Afgelopen zaterdag stond de eerste jonge duivenvlucht van afdeling 10 op het programma, voor sommige liefhebbers de vraag ga ik ze spelen met deze temperaturen of wachten we tot de natour waar vaak wat gunstiger weerklimaat heerst. Het hele jaar ben je als liefhebber bezig met het spelen, verzorgen en management van alle duiven op jou duivenhok. Heel veel liefhebbers kunnen niet wachten tot het kweken weer begint want dan komt de nieuwe garde er weer aan en hopelijk zit er een toppertje tussen. Vanaf het moment dat het afspenen is begonnen begint het jonge duivenseizoen voor de vele liefhebbers. Enten, uitwennen, je hart vasthouden als ze aan de trek gaan en de spanning bij je eerste africhting want zijn de duiven gezond en is de kweek goed geweest dit jaar.

Al deze mooie belevenissen kunnen in een klap teniet worden gedaan bij een verkeerde gezamenlijke lossing. Natuurlijk gezondheid is het belangrijkste bij de jonge kolonie maar tegen geen goed ingeschatte lossing kan een onervaren jonge duif flink in de problemen komen. Kruislossingen voor deze onervaren dieren is altijd al een probleem en met deze temperaturen waar geen water op de daken te vinden is gaan de verliezen dubbel op. Uit betrouwbare bron heb ik begrepen dat er liefhebbers zijn wezen kijken hoe de jonge duiven gelost werden vanuit Gennep. Dit is vanuit het midden van de afdeling gezien ongeveer 120km dus dan begrijp je al snel hoeveel het op de verste afstand is. En in afdelingen 10 kennen ze geen africhtingsvluchten omdat hier geen animo voor zal wezen, ik denk met een betere indeling en goede communicatie zal hier vast wel liefhebbers voor te porren zijn want anders zou het in andere afdelingen ook niet werken.

Maar terugkomende op de betreffende lossing is mij verteld dat afdeling 11(Friesland) die een kwartier eerder was gelost nog niet volledig weg was toen afdeling 10 de deuren lostrok van onze jonge duiven. Natuurlijk moet je vaak dit soort verhalen met een korreltje zout nemen en er vanuit gaan dat de verantwoordelijken weten waar ze mee bezig zijn. Alleen weet ik dat er liefhebbers hebben gestaan die niet allemaal zogenaamde krabbers zijn maar echt wel serieus met hun sport omgaan. Deze zijn er echt niet voor om cowboy verhalen de wereld in te helpen waarmee je de duivensport(hun passie)flink beschadigd. Hopelijk komt de waarheid boven tafel en neemt de voorzitter van afdeling 10 zijn verantwoording want als dit het verhaal is dan zouden excuses zeer op zijn plaats zijn voor de liefhebbers die met tranen in hun ogen elke dag weer hun lege jonge duivenhok instappen. Want hier zijn ze niet voor gekweekt en om te zeggen dat de meeste liefhebbers hun duiven niet gezond hebben gaat te ver, want ook de kampioenen zijn flink wat duiven verloren. En of je nu veel hebt afgericht of weinig, echt verschil was er niet tussen deze liefhebbers want ook flinke africhters kijken tegen de lege hokken aan.

Het kwaad is al geschiet maar wil je een signaal afgeven dan zullen liefhebbers massaal hun duiven moeten thuishouden bij de volgende vlucht en eigenlijk zou de afdeling moeten besluiten om dit weekend met deze helse temperaturen geen vlucht door te laten gaan.
Maar waarschijnlijk is de kas belangrijker dan het welzijn van de duiven dus zal er wel een vlucht plaatsvinden.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Eveliens Journaal 'Respect voor onze ...

Hallo allemaal, wij zijn er even tussenuit geweest, HEERLIJK, we zijn de auto ingestapt en hebben 1400 km zuidwaarts ...

Evelien's Journaal

John Logemann, blog - terug naar de ...

Het is donderdag vandaag, de vakantie zit er weer bijna op. We hebben twee weken door Denemarken en Zweden ...

John Logemann

Evelien's Journaal

CAHORS, BERGERAC, PERONNE en VIERZON. Even een terugblik op vorige week. De grootste bloedhitte is voorbij, ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

De duivencoach - Successen in de ...

  De duivensport beleeft roerige tijden. Aan de ene kant wordt meer dan ooit tevoren geschreven over de ...

Nico van Veen

Sjaak Buwalda - Gaat nog ergens op ...

Was toch wel een verschil afgelopen zaterdag tussen een 200km en 450km vluchtje zo te zien. De mijne hebben het wel ...

Sjaak Buwalda

John Logemann, blog - terug naar de ...

Het is donderdag vandaag, de vakantie zit er weer bijna op. We hebben twee weken door Denemarken en Zweden ...

John Logemann