Het is nu een jaar of vier geleden. Heel de dag had het water gegoten, ik begon door wat oude nummers van De Duif te bladeren. Daar was het weer voor, en stuitte op de uitslagen van Van Hertem Schuurmans. Zelden gezien. Dus ik tegen Willem: ‘Zullen we daar eens naartoe rijden.’

Zo gebeurde en we maakten kennis met een bijzonder tof ‘duiven paar’ want Lisette, de vrouw des huizes was nog meer bezeten van duiven dan haar man Henri. Het klikte en we besloten te ruilen. Een jaar later werd zelfs nog een ronde gekocht van hun beste kwekers.

2019

We zijn nu enkele jaren later en in 2019 dan deden ze weer van zich spreken. Nu met een provinciale overwinning en talrijke andere sensationele prestaties van een en dezelfde duif die daarmee 2e NATIONALE Asduif (HaFo) KBDB werd. Gekweekt uit een duif Willem. Ze hadden deze spectaculaire vooruitvlieger nooit gehad als het die dag in 2015 niet zo geregend had. Of… Hij kleine dingen grote gevolgen kunnen hebben.

MEER

De Bruijn zijn duiven baarden in België recentelijk trouwens toch opzien. Mogelijk de beste duif van Vandenabeele kwam uit een duif van Willem. Luc en Hilde Sioen hebben in hun superduivin ‘Cameron’ een fenomeen. Die won de 1e Nationaal Limoges en ook nog eens de 1e Nationaal Argenton. Gekweekt uit twee de Bruijn duiven. Twee jaar terug sensatie op het hok van dierenarts dr. Norbert Ally. Bij bloedheet weer won die de 1e Nationaal Angouleme. Die duif had zich liefst 17 minuten los gevlogen (Nationaal!) en was gekweekt uit een duif van de Bruijn (gekocht in Thorn). Roger Bruninckx won dit jaar de 1e Nationaal Chateauroux jrl en Wijnand de Bruijn de 1e Nationaal Chateauroux jongen. Beide gekweekt uit duiven van de Bruijn.

BEGRIJPELIJK

Willem en ik rijden vaak België in. Nu begrijpt men waarom ik daar meerdere keren moest horen: ‘Ik begrijp niet wat jullie hier komen doen als je zelf zulke supers hebt.’ Zeker weten dat je op 27 December in Thorn weer veel Belgen gaat tegen komen. Een ode aan en reclame voor Willem zijn duiven? Natuurlijk. Maar als U zulke referenties voor kan leggen maken we die ook voor U. Zo simpel is het.


In deze tijd  (22-12-2019).

De heren Rui Emidio (beter bekend als Rui, de motor  achter de Golden Algarve) en Yannick de Ridder (Flanders Collection) op bezoek gehad. Omdat we elkaar zo weinig zien werd lang en langdurig over onze sport gepraat. Met name over de enorme aantallen duiven die naar Irak verkassen, het laatste land wat je zou verwachten vanwege de toestand daar. De schattingen omtrent het aantal liefhebbers daar liepen zo uiteen dat contact werd opgenomen met vriend Omar uit Dubai. Als iemand het kon weten was hij het. Het antwoord was onthutsend, zeker wat betreft Bagdad. In de stad alleen al zijn, aldus Omar, ZESDUIZEND duivenliefhebbers, in heel Irak ongeveer 15.000. Let wel, we hebben het over mensen die postduiven hebben en er mee spelen. Het aantal liefhebbers dat sierduiven heeft is in die landen niet te tellen. 6.000 Liefhebbers uit EEN stad die actief met duiven spelen. Dat is toch ongelooflijk.

Verder wist Rui te vertellen dat Nederland op de tweede plaats komt wat betreft het aantal ingezonden duiven voor 'zijn' One Loft Race (tussen de  500 en 600 duiven). Alleen de Duitsers sturen er nog meer in. De Belgen blijven jammerlijk achter. Die zijn niet zo voor One Loft Races. Overigens knap van Rui om van de Golden Algarve zo'n succes te maken.

KERST EN NIEUWJAAR

Mocht U zich vervelen, via deze link ‘Articles’ (Nederlands) vindt men een verhaal dat past in deze tijd.

Verder aan U en Uw geliefden een in alle opzichten voorspoedig en vooral gezond 2020.


VerDUISTERen (19-12-2019).

Duistere dagen in deze tijd van het jaar. Duistere tijden ook voor de Nederlandse duivensport met een voorzitter die halsstarrig weigert te luisteren naar DE MEERDERHEID van zijn leden, die voor minstens 80% zijn beleid afkeuren. De man is vooruitstrevendheid, prima, maar het is allemaal te veel op te korte tijd, zo meent men. ‘Too much too soon.’ Daarbij komt dat hij te veel solo zou opereren. En duister wordt het ook weer vrij gauw op vele jonge duivenhokken. Bij velen mijns inziens TE gauw. Omdat de echte zin van verduisteren ze ontgaat?

Zo hoorde ik van twee liefhebbers, beide beginners, dat ze wel verduisteren maar eigenlijk geen idee hadden waarom. Ze doen het omdat anderen het doen.

WINTERJONGEN

Om de ware betekenis en de zin van het verduisteren in volle omvang te begrijpen moeten we terug naar het gedrag van echte winterjongen. Duiven dus waarvan de ouders eind november of iets later gepaard werden en die rond de jaarwisseling uit het ei kwamen. Die beginnen bijna meteen te ruien en daar hebben ze enorm voordeel van op het hoogtepunt van het seizoen. Dan immers zullen die niet meer ruien en men weet het, duiven die ruien winnen geen prijs. Hun soortelijk gewicht is te zwaar (let maar eens op hoe ze uit een bad komen) en de rui hormonen steken te zeer op om in vorm te komen.

Het zijn de korte dagen die verantwoordelijk zijn voor de rui, dus wat we met latere jongen doen is eigenlijk de eenvoud zelve. De winter (die kortere dagen) wordt als het ware naar een later tijdstip verlegd zodat ook die jongen het ruigedrag zullen vertonen van winterjongen en dus speelbaar zijn hartje zomer.

HOEFT NIET

Wat velen nu doen, ik in vroeger jaren trouwens ook, is winterjongen meteen na het spenen verduisteren. Is nergens voor nodig. Daar mag je in maart, zelfs eind maart, mee beginnen en hoeft maar een maand te duren. Rik Hermans met name, die mikt op de nationals in de nazomer, handelt niet anders. Speel je je jongen op de prestigevluchten eind augustus op nest (een jong) dan hoef je echte winterjongen zelfs helemaal niet te verduisteren.

KAN OOK

De meeste verduisteren van ongeveer 18.00 u tot ongeveer 9.00 u de volgende dag. Als dit niet goed past, in verband met werk of zo, kan je ook anders te werk gaan. Rond 16.00 u de verduistering in laten gaan en die ’s avonds laat, als het donker is opheffen. Aldus zitten ze bij zonsopkomst in het licht.

Dit wordt door heel succesvolle spelers gedaan, ik meen ook Eyerkamp. Punt is dat er niet langer dan 10 uur daglicht is. Wanneer is van minder belang. Met jongen die in maar geboren worden en niet verduisterd worden kan je in volle zomer weinig doen. 

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad Schaerlaeckens

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann