Waar is de tijd gebleven waarin de duivensport nog echt leefde en hele gezinnen, buurten het als een leuk tijdverdrijf zagen. De duivensport stond bekend om de man met de pet en zijn stofjas maar eigenlijk is dit niet echt veranderd anno 2019 alleen nu heeft het alleen de uitstraling van stokoude mannetjes in een ouderwetse stofjas die op zaterdag zijn duiven naar binnen probeert te roepen met een blikje vol voer. Ik heb zelf kinderen die langzamerhand de pubertijd aan het ontgroeien zijn en op zich vinden ze het best fascinerend en vooral spannend om op zaterdag de duiven te zien thuis komen alleen meegaan naar die saaie duivenvereniging zoals hun dat zeggen is er niet vaak bij. De jaarlijkse tentoonstelling of BBQ ach dat vinden ze nog wel grappig want hier kunnen ze vaak meedoen aan bijvoorbeeld het rad van fortuin of een bingo die georganiseerd wordt.

Hier heb ik vaak over na zitten denken want tot een jaar of 10 krijg je ze overal wel mee naar toe maar als ze ouder worden is zelfs het verplichte bezoekje aan opa en oma iets waar ze niet altijd vrolijk van worden. Helaas is het aanbod van de jeugd zo overweldigend dat ze het liefst thuis zijn waar ze hun smartphone of playstation kunnen gebruiken. Spelletjes met pa en ma? Nee daar voelen ze zich te oud voor maar als je voorstelt om bijvoorbeeld mee te doen op de playstation waar je ook tevens met je smartphone samen spellen op kan doen zijn ze er allemaal voor te porren. Want niks is leuker om je ouders voor gek te zetten in een bepaald spel wat vroeger gewoon aan de tafel gespeeld werd.
Ja dat is tegenwoordig de digitale wereld, monopoly op een playstation bestuurd door je smartphone en zo zijn er wel meer spellen op te noemen die vroeger als bordspel gespeeld werden.

Als ik dit dat vertaal naar de duivensport is er voor de jeugd weinig te halen of je moet bezeten zijn van dieren waar vaak in een druk werkend gezin weinig ruimte voor is of gemaakt wordt. Het imago van de duivensport moet juist drastisch veranderd worden wil je deze doelgroep aanwenden. Hoe? De beste stuurlui staan vaak aan wal en het blijft natuurlijk een moeilijke materie. Als eerste moet je zien dat duivensport een digitale omkeer gaat krijgen waardoor de doelgroep misschien interesse kan krijgen in de hobby. Elke verandering kost geld maar als we blijven stilstaan wordt het uiteindelijk achteruitgaan. En wanneer je ook inzet op het proberen te behouden van de sport, het tijdstip is nooit goed want overal zijn wel argumenten voor aan te brengen.

GPS2021 is ingezet alleen we leven in 2019 dus over twee jaar zou het lek boven moeten zijn alleen dit zou een utopie blijven want duivensport is als je het vergelijkt met een organisatie een zeer log gebeuren en totaal niet toe aan vernieuwing. Want dat is wat veel liefhebbers vanuit de zijlijn schreeuwen dat elk besluit wat genomen gaat worden voor vernieuwing resulteert in een ledendaling. Maar als ik nu eens de knuppel in het hoenderhok gooi en zeg nou dan stoppen er toch 1000 liefhebbers??

Uiteindelijk gaat dit toch gebeuren is het niet nu dan wel over enkele jaren en waarom dan niet meteen de gok nemen voor een verandering?
Want op deze voet door blijven gaan is kan ook niet de oplossing zijn want dan komen we nog eens op wikipedia met het verhaal van het uitsterven van de klassieke duivenmelker die door koppigheid en niet verder kijkend dan zijn eigen hok ten onder is gegaan.

Roofvogel problematiek, inkorvingsbeperking, kleine verenigingen, updates klokken het is allemaal vervelend en zeker een discussie waard alleen jaren en jaren hier over blijven doorpraten is geen oplossing al begrijp ik ook dat als je tegen deze problemen aanloopt het geen pretje is. Iedereen in de duivensport heeft wel zijn eigen probleem alleen is misschien acceptatie wel het goede woord om door te gaan met de geweldige hobby.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad Schaerlaeckens

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann