Op het gevaar af dat ik de duivensport weer onnodig ingewikkeld maak, zoals u onlangs in een ander duiveblad hebt kunnen lezen, wil ik u hierbij een schema voorleggen dat u kunt invullen tijdens de wedvluchten. Een prachtig "VLUCHTOVERZICHT" waarbij u keurig prijzen en vluchten noteert, daar hebt u volgens mij niets aan. Het is natuurlijk wel lekker simpel. Dit schema geeft u de mogelijkheid in één oogopslag op een rijtje te zien staan hoe de resultaten en hoe uw BEGELEIDING tijdens het afgelopen seizoen zijn geweest. En daar gaat het eigenlijk om. Hoe zijn de resultaten tot stand gekomen, welke factoren waren daarvoor verantwoordelijk! Daar proberen we achter te komen. Dan kunnen we verbeteringen aanbrengen. Dit schema geeft u de mogelijkheid na te denken over uw eigen handelen tijdens het vliegseizoen en daaruit conclusies te trekken. Ik hoop dat u het gaat gebruiken, ook al kost het extra tijd en maakt het de duivesport volgens sommigen ingewikkelder.

HET VLUCHTOVERZICHT

Ik zal de kolommen één voor één met u doornemen, zodat u weet wat ik daarmee bedoel.

Kolom A

Hier vult u de vlucht in en de datum waarop hij vervlogen wordt.

Kolom B

Deze kolom gaat over de weersomstandigheden. Niet allen tijdens de vlucht, maar ook gedurende de week voorafgaand aan de wedvlucht. Het maakt   een enorm verschil of het een regenachtige week geweest is of dat de zon veel scheen, dat het koud was, aangenaam of heet. Misschien blijkt uw hok vooral tijdens de koude weken goede prestaties te leveren. Het is van groot belang hierachter te komen. Maar ook het weer tijdens de vluchtg is natuurlijk enorm belangrijk. Mijn "kleine lichte" waar ik het een tijdje geleden over heb gehad,bleek zijn beste prestaties bij “onweerachtig” weer te leveren. Daar kwam ik o.a. door het consequent invullen van dit schema achter. Daarom is deze kolom in tweeën verdeeld.... tijdens de vlucht en gedurende de week aan die vlucht voorafgaand. In die laatste kolom komen voorlopig de woorden koud en nat het meeste voor.

Kolom C

In deze kolom kunt u gegevens kwijt omtrent uw hok, de omgeving en het milieu. Hier kunt u bijvoorbeeld in kwijt dat uw hok vochtig was, dat u de verwarming aan hebt gehad, dat u glas in het dak aangebracht heeft, dat u het hok ontsmet heeft. Ook kunt u omschrijven of er bijvoorbeeld bomen in bloei stonden, dat er naast u geschilderd is, dat de stank van de olieraffinaderij een paar dagen behoorlijk hinderlijk was enz.

Misschien blijkt wel dat uw prestaties telkens verminderen als er bepaalde struiken in bloei staan!

Kolom D

In deze kolom kunt u opmerkingen kwijt betreffende het "voederregime" dat uw duiven hebben ontvangen. Misschien haalt u het in uw hoofd de duiven een paar dagen gekiemd voer te geven. Schrijf dan wel op welke soorten en hoeveel. U maakt natuurlijk niet de blunder elke dag kiemen te geven en u geeft ook geen “geschimmeld kiemvoer”. Die mensen zijn er immers ook. Die zetten hum kiempotten op de verwarming, spoelen één keer in de twee dagen, laten het voer een paar dagen onder water staan, zetten hun kiempotten niet op hun kop of zetten hun kiempotten in de hete zon of zelfs op de c.v. ketel. Die blunders maakt u echter niet! U weet precies hoe het kiemproces in zijn werk gaat! Dat is een doodsimpel werkje en vergt haast geen tijd. Ook kunt u in deze kolom kwijt of u bijvoorbeeld pinda's en sojabonen gevoerd hebt, of dat u uw kampioenen een paar dagen op gerst hebt gezet.

Kolom E

Hier kunt u kwijt welke medicijnen u uw, duiven hebt verstrekt. Misschien kunt u op den duur lijnen trekken naar de kolom resultaten, want daar gaat het met dit schema natuurlijk om.

Kolom F

In deze kolom kunt u opschrijven of u de duiven een bepaalde thee of ander product in het water hebt verstrekt!

Kolom G

De aanvullende producten als tamari, algenmeel, biergist, zonnebloemolie e.d. kunt u in deze kolom aangeven.

Kolom H

Als u vindt dat er nog informatie ontbreekt in uw overzicht kunt u dat in deze kolom kwijt. Hierin kunt u bijvoorbeeld vermelden dat de bekken van de duiven erg rood waren en van een groot aantal duiven de gehemeltespleet dicht zat.

Of het valt u op dat de duiven enorm tierig waren, lang wegtrokken en veel dons gooiden. Misschien wilt u hierin ook opmerkingen kwijt betreffende de mest van uw dieren, neststand of speelwijze.

Kolom I

Eindelijk! In het eerste rijtje vult u in hoeveel duiven u mee had, in het tweede hoeveel kopprijzen zij vlogen en in het laatste rijtje hoeveel prijzen 1 op 10 zij verwezenlijkten.

Kolom J

Vaak blijkt dat er een bepaald soort tijdens specifieke weersomstandigheden of op bepaalde afstanden excelleert. Opmerkingen hierover kunt u in de allerlaatste kolom kwijt.

AFSLUITING

Beste mensen, ik hoop dat ik u door dit schema een handvat heb gegeven een beetje zicht te krijgen op de omstandigheden die de prestaties van uw duiven beïnvloeden. Aan het eind van het seizoen zal ik trachten u het ingevulde schema van onze kolonie geven. Laten we hopen dat het er een beetje positief uitziet! Mocht u op- of aanmerkingen hebben betreffende het schema, speel ze mij dan toe. Misschien kunnen we het nog op verschillende plaatsen verbeteren en komen we het volgend jaar met een nog veel beter schema.

A

B

C

D

E

VLUCHT d.d.

 

 

WEERSOMSTANDIGHEDEN

In de week  tijdens vlucht

OMGEVING/HOK MILIEU

VOER           

 

MEDICIJNEN    

 

 1.

 

 

 

 

 

 2.

 

 

 

 

 

 3.

 

 

 

 

 

 4.

 

 

 

 

 

 5.

 

 

 

 

 

 6.

 

 

 

 

 

 7.

 

 

 

 

 

 8.

 

 

 

 

 

 9.

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

 

 

 

 

F

G

H

I

J

THEE    

 

AANVULENDE PRODUCTEN

OPMERKINGEN

RESULTAAT  MEE KOP PRIJZEN 1:10

SOORT DUIVEN DAT VOORKWAM

 

 1.

 

 

 

 

 

 

 2.

 

 

 

 

 

 

 3.

 

 

 

 

 

 

 4.

 

 

 

 

 

 

 5.

 

 

 

 

 

 

 6.

 

 

 

 

 

 

 7.

 

 

 

 

 

 

 8.

 

 

 

 

 

 

 9.

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

 

 

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Voer

Als je bij de voerleveranciers kijk zijn er ontelbaar veel verschillende mengelingen en dan denk je wat zal de beste zijn ...

Ad de Jong

Dirk stopt ermee

Dirk stopt er mee, mijn moeder kwam met het nieuws. Gisteravond, na het werk, ging ik nog even snel langs bij Moe om ...

John Logemann

DAAGJE NAAR HOOGEVEEN

Op het moment dat ik dit journaal zit te schrijven komt er weer een glimlach op mijn gezicht. Ik ben a.h.w. nog een ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Dirk stopt ermee

Dirk stopt er mee, mijn moeder kwam met het nieuws. Gisteravond, na het werk, ging ik nog even snel langs bij Moe om ...

John Logemann

De Vroege Kweek

Wie tijdens de winter kweekt moet goed de spreuk voor ogen nemen : “ Men kan iedereen bedriegen behalve de ...

Frans Musch

Informatieve websites 2 / Jaco van ...

In december 2011 schreef ik mijn 1e column over informatieve websites voor de duivensport. Het betrof toen de website ...

Nico van Veen