Tot heden nog steeds de eenvoudigste methode om als leek aan de duivensport te beginnen, men gaat de duivinnen van het hok verwijderen, laat de duivers na enkele dagen broeden of een nest groot gebracht te hebben alleen over in hun nestbak en de lont zit in het kruitvat. Met weinig woorden uitgedrukt is dit de essentie van het weduwschap, de geslachten gescheiden houden om ze dan op een welbepaald ogenblik terug samen brengen met de stille hoop dat de duivers hierdoor de grote vorm te pakken krijgen. Desgevallend ook de duivinnen, voor wie met de duivinnen op weduwschap speelt. Wij willen hieromtrent niemand ontmoedigen, maar met één zaak moet U altijd rekening houden, op bijna alle hokken gaat de conditie na enkele weken in minder of meerdere mate een neerwaartse trend vertonen. De oorzaak hiervan is soms moeilijk te achterhalen en men mag de liefhebber hiervoor niet altijd verantwoordelijk stellen, bij de vitaliteit of de natuurlijke ingesteldheid van de duif in kwestie ligt dikwijls de oorzaak van de neergang. De ondervinding en de diepgaande kennis van zijn eigen duiven kan hier veel aan verhelpen.

Zonder vorm valt er niets te bereiken

Het is een illusie te denken dat een duif die kirt of roept, met de vleugels slaat of wat weet men veel meer, in conditie is. Een duif in conditie moet op de allereerste plaats alle kenmerken vertonen van een goede gezondheid, een strak gespannen vederkleed, een gezwollen lichaamsbouw en daarbij in de hand veel lichter aanvoelen als men zou vermoeden. Een duif op weduwschap, dit geldt zowel voor een duiver als voor een duivin, wel ze moeten hun stiel geleerd hebben, wat bedoelen wij hierdoor, ze moeten weten dat hun partner bij thuiskomst zit te wachten, hier draait het allemaal om. Bij aankomst is dit al heel vlug te merken, ze zijn gehaast om binnen te komen en hun territorium terug in beslag te nemen waar de wederhelft zit te wachten. Deze gehaastheid is nog geen teken van conditie het maakt mede deel uit van hun territoriuminstinct, een ideale conditie groeit geleidelijk aan, dit volgens de natuur of de ras eigenschap van uw duiven. Het is een onweerlegbaar feit dat bepaalde rassen vlugger of langer de goede vorm te pakken krijgen, wie snelheid speelt moet dit zeer vlug kunnen ondervinden en dit geldt ook voor de leeftijd van de duif in kwestie. Echte fondduiven komen langzaam in conditie maar houden het doorgaans ook langer vol dan te vurige duiven die hun energie sneller opbranden. De goede vorm van een duif herkent een doorwinterd liefhebber aan de uitdrukking van de duif zelf, het doen en laten tijdens de oefenvluchten, leren observeren is hier de boodschap. De ademhaling van een duif in conditie is altijd rustig daar ze gebruik kan maken van haar reserve aan lucht waarover ze beschikt in de holle beenderen en luchtzakken. Duiven die in supervorm verkeren zijn onklopbaar, komen steeds uit de goede richting en vroeg, doch dit is zeer moeilijk te bereiken en nog moeilijker om dit verschillende vluchten na elkaar vol te houden.

Voornaamste voorwaarden om de vorm te bekomen

Wij zullen enkele belangrijke voorwaarden hieromtrent trachten uit te zoeken :

1. Duiven trachten te bekomen die afstammen van een vruchtbare bloedlijn :
2. De perfecte gezondheid nastreven :
3. Uw hok zo degelijk mogelijk trachten in te richten :
4. Ze weten te voederen met de kleine hand :
5. Geduld kunnen uitoefenen tot de temperatuur uw hok verwarmt :

Wat meer uitleg over deze vijf punten :

  1. Veel liefhebbers verliezen tijd en geld door steeds maar te blijven doorkweken met duiven die het uiteindelijk toch nooit zullen halen, indien er nooit ‘een crack’ uit uw stam geboren werd is de kans ook klein dat dit nu zal gebeuren. Wanneer het dynamisme ontbreekt kunt U er aan denken om duiven in te kruisen van dewelke U weet dat die de vluchten zullen aankunnen welke U wenst te spelen. Wij resumeren even, zonder de duiven die willen winnen, of beter gezegd die niet bezield zijn met het gevoel om snel thuis te zijn zal het niet lukken.
  2. Zonder de goede gezondheid mag men in eender welke sport alles vergeten, waar een groot energie verbruik nodig is, is een super gezondheid nodig. Duiven tijdens het vluchtseizoen moeten ook niet alleen gezond zijn, ze moeten over een overvloed aan reserves beschikken. Als er een orgaan niet prima functioneert zijn er al problemen, alle organen die op elkaar afgestemd zijn moeten gezond zijn. Duiven gezond houden is de dag van vandaag niet al te moeilijk, er zijn voldoende producten in de handel, doch de gezondheid mag NOOIT het gevolg worden van bepaalde medicatie. Bij een goede duif is gezondheid van zelfsprekend en komt nooit uit potjes of zakjes.
  3. Iedereen is er voldoende op de hoogte van dat de hokinstallatie een zeer belangrijke rol speelt bij de gezondheid en het in vorm komen van onze duiven. Wij kennen meerdere liefhebbers die jaarlijks grote inspanningen doen om aan betere duiven te komen, maar die verwaarlozen om ook maar iets te veranderen aan hun hokinstallatie. Wij herinneren ons nog de titel van een gezondheidsboekje uit de lagere school en hier stond ‘Waar de zon niet binnenkomt komt vaak de geneesheer binnen’, wel hier hebben wij het over en wij zouden kunnen verder gaan met het gezegde ‘Waar de zon niet of onvoldoende binnen komt zal er geen vorm komen’. Zonder te willen overdrijven hiermede moet elk hok gemiddeld over enkele uren zonneschijn kunnen beschikken, de zon moet het hok kunnen opwarmen, maar tracht zoveel mogelijk grote temperatuurschommelingen tegen te gaan, dus na opwarming uw hok nooit te vlug laten afkoelen, een degelijke isolatie is hiervoor vereist, tracht de dag en nacht temperatuur zo dicht mogelijk bij elkaar te houden.
  4. Met de kleine hand voederen, hiermede bedoelen wij dat er ook meer duiven niet goed presteren door te veel te voederen dan door te weinig, normaal is elke kweek- of vluchtmengeling van elke fabrikant dan ook veel te zwaar en tezelfdertijd een echte vijand van de vorm. Duiven die te stevig gevoederd worden hebben veel te dik bloed en hiermede is alles gezegd voor een duif die in conditie moet komen. Een aangepaste voeding al naargelang er een vlucht aankomt is van het allergrootste belang. Tijdens het vluchtseizoen, wanneer de duiven enkele dagen rust krijgen moet men onmiddellijk overschakelen naar dieet, zuivering, gerst of wat weten wij veel meer. Wij kennen zelfs veel fondspelers die slechts enkele dagen voor de inkorving van een fondvlucht overschakelen naar hun stevige mengeling en dit is ‘50% zuivering + 50% kweek’. Tracht voor ogen te houden dat een duif tijdens het vluchtseizoen NOOIT volledig mag verzadigd zijn, ze mag met wat honger stoppen.
  5. Sommige hokken hebben het nadeel, dit naargelang hun ligging of hun constructie dat ze niet vroeg op het seizoen een goede vorm toelaten, april-mei is voor meerdere hokken een struikelblok om de goede vorm op het hok te krijgen. Sommige gemetste of koude hokken kan men veel verbeteren door er meer zonlicht binnen te laten, belangrijk is dan ook dat de liefhebber in kwestie hiervan goed bewust is, een koud en fris hok kan misschien ideaal zijn om er in de maanden juli en augustus fond op te spelen. Als wij de gedachtengang van al de opgesomde factoren even van dichter bij bekijken, moeten wij tot de conclusie komen, dat een duivenliefhebber een echte artiest moet zijn om met alles en nog wat rekening te houden. Duiven, voeding, gezondheid, huisvesting, allemaal veel te veel om hier op te noemen, een echte duivenliefhebber moet het allemaal in zijn hoofd hebben, hij moet er bij wijze van spreken dag en nacht mee bezig zijn, dit zijn de grote kampioenen. Dat de duivensport geen exacte wetenschap is, is al lang geweten, wat wij wel ondervindelijk al lang weten is, dat bepaalde liefhebbers meer uit hun duiven kunnen halen als andere, zij bezitten dus de kunst om te begrijpen hoe onze duiven onderling met elkaar omgaan. Wie van het onderling gedrag van onze duiven iets kan meepikken staat opnieuw een stap dichter, van hoe wij het instinct van onze duiven optimaal kunnen benutten.

Geduld en leren observeren, dit zowel op het hok als tijdens de trainingsvluchten maakt van een duivenliefhebber een kampioen.

Frans MuschIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Redstar Breedingstation

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Na zomer

Op dit moment een mooi na zomertje. Best wel lekker voor mens en dier. De taart vluchten hebben in ieder geval goed weer. ...

Ad de Jong

Hou het maar simpel

Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven. September is de maand waarin we al een aantal jaren vakantie vieren. Het is ...

John Logemann

Nieuwe aanwinst

Zaterdag 29 september met Andre de Jong naar Friesland geweest. Ook Ton en Bram mochten de lange trip mee maken. De reis ...

Ad de Jong

COLUMNS

Succes in de duivensport 4 / Team ...

Is succes in de duivensport af te dwingen door veel te investeren in tijd en geld? Ik denk dat dit wel geldt voor ...

Nico van Veen

In gesprek met van Eynde Govaerts

En nog maar eens belandden we in dezelfde regio, meer bepaald Putte, om een groot kampioen op de rooster te leggen. ...

Ad Schaerlaeckens

Vragen over verliezen van jonge duiven

Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de ...

Willem Mulder