Afgelopen weekend was het weer eens prachtig duivenweer met een altijd zware oostenwind. Voor de duiven betekend dit dat ze tip top in orde moeten zijn want anders heb je vooral problemen met de jaarlingen. Ook duiven die ingespeeld zijn op de natour kunnen het begin van het jaar met zulke wind niet makkelijk hebben. Het kaf van de koren scheiden zeggen ze wel eens maar vooral met oostenwind zie je dat er in bepaalde hokken flinke schade wordt opgelopen. En hoe kan dit? Want een week eerder aan de kop draaien en daarna er bijna onderdoor gaan omdat de wind veranderd is. Vandaag sprak ik nog een paar liefhebbers die hun sporen in de duivensport wel verdiend hebben en ook die hebben een verschillende mening over de oorzaken. Een goed hok, vooral goede duiven moet je hebben die zelf hun eigen weg kiezen dus de echte kopvliegers. De koppen moet schoon zijn werd ook vandaag weer genoemd en als je niet vroeg zit maar wel je duiven redelijk snel thuis krijgt is het nog steeds een koppen probleem volgens de kenners.

Maar zoals vaak wordt gezegd in verenigingsverband dat ze allemaal geen medicijnen gebruiken alleen als het echt nodig is. Dat laatste kan ik inkomen als je net bij de dierenarts bent geweest maar bij oostenwind moet je blindelings afgaan op je goede duiven en het hok?? Toch wordt dit door veel liefhebbers genoemd maar vaak zijn het ook dezelfde liefhebbers die op een prachtige ligging wonen waar altijd wel vroege duiven worden gedraaid. Zou dit dan betekenen dat alleen hun die kwaliteit hebben waardoor medicatie niet nodig is? Persoonlijk geloof ik hier niet in en is ligging ook erg belangrijk op korte vluchten. Maar niet kuren tegen de koppen is vaak de grootste fout waarom de duiven niet komen op vluchten met oostenwind. Liefhebbers zien hun duiven doordeweeks keihard trainen maar op zaterdag wordt er niet thuisgegeven. Ik heb ook het vermoeden dat veel liefhebbers het niet zien dat hun duiven iets mankeren en daardoor door de mand vallen als het een zware vlucht wordt.
Als je zelf iets verkouden bent hoef je ook niet te verwachten dat je een topprestatie kan leveren.

Dan nog even iets anders, met veel verbazing zag ik een stuk voorbij komen over een liefhebber die 10.000 euro per maand verdiend aan het vliegen maar ook verkoop van zijn duiven of van anderen. Zoals het stuk geschreven is vraag ik mij af wat de echte waarheid is en persoonlijk vind ik het wat neerbuigendst hebben naar de gewone liefhebber die keihard voor zijn centjes moet werken. En ja als het dan ook allemaal eerlijk is maar ik ken verhalen van deze man die zeker niet positief te noemen zijn. Een grote bekende liefhebber uit België is door deze man gedupeerd met zijn makelaars verhaaltjes en ook gaan de verhalen de ronde dat hij wel eens mee heeft gedaan op eenhoks waar niet voor betaald was. Het eerst genoemde heb ik rechtstreeks uit de bron en het tweede is gezegd vanuit iemand die nauw contact heeft met een organisator van een eenhoksrace.

Dus waar water is is vuur zeggen ze wel eens en als schrijver vind ik het ook mijn plicht om mensen van bepaalde zaken op de hoogte te stellen al zijn ze duister en kunnen ze niet altijd het daglicht verdragen.

Iedereen kan zelf beslissen wat ze ermee willen doen alleen heb ik ze van tevoren wel gewaarschuwd.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

'We worden terug op aarde gezet'... - ...

Hallo allemaal, Als eerste hoop ik dat jullie en jullie naasten nog gezond zijn en dat ook mogen blijven. We ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Weer vliegen - Ad Schaerlaeckens -

  Voor info m.b.t. de mogelijkheid tot spelen in Nederland zie www.deduif.be  Kennelijk zit niet ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor