WinnaarDe laatste jaren is Perpignan bij Marathon Noord de laatste vlucht die meetelt voor het kampioenschap van de ochtendlossingen en zo ook nu. De duiven van deze internationale klassieker werden op zaterdagochtend om 06.40u. gelost waarna zij aan de terugreis konden beginnen. Met onderweg een wind die de duiven niet ongunstig gezind was kon er van worden uitgegaan dat er een flink aantal duiven dezelfde dag nog het hok zou bereiken. Eerste nationaal werd comb. D. Bakker en Zn uit Poortugaal wiens duif de afstand van 1013 km. met een gangetje van 75 km/u overbrugde. Waar het vroeger uitzonderingen waren, was nu het aantal duiven dat nog dezelfde dag de thuisbasis bereikte groot.

Uit dit feit blijkt eens te meer dat de duiven zijn geëvolueerd, steeds meer aankunnen en concoursen die lange tijd openstaan gelukkig tot de uitzonderingen behoren.
Bij Stichting Marathon Noord moet de winnaar bij de ochtendlossingen vaak in het westen van het land worden gezocht. Daarop werd deze keer geen uitzondering gemaakt want om de felicitaties over te brengen moesten we naar Flip Hoogervorst in Ter Aar in Zuid Holland.
Ondanks het navigatiesysteem dat we aan boord hadden moesten we onderweg toch nog even de weg vragen en dan krijg je meteen weer bewondering voor de duiven die het zonder alle technische hulpmiddelen week in week uit presteren het hok terug te vinden.

De liefhebber

Zoals gezegd werd de winnaar Flip Hoogervorst, een 71 jarige ex zelfstandig ondernemer die met de eer ging strijken. Flip is getrouwd en heeft een zoon en dochter die niet actief zijn in de duivensport maar wel interesse hebben. De zoon heeft nog de meeste belangstelling en Flip verwacht dat wanneer de gelegenheid zich aandient hij misschien met duiven begint.

Toen we in Ter Aar aankwamen stond Flip te wachten op zijn jonge duiven die mee waren en niet best kwamen wat ook begrijpelijk was want het was grijs en het regende ook nog eens.
Door Flip wordt de duivensport sinds 1968 beoefend, eerst het hele programma maar al snel werd overgeschakeld op de fond. In het eerste jaar op de fond werd direct al de 3e nationaal op Barcelona gewonnen. Flip is inmiddels een bekende naam als het gaat om de ZLU vluchten in het midden van Nederland en heeft al heel wat prijzen gewonnen. De ZLU vluchten hebben de voorkeur van Flip boven de middaglossingen. Op de middaglossingen gaan duiven meestal mee al africhting omdat de kosten bij de middaglossingen lager liggen.
Naast de duiven mag Flip samen met zijn vrouw graag een balletje slaan op de tennisbaan wat best bijzonder is omdat beide ernstig ziek zijn geweest en de ziekte overwonnen hebben.

Accommodatie

In de tuin staat een hok met een lengte van 7 meter met daarin 3 afdelingen en een zolderhokje voor de kweekers. Dit alles biedt onderdak aan 75 duiven waaronder 32 koppels waarmee wordt gevlogen.

Om het duivenbestand op peil te houden worden jaarlijks ongeveer 50 jongen gekweekt.
Flip heeft een aantal jaren geen jongen gekweekt uit de vliegduiven maar merkte dat de hokvastheid dan minder werd en de duiven bij thuiskomst altijd naar het verblijf gingen waar ze als jong hadden gezeten. Nu de vliegduiven een jong hebben grootgebracht lopen ze direct op het goede hok binnen.

Verzorging

De duiven worden op klassiek weduwschap gespeeld waarbij alleen de doffers meegaan.
In de winter is de verzorging “een beetje gebrekkig” zoals Flip dat noemt.
Tijdens het seizoen worden de hokken twee keer per dag schoongemaakt en in de winter één keer en vanwege de roofvogels gaan de duiven in de winter vanaf november tot april niet meer los want “dat heeft me al zoveel duiven gekost” zegt Flip. Africhten wordt weinig gedaan dit geldt zowel voor de jongen als de ouden. Wat de medische verzorging betreft zegt Flip, “ik rommel altijd zelf maar wat, een beetje van dit en een beetje van dat. Iets tegen het geel en de koppen daar ontkom je niet aan. Op de beurs koop ik altijd wat spullen en daar doe ik het hele jaar mee.”.

De winnende duif

De winnaar (8-1099298) is een rechtstreekse Eijerkamp duif die Flip kreeg omdat zijn dochter meubels had gekocht. Hij had toen gezegd “laat ze de duiven maar opsturen want ik had geen zin om ze op te halen en ik kan niet zien of er wat in zit”. Ik kreeg er toen vier en heb er drie van verspeeld bij het africhten en hield deze over. Bij de laatste keer loslaten voor het inkorven was alles al thuis en binnen en alleen de “298” ontbrak. “Toen dacht ik die is in vorm en daarom heb ik hem als tweede op de lijst gezet en verdomd die was het” zegt Flip lachend.

De winnaar won de volgende prijzen:

    * 560e nationaal Bordeaux ochtendlossing (als jaarling)
    * 308e nationaal Tarbes ochtendlossing in 2010
    * 23e nationaal Perpignan in 2010 en tevens de 1e prijs in Marathon Noord

De “298” stamt uit de beste van der Wegen-lijnen van Hans en Evert Jan Eijerkamp:
De vader is de “zoon Phoenix” uit “De Phoenix” (1e nat. Ruffec 1998 tegen 3.980 duiven) x “Ramona” (1e nat. Bergerac)  X dochter “Straaljager” uit de “Blauwe Straaljager” (vader 1e nat. Marseille 1998 en grootvader 1e nat. Dax 1999)  X  kleindochter “Turbo” (1e nat. Pau).
De moeder is kleindochter “Ronaldo” uit Blauwe Koster (“Ronaldo” won 14 prijzen op de overnachtvluchten)  X  “Bontje van de 44” (halfzus “Tiësto”; “Tiësto” won 1e intern. Periqueux 2005 tegen 7.436 duiven). Flip was wel verbaasd dat de winnaar er ’s avonds (21:34:25 u.) al was omdat zijn ervaring is dat de v.d. Wegens taaie duiven zijn maar meestal niet de snelste.
Het duivenbestand bestaat in hoofdzaak uit v.d. Wegen en verder wat duiven van Bakker Poortugaal, Brüggeman uit Assendelft, Piet de Munck en met Peter de Haan uit Den Hoef werd wat samenkweek gedaan.

Bewondering heeft Flip voor mannen als Chris van der Velden en Nico Volkens die “altijd” duiven hebben ongeacht de omstandigheden.
Bij Stichting Marathon Noord wordt meegedaan sinds een aantal jaren geleden de grensaanpassing werd gedaan en nu is de overwinning op Perpignan bij Flip terecht gekomen.


Namens Marathon Noord overhandigt Wim van Dorrestein(r) de felicitaties en een bijbehorend kleinigheidje.

Nu wordt het afwachten wie zich voor een jaar Marathon Noord kampioen op de ochtendlossingen mag gaan noemen en Rob Schouten uit Warmenhuizen gaat aflossen. We wensen Flip samen met zijn vrouw en kinderen nog vele gezonde jaren en veel plezier met de duiven.

Heimen HuismanIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

'We worden terug op aarde gezet'... - ...

Hallo allemaal, Als eerste hoop ik dat jullie en jullie naasten nog gezond zijn en dat ook mogen blijven. We ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Weer vliegen - Ad Schaerlaeckens -

  Voor info m.b.t. de mogelijkheid tot spelen in Nederland zie www.deduif.be  Kennelijk zit niet ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor