Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Update 19 september - Ad ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de kwaliteit van de kolonie een enorme boost. Hij werd daarmee 2e Kampioen kring en ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, die chauffeur en tevens convoyeur is van de afdeling 10. In het vervolg op ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad ...

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch verlopen Noyon verleden zondag (concoursduur plaatselijk 3.5 uur) was het ...

Ad Schaerlaeckens

Kuren of niet kuren? - ...

I In deze Coronatijd lijkt alles anders. Ik denk dat iedereen in het begin wel onzeker was, over hoe het verloop van dit virus zich zou gaan ontwikkelen. Nu, na een paar maanden, wordt heel ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Succesvol - John ...

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog gespeeld worden, als het weer het toelaat tenminste.  

John Logemann

Domme pech - Ad ...

Zondag middag. We zouden gisteren Melun gespeeld hebben maar dat werd verplaatst naar zondag, vandaag dus. Maar duiven nog niet los. De doorgaans voorzichtige Nederlanders speelden gisteren. ...

Ad Schaerlaeckens

De tweede helft voor ...

Als ik nu naar de training wedstrijden van de Eredivisie kijk op TV, dan valt het op dat het thuisvoordeel minder is geworden. Publiek speelt toch ook echt een belangrijke rol. Het zorgt voor ...

Willem Mulder

Durft de ZLU de ...

Wat kunnen zoal de redenen zijn waarom er verkeerde keuzes worden gemaakt met het lossen. Zou het kunnen zijn dat de financiën bij de afdelingen een te grote rol spelen? De truck die ...

Willem Mulder

Zo simpel is het niet - ...

Een Belg vroeg om een koppel eieren van onze beste vliegers en een van onze beste kwekers. Je kan zo’n vraag niet kwalijk nemen. Wie wil er niet van de beste als hij iets aanschaft. ...

Ad Schaerlaeckens

FORMULIEREN

Jan was hier met zijn vrouw. Hij is met duiven moeten stoppen maar kwam een attentie brengen vanwege zo lang goede contacten, goede duiven en een gunst. Ik was aangenaam verrast en moest denken aan wijlen Stan R., de vader van de bekende ‘omroeper’ Gust van De Duif.

 We kwamen wel eens bijeen met de vrouwen. Stan op een dag: ‘Mensen nemen jou serieus en daarom dat je het in je hebt liefhebbers bekend te maken, zelfs beroemd. En ook om ze geld te doen verdienen, zelfs rijk te maken. Maar, ik zeg je nu al. Veel mensen zullen tegen vallen. Aanvankelijk is men dankbaar, tot ze je niet meer nodig hebben. Ik kan er over mee praten.’  Sportgenoten en ik inmiddels ook.

GEDEELTELIJK

‘Dankbaarheid bestaat niet’, hoor ik soms uit directe omgeving. Gedeeltelijk waar. Zo ondervond ik persoonlijk, althans in duivensport, dankbaarheid van de broers Marcel en Frans, Jeroen en Mark, Harrie en Cor. Van Falco, Frans en Betsie, Henri en Jaap om er maar enkelen te noemen.

Zo kreeg ik een mail van een Belg die een Nederlandse 'vriend' aan goede duiven had geholpen, maar hij kreeg, zo schrijft hij, 'stank voor dank'. Het zijn mijn zaken niet, maar met ondankbaarheid heeft iedereen te maken, ook buiten de sport. Niet van wakker liggen.

NOG TWEE

Nog twee toffe referenties. Gebr. v d. Kooy, de sympathieke schoonmaakploeg, kregen hier, uit dankbaarheid (…), wat eieren en jongen. Dat resulteerde in 2019 in de 2e beste jonge duif van Nederland. Een jong dat Willem de Bruijn hier haalde werd 4e Asduif in SS Gouwe Ijssel. Nu ben ik weer dankbaar dat zij dit kenbaar maken.

VERDUISTEREN

Sommigen zijn nu al aan het verduisteren. Helemaal overbodig. Daarmee leggen ze zichzelf nodeloze druk op. Je hebt nog meer dan een maand om daarmee te beginnen.

MINIMUM?

In het te progressieve beleidsplan van voorzitter dhr. V d Kruk passen geen kleinere clubs. Weinigen hebben daar begrip voor. Saneren kan met name in het bedrijfsleven goed zijn maar duivensport is anders.

Overal waar het speelt toont de praktijk dat, wanneer in een dorp de (laatste) duivenclub verdwijnt, ook duivensport verdwijnt.

De meeste liefhebbers zijn al (wat) ouder en clubs opdoeken houdt in wekelijks enkele keren (vele) kilometers meer rijden om in te manden enzovoorts. Iets wat de doorslag kan geven om te stoppen. In meerdere plaatsen minder duiven op halen is financieel natuurlijk niet aantrekkelijk. Maar in deze kan men creatief zijn, door met name de kosten te verhogen bij minder dan een gesteld minimum aantal duiven.

En op vrij korte termijn een ander systeem aan schaffen vanwege gps 2021? Niet ongerust zijn. Komt niets van in huis.

 Voorzitter NPO  (08-02-2020)

Voorstel ontslag heer Van der Kruk uit bestuur NPO         7 februari 2020

De Ledenraad NPO heeft op grond van de door de Ledenraad aangenomen motie van wantrouwen op 25 januari 2020 geconstateerd dat er onvoldoende vertrouwen in bestuursvoorzitter Maurice van der Kruk is voor het voortduren van zijn bestuurslidmaatschap. Het verweer tegen de motie van wantrouwen door de heer Van der Kruk is vooralsnog als onvoldoende beoordeeld. Wij stellen daarom voor de heer Van der Kruk per direct uit het bestuur NPO te ontslaan. Dit conform artikel 24 lid 6 van de Statuten NPO.

Wij verwachten van de heer Van der Kruk dat hij meewerkt aan een ordentelijke overdracht van zijn taken.

 Dit voorstel wordt ingediend mede namens de Afdelingen

Brabant 2000 Oost Brabant Limburg Zuid-Holland Noord-Holland Midden-Nederland Gelders Overijsselse Unie en de Sectie Vitesse-Midfond.

Bestuur Afdeling 9 Oost-Nederland,

Douwe Kuipers, 2e secretaris.

 Mocht ter vergadering blijken dat het verweer van de heer Van der Kruk reden is tot intrekking van dit voorstel, dan zal dit terstond ter vergadering worden meegedeeld.


Verbaasd  (04-02-2020)

Veel liefhebbers in den lande snappen er niets meer van. Van een voorzitter die maar blijft posten alsof er niets aan de hand is. ‘Treedt die dan niet af?’ zo vragen ze zich af. Ik verbaas me met hen. Misschien is dhr. v d K een prima voorzitter, misschien ook niet. Maar iemand met een greintje zelfrespect denkt er toch niet aan in functie te blijven na een motie van wantrouwen en het besef dat de meerderheid van de liefhebbers het niet meer in hem ziet zitten. Houdt toch de eer aan U zelf, geachte/beste voorzitter.

Onder deze omstandigheden kan je toch niet meer functioneren. Ik twijfel niet aan Uw goede bedoelingen, maar anderzijds is enige zelfreflectie op zijn plaats. De basis denkt aan luchtfietserij Uwerzijds. ‘Too much too soon.’ Denk ook aan een oude Griekse wijsheid: ‘Als je te langzaam loopt word je ingehaald door het ongeluk. Loop je te snel dan haal je zelf het ongeluk in.’

Om EEN aspect te noemen: U hebt mensen die een constateer systeem willen kopen aan het twijfelen gebracht. En mensen die er pas een gekocht hebben, soms met meerdere antennes, dus voor veel geld, brengt U in verwarring door zo veel onduidelijkheid en slechte communicatie. Hoe kan iemand functioneren in de wetenschap dat er bij de meerderheid geen vertrouwen is?

Zo is onderstaande van een sectie:

De 'lange arm' van de Voorzitter NPO reikt tot diep in de besturen van secties en platforms..... Overal zitten z.g. 'Stromannen' die in nauw contact staan met de VZ en resulteert een in voorkook en achterkamertjes overleg.... Slecht voor het democratische gehalte als je het mij vraagt...

 Binnenkort volgt er een persbericht van de sectie Vitesse/Midfond n.a.v. de vertrouwensbreuk binnen het bestuur van de sectie ten aanzien van de VZ sectie VM. Bij het opzeggen van het vertrouwen in de VZ sectie VM door de overige bestuursleden heeft Kruk de toegang tot de mailbox van de sectie geblokkeerd voor de secretaris de Heer Admiraal.  Zeer slechte zaak als je het mij vraagt en doet grove inbreuk op het bestuurlijke vermogen van de sectie...

(noot A S: ‘Kruk’ zou wel een beetje respectvoller mogen)


 Prettig  (03-02-2020)

Wat vroeger onmogelijk was is nu alledaags geworden: Middels mails contacten onderhouden met sportgenoten die ver weg wonen of die je niet eens kent. Zo heb ik zelf regelmatig ‘mailcontact’ met enkele jongeren in onze sport. Liefhebbers van pakweg 20 tot 40. Het stellen van vragen, geven van antwoorden, ervaringen uitwisselen en vooral het delen van nieuwtjes vinden we wederzijds tof.

Zelf speelde ik, al zeg ik het zelf, ook op vrij jonge leeftijd goed, maar gasten als Gebr. Dekker, Frank Zwiers, Christian v d Wetering, Maarten Huijsmans en juffrouw Wendela Wiersma enzovoorts waren/zijn nòg jonger nòg beter. Als oudere leer ik soms ook van hen.

VERSCHILLEND

En, geloof het of niet, aan de mails van die jongeren kan je vaak zien wie nu al landelijke top zijn, wie dat proberen te worden en wie dat nooit zullen worden. De laatste soms ondanks veel inzet, ambitie en goede wil. Die hebben ‘het’ gewoon niet, wat je ziet aan de (weer goedbedoelde) vragen die ze stellen. Gisteren kreeg ik een vraag van iemand die ‘top’ kan worden.

SERIEUZE PROBLEMEN

Voor het eerst sinds hij duiven heeft serieuze problemen. Zijn duiven tierden van geen kanten, de dierenarts constateerde geel, haarwormen en coccidiose en hij kreeg medicijnen mee. ‘Je kan al die medicijnen  natuurlijk niet tegelijk toedienen, waar kan ik best mee beginnen’, zo vroeg hij. Ik heb gerefereerd naar mijn moeder en andere bejaarden in het verzorgingshuis.

Als ik daar was tijdens etenstijd lag naast hun bord een heel assortiment pillen in allerlei kleuren en formaten die ze in een hap met een flinke slok water tot zich namen. Zou het met duiven zo veel anders zijn?

Eerst tegen pakweg geel alleen kuren en ze verder af laten glijden met hun ingewanden vol wormen of coccidiose is helemaal fout. Je laat ze toch geen dag langer met wormen opgescheept dan nodig, zeker. Wat je wel kan doen is medicineren via het voer en via het drinkwater.

VOORBEELD

Dienaangaande herinner ik me een bekend liefhebber uit Reeuwijk. Die had jaren terug problemen met de jongen (ja dat overkomt ook kampioenen) en je wil niet weten wat die allemaal tegelijk in de drinkbak kieperde. ‘Als die zijn duiven niet vergiftigt?’ ging het door me heen. Amper drie weken later wist ik, en zeker de concurrentie, beter. Wel dient gezegd dat dat iemand was met veel ervaring en best doe je zo iemand niet na maar overleg je, bij meerdere problemen met een goed dierenarts. Vele ziekten gaan overigens samen met coccidiose. Dat slaat immers vooral toe bij verzwakte duiven, daarom wordt het ook wel een 'factorenkwaal' genoemd.  

Kortom, hebben duiven iets onder de leden dan is elke dag dat je wacht met ingrijpen er een te veel. ‘Er op tijd bij zijn’ heet het ook bij veel ziektes onder mensen.


Aanbevolen    (02022020)

Bovenstaande cijfers kan je van voor naar achter en van achter naar voor lezen. Zoals lol, raar enzovoorts. Hier betreft het een datum. De laatste datum in ons leven dat daarvan sprake is.

Een One loft race die ik voor de liefhebbers zeker kan aanbevelen is die in de Algarve. De organisatie is in handen van zeer integere mensen en het verloop is elk jaar prima met een spetterend duivenfeest op de aankomstdag van de finale met verleden jaar 4.000 liefhebbers. 

 SPONSOREN

 

 

Bonnenverkoop.nl

 

 

 

 
 

GESPONSORDE LINKS

EENHOKSRACEN

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor