaerlaeckens