BONS

Dit weekend lopen weer meerdere online bonnen verkopingen af. Met name die van PV de Valk Baarle Nassau op: www.duivenmarktplaats.nl > Doevepeet. Het is de moeite er eens voor te gaan zitten. Ik wees buitenlanders eerder op die bonnenverkopen hier. Vasile Turda en Elton Dinga (beide USA) met name konden tot hun eigen verbazing al voor weinig geld bonnen van prima liefhebbers kopen.

GESTOPT

Teurlings, van oudsher bekend om duivenvoer, is in andere handen over gegaan. Die nieuwe eigenaar stopt met de verkoop van alle duivenproducten, inclusief voer, vanwege dalend aantal liefhebbers en daardoor niet meer rendabel.

DOOF

Wat de KBDB en de NPO gemeen hebben is dat luisteren naar wat leeft bij de ‘zwijgende meerderheid’ niet hun sterke kant is. Zowel in Nederland als België klaagt men alom over overladen vliegprogramma’s. Want zeg nu zelf, drie fondvluchten op een dag haalt niet eens het niveau van de belachelijkheid. In België zijn soms zes vluchten in een weekend. De NPO doet er niets aan, de KBDB doet er nog een fondvlucht voor jongen bij. Dat worden er voor 2020 liefst ZEVEN. Ofwel, hoe zet je de man met weinig duiven nog meer schaakmat.

Verenigingen die opgeheven worden is helaas geen nieuws meer. Nu is er in België, zo kon je lezen in De Duif, een club die niet stopt vanwege te weinig leden of geen 1.200 ingemande duiven per jaar, maar… vanwege geen mensen beschikbaar die willen helpen. Dat heeft natuurlijk ook te maken met te veel werk vanwege te veel vluchten. In deze heeft GPS 2021 wel een punt.

VERSCHILLEND

Waarin de NPO en de KBDB dan weer verschillen weten de grensbewoners best. Op warme dagen met helder weer adviseert het IWB in Nederland om later te lossen vanwege inversie, de KBDB adviseert VROEGER lossen. Vooral Nederlandse grensbewoners ergeren zich mateloos en dat wordt nog erger als blijkt dat de Belgische duiven vlot af kwamen en de Nederlandse archi slecht.

-Was er in vroeger jaren dan geen Inversie?

-En is het niet zo dat bij helder warm weer ALTIJD sprake is van inversie?

-Ervaren liefhebbers nemen dat IWB al jaren niet serieus. Hoeveel ervaring hebben die mannen van het IWB zelf als het op vliegen aan komt? Onze voorzitter weet hoe ervaren ‘praktijkmannen’ er over denken, maar toch blijft hij halsstarrig dat gedrocht dat IWB heet (zo noemt ervaringsdeskundige Bosua het) steunen. En die krijgen er nog voor betaald ook.

NIET VERWONDERLIJK

De ‘oppositie’ (Afdelingen 2, 5, 6 enzovoorts) lijkt veel realistischer en wil komaf met dat IWB en hun inversie spook. Niet verwonderlijk dat zij de sympathie hebben van velen. Komt bij dat die de kleinere clubs NIET de nek om willen draaien met als gevolg dat veel, vooral oudere liefhebbers, af gaan haken. Meerdere keren per week, telkens opnieuw moeten rijden? In Zeeland werd zo’n kleine vereniging opgeheven en de gevolgen kent men. Mensen stopten of korfden vaak niet in.

Helaas een wat somber relaas, maar de realiteit is helaas somber.

GELUKKIG

In dit ondermaanse is er gelukkig veel meer dan duiven, iets wat sommigen wel eens willen vergeten. Zo was er vandaag in Wouwe een toernooi voor jeugdige voetballertjes. De kleinzoon werd bij de achtjarigen gekozen als beste van heel het toernooi. En zo is de eerste 1e prijs 2020 binnen.


De vliegers !!!    (02-01- 2020)

Een Duitser aan de telefoon: ‘Wat kosten de jongen van de kwekers?’ was zijn vraag. Ik noemde mijn prijs en kennelijk was het hem te gortig want zijn wedervraag was: ‘En jongen van de vliegers?’ ‘Die kosten het dubbele’ antwoordde ik hem. Ik kon bijna horen hoe hij even op hield met adem halen. Hij weer: ‘Je bedoelt het omgekeerd zeker?’ ‘Om de dooie dood moet’, zei ik in mijn beste Duits.

HAD GEKUND

Bovenstaande is nooit echt gebeurd, maar had wel gebeurd kunnen zijn. En dan doel ik niet op de prijs die ‘kennelijk te hoog was’. Ik heb namelijk geen duiven te koop omdat ik kennelijk te goedkoop ben en al die jaren was. Jan H heeft het me talloze malen gezegd.   

Wat ik wel wil zeggen is dat velen de jongen van de vliegers verwaarlozen, terwijl daar (zo denk ik althans) de klemtoon op zou moeten liggen. Duiven die de laatste vijf jaar een verpletterende indruk op me maakten waren ‘Di Caprio’, ‘Wonder Aske’ en ‘Eenoogske’ (Leo Heremans), de Nationale Asduif van Boeckmans (gekocht door van Dijck), die topduivin (naam kwijt) van Gevaert Lannoo), die Heremansdoffer doffer bij P Embrechts, de ‘New Harry’ van Christian v d Wetering, ‘Robina’ Luc van Mechelen.

Op een na allemaal superieure vliegers en nadien fantastische kwekers. Zoals ‘Hurricane’ en ‘Gilbert’ van W de Bruijn. En waren mijn 'Creilman',  'Ace Four'  en 'Home Alone' destijds ook geen witte raven als het op presteren aan kwam?

ADVIES

Kweek toch vooral uit je betere vliegers, beste liefhebbers. Zet een jonge doffer die geweldig presteerde tegen een duivin die al even goed vloog en je hebt een reële kans op goede jongen. Groter als met die jongen van die ‘pedigree duif’ uit beroemde ouders. Toptalenten in de Nederlandse duivensport geven het voorbeeld.

VOORBEELD

Fenomeen Bas Verkerk meent zijn successen vooral te danken te hebben aan het feit dat hij zijn beste vliegers nooit verkocht maar er uit ging kweken.

De al even getalenteerde Maarten Huijsmans, zo kon men hier eerder lezen, vroeg me of ik een goed adres wist om zo’n tien tot twintig jongen te kopen. Waarom zo veel? Hij wilde die gaan spelen met de hoop er iets goeds aan over te houden. En pas dan zou hij er uit gaan kweken.

Ik adviseerde eerder genoemde de Bruijn destijds te kopen bij Meire. Voor weinig geld kocht hij er 14 duiven. Hij ging er mee spelen, 13 er van faalden hopeloos en de 14e was ‘Gilbert’. Vloog formidabel, kweekte nog beter. Je moet er toch niet aan denken wat gebeurd zou zijn als hij uit AL die 14 duiven was gaan kweken?

Samen hebben we ook een ronde gehaald bij een superman die twee keer Nationaal Kampioen van België was. Hetzelfde verhaal. Het betrof zo’n 40 duiven, hij ging er mee vliegen, er zat niet een goede bij.

TWEEDE ADVIES

Velen onder ons mogen straks weer jongen of eieren halen voor een gekochte bon. Als je mag kiezen tussen jongen van een bewezen vlieger of die van een ‘stamboomduif’, kies de eerste. Best natuurlijk van een duif die EN goed vloog EN een fraaie stamboom heeft. Maar natuurlijk mag U daar anders over denken.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

VALSE START VAN HET SEIZOEN 2020 - ...

Als ik hier in Odoorn met de hond onderweg ben, dan fiets ik eerst een stukje naar het natuurgebied,  een ...

Willem Mulder

Alex (en Janet) Vister – Zevenaar / Een ...

Het is al weer enige tijd geleden dat ik het relaas van een herstarter optekende. De reden is niet omdat er geen ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor