LossingZAANDAM - Zaandammer Geert Tichelaar jr. lid van BVZ in Zaandam stamt uit een echt duivenhoudersgeslacht, zijn vader Geert, broer Cees en neef Martijn delen dezelfde passie. Geert jr. weet regelmatig de winst op zijn naam te schrijven, vooral op de laatste serie vluchten van het jaar. Ditmaal piekt hij eerder en pakt de winst op de 3e jonge duivenvlucht vanuit Nijvel tegen 1789 duiven. De weersomstandigheden waren in de vroege morgen beter dan op het tijdstip van 10.30 uur waarop de duiven gelost werden. De reden voor deze latere lossing was dat er meerdere afdelingen op deze losplaats stonden en er moet voorkomen worden dat de jonge nog niet zo heel ervaren duiven in een verkeerd deel van Nederland terecht komen en veel moeite moeten doen om op hun eigen hok terug te keren.

Door het latere lossingtijdstip kregen ze onderweg af te rekenen met buien. Dat deze buien ze niet deerden mag duidelijk zijn uit de gemaakte snelheid. Geert Tichelaar zijn jonge duif legt de gemiddeld 212 kilometer af met een snelheid van 1641.84 meter per minuut, goed voor 98.51 kilometer per uur. De 2e jonge duif arriveert in Zaandijk bij de oud voorzitter van BVZ, Nico de Jong, die een super seizoen draait. André Mannaart uit Krommenie, lid van Zaanstreek – Noord gaat lopen met de 3e plaats.

De hedendaagse duivensport is een helemaal van deze tijd, bij sommige mensen bestaat nog de gedachte aan stoffige lokaaltjes waar duiven in een rieten mand ter transport worden aangeboden en er bij thuiskomst een gummiringetje in een mechanische en verzegelde klok moet gestopt worden om de exacte aankomst tijd te registreren. Niets is minder waar. In de duivensport anno 2000 is alles geautomatiseerd en worden de duiven via een computersysteem ingekorfd voor de vlucht en bij thuiskomst ook door de computer geregistreerd.

Dit betekend een minimale inspanning en maakt het mogelijk om de duivensport tot op hoge leeftijd te blijven beoefenen. Een prachtig voorbeeld hiervan zij een 2-tal liefhebbers die deze week in de top 10 zijn terug te vinden, op 3 André Mannaart Krommenie, bijna 81 jaar en op de 6e plaats Co van Bergen uit Wormerveer, 80 jaar, beiden nog enthousiaste beoefenaars van één van de oudste sporten in Nederland.

1e 25 Z.C.C, prijsduiven.
1, 5, 20. G.Tichelaar jr.(BVZ), 2, 22. N. de Jong (BVZ), 3. A. Mannaart (ZN), 4. S. Bierlee (ZN), 6, 17. J. van Bergen (ZN), 7. G. Korver (KO), 8, 10. Gebr. Kat en zoon (SV), 9, 13. B. Braspenning (BVZ), 11, 12. P. Valk (BVZ), 14. R.v.d.Noort en zoon (KO), 15, 16, 23. Comb. Molenaar en zoon (SV), 18. D. Kaaijk (BVZ), 19. G. Molenaar (BVZ), 21. Gebr. Koeman (KO), 24. G. Dekker (ZN), 25. Comb. Hol & Hol.   
 
Binnen de top 100 in Rayon C vinden we op de 19e plaats K.W. de Boer (Halfweg), 21. J. Stoop (De Rijp), 36. D. Kamps (De Rijp), 64.Comb. Van Geemen – Kroeze (Halfweg).

Bron: Webregio.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

Eveliens Journaal 'Respect voor onze ...

Hallo allemaal, wij zijn er even tussenuit geweest, HEERLIJK, we zijn de auto ingestapt en hebben 1400 km zuidwaarts ...

Evelien's Journaal

John Logemann, blog - terug naar de ...

Het is donderdag vandaag, de vakantie zit er weer bijna op. We hebben twee weken door Denemarken en Zweden ...

John Logemann

COLUMNS

Sjaak Buwalda - Duurde eventjes -

Ja ik weet het, je hebt er even op moeten wachten voordat hier wat nieuws verscheen. Buiten het vliegseizoen staan ...

Sjaak Buwalda

Liefhebbers beslissen - Ad ...

     Natuurlijk kan je niet meer spreken van een sport waarin de ene liefhebber 500 duiven in zet ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann