De vluchten zijn overal in het land klaar en waar geen natour is geweest komen de taartvluchten als geroepen. Een gezellig evenement waar verschillende duivenliefhebbers en concurrenten van het afgelopen seizoen elkaar treffen om nog wat late jongen te spelen. Sommige vinden ervaring zo belangrijk dat ze hun bevlogen jonge duiven ook nog wat vluchten meegeven. Persoonlijk lijkt het mij voldoende als ze het jonge duiventraject hebben doorlopen en daarna hun welverdiende rust krijgen om te ruien. Want na 6 jonge duivenvluchten of meer moet de selectie in iedergeval bekend zijn en is alles verwijderd wat niet heeft voldaan aan de eisen van de liefhebber. We zijn het hele seizoen al afhankelijk van het weer en ook dit jaar zijn er weer echte rampvluchten geweest bij jonge duiven en ook bij de oude duiven waren dit jaar zware verliezen. Soms kunnen we er weinig aan doen maar de laatste weken is er flink wat misgegaan. Op de laatste vlucht van de jonge duiven in afdeling 10 zijn er veel verliezen geleden en er waren liefhebbers die tussen de 25% en 50% kwijt waren van hun bevlogen ploeg die al 8 keer de mand hadden gezien.

Toch blijft het weer raar dat sommige alles thuis hadden en liefhebbers die zaterdag nog duiven zagen thuiskomen, maar nakomen op zondag was er niet bij. Er zat flink oost in de wind en als je dan columnist AS moet geloven is dat zeer gevaarlijk voor jonge duiven. Maar er was meer aan de hand want misschien in Frankrijk leek het redelijk goed, maar wat veel niet wisten zat een heel groot gedeelte van België in de mist en daardoor zouden "onze" jonge strijders kansloos zijn geweest om thuis te komen. Een duif die daarin terecht komt is volledig zijn oriëntatie kwijt en dan maar niet te spreken van de draden die dan helemaal niet meer zichtbaar zijn.

Waarom dit niet te waar te nemen is geweest voor de professionals op de weerkaarten is mij een raadsel en als we het lossen gedaan hadden op de ouderwetse manier dan waren we erachter gekomen dat het geen duivenweer in België was die dag. Het lossingbeleid was toch goed geweest wat betreft het afgelopen jonge duiven seizoen en natuurlijk laat lossen was misschien niet altijd verstandig maar de verliezen waren zeer beperkt tot de laatste vlucht en daar doe je het toch voor. Daarom blijft het mij verbazen van deze niet verstandige beslissing en of dit met druk van buitenaf te maken heeft is eigenlijk niet te hopen want hier is toch een prima regel voor in het leven geroepen.

Dan nog even terugkomend op de taartvluchten van het afgelopen weekend. Ik begrijp dat we een geloofsovertuiging moeten respecteren want er is al zoveel leed veroorzaakt in de wereld als het gaat om oorlogen over religie en het geloof. Maar wat ik niet begrijp dat we maling hebben aan het welzijn van onze dieren terwijl we wel zelf door de geloofsovertuiging proberen een goede samenleving te scheppen, en vooral samenhorigheid en in vrede met elkaar te leven erg belangrijk is. Persoonlijk vind ik dit zelf ook belangrijk en moet je de kwetsbaren in de maatschappij een hand zien toe te reiken waardoor ze ook goed kunnen blijven functioneren. Maar als duivenliefhebber snap ik niet dat mensen die zo goed weten wat normen en waarden inhouden gewoon hun dieren lossen in weer waar je zelfs de hond nog niet in naar buiten stuurt. De late jongen waren gewoon kansloos om nog fatsoenlijk te kunnen thuiskomen en natuurlijk komt er nog wat door maar veel is het niet geweest.  Dan vraag ik mij echt af is de druk om op zondag niet te vliegen zo groot dat je het welzijn van je vogels op het tweede plan zet?

Tuurlijk dit is misschien heel extreem geweest want normaal gesproken zijn er weinig problemen bij taartvluchten, maar als liefhebbers zoals de grootheid in Ermerveen er maar zaterdagavond rond de 20 thuis had van de dik 100 ingekorfde duiven dan kun je gerust zeggen dat er flink wat mis is gegaan en dan kan ik nog wel even doorgaan over verliezen bij liefhebbers In het noorden. Het weer in Nederland wordt steeds extremer en fatsoenlijk een voorspelling van een dag maken is voor de deskundige al een groot probleem. Daarom zou een ouderwets telefoontje plegen op de vlieglijn misschien in sommige gevallen helemaal zo verkeerd niet zijn.

Dit was helaas geen goede reclame voor de duivensport en hopelijk trekken we er lering uit.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor