Elk jaar komen we dit probleem weer tegen, verdwaalde duiven die elders verblijven omdat ze in de meeste gevallen het gewoon niet in zich hebben. Of het nou een jonge duif is of de jaarling dit probleem kennen de meeste liefhebbers wel. Regelmatig word er geroepen dat 90% van de gekweekte duiven niet voldoen aan de verwachtingen. Dus eigenlijk zeg je dan dat 90% opruimers of wegvliegers zijn en 10% van dat jaar bruikbaar is. 100 jonge duiven kweken en 10% is hiervan goed genoeg om een vaste waarde te worden in de vliegploeg. Dit is een voorbeeld wat denk ik op meerdere hokken speelt en dan doel ik op de 10% overgebleven duiven. Tuurlijk er zullen reacties van liefhebbers zijn die dit nooit is overkomen maar wie houden ze dan voor de gek? Waarschijnlijk zijn dit de liefhebbers die ook nooit wat kwijtraken maar altijd de "slechte" opruimen voordat ze überhaupt op de vlucht zijn geweest. Verdwaalde duiven, duiven die na een paar weken weer terugkomen, duiven die steeds weer bij andere liefhebbers naar binnen lopen, zelf zie ik geen heil in zulke duiven en bruikbaar kan ik het ook niet noemen.

Ophalen van zulke dwaalpiloten zit ook niet in mijn systeem en vaak probeer ik een oplossing te vinden met de betreffende liefhebber of geen duivenhouder. Bij een particulier blijft dit thema lastig en ik kan moeilijk tegen hun zeggen dat ze die duif maar naar de poelier moeten sturen.
Tegenwoordig met het fenomeen social media is er vaak wel een duivenliefhebber te vinden die daar in de omgeving woont en bereid is om de duif even van onderdak te voorzien.

Maar er zijn jammer genoeg op social media ook andere voorbeelden op te noemen van liefhebbers die het zeer asociaal vinden dat de duiven niet opgehaald worden en dan naam en toebehoren van deze persoon op Facebook zetten. Ze roepen dan ook dat zulke liefhebbers de sport beschadigen maar problemen in de duivensport op een social media kanaal zetten is ook niet slim lijkt mij.We hoeven niet de illusie te hebben dat er alleen maar duivenliefhebbers op het internet zitten. Samen tot een oplossing komen is toch veel beter en vaak vraag ik mij af wat de zogenaamde "goede" liefhebbers dan het eind van een seizoen met hun duiven doen? Want zou er dan een vakantieoord voor duiven bestaan die normaal gesproken bij de poelier belanden.....

Nee de dierenambulance bellen dat is een goede oplossing vooral om iemand die aangeeft dat de kosten voor een koerier te duur zijn te straffen met hun rekening. Ja daar help je de sport echt mee vooruit en als je geen koerier kunt betalen dan moet je ook geen postduiven houden toch? De dierenambulance die zwakke dieren opvangen en weer terugplaatsen in de natuur. Ook hun hebben niet door dat dieren die het niet redden op eigen kracht eigenlijk bij terugplaatsing verzwakking zijn voor de natuur. Want ook deze dieren gaan weer voor een nageslacht zorgen en hopelijk zit de zwakte dan niet in de genen van hun ouders! Zo zie ik dit ook met duiven, de dwaalpiloten zijn geen versterking op welk hok dan ook en laten we het elkaar niet te moeilijk maken. De meubelgigant was vorig jaar ook een duif kwijt en zelfs die zei of de duif niet even een dagje verzorgd kon worden. Niks geen koerier terwijl ze het daar voor het geld niet hoeven te laten maar gewoon in goed overleg kan er een hoop bereikt worden toch?

Wel vraag ik mij af of de critici deze topmelker en boegbeeld van de duivensport ook zwart hadden gemaakt op de social media..... Helaas mogen er officieel geen aanvliegers meer mee in de vrachtwagen maar juist zullen hierdoor wel duiven huiswaarts kunnen keren. Een mandje die speciaal hiervoor bestemd is kan een hoop gezeur besparen en ook kostenbesparend werken voor de liefhebbers die vele kilometers moeten maken voor hun verdwaalde duif. Dit zou eigenlijk een taak moeten zijn voor de NPO om er voor te zorgen dat onze duiven de mogelijkheid krijgen om weer naar huis terug te keren.

Tuurlijk als er geen oplossing gevonden kan worden ben je wel als liefhebber verantwoordelijk om te zorgen dat jou duif opgehaald wordt.
Alleen in de meeste gevallen zou dit niet nodig hoeven te zijn als we dit onderwerp op een fatsoenlijke manier bespreekbaar maken.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor