Het zijn de laatste weken geen gemakkelijke vluchten geweest voor onze gevleugelde vrienden en dat is elke week weer te zien als er minder duiven zijn ingekorfd in de clublokalen. Afgelopen weekend zullen veel duivenmelkers verbaasd zijn geweest dat zaterdag de duiven van afdeling 10 gelost werden vanuit Frankrijk. De bekende dierenarts uit Wezep was zeer verrast dat deze beslissing werd gemaakt want ook hij had geen lossing verwacht. En toch is de beslissing genomen terwijl verschillende afdelingen het slimme besluit hadden genomen om uit te stellen naar de zondag waar beter weer was voorspeld. Natuurlijk de duiven kregen het ook op zondag niet makkelijk maar het was wel een stuk eerlijker verloop geweest dan zoals onze cowboys van afdeling 10 nu hadden gedaan. Als afdeling Friesland besluit om uit te stellen dan kun je verwachten dat er echt iets goed verkeerd zit wat betreft het weer.

Want je kunt deze afdeling gerust vergelijken met de Poolse lossingen gezien dat deze ook vaak met minder weer gewoon losgaan,
Dus er moest op zaterdag echt iets goed mis zijn want anders hadden meerdere afdelingen in Nederland niet het besluit genomen om uit te stellen. Normaal gesproken maakt afdeling 10 niet zo snel foute beslissingen omtrent lossingen en zoals ik al vaker heb geschreven wat zijn nou de belangen om met alle geweld te lossen op zaterdag? Natuurlijk zullen veel liefhebbers het neerleggen bij de zaterdagvliegers maar uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat juist hun ook voorstander waren om uit te stellen. De belangen met een NPO vlucht op komst moet geen uitnodiging zijn om dan maar deze beslissing te nemen want met een dag later lossen blijven de kansen ook voor ieder gelijk.

Nu door de lossing van afgelopen weekend zijn juist de kansen geslonken voor sommige delen in de afdeling want een bepaalde hoek had een prima verloop en juist in de andere hoek misten nog minimaal 50% van de duiven. Op deze manier kun je ook de concurrentie uitschakelen en eigenlijk is het een verkapte competitievervalsing terwijl duivensport vaak al niet eerlijk is wat betreft de ligging en wind.

Ook zullen zulke beslissingen wat betreft roekeloos lossen minder geld in het laatje opleveren doordat veel duiven hun hok niet meer zullen terugvinden en dan ook niet te vergeten de zwaar teleurgestelde liefhebbers die hun favorieten niet meer op de vertrouwde plekken zien zitten.
Plannen waren gemaakt voor het seizoen en door zulke beslissingen zullen mensen afhaken. Natuurlijk ook voor de verantwoordelijken is het niet altijd makkelijk want duivenmelkers hebben altijd wel wat te zeuren maar met de huidige technologie is er meer mogelijk lijkt mij.

Wat mij verder verbaast met zulke concoursen dat er nog steeds "liefhebbers" zijn die eronder door gaan of geen enkele duif thuis hebben gekregen. Een concours die 2,5 uur openstaat moet toch voor iedereen een mogelijkheid zijn om duiven op papier te draaien.
Of de kwaliteit is zo bedroevend dat je eigenlijk beter opnieuw kan beginnen en anders is de melker zeer in gebreken gebleven omtrent zijn verzorging om de duiven klaar te stomen voor een zware vlucht. De grootste krabbers presteren het nog om op papier te komen en dan kan het geen enkel excuus zijn dat jou duiven er niet zijn.

Want eerlijk is eerlijk dan ben je geen goede manager van jou hok en wordt het tijd om misschien eens de duivendokter te bezoeken of open te staan voor liefhebbers die het veel beter doen dan jij.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Redstar Breedingstation

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Sporten / NPO

Er zijn op deze tijd van het jaar weer veel sporten te zien op de televisie zoals veldrijden , voetbal , snooker , ...

Ad de Jong

Schoon schip

Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment. Hopelijk wat vaker zelfs. Zo'n moment dat je beseft dat je nu ...

John Logemann

Onverwacht bezoek

Voorbije week moest ik voor een scan naar Utrecht. Dit was vlakbij Ron van Veggel en we zijn daar op bezoek geweest. ...

Ad de Jong

COLUMNS

Schoon schip

Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment. Hopelijk wat vaker zelfs. Zo'n moment dat je beseft dat je nu ...

John Logemann

Voor wat het waard is

Piet de Weerd zei me ooit: ‘Van duiven ken ik 1%, maar dat is altijd nog oneindig veel meer dan de rest. De ...

Ad Schaerlaeckens

Roofvogelproblematiek in de Duivensport

Velen liefhebbers kampen met de problemen die roofvogels veroorzaken voor hun duiven. Vanuit duivenliefhebbers heerst de ...

Patrick Noorman