I still hear fanciers say they regret they cannot read my blog or articles in their native language. Well this is very easy. On the left you see a note ‘selecteer een taal’. Scroll down and with one click you have it in the language of your choice.

Voor Nederlandsprekenden misschien tof om een taal bij te spijkeren. Van de meeste Nederlandse artikelen is trouwens toch een Engelse versie, waarvan  enkele gemaakt door vriend Nick uit Canada. Bij deze bedankt Nick.

EN OOK NOG DIT

Weet je waar duivensport ook enorm bij gebaat is? Mensen die zich inzetten en de kar willen trekken. Mensen als Roger Geysen (en familie), Bart van Oeckel (en vrouw), Eugene Stabel, Christ v d Linden, Cees Epping, Andre v d Wiel, Wim de Troy (vooral diens vrouw) en zo veel anderen. U kon hier eerder lezen over een club in België die zich noodgedwongen moest opheffen vanwege geen ‘helpers’. Hebt U goede clubmensen? Koester ze !!


Update  (24-01-2020)

BON

Vandaag om 16.00 u liep de bonnenverkoop van Sint Job op Toppigeons af. Met tot heden 1.300 euro was mijn bon veruit de duurste. Is wat minder dan in B N maar nog erg veel. Deze avond definitieve verkoop in de zaal. Meer dan 500 euro gingen ook de bons van Verkerk, Geerinckx en Vercammen. Eerlijk gezegd spring ik geen gat in de lucht met die hoge opbrengst. Het betreft dus het Zuid Antwerps Verbond (ZAV).

In mijn jeugdjaren las ik al over Union en ZAV. En ook over de rivaliteit tussen deze ‘bonden’. Nooit had ik toen durven denken dat mijn duiven ZAV zo zouden domineren als ze in 2019 deden. En het ‘spelgebied’ strekt zich toch echt uit van Lier tot de Nederlandse grens.

MEER

Roger deze morgen: ‘En hoe is het met de Willem?’ Hij had het woord Willem amper uitgesproken of de telefoon ging. Het was Willem! Iets soortgelijks gebeurde enkele weken terug met Yannick de Ridder.

‘En Leo’… ‘Heremans’ wilde ik zeggen, toen bij Yannick de telefoon over ging en hij een afwerend gebaar maakte. Het was Leo Heremans.

Gisteravond dan was Dirk hier. We hadden het, zoals zo vaak, over vroeger. ‘Wat heb ik toen gedanst op ‘Save the last dance for me’ zei ik. Mee hoorden we op de radio ‘Save the last dance for me.’ Ongelovig keken we elkaar aan. Beetje beangstigend. Zou er dan toch meer zijn tussen hemel en aarde?

ALS GELD GEEN PROBLEEM IS

Soms hoor je over buitenlanders die hier een huis zoeken met duivenhok om hun droom waar te maken: Spelen in de bakermat. Door overlijden staat in Brabant, tegen de Belgische grens, een bijzonder chique villa te koop met een grote zeer fraaie tuin en daarin een zo goed als nieuw fantastisch mooi duivenhok. Gegadigden mogen mailen.


Lovenswaardig initiatief (22-01-2020)

Cees, Danny en Twan met name, liefhebbers uit Kaatsheuvel Midden Brabant waren die verliezen met jongen kotsbeu. Niets doen is geen optie vonden ze en er werden enkele bijeenkomsten belegd met wat prominenten uit de regio wat heeft geleid tot een plan de campagne voor de liefhebbers van Brabant 2000. Meer hierover onder ‘Articles 2020’ (Nederlands) elders op deze site.

BONNEN

Op Doevepeet (duivenmarktplaats) vindt men nog bonnen, ver beneden hun waarde, van bijzonder goede spelers uit Rayon 4 van Brabant 2000. Hier liggen kansen, maar de tijd dringt. Op de bonnen van Sint Job (België), mogelijk het grootste inmandlokaal in de provincie Antwerpen, kan men nog een dag bieden. Zie www.toppigeons.com.  Er zijn bonnen in de aanbieding van topliefhebbers voor amper 50 euro.

ONGEHOORD

Peter is een jonge liefhebber die ik elk jaar 3 koppels eieren schenk. Vandaag kwam hij die afhalen, maar anders dan in voorgaande jaren was hij alleen. Is je vriend Sjaak er niet bij? Die was er niet bij nee. Die had hem bitter teleurgesteld. Sjaak had hem namelijk gevraagd zijn bons wat ‘op te jagen’. Hij vond zijn duiven te goed om voor 50 euro van eigenaar te verwisselen. Peter deed wat hem gevraagd werd, daar zijn vrienden voor, maar Sjaak praat nu nergens meer over. Peter heeft ze dan maar betaald, maar die duiven af gaan halen zal er zo te horen niet bij zijn.

ANGSTAANJAGEND

Vandaag, in mijn tuin en onder mijn ogen, toch weer een vogeltje gepakt door een havik zeker. Denk een meesje. Maar dit gaat niet lang meer duren. De meesjes zijn 'op'. Je hart vast houden heet dat.


B N  (21-01-2020)

In Baarle heb je eerst clubspel en vervolgens staan de meeste duiven gedubbeld in ‘Hart van Brabant’ (HvBr). ‘De meeste’ dus, want sommige liefhebbers ‘dubbelen’ in een ander overkoepelend samenspel: De Langstraat. De duiven van S uit B N staan gedubbeld in Hart van Brabant. Voor wat dat kan betekenen zie onderstaande. Het betreft uitslagen van verleden jaar. **

BIZAR

-10 Juni Quievrain: De eerste duif van S won in Hart van Brabant de 6e prijs tegen 1.448 duiven. Had S in De Langstraat gespeeld, zoals dorpsgenoten, dan had die tegen 1.265 duiven de 1e prijs gewonnen.

-21 Juni opnieuw Quievrain. De eerste twee duiven van S maakten 1.346 en 1.345 mpm. In HvBr was dat goed voor de 22 en 24e prijs. In de Langstraat vloog de winnaar 1.330 mpm. Daar zouden die duiven dus 1 en 2 gewonnen hebben tegen 1.270 duiven. Heel wat anders dan 22 en 24.

-11 augustus Bierges. In HvBr begon S met de 6e prijs (3.046 duiven). In De Langstraat zou dat de 1e prijs zijn geweest tegen meer dan 3.000 duiven.   

-18 augustus Melun. S begon in HvBr met de 10e prijs tegen 1.211 duiven. In de Langstraat zou dat de 2e prijs zijn geweest.

-25 augustus.S begon in HvBr met de 6e prijs tegen 2.412 duiven. In de Langstraat zou die duif de 1e gewonnen hebben tegen 2.604 duiven.

-8 September Morlincourt. Het wordt eentonig, maar hetzelfde verhaal. Ook andere liefhebbers die in HvB spelen hebben overkomt natuurlijk hetzelfde.

COMMERCIEEL

Zo kan het dus gebeuren dat iemand die na S klokt de 1e prijs wint in zijn spel in groter verband terwijl de duif van S niet bij de eerste 10 wint in HvBr. Zulke situaties, en die komen elders natuurlijk ook voor (denk aan Gouda), kunnen enorme consequenties hebben voor wat betreft coëfficiënten voor Nationale Asduiven, om over het commerciële aspect maar te zwijgen.

Duifke Lacht is een tof krantje. Daarin worden niet steeds dezelfde liefhebbers bejubeld en staan vaak interessante reportages met ‘diepgang’. Zo kon je in het laatste nummer lezen over een Nationale Asduif vitesse van een liefhebber tegen de Franse grens met een reeks 1e prijzen tegen grote deelname.

Zou die duif dat ook gewonnen hebben als die in pakweg de omgeving Berlaar was gespeeld, zo vroeg me iemand. Goede vraag was dat.

GOEDKOOP

Waren er ooit vier (grote) clubs in B N, daar is er maar een van over en die is verre van groot. Door een fantastische bonnenverkoop elk jaar weer opnieuw is de kas echter zeer gevuld. De bonnenverkoop dit jaar en de gulle sponsoring van ‘de Ronny’ is goed voor liefst een kleine 700 euro PER LIEFHEBBER en daarvan blijft niets in de kas. Reiskosten worden vergoed, contributies betaald, poulegeld uit de kas betaald en op elke vlucht toffe prijzen in natura te winnen. Het had 4 nieuwe leden tot gevolg en dat compenseert een beetje de leden die verloren gingen.

VREES

Van de talrijke zangvogels in de tuin is niets meer over en dat zal wel alles te maken hebben met een havik die bijna dagelijks op bezoek komt. Een laag pluimen van een merel herinnert er nog aan. Hoorde van clubgenoot Johan, die zo vriendelijk was te komen helpen, dat elders al meerdere duiven gegrepen zijn. Wat moet dat gaan worden.

**Dit was 2018.


Vandaag  (20-01-2020)

Duivensport moet beginnen in de club, vooral in het lokaal, daar moet het goed zitten. Dienaangaande hoorde ik vandaag iets interessants.

Zo telt de club in Vosselaar (bij Turnhout) 39 leden. En wat doen veel van die mannen, althans de vitessers, op zondagen voordat de duiven moeten vallen om de tijd te korten? In het clublokaal nog gauw even een borrel gaan pakken. Dat zijn nog de echte. In mijn jeugdjaren, toen de duiven om 7.00 u los gingen en ‘inversie nog niet bestond’ bleven de duivenmelkers na de mis voor de kerk ‘hangen’ voor een voorbeschouwing op die vlucht.

Maar de missen zijn verdwenen en de duivenmelkers zo goed als. Mega-hokken bestonden nog niet, althans in mijn omgeving. Zijn zij een van de redenen dat het poulen verdween? Of is er nog een andere? Want kan je nu, zeker in verenigingsverband, een beknopt lijstje maken van favorieten die waarschijnlijk gaan winnen, toen, lang geleden dus, was bijna iedereen kansrijk.

IDEALE SPELMETHODE?

Twee jaar geleden schreef ik wat mogelijk de meest ideale spelmethode was om op vluchten van rond de 600 km. uit te blinken: Weduwschap met duivinnen waarbij de partner thuis bleef. Gaston v d Wouwer was een van de voorlopers en er volgden er meer. Voor dit jaar is Vereyken Gommers, de succesvolle man-vrouw combinatie uit Schilde om en is ook bij hen het spel met doffers verleden tijd. En dan te weten dat er een tijd was dat de duivinnen apart vlogen om ze te beschermen tegen de weduwnaars. Nu stel zich de vraag wie de weduwnaars beschermt tegen de duivinnen, zeker op de verdere afstanden. Meerdere uitblinkers (in België) beweren dat totaal weduwschap op verdere afstanden minder effectief is omdat de partner soms te lang op zich laat wachten.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor