Wij hebben Herman van der Velden bereid gevonden om eens in het verleden te gaan graven en te vertellen over de historie van Stichting Marathon Noord. In 2019 zal het de 45e keer zijn dat de competitie gehouden wordt ! Wij zijn trots dat één van de oprichters nog steeds in ons midden is en de historie gaat delen.

HISTORIE.

SMN zal in 2019 voor de 45e keer in competitie zijn.
Opgericht in 1973 in Twello werd in 1974 de eerste wedstrijd voor deelnemers vervlogen over de Fond-afstanden  ST.Vincent , Dax en Bergerac. De oprichting was dus in 1973 , op initiatief van wijlen Jo Hendriks. Hij verzamelde een aantal Fondspelers uit de noordelijke regio met bekende namen die al zeer verdienstelijk waren wat betreft het Fondspel en dat ook promoten. In vergadering bijeen ,werd in een restaurant in Twello  toen besloten tot oprichting van Stichting Marathon Noord, eigenlijk als tegenhanger van de ZLU, om voor de noordelijke Fondspelers kansen te scheppen op succes op de drie nationale Fond-afstanden. Te weten St.Vincent, Dax en Bergerac.


De autowinnaar 1998 Henk Berends, Giesbeek - Op de foto rechts Herman bij zijn openingstoespraak in Doetinchem als voorzitter.

We kregen de goedkeuring en loyale erkenning van de N.P.O. Ook met de ZLU hadden en hebben we een goede verstandhouding. In het begin werd het bestuur van SMN gevormd door wijlen Jo Hendriks, een beetje als alleenheerser met enkele fazallen, die gemakkelijk zijn leidraad volgden bij de vergaderingen in Twello. Wij hadden toch veel waardering en respect voor zijn initiatief en inzet tot oprichting van Stichting Marathon Noord. In die tijd werden er ook al grote sponsor-prijzen binnengehaald, zoals een groot duivenhok van de firma Buitenhuis, bestek-cassettes van CC Eindhoven en vele anderen. Om de animo voor de speler in het Noorden met een kleiner aantal duiven te verstevigen werd er gekozen voor de twee eerst-getekende duiven van de nationale inkorflijst.


Wico Krumpelman, Anton Opdennoordt en Herman van der Velden in overleg.

Om mee te spelen met de competitie SMN was een minimum afstand op St. Vincent van 1065 km vereist, later werd dit aangepast omdat de coordinaten van St.Vincent veranderden, nu is al jaren ,om mee te doen, een minimale afstand bekend en berekend vanaf een centraal punt in het midden van Zuid Frankrijk waardoor er een eerlijker wedstrijd element ontstaan is voor de noordelijke spelers van wie de duiven vanaf St. Vincent en Barcelona vliegen

Hoe ging SMN bestuurlijk verder in de jaren 1980.
Bij een samenkomst ter vergadering in een cafe in Apeldoorn, voorgezeten door Wijlen Jo Hendriks,gooide hij de handdoek in de ring en sprak tot Herman v d Velden jij wordt voorzitter en zo dadelijk komen er twee heren, de een als secretaris en de andere als penningmeester, te weten Wico Krumpelman uit Apeldoorn en Henk Veldhuis uit Heerde. We werden in het diepe gegooid maar konden allen gelukkig zwemmen.
Dit drietal heeft lang met heel veel inzet en plezier de taken t.b.v SMN uitgevoerd. Later erg gesteund door en bestuurlijk geholpen door anderen, we noemen namen zoals Hans Eijerkamp, Gert te Pas, Anton Opdenoordt, Hans Wolfsen, Ad van Heijst en andere Gouden Speld winnaars.


Een mijlpaal: 500 leden in 2009

We zijn vanaf 2002 naast de Middaglossing gestart met de Ochtendlossing van de drie internationale vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan.

De eerste winnaar van SMN over drie middag-lossingen werd in 1974 de Gebr.Jansen uit Zevenaar.
De eerste winnaar van SMN over drie ochtend-lossingen in 2002  werd de Comb.Vertelman & Zn. uit Hoogkarspel.

In de eerste jaren van SMN werden de uitslagen en winnaars handmatig door het bestuur berekend en op stencil papier per post verstuurd.
Later werd er een mooi boekje toegezonden met het SMN logo, ontworpen door Henk van Zoest uit Velp en verzorgd door Drukkerij Antop te Zevenaar. Daarin werden ook altijd de namen , met evt. foto, van de goedgeefse sponsors vermeld. Dat nu de deelnemers zo´n prachtig boek ontvangen met uitslagen en foto´s van de winnaars is uniek. De afsluitende feestdag waarop de winnaars gehuldigd werden was altijd ´s-avonds , later is dit omgezet naar de middag, met een gratis buffet en tot slot het Wilhelmus voor de kampioenen. Andere mooie feiten waren het instellen van Atractie_poules 1 en 2, op initiatief van Hans Eijerkamp. Dat we meerdere keren voor een kleine inleg een personenauto als prijs hadden. En de gift van 800 gulden die werd geschonken namens SMN aan het ziekenhuis in Zutphen t.b.v de cliniclowns voor zieke kinderen aldaar.

Tot op den dag van heden blijkt wel dat de start van SMN een geweldig idee was en een genoegdoening voor de noordelijke Fondspelers.
In 2019 kunnen we het 45 jarig jubileum dankbaar vieren, ook in de wetenschap dat we door kunnen gaan. De vrijwillige leden in de bestuurlijke organisatie van Stichting Marathon Noord verdienen een grote  DUIVENPLUIM.

Stichting Marathon Noord

https://www.marathonnoord.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - vooruitblik -

Het is zaterdagmorgen. In de verte hoor ik het geluid van de Sinterklaas intocht bij het dorpshuis, ieder jaar weer ...

John Logemann

Evelien's Journaal - Nog even ...

De HABRU dag in Doetinchem, waarover ik schreef in mijn vorige journaal, is na de veiling van de vele geschonken ...

Evelien's Journaal

Juiste volgorde - John Logemann

Hoewel ik mij liever met de duiven bezig hou en met de mensen die zich met duiven bezig houden, ben je hoe dan ook ...

John Logemann

COLUMNS

Nico van Veen - Duivensport in ...

Tijdens mijn vakantie in Griekenland had ik zoals gewoonlijk een duivendag ingepland. Van te voren had ik via ...

Nico van Veen

John Logemann - vooruitblik -

Het is zaterdagmorgen. In de verte hoor ik het geluid van de Sinterklaas intocht bij het dorpshuis, ieder jaar weer ...

John Logemann

Wintervoer en wintervorm - Willem Mulder

. Wie heeft niet eens de wens om een tijdje op een onbewoond eiland te zitten? Ver van huis en de dagelijkse zorgen. ...

Willem Mulder