Wanneer de laatste slagpen gestoten is mogen wij de ruiperiode als beëindigd beschouwen, dan kunnen wij geleidelijk beginnen met onze duiven over te schakelen naar de wintervoeding. Tijdens de ruiperiode hebben wij onze ganse kolonie steeds een aangepaste ruimengeling verschaft, dit om het hoofd te kunnen bieden aan het krachtvergend ruiven. Er wordt verondersteld dat ze nu allen moeten voorkomen in een prachtig vernieuwd verenkleed, dat ons niettegenstaande alles, hun verleden niet mag doen vergeten. Wie moeilijkheden had tijdens de rui, mag er zeker van zijn reeds enkele punten verloren te hebben voor volgend vluchtseizoen.

De rustperiode
Nu onze duiven de komende maanden als renteniers zullen leven, moeten ze ook naar verhouding gevoederd worden. Te krachtig voedsel toedienen in deze periode kan alleen maar schade toebrengen. Nu de volledige rust is aangebroken, er zijn geen prijsvluchten meer, de dagelijkse oefeningen indien de weersomstandigheden dit toelaten, worden tot een minimum beperkt, wel nu is het onze taak om het organisme van de duif zoveel mogelijk te sparen en dit kunnen wij best door een lichte en aangepaste voeding te verstrekken. Onze betrachting moet zijn onze duiven een zo rustig mogelijk leventje te laten slijten tijdens de winterperiode, een te lichte voeding is niet aan te bevelen, maar een te zware is absoluut slecht, vertrek altijd van deze basisgedachte.

Duiven die tijdens de winterperiode een gepaste voeding kregen mogen niet aanvetten, vergeet immers niet dat ze tijdens de ruiperiode al te vet waren wat toen noodzakelijk was voor de verpluiming. Eender welk organisme van mens of dier dat te vet is heeft hier altijd last van, het vermoeid op de allereerste plaats het hart. Te vette duiven zullen ook veel moeilijker de goede vorm te pakken krijgen bij het aanbreken van volgend vluchtseizoen, wie eerst veel vetten moet verbranden verspilt zijn energie. Te vette duiven bij de start moeten eerst dit overtollig vet verbranden en dit altijd gepaard met een groot verlies aan energie.

De wintermengeling
De wintermengeling die men in de handel koopt is nog altijd veel te zwaar, in ieder geval moet men zijn mengeling aanpassen volgens de buitentemperatuur. Bij zeer koud weder verhogen wij automatisch de dosis maïs, dit moet alleen gebeuren bij vriestemperaturen. Een wintermengeling zonder maïs tijdens deze periode is in ieder geval af te raden, deze graansoort blijft altijd een zeer belangrijk onderdeel van de voeding.
Wees in ieder geval karig met de bedeling van voedsel, het grootste deel van de liefhebbers voedert zijn duiven te veel. Tijdens de winter mag een duif wel goed in zijn vlees zitten maar mag in geen geval te vet worden.
Het zou niet de eerste keer zijn, dat een goed hok niet de gepaste vorm te pakken krijgt in de aanloopperiode naar een nieuw seizoen door te vette duiven. Te vette duiven moeten een te grote inspanning leveren vooraleer ze in de gepaste conditie komen.

Verzwak uw duiven niet
Van een start met te vette duiven, wat meer gebeurd dan wij wel kunnen vermoeden, mag men bijna zeker zijn dat ze na enkele zondagen al rust nodig hebben, ze verzwakken zeer vlug daar het lichaam door het overtollige vet ook lui wordt. Het dan laten rusten, beginnen prutsen met vitaminnen en nog allerlei versterkende middelen die uiteindelijk toch niets uithalen is een veel voorkomend verschijnsel. Wanneer te vette duiven hun vet dan toch kwijt raken na enkele vluchten, wel dan kunnen wij de vorm nog wel even zien opduiken, maar deze is gewoonlijk niet van lange duur. Indien het dan toch te laat is, en u zou vaststellen dat uw duiven veel te vet zijn om te starten, wel laat ze liever een paar weken thuis en geef ze een aangepaste lichte voeding bestaande voor 75% uit gerst of zuivering. Wij moeten er ook voor zorgen, onze duiven tijdens de winterperiode niet te laten verzwakken, dit door te weinig of gebrekkig voedsel, persoonlijk vinden wij een mengeling bestaande uit 50% zuivering en 50% kweek meer dan voldoende. Blijf er steeds rekening mee houden, een te krachtig voedsel doet meer kwaad dan goed.

Winteroefening
Bij gunstig en klaar weer, de temperatuur is van weinig belang, doen wij er goed aan onze duiven de vrijheid te geven, zodoende kunnen ze toch wat oefenen, versoepelen hun spieren en verbranden misschien automatisch hun overtollig vet. Waarom is die aanvetting tijdens de winterperiode nu toch zo af te raden, wel wanneer deze vetweefsels zich rondom de spieren en voornamelijk het hart ontwikkelen beletten ze op de allereerste plaats de normale ontwikkeling en doorbloeding van het ganse spierenstelsel. Andere organen die door het vet omringd worden, worden eveneens belet hun normale functie te verwezenlijken. Een hart omgeven door vet, verricht dwangarbeid om het lichaam met bloed te bevloeien, hierdoor kan er ook een gebrek aan zuurstof ontstaan, daarom is het ook dat te vette duiven dikwijls het blauw vlees vertonen.

De overgang
Wel te verstaan dient de overschakeling van rui- naar wintermengeling geleidelijk te gebeuren, wij beginnen liefst met een overgang die een week in beslag neemt. De meest geschikte mengeling moet ieder voor zich uitzoeken, in ieder geval maak uw wintermengeling zo licht mogelijk, desnoods kunt u altijd wat bij voederen. Kijk er ook naar uit dat de verluchting tijdens de winter optimaal functioneert, een duif heeft zeer veel zuurstof nodig wegens haar hoge lichaamstemperatuur, welke enkele graden hoger ligt dan bij ons.

Frans MuschIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Redstar Breedingstation

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Schoon schip

Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment. Hopelijk wat vaker zelfs. Zo'n moment dat je beseft dat je nu ...

John Logemann

Onverwacht bezoek

Voorbije week moest ik voor een scan naar Utrecht. Dit was vlakbij Ron van Veggel en we zijn daar op bezoek geweest. ...

Ad de Jong

HALLO ALLEMAAL

Daar ben ik weer, terug van weggeweest. Wij hebben even een korte break gehad, of te wel vakantie. Ik kan verklappen dat ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Schoon schip

Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment. Hopelijk wat vaker zelfs. Zo'n moment dat je beseft dat je nu ...

John Logemann

Voor wat het waard is

Piet de Weerd zei me ooit: ‘Van duiven ken ik 1%, maar dat is altijd nog oneindig veel meer dan de rest. De ...

Ad Schaerlaeckens

Roofvogelproblematiek in de Duivensport

Velen liefhebbers kampen met de problemen die roofvogels veroorzaken voor hun duiven. Vanuit duivenliefhebbers heerst de ...

Patrick Noorman