Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Update 19 september - Ad ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de kwaliteit van de kolonie een enorme boost. Hij werd daarmee 2e Kampioen kring en ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, die chauffeur en tevens convoyeur is van de afdeling 10. In het vervolg op ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad ...

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch verlopen Noyon verleden zondag (concoursduur plaatselijk 3.5 uur) was het ...

Ad Schaerlaeckens

Kuren of niet kuren? - ...

I In deze Coronatijd lijkt alles anders. Ik denk dat iedereen in het begin wel onzeker was, over hoe het verloop van dit virus zich zou gaan ontwikkelen. Nu, na een paar maanden, wordt heel ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Succesvol - John ...

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog gespeeld worden, als het weer het toelaat tenminste.  

John Logemann

Domme pech - Ad ...

Zondag middag. We zouden gisteren Melun gespeeld hebben maar dat werd verplaatst naar zondag, vandaag dus. Maar duiven nog niet los. De doorgaans voorzichtige Nederlanders speelden gisteren. ...

Ad Schaerlaeckens

De tweede helft voor ...

Als ik nu naar de training wedstrijden van de Eredivisie kijk op TV, dan valt het op dat het thuisvoordeel minder is geworden. Publiek speelt toch ook echt een belangrijke rol. Het zorgt voor ...

Willem Mulder

Durft de ZLU de ...

Wat kunnen zoal de redenen zijn waarom er verkeerde keuzes worden gemaakt met het lossen. Zou het kunnen zijn dat de financiën bij de afdelingen een te grote rol spelen? De truck die ...

Willem Mulder

Zo simpel is het niet - ...

Een Belg vroeg om een koppel eieren van onze beste vliegers en een van onze beste kwekers. Je kan zo’n vraag niet kwalijk nemen. Wie wil er niet van de beste als hij iets aanschaft. ...

Ad Schaerlaeckens

FORMULIEREN

Bron van onderstaande is Pitts. Jo speelde ook in ZAV. Wat een gedoe toch allemaal met die Nationale Bonden van Belgie en ook Nederland.  De verliezer is duivensport. In Rijmenam woonde er trouwens nog zo een,  Vervloesem, wiens leven bijna kapot gemaakt werd. Veroordeeld voor doping, zwaar gestraft en uiteindelijk na veel kosten vrij gesproken. En wat te denken van Nederlandse Kees Droog?

De enige die lachen zijn de advocaten.  Kees Kr beweerde trouwens altijd al dat de dopingreglementen zowel in Nederland als Belgie van geen kanten deugen. Zou Droog zonder Kees nu met duiven kunnen spelen? 

Pitts: De zaak flexiumgel kent u waarschijnlijk nog, Jo Claeskens werd positief bevonden bij gebruik van flexiumgel bij zijn  duiven terwijl hij zelf steeds volhield dat hij dit zelf gebruikt had voor een ontsteking  in de kuit.

Hij werd bijgestaan door de beroemde toxicoloog Tytgat, die ook overtuigd was dat de gevonden hoeveelheden nooit direct aan duiven werden toegediend maar indirect met ze in de hand te nemen.

De KBDB en ook het WAC geloofden die stelling niet, sterker nog de KBDB zei dat Tytgat partijdig was en dit wordt hen nu zwaar aangewreven. De rechtbank van Brussel maakte brandhout van het dopingreglement en spreekt Jo Claeskens vrij.

Verdere info volgt.


Crisis  (24-11-19)

Barsten in het bastion

Met enkele ‘zeer belangrijke’ vergaderingen in het vooruitzicht, een vertrouwenscrisis tussen de Afdelingen en het NPO bestuur, een voorzitter (dhr. V d K) die in China zit zijn dhr. Geitenbeek en dhr. Jeffrey Vroon plotseling afgetreden.

‘Plotseling’ zal dan wel zijn voor de buitenwacht, want het kan niet anders of het moet intern langer gerommeld hebben. Wat wil je met een overgrote meerderheid die zich niet kan vinden in de plannen van een bestuur. Voorzitter v d Kruk kan nu op zoek naar een andere secretaris en penningmeester.

Geen sinecure in een organisatie met zo veel tweespalt. Kan GPS 2021 hiermee ook de prullenbak in? De toekomst zal het leren. En dat zou wel eens een heel nabije toekomst kunnen zijn.


Het zal je maar gebeuren   (23-11-19)

Verdomde pech.

Onderstaande mail kregen we van Hanjo uit Friesland. We horen ook geluiden dat de roofvogel overal weer erg actief is. Een verklaring?

21 november 2019. De jonge garde verdwijnt in de mist. Gistermiddag dus woensdag om 5 voor 2 de 50 jongen er nog even uit. De schapjes even schoon maken, de jongen trainden mooi om het hok zoals ze altijd doen. Toen om half 4 de mist ineens terug kwam en het hier pot dicht werd in Workum. Resultaat S’avonds geen veer in het hok.

Nu als ik mijn stukje schrijf (10 uur in de morgen) heeft 1 de thuis basis weer bereikt. En het is vandaag weer grijs met iets meer zicht, maar ik vrees het ergste. Het gevoel wat overheerst is dat je je moeder weer verliest. 44 jaar duiven, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Vandaag maar thuis gebleven van het werk, gelukkig heeft mijn baas er alle begrip voor. Ben met zorgverlof thuis.

EN NOG DIT

Velen zijn met het oog op de winterkweek hun kwekers aan het 'belichten'. De ervaring leert dat alleen de doffers belichten volstaat. Jongen waarmee half september nog gevolgen werd zijn uiteraard niet 'klaar'.


Uitspraken van een winnaar (22-11-19)

Kort na de oorlog, zo las ik ergens, waren er in Belgie meer dan 40 duivenkranten. BS dacht ik eerst, maar… overwegende dat er toen alleen in Vlaanderen 20.000 liefhebbers waren en dat veel van die kranten regionaal waren lijkt het me niet onmogelijk.

Eind vorige eeuw kreeg ik er zelf zes in de bus, nu, naast een aantal buitenlandse kranten, nog vier: Een er van is Het Spoor. Enkele jaren terug dacht ik ‘dat blijft niet duren’, maar de krant is flink verbeterd, ook door die ‘Grootmeester competitie’. Wel hoor je vaak dat de reportages zo oppervlakkig zijn, zonder enige diepgang. De reportage over Team Hooymans in nummer 41 was echter anders. Lezenswaardig en leerzaam.

TEAM HOOYMANS

Ik kreeg daar een mailtje over. Het was van iemand die enkele jaren terug bij het feest van Eyerkamp aanwezig was. Ik zat met Jan Hooymans aan tafel toen die op een gegeven moment zei: ‘Weet je, ik speel helemaal niet zo goed hoor. Ik ben meer een kweker.’ Dat had de mailer gehoord en nu is hij verbaasd dat Jan toch maar even Kampioen van Nederland werd. ‘Zo snel zo veel geleerd?’

Hij is kennelijk niet op de hoogte. Bij Hooymans draait veel om Christian van de Wetering, een van die jonge supertalenten in de Nederlandse duivensport. Jan was zo slim deze Christian in dienst te nemen en dat was een schot in de roos. De duiven had Jan al en nu met Christian ook een super verzorger die zich met fantastisch spel op eigen hok bewezen had. En weer deed Jan een slimme zet. Het hok v d Wetering zou voortaan ‘Team Hooymans.nl' heten. Dat dus speelt op de hokken van Christian en met diens duiven. Uiteraard vooral Hooymans soort. En het was  deze Christian die in Het Spoor enkele opmerkelijke uitspraken deed.

CHRISTIAN VAN DE WETERING

Ik schreef enkele keren dat ik voeding het minst belangrijke deel van duivensport vond. Eerder zei iemand als Ludo Claessen hetzelfde en nooit kwam er enige reactie. En wat zei nu de nog pas 30-jarige duivenvedette C v d Wetering? ‘Voeding is het minst belangrijke deel van duivensport’. Bent U sceptisch? Vraag aan 5 kampioenen hoe ze voeren en je krijgt 5 verschillende antwoorden. Of kijk naar 5 de samenstellingen van 5 vooraanstaande voerfirma’s en je ziet dat die enorm kunnen verschillen.

Termen als ‘vliegvoer’, ‘ruimengeling’ of ‘kweekvoer’ slaan echt nergens op. Voer dat duiven beter doet ruien? Lachwekkend gewoon. Kijk ook naar de ruimengelingen van de verschillende firma’s en weer zie je hoe zeer die verschillen.

Op zijn manier van jongen opleren wees ik eerder. Direct naar 15 km en daar een voor een los, vervolgens alles samen los op 30 km en dan met de club naar 70 km.

Medicijnen zijn aan zijn gezonde duiven niet besteed en bijproducten krijgen zijn duiven steeds minder. U mag daar natuurlijk anders over denken en natuurlijk hoeft U hem niet na te volgen, maar vergeet niet dat v d Wetering een winnaar is. En winnaars…..


 Kloof  (21-11)

Afgelopen weken is er in meerdere verenigingen vergaderd. Ik hoor dat men overal, maar dan ook overal, zonder uitzondering gekant is tegen de vernieuwingen waar vooral onze voorzitter M v d K voor staat. Het zou allemaal veel te snel gaan.

In een traditionele volkssport als duivensport zitten weinigen (ik ken er geen) op deze (te snelle) vernieuwingen te wachten. Op ‘social media’ circuleert een interessant artikel van dhr. Q waarin hij respectvol uitlegt waarom er wat mis is met de innovatie plannen van de NPO.

KLEINE CLUBS

Zelf heb ik er herhaaldelijk op aangedrongen handen af te houden van de kleine(re) clubs. Nu schreef Co Verbree in Duifke Lacht (prima blaadje) precies hetzelfde. Vooral omdat hij een realist is (probeer ik ook te zijn) voelt dat een stuk minder eenzaam. Vriend Co stelt terecht dat, als je een plaatselijke club de nek omdraait, duivensport in zijn geheel uit die plaats zal verdwijnen.

De meeste liefhebbers zijn wat ouder en als je aan de oudste van de oudere vraagt wat reden zou kunnen zijn om te stoppen zeggen velen ‘ver rijden om in te kunnen manden’. En, het is toch niet te geloven, dat wordt juist bereikt door wat dhr vdK voorstaat. Dus dat opdoeken van kleinere clubs. ‘Door duivensport wordt je besmet’, zo luidt het. Maar dan moet er wel een besmettingsbron zijn. Zoals... kleinere clubs.

Dhr v d Kruk wil ook af van het samen spelen op een coördinaat. En laat nu dat een prima methode zijn om mensen warm te maken voor de sport. Denk aan de duivenliefhebber die tegen zijn zoon, buurman of vriend zegt ‘wil je ook een paar duiven en er mee spelen? Probeer dan eerst maar eens op mijn hok voordat je er zelf een gaat bouwen. De bonte duiven zijn van jou.’ Of zo iets. Zo iets zal niet gebeuren als het aan de nieuwe planning ligt. Maar mogelijk zie ik het allemaal verkeerd.  En ook Verbree, de Bruijn en zo veel anderen.

STIJLVOL

Het moet gezegd, dhr. v d Kruk heeft op TV (Nishoek) zijn bedoelingen stijlvol gepresenteerd. Dat verdient een proficiat. Maar, geachte voorzitter, zouden al die leden die ‘het’ niet zien zitten het verkeerd zien? Het doet denken aan die soldaat die uit de mars liep en tegen de officier zei ‘niet ik maar al de anderen lopen uit de mars’.

De kloof tussen NPO en de leden schijnt steeds groter te worden. Helaas. Natuurlijk is duivensport te lang stil blijven staan. Te lang gebeurde er te weinig. Als je te langzaam loopt word je ingehaald door het ongeluk. Klopt helemaal. Maar… Loop je te snel dan haal je zelf het ongeluk in.

Op ongeveer 40 jaar tijd verloren we ongeveer 40.000 leden. En geen hond die dhr v d K gelooft dat duivensport door de veranderingen die hij beoogt weer snel zou groeien. In 2021 al zo beweert hij. En de Eiffeltoren staat in Londen.

VOLGT NU DAT ARTIKEL van dhr. Q dat hout snijdt. Het Nederlands kon beter maar de boodschap is duidelijk. Heel duidelijk.

Dhr Q:  Als we nu de plannen van de NPO eens goed tegen het licht houden en ons realiseren wat men eigenlijk wil. Dan komen we al gauw uit op het feit dat in eerste instantie het gehele plan was opgezet om de ledendaling een halt toe te roepen en dan daarna een gestage groei zou te zien geven.

De laatste 45 jaar zijn er 45000 liefhebbers afgehaakt, gestorven, te oud, verhuisd naar een ander land of teleurgesteld door het uitblijven van resultaten de stofjas aan de wilgen gehangen.

De voorzitter van de npo gaf aan ( na het advies van mevr Olfers) dat we een aantal doelgroepen moeten zien te activeren om deze groei te bewerkstelligen. Dat moest de jeugd zijn, gestopte sporters( voetballers e.d.) gepensioneerden en gestopte liefhebbers. De eerste groep zou doormiddel van innovatie en vernieuwingen via o.a. voorlichting op scholen moeten worden warm gemaakt voor onze sport.

Waar vroeger meestal, de zonen en dochters van de liefhebbers zorgden voor aanwas. Dit is nu verleden tijd. Dat is in principe een nobel streven ,maar als je bedenkt dat bij de gemiddelde jeugd de wereld niet groter is dan 5x 10 cm ( het schermpje van hun iphone of mobieltje.)waarop alles in sneltreinvaart voorbij suist. Daar doen ze liever aan sport of spel wat weinig tot geen moeite kost en waar ze onder het genot van een cola en wat chips hun agressie kunnen botvieren in allerlei virtuele spelletjes.

Dit gaat dus nooit een duivenliefhebber worden. Gestopte sporters zouden een goed doelwit zijn, ware het niet dat moeder de vrouw en de kids zo blij zijn als een kind dat pa na vele avonden en zater- en zondagmiddagen te hebben doorgebracht op het sportveld en de kantine ,nu eindelijk eens een weekendje weg kan of iets cultureels te gaan doen. Ik spreek hier uit ervaring.

Dan de gepensioneerden, als ze nu beziet wat de regering doet met de pensioenen kan iedereen wel begrijpen dat dit financieel erg moeilijk gaat worden in de toekomst( elke euro kun je maar 1 keer uitgeven). Blijven over de gestopte liefhebbers, daar zullen er nog de minste van terugkeren, deze hebben ondervonden wat vrijheid is en als ze het huidige ondemocratische beleid goed volgen zullen ze ook niet staan te trappelen om zich in een ongewis financieel gebeuren te storten.

Tot zover de opsomming ,met als conclusie een volmaakt kansloze missie. Het zou van realiteitszin getuigen als er alles op alles zou worden gezet om de huidige leden te behouden. Het nu gevoerde beleid is daar duidelijk niet op uit.

Hopelijk zijn de secties, platforms en de kiesmannen ,mensen met realiteitszin en geen luchtfietsers. De NPO bestuurders zullen toch ook zo langzaam aan wel beseffen dat de uitgestippelde route niet zal leidden tot het doel wat zij op papier uitgedacht hebben of er moet een groter en door ons liefhebbers niet te bevatten doel zijn.

R QSPONSOREN

 

 

Bonnenverkoop.nl

 

 

 

 
 

GESPONSORDE LINKS

EENHOKSRACEN

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor