23e Voorjaarsbeurs - Houten

Maart roert zijn staart…
Op 3 en 4 maart 2018 gaat het weer gebeuren. Het startschot voor het nieuwe seizoen, vele  duizenden bezoekers willen het allemaal meemaken in Houten. Het meest toonaangevende evenement in West-Europa zorgt elk jaar weer voor een groot samenzijn tussen melkers van over de hele wereld. Met een winter die pas net op gang lijkt te komen kunnen we het ons nauwelijks voorstellen, maar over nog geen 6 weken zijn de programma spelers al volop aan het opleren. Waar kennen we dit van? Met meer dan 20 jaar beurservaring nemen wij u even mee terug in de tijd, naar de Voorjaarsbeurs van 2007. Deze is namelijk identiek aan dit jaar. In 2006 hadden we immers ook volop vogelgriep gehad het seizoen toen kwam pas in mei in opgang maar in de winter van 2007 waren we dat allang weer vergeten. Die begon toen ook laat en het sneeuwde met de Voorjaarsbeurs in 2007, écht! Maart roert zijn staart, is het gezegde bij zulke weersomstandigheden.

Peter van Raamsdonk had toen die tijd een Peruaanse band geregeld die buiten in de sneeuw op hun panfluit de meest mooiste welkom liederen maakten. Jammer dat de digitale foto’s zoek geraakt zijn, ergens op een cd of zelfs ee floppy disk, maar daar kun tegenwoordig niet veel meer mee... Het probleem van die tijd was de opslagcapaciteit op computers.


 
Foto: Peter van Raamsdonk die in 2007 namens alle exposanten een bos bloemen overhandigd aan Pieter Kos

Dat jaar was identiek aan nu – 2018 –  want ook toen (Expo Houten was nog niet gerenoveerd) alle hallen tot aan de nok toe vol met exposanten. En het werd druk, erg druk ondanks de sneeuw die in de periode van begin maart overigens vrij snel weg dooit. Bijna hadden we in 2007 de deuren even moeten sluiten, maar met een snelle handige nieuwe routing konden we dit voorkomen. Het late winterweer was toen geen belemmering en wij geloven nu ook niet want het gros van de bezoekers komt van heel ver! En de vele busreizen vanuit heel Europa zijn ook al weken lang volgeboekt.

Even terug naar Peter van Raamsdonk, de grondlegger van de moderne duiven fotografie. Al ruim voor 2007 maakt hij zijn foto’s al digitaal, bewerken meen ik van niet… Waar het om gaat is dat hij de basis heeft gecreëerd voor de vele websites die nu wereldwijd duiven verkopen. Bijvoorbeeld ook voor Pipa van Nikolaas en Thomas Gyselbrecht. In 2006 was pigeon paradise enkele weken lang de meest bezochte website  ter wereld (!!!) omdat zij het nieuws over de vogelgriep zo goed op de voet volgden. In 2007 kwamen zij folderen op de Voorjaarsbeurs. Nu is Pipa een begrip en uitgegroeid tot de meest vooraanstaande website op duivensport gebied ter wereld.

Digitalisering de trend in duivensport
Het jaar 2018 is in die zin ook identiek aan die tijd van medio 2007 (dat digitalisering zijn opweg naar de duivensport vond) want nu zijn er de eerste vloggers actief. Video log! Zo kwamen wij deze winter op de beurs in Portugal via Johannes Jacobs (eigenaar van de firma Tollisan) in contact met Yoessef, een aller aardigste Nederlandse jonge duivenmelker van Marokkaanse komaf. Yoessef heeft 10.000 YouTube volgers, meest uit Arabisch sprekende landen, samen Yoessef ging ik op bezoek bij de organisator van FCI Derby Costa del Sol. De eigenaar, Xavier heeft ook een groot kweekcentrum (Winkie Pigeons) en is al twee jaar exposant op de Voorjaarsbeurs. Zijn zoon, Spaans sprekend heeft 50.000 (!!!) Spaans sprekende YouTube duivensport volgers. Wacht even; 50.000 liefhebbers die hem wereldwijd volgen met zijn duivensport belevenissen… Absoluut de trend want in al die landen hebben zijn geen sportblad, dus hoe kun je snel en beter alles leren over wedstrijden met postduiven? Juist via social media, met je mobieltje altijd paraat!

Om mee te gaan met de trends en de laatste ontwikkelingen heeft een dergelijk evenement met ruim 10.000 m² vloeroppervlak een aanzienlijke voorbereidingstijd. En wat lopen ook wij als organisatie achter bij de laatste ontwikkelingen. Het gaat zo snel… Met transporteurs naar Houten te halen is verleden jaar de tendens gezet, exposanten en bezoekers zullen de komende jaren zien dat meer en meer bezoekers per vliegtuig zullen afreizen naar Houten. En met eerder beschreven trend van vloggers zal het grootste Voorjaarsevenement van Europa weer nieuwe doelgroepen aanspreken en zal het evenement nog meer een internationaal karakter krijgen. Foto Compuclub VJBeurs 2017: verdergaande digitalisering, de trend in duivensport

One Loft Race Exposanten
Verder is er een groeiende interesse bij de eenhoksvluchten en bij sterk spelende liefhebbers op te merken! Die laatste groep verkoopt hun eerste of soms al tweede ronde jongen. Exposanten die hun eerste ronde ter verkoop aanbieden koppelen meestal zo rondom de jaarwisseling en hebben de duiven tijdens de voorjaarsbeurs klaar zitten voor de verkoop. Ook voor hen is er een aanzienlijke voorbereidingstijd om aan een dergelijk evenement deel te nemen. Met 25 exposerende One Loft Races komen zij dit jaar van over de hele wereld naar Houten. Met stands uit China, Thailand, Zuid Afrika, Zimbabwe, Griekenland, Kroatië, Bulgarije, Roemenië, Polen, Ukraine, Denemarken, Spanje en Portugal is er volop keus om mee te doen aan een dergelijke race. En wij kunnen u melden dat de Nederlands inbreng het goed doet op die al die races!!!

Meer dan 250 exposanten is uniek in Europa
Om alles goed te zien in Houten is het ondoenlijk om over de beursvloer te racen. Mocht u een bezoek aan de Voorjaarsbeurs voorbereiden, plan dan voldoende tijd in. In meer dan 20 jaar heeft organisator Pieter Kos een beurs met naam & faam opgebouwd, het is juist deze uitstraling die elk jaar borg staat voor fijn duivenplezier, maar ook hernieuwde kennismaking met gelijkgestemden. Even binnenlopen en info op te pikken, dat is, zoals al aangehaald, de ultieme kans om als liefhebber het best mogelijke voor uw duiven te verkrijgen.

NPO stand
Ook de NPO is weer van de partij op de Voorjaarsbeurs. Als gebruikelijk kun u bij de NPO ringen op naam laten overschrijven, duplicaten aanvragen en alle andere NPO zaken regelen. Daarnaast is het bestuur NPO een nieuwe weg ingeslagen en hebben zij hard gesaneerd, waar niet alle belanghebbende blij mee zijn. Soms is de wetenschap een stap terug te doen, twee stappen vooruit. Met dit gegeven en wederzijds respect is de samenwerking tussen Proff Sport en bestuur NPO nooit verloren gegaan en gaat bestuur NPO de bezoeker tijdens de Voorjaarsbeurs verrassen met een nieuwe stand en een visie op de toekomst en iets extra’s voor de bezoeker. De verhuizing naar het nieuwe kantoor is inmiddels een feit en met nieuw beleid een frisse stap vooruit naar de toekomst.


 
Foto Pipa stand VJBeurs 2016: gezellig een biertje pakken met vrienden van ver!

Slot
Buiten zal het koud zijn, maar eenmaal binnen in Expo Houten zal het gezellig druk zijn en warm. En mocht het u té warm worden dan kunt u altijd een gratis ijsje halen bij Coolbird, zomaar een van de gratis items. Want met een onnavolgbare sfeer in Houten - eenmaal in het complex - wordt iedere bezoeker weer getrakteerd op grandioze beurskortingen vele gratis goodies en andere items. Een actuele plattegrond en lijst met deelnemers wordt dit weekend op de website geplaatst.

De beurs is op zaterdag 3 maart geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag 4 maart van 9.00 tot 14.30 uur. De entreeprijs is € 12,50 per persoon en voor kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie zoals een route beschrijving, filmpjes en foto’s van voorgaande jaren en een complete plattegrond met deelnemerslijst vindt u op de website: http://www.proffsport.nl

Succesverhalen aan de basis voor het jarenlange enorme succes van de beurs!
Gaandeweg de jaren dat de voorjaarsbeurs hét evenement van Europa is geworden kunnen we hierover ook door liefhebbers gedeelde succesverhalen vertellen. Al van meet af aan werden er goede jonge duiven verkocht op de Voorjaarsbeurs, mede daardoor kon het evenement zo snel groeien. In 2007 was er bijvoorbeeld de winnaar van nationaal Bourges; dit duifje werd in het voorjaar van 2007 verkocht in Houten door Heynen & Zn. uit Gronsveld en werd de snelste duif van het totale concours (jong en oud) 59.000 duiven! De combinatie Lefevre - Weicker de nieuwe eigenaar die met het duifje vloog, kreeg de gewonnen prijs uiteindelijk niet omdat de duif niet op tijd op naam was overschreven… Succesverhalen zijn overigens altijd welkom bij de organisatie van de beurs, dus stuur maar door!

Succes in Ierland door aangekochte duiven op de Voorjaarsbeurs!
Ons bereikte dit jaar een enorm succesverhaal van Cliff Stewart die in het noorden van Ierland speelt. In Noord Ierland is het niet ongebruikelijk om soms tegen meer dan 40.000 duiven in een wedstrijdweekend te vliegen. In 2016 reisde Cliff naar Nederland. Er werden op de beurs 4 jonge duiven gekocht bij Stefan Wutzmann. De jongen werden meegenomen naar huis om klaargemaakt te worden voor de wedstrijden, 1 raakte er gewond maar de andere 3 kregen in totaal 7 wedstrijden in hun eerste jaar. Ze wonnen samen 4 x een 1e prijs, 3x een 2e prijs en 1 x de 4e prijs. De D16 6410-409 won een 1e tegen 3103 duiven op een vlucht van 418 km. Zij is moeder van de IHU-17-1869, zij won een 1e in de club & 3e in de regio tegen 3361 duiven vanaf Thurles, 323 km, enz. In 2017 won hij; 7 x de 1e prijs, 5 x een 2e prijs, 8 x  en 3e prijs, 9 x de 4e prijs en vele prijzen meer. Cliff komt zeker in 2018 weer naar de ‘Houten Fair’, hij gaf aan al weer uit te kijken naar de mensen die hij beschouwt als zijn vrienden.


 
Jan en Marleen Duits, Pierre en Anneke Faes

Jan en Marleen Duits uit Eijsden zorgen voor spektakel op Troyes in Limburg.
Al jarenlang verkopen Anneke en Pierre Faes uit Baarn op de voorjaarsbeurs jonge duiven. In 2015 presteerde Jan en Marleen Duits uit Eijsden het om een 1e NPO-afd 4 te spelen. Ze kregen er twee tegelijk op de plank van Troyes en twee minuten later er weer 4 elkaar snel opvolgend. Resultaat 1-2-3-6-8-10 etc. tegen 6.698 duiven.

Het succes verhaal van Roy Abels uit Munstergeleen, wederom met duiven van Pierre Faes
Roy gaat elke jaar met enkele vrienden naar de Voorjaarbeurs in Houten. Zo liep hij in 2014 langs de stand van Pierre en Anneke Faes uit Baarn. Hier ontdekte hij een duifje welke hem erg aanstond. Snel werd besloten het duifje aan te kopen. Het was een zuivere Koopman duif en dat zou wel kunnen passen om in zijn huidige fondstam iets meer snelheid te kunnen brengen. Op aanraden van Pierre Faes ging ook het nestmaatje mee naar Munstergeleen. Beiden werden uitgewend en het geschelpte doffertje met ringnummer NL14-1781122 wist als jong al een 3e vanaf Rethel te vliegen in SS Maaskant (1099 d). In 2015 vloog hij op Lorris een 13e tegen 970 d, en uiteindelijke pakte hij grandioos de zege op Limoges tegen 3.481 duiven

Beste Vitesseduif 2017 gekocht op Voorjaarsbeurs te Houten!
Één van de meeste recente successen welke ons bekend is moet wel zijn de beste vitesseduif WHZB/TBOTB van 2017. Deze duivin werd gekocht bij Team Wesseling- Böing - Heiden uit Duitsland door de Comb. Jonkers-Pit te Wolvega. Zij staan in 2018 weer op de beurs bij standnummer 336 dus neem gerust een kijkje bij de kwekers van deze superduif. Comb. Jonkers-Pit zal aankomend jaar ook op de voorjaarsbeurs staan bij standnummer 337. De story van Comb. Jonkers-Pit uit Wolvega is inmiddels bekend en was enige weken terug nog uitgebreid te lezen in het Spoor. Deze geweldige aangekochte duivin won 7 x een 1e in de club en verder waren de resultaten van ‘Rode Wiegertje’, de volgende; 2e/2.015 Weert, 5e/1.227 Weert, 3e/2.198 Heusden-Zolder en tevens 6e tegen 20.893 duiven, 10e/2.247 Heusden-Zolder, 11e/1.744 Gennep, 16e/2.150 Gennep.Franz Lange uit Lichtenau – Herbram met duiven van internationale allure op de beurs!
 
Al jaren investeert de Duitse duivenmelker Franz Lange in topduiven. Op zijn hokken bevinden zich momenteel hoofdzakelijk de duiven van Dirk van den Bulck uit Grobbendonk(B) en Günter Prange uit Meppen(D). Er zitten kinderen en kleinkinderen van de wereldberoemde topduiven van deze 2 hokken. Ook Herr Lange heeft diverse berichten uit met name Engeland ontvangen met 1e prijs winnaars, ook in groot verband!
Ook in 2018 staan er weer grote namen op de voorjaarsbeurs! Een kleine greep uit de grote groep liefhebbers die jonge duiven verkopen en waarbij het zeker de moeite waard is om eens aan te kloppen. Tussen de exposanten ook Nationale Kampioenen, Olympiade deelnemers, ZLU winnaars, internationale fondmatadoren, , winnaars van One Loft races, enzovoort welke deelnemen met een stand. Wij hopen u in het weekend van 3 en 4 maart wederom te mogen verwelkomen op Europa’s grootste duivensportbeurs in het voorjaar. Succesverhalen blijven komen, laat u in 2018 de volgende zijn!

De beurs is op zaterdag 3 maart geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag 4 maart van 9.00 tot 14.30 uur. De entreeprijs is € 12,50 per persoon en voor kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie zoals een route beschrijving, filmpjes en foto’s van voorgaande jaren en een complete plattegrond met deelnemerslijst vindt u op de website:

http://www.proffsport.nl

Pietr KosIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor