Goed begonnen, is half gewonnen, daarom . . . begin  niet te spelen vooraleer uw duiven in conditie zijn. Duiven die niet in conditie verkeren toch willen spelen, kan gans uw vluchtseizoen naar de bliksem helpen, daarom geduld en nog eens geduld, moeten wij als liefhebber kunnen opbrengen. Onze duiven in conditie brengen is hoofdzakelijk een kwestie van goede verzorging, dag in dag uit, jaar in jaar uit, wanneer de goede conditie aanbreekt werd hiervoor reeds weken en zelfs maanden op voorhand de grondslag gelegd. Wie na afgelopen vluchtseizoen zijn duiven steeds goed verzorgd heeft, en gespaard bleef van tegenslag of ziekte zal automatisch de goede vorm zien aanbreken. De kwaliteit van de prestaties en de tijd dat het zal duren is afhankelijk van het ras of de lichamelijke eigenschappen waarmede uw gevleugelde vrienden op de wereld gezet werden, hier kunt U met de beste wil van de wereld niets aan veranderen. Ook het ras is bepalend voorwat betreft het aanbreken van de goede conditie, de ene soort van duiven komt vroeger in conditie dan de andere, ook dienen wij steeds rekening te houden met ons hok, zolderhokken zijn meer geschikt voor een vroege conditie dan tuinhokken, welk hok U ook hebt, tracht de temperatuurschommelingen zoveel mogelijk tot een minimum te beperken.

Het hok is belangrijk
Er bestaan hokken waar duiven zeer moeilijk in conditie kunnen komen, wanneer ze dan toch de goede vorm te pakken krijgen is deze steeds van korte duur, denk dan eens goed na over de kwaliteit van Uw hok, en hiermede bedoelen wij hoofdzakelijk dat de temperatuurschommelingen tot een minimum moeten herleid worden. Ons streefdoel moet zijn, de dag- en nachtschommelingen tot een minimum beperken zonder hiervoor de aanvoer van zuurstof in het gedrang te brengen. De allereerste vereiste om duiven in een extra conditie te kunnen laten komen is, dat ze voorheen perfect gezond waren, ongeschikte hokken waar  weer en wind een grote invloed op heeft, zijn een grote struikelblok hiervoor. Indien er dan toch enkele duiven goed beginnen presteren wil dit daarom niet zeggen dat alle andere waardeloos zijn, de beoordeling en duivenkennis van de liefhebber speelt hier een zeer voorname rol, elke duif is een ander probleem met tal van facetten, dit kan zijn duivin zijn, indien het een weduwnaar betreft, het kunnen problemen zijn met andere hokgenoten die regelmatig beslag leggen op hun nest bak, nogmaals men wordt pas liefhebber wanner men op zijn hok kan nadenken en nog eens nadenken. Soms een kleinigheid kan wonderen doen, altijd de duif de schuld geven is meestal het antwoord van iemand die met zijn duiven niet kan omgaan, met dieren kunnen communiceren is een gave die weinigen bezitten, ze bestaan nog uitsluitend bij de kleine liefhebbers die hun duiven door en door kennen.

Het karakter telt ook mee
Het is voldoende bekend, dat wij ook moeten rekening houden met het karakter of lees liever het instinct van elke duif afzonderlijk, er zijn duiven welke zich totaal geven of zich laten leiden door hun instinct, feitelijk is het al zo, elk dier volgt volkomen zijn ingeboren drang van levensbehoud en voortplanting. Duiven met een sterk aangeboren instinct of drang zullen hier vroeg of laat de rekening voor betalen, het zijn deze vogels welke vliegen tot het bittere einde van hun krachten, indien ze dan op hun hok kunnen neerstrijken is alles naar wens, bij een rampvlucht of bij het nemen van een verkeerde richting eindigen ze meestal uitgeput aan het verkeerd adres. Buiten de duiven met een sterk uitgesproken karakter of instinct hebben wij ook deze die bij wijze van spreken nooit echte kopprijzen winnen, maar er altijd staan, deze duiven behoren niet tot het overwinnaarstype, maar zijn de ideale vliegers voor de verre afstanden en de overnachtingsvluchten.

Welk ook het karakter van Uw duiven is, de goede conditie zullen ze altijd moeten te pakken hebben, dit vooraleer ze in staat zullen zijn resultaten te behalen, hiervoor is een ideaal hok noodzakelijk. Het ideale hok, is datgene waarvan de temperatuurschommelingen van dag en nacht het kleinste zijn, de afkoeling moet geleidelijk verlopen, de grote warmte mag niet te vlug binnen dringen, maar ook niet te vlug ontsnappen, dezelfde regel geldt voor de koude, een duif kan zeer goed tegen extreme temperaturen, maar kan niet tegen te snelle wijzigingen van temperatuur. Grote temperatuurschommelingen zijn de voornaamste oorzaak waarom de goede vorm van onze duiven niet optreedt, wanneer dan toch de conditie te voorschijn komt en er doet zich een plotse weersverandering voor, is deze ook meestal de oorzaak dat deze zeer snel afneemt.
De spreuk ‘ ander weer ander duiven ‘ staat hier helemaal op zijn plaats.

De isolatie
Beton, eterniet, ijzer, glas, zijn de grootste vijanden van duif en hok, in veel omstandigheden kan men niet anders dan ze gebruiken, doch er is altijd een of ander middel te vinden om de slechte uitwerking van deze materialen te verhelpen. Een ideaal hok is zodoende gebouwd, dat men meer lucht kan geven naarmate de temperatuur hoger wordt, of de bevolking van het hok toeneemt. Tijdens de maanden juni en juli en ook tijdens de periode dat er meer jongen in de nesten komen te liggen is een verhoging van de hoeveelheid zuurstof noodzakelijk. Door hun hoge lichaamstemperatuur 42° hebben duiven dus meer zuurstof nodig dan wij mensen, een grote hoeveelheid zuurstof is dus noodzakelijk om de goede vorm te bekomen en zeker om deze te behouden. De echte vorm is in feite een natuurlijk verschijnsel dat automatisch naar voor treedt wanneer alle vereisten van goede gezondheid voorhanden zijn en de duiven zich ook thuis voelen op hun hok. Wanneer de dagelijkse trainingen achter de rug zijn, moet een hok onmiddellijk dicht, een ideale verluchting moet steeds mogelijk zijn met gesloten ramen of deuren.

Openhok
Duiven welke tijdens de wedstrijdperiode de ganse dag open hok krijgen, zijn zeer moeilijk in conditie te krijgen, dit heeft de ondervinding ons geleerd, deze vliegen en jagen de ganse dag achter andere duiven en verliezen alzo al hun energie, maximum tweemaal een uurtje per dag is meer dan voldoende.
Ook de voeding speelt een zeer voorname rol om de goede conditie te bewaren, daarom verstrek steeds een zo licht mogelijke voeding, indien ze daar wat te veel van kregen is het niet zo erg, beter iets te weinig dan iets te veel moet de leuze zijn.
Wie de goede conditie wil aanzwengelen met ophitsende zaden speelt met gevaar, dit is alleen aan te raden wanneer ze de conditie reeds te pakken hadden. Iets onnatuurlijk trachten te bereiken is en blijft altijd gevaarlijk.

Rusten
Tijdens de dag moeten onze duiven de mogelijkheid krijgen om totaal ongestoord te kunnen rusten, wij bedoelen hiermede niet alleen nutteloze bezoeken op het hok, maar ook is overbevolking een bron van onrust.
Weduwnaars moeten bij wijze van spreken de ganse dag kunnen slapen, wat kirren en roepen is normaal, doch indien dit wat te veel wordt, tracht dan het daglicht wat meer te temperen. Fondliefhebbers weten dit zeer goed, een week rust meer doet soms wonderen voor geroutineerde vliegers, dit is met geen enkele pil of drankje te vervangen.

De oefenvluchten
Tijdens de oefenvluchten zullen ze U alles verraden, duiven die dan met hoge snelheid naar beneden duiken, of alleen gaan vliegen en de klad verlaten zijn in uitstekende conditie. Met klappende vleugels zullen ze geregeld het luchtruim kiezen.
Neem zulke duiven even ter hand, ze zullen steeds gezwollen aanvoelen, de pluimen liggen glad, de oogranden krijtwit en de ademhaling met gesloten bek is niet te merken.
Echte goede duiven blijven in alle omstandigheden hun kalmte bewaren, en zullen gedreven door hun instinct hun oriëntatie vermogen niet verliezen
Maar voor alles, leer dus wachten tot de echte conditie op uw hok verschijnt, zelfs met minder goede duiven zullen de resultaten nog bevredigend zijn, maar kunnen wachten is een zeer zware opdracht voor menig melker.

Frans MuschIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Alweer 14 dagen op weg...

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar, zowel op sportief- als op gebied van uw gezondheid. Het nieuwe jaar ...

Evelien's Journaal

Triest weer

Zo in het begin van 2019 is het triest weer veel bewolking met geregeld regen en motregen. Best vochtig in de hokken en ...

Ad de Jong

Nieuwe jaar

In het nieuwe jaar is het weer even wennen om geen 8 maar een 9 te typen voor het jaar 2019. Maar ach na enkele keren ...

Ad de Jong

COLUMNS

Marlon Kok - Ransdorp / Specialisatie ...

In deze inmiddels 6e column/minireportage over specialisatie laat ik net als de voorgaande keren weer een specialist op ...

Nico van Veen

Knippen en plakken

Ik weet niet of U het ook heeft gezien. Ik doel hiermee op het programma "DWDD college: De Toekomst". Ik had ...

John Logemann

Doen, durven of de waarheid…

Koppelen… misschien wel het allermooiste (psychische) deel van mijn beleving van duivensport! Je pakt een doffer.. ...

Esther Bultman