Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen aangekondigd in duivenland 2019. Het begon met de vergadering van het NPO die op Papendal werd gehouden. Zelf ben ik aardig bekend op dit terrein maar ook door eigen ervaring weet ik dat dit niet de goedkoopste plek is om je te huisvesten. We hebben een bestuur die heel hard heeft geroepen dat er een andere koers moet gevaren worden om de duivensport te gaan redden. GPS2021 zou het reddingsplan worden waardoor er meer leden deze mooie hobby zouden gaan beoefenen. Meerdere keren heb ik aangegeven dat dit een lastig project zou gaan worden vooral omdat de jeugd totaal geen interesse zou gaan hebben in deze dure sport waar het verdienmodel alleen ligt op het verkopen van goede duiven. Want sinds de weddenschappen weg zijn is er maar weinig te halen in de duivensport op het gebied van financieel gewin. Dus je zult eerst een paar jaar vreselijk hard moeten presteren wil je überhaupt zien de hobby winstgevend te krijgen.

Op zich niks mis mee maar door buitenstaanders wordt de hobby gezien als een sport waar alleen maar dure duiven verkocht worden.
Iedereen weet dat dit voor zeer weinigen weggelegd is en tegenwoordig mag je blij zijn dat je de kosten hebt gedekt voor het aankomende seizoen. Terugkomende op de koers van ons NPO bestuur blijkt gewoon dat in 2019 het paradepaardje GPS2021 geen doorgang gaat krijgen als het gaat om de groei van de ledenaantallen. Eigenlijk moet je gaan concluderen dat deze hobby langzamerhand gaat uitsterven en er geen toekomst perspectief is voor een langer termijn visie.

De duivensport zou de komende jaren nog wat groei meemaken door de lady's league maar uiteindelijk gaat dit de vergrijzing niet stoppen.
Ik hoor regelmatig dat de sport straks alleen nog maar voor de elite/professionelen is weggelegd en ik kan niet anders concluderen dat dit wel eens het geval kan zijn. Je zult moeten zien als duivensport Nederland dat er kostenbesparend gewerkt moet worden om het stervende parade paardje van de kleine man uit te kunnen stellen. Hierdoor heb ik mijn twijfels bij een organisatie als ons NPO orgaan want laten we eerlijk zijn op Papendal zitten alleen maar sportbonden die toekomstperspectief hebben.

Je zult net zoals het normaal gesproken in de politiek gaat bezuinigingen moeten vinden waardoor je de leden tegenmoet kan komen in een sport die al duur genoeg is. Maar niks is minder waar want de NPO gooit gewoon er een afdracht overheen waardoor afdelingen hun vlieggelden weer een paar cent duurder moeten maken. Zullen ze in Papendal nog steeds in sprookjes geloven dat de toplocatie die ze hebben uitgekozen een waarborg is voor extra leden? Volgens de voorzitter zijn de doelen die eerder gesteld zijn wat betreft groei van het ledenaantal niet meer haalbaar omdat samenwerking in duivensport Nederland een utopie blijkt te zijn. En dat is op zich logisch in een sport die bestaat uit individuen waar alleen gekeken wordt vanuit eigen hok en als je geluk hebt misschien de vereniging. Een fusie aangaan is voor vele niet bespreekbaar terwijl ze niet beseffen dat dit de enige manier is om de duivensport voor zijn laatste jaren te redden.

Uiteindelijk zal de duivensport niet meer betaalbaar blijken te zijn voor de man waarvoor deze mooie hobby is begonnen. Een hobby voor de kleine man die zijn gevleugelde vrienden elke week mocht spelen. De renpaarden van het luchtruim wat langzamerhand een elitesport gaat worden. Want dit is ook de enige reden die ik kan bedenken waarvoor het NPO heeft besloten om op een veel te dure locatie te gaan zitten.
Uiteindelijk zouden deze kosten weer doorberekend worden aan de man met de pet want de elite lachen over contributie verhogingen of het duurder maken van vluchtgelden. De mega bedragen die worden neergelegd voor een selectief aantal postduiven staat totaal niet in verhouding wat je kunt verdienen met het winnen van wedstrijden. Een kampioenschap in een afdeling of vereniging is wat betreft de gelden die je ervoor krijgt een lachertje. Nee dan moet je hopen op een gekke chinees die geen babi pangang verkoopt maar niet normale bedragen neerlegt om jou beste vlieger te kopen terwijl er totaal geen garantie is op het gebied van zijn kweekwaarde.

Waarom stelt het NPO geen voorbeeld dat een goedkopere locatie een prima gebaar is naar liefhebbers die door de kosten gedwongen worden om hun duivensport op een laag pitje te zetten. Misschien wel meer dan 40 jaar liefhebber maar door hun AOW niet meer in staat om hun geliefde hobby op een goede manier te kunnen uitoefenen.

Als bestuurder kun je het nooit goed doen maar je hebt wel een verantwoording naar je leden toe en niet alleen naar een selectieve groep die duivensport op een andere manier beoefent dan het grote gros. Werkgroepen die gevormd zijn is een prima idee alleen mis ik wel wat tegengas van sommige groepen. Je zit daar om iedereen te vertegenwoordigen en alleen maar interessant doen omdat je graag belangrijk gevonden wil worden is niet waarvoor je bent aangenomen. Een eigen mening hebben en deze durven uit te dragen daarvoor zit je in een bestuur of werkgroep en je hoeft echt niet alleen overal tegenaan te trappen.

En het is niet zo dat dit bestuur niks goed kan doen want ze hebben echt wel dingen bereikt alleen roepen dat je de duivensport laat groeien en later dit terzijde schuift lijkt sprekend op politieke spelletjes. Je kwetsbaar opstellen als bestuurder is niet verkeerd maar om het weg te lachen op een landelijke vergadering..... Tja ik zal vast niet de enige zijn die dit is opgevallen.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Zo simpel is het niet - Ad ...

Een Belg vroeg om een koppel eieren van onze beste vliegers en een van onze beste kwekers. Je kan zo’n vraag ...

Ad Schaerlaeckens

Richard de Vegt – Haule / Stambomen.3

Sinds ik mijn laatste column over stambomen en het mijn inziens verkeerde aankoopbeleid van (te) veel ...

Nico van Veen

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor