Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Veranderingen Managen - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven te spelen. Zoals gezegd: kweken kan wel, voor hoksraces, collega melkers ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad ...

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal gewonnen prijzen en aantal gezette duiven. Mensen die er niet goed tegen ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - ...

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je denkt dat je in de toekomst kunt kijken gaat jouw wereld er opeens weer anders ...

John Logemann

Gouden Duif - Ad ...

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder Chinezen wat een pak geld gast schelen wat betreft opbrengst geschonken ...

Ad Schaerlaeckens

Doktersraad Februari ...

Het is alweer februari en we hebben nog steeds geen winter gehad. De duiven vinden het niet erg en de kweek verloopt op veel hokken soepel. Echter voor de algehele toestand van onze natuur ...

Stephan Göbel

De tweede ronde, de ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, en bij de tweede een week later het alweer gewoon geworden is, toch niet zo ...

Sjaak Buwalda

'Een stormachtig ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank hangen en je gedeisd houden. En dan hebben we dan ook gedaan met een bak ...

Evelien's Journaal

Nico van Veen over - ...

Het onderwerp “toekomst van de duivensport” is blijkbaar een goed onderwerp om lezers te trekken van mijn columns. Tot nog toe kreeg ik op geen enkele column zoveel reacties als ...

Nico van Veen

Wakker in een vreemde ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met mijn trouwe laptop (nee, heeft geen naam) aan de eettafel. Natuurlijk op ...

John Logemann

GESPONSORDE LINKS

FORMULIEREN

We waren het virusje net op tijd een beetje de baas om met een klein gezelschap naar Stayen (Sint Truiden) te kunnen voor de Nationale Dagen van de KBDB.

Zaterdag werden de eerste drie Nationale kampioenen gehuldigd alsook de winnaars van goud, zilver en brons wat betreft Nationale Asduiven, de dag voordien waren de nummers 4 en ‘verder omlaag’ aan de beurt geweest.

Vroeger waren die dagen in Oostende, daar was ik nooit, maar nu hadden we iets te vieren. Wel, het is een meevaller geworden. Die nieuwe ploeg van de KBDB lijkt echt goed bezig, complimenten.

Dat is ooit anders geweest tot men besloot professionele hulp in te roepen en vanaf toen, met Filip Herbots en Jan Hermans, ging het meteen crescendo. Terecht werden beide gehuldigd. Je kan een beetje vergelijken met de NPO en Pieter Koss (Houten).

NIEUW

Ann Knaeven was de dame die alles aaneenpraatte en wat deed ze dat goed, zelfs professioneel. Nieuw was de zogenaamde Champions veiling. De NATIONALE kampioenen was gevraagd een duif te schenken die met verve werden geveild door Hilaire Surinx. Hij zou dat met Dirk Leekens doen, dan heb je meteen twee topmannen, maar door omstandigheden moest Hilaire het alleen doen. Voortreffelijk dus, krachtig gedecideerd en snel, maar dat had ook met de bieders te maken.

Was er een tijd dat je met wat geluk voor weinig geld aan duiven van een goed hok kon komen, sinds de Chinezen in beeld zijn is dat wel heel erg veranderd. Tot ongeveer 400 euro deden de Belgen goed mee, toen namen de Chinezen het over tot er twee van hen over bleven. En hoe. Soms vloog men met 1.000 euro of meer over het vorige bod, een zat zelfs zichzelf over te bieden. Het eindresultaat was buiten verwachting met 113.000 euro voor 21 duiven. Op een na werden ze door dezelfde dame gekocht, die daarmee de immense hal stil kreeg.

Mannen zie je in het Chinese makelaarswereldje om een of andere duistere reden amper. Overigens zal die verkoop wel een vast onderdeel van de agenda gaan worden, want zo snel meer dan een ton in de kas van de KBDB moet ruiken naar meer. En dat voor amper een mand vol JONGE duiven.

WAT KORTE PERSOONLIJKE IMPRESSIES

Behalve JH heel weinig Nederlanders. Henk van Limpt van Giantel (prima producten) gaf acte de presence en ook Lex de Jongh. Vader Jan (veel te jong overleden en in België minder bekend) zal nooit hebben durven denken dat zijn zoon zich zo zou manifesteren in duivensport. Zowel zakelijk als sportief. Hij en zijn team zijn op de vluchten immers ook erg succesvol. Van Hertem Schuurmans waren er ook. Die hadden enkele jaren terug geluk. 'Laten we daar eens heen rijden',  zei ik tegen W de Br. Wij er naartoe, er werden een flink aantal jongen aangeschaft en Willem gaf het echtpaar iets cadeau. Wat zijn ze daar goed mee geweest!! Die doen het dus vnl. met Nederlandse duiven. Van Willem dus en de in de Golden Ten ondergewaardeerde Scheele. Van Gaston v d Wouwer (altijd goede zin) hoorde ik dat de definitieve totale verkoop in oktober in kannen en kruiken is. Maria Broeckx verandert geen steek en wacht nog op haar eerste rimpel. Ook de moeder van Bart Geerinckx zag er stralend uit. Maar wat wil je met een zoon die men een paar jaar geleden zo goed als afgeschreven had maar nu aan zo'n indrukwekkende revival bezig is. Ook Jos Thone verbaasde. Toen hij, lang geleden alweer, opnieuw totaal ging verkopen vanwege steeds slechter wordende ogen kon ik het niet laten daar even wat cynisch over te doen. Jos voelt zich kennelijk niet snel aangesproken. Hij was voorkomend zoals hij dat kan zijn.

Kortom, er lijkt volop nieuw elan in het huidige KBDB bestuur, je zag dan ook alleen maar tevreden gezichten. Of er dan niets aan te merken viel? Toch wel.

NAAMLOOS         

De trofeeën, gouden, zilveren en bronzen medailles waren naamloos. Dat er de naam van de liefhebber niet op stond is nog te billijken, het zijn immers de duiven die de prestaties leveren, maar nog niet eens de ringnummer op de medaille van de Nationale Asduiven is een misser van formaat die me verbaasde. En dat niemand binnen de KBDB dat heeft opgemerkt verbaasde nog meer. Zo wilde ik een foto maken van de medaille die we voor onze Nationale Asduif kregen om naar een vriend op te sturen. Heb het begrijpelijkerwijs maar niet gedaan. 


Weer ondankbaarheid  (8-11)

Soms krijg ik mails die ik hier publiceer omdat ze het waard zijn om over na te denken. Zoals onderstaande.

Beste,

U schreef over ondankbaarheid. Dat was perfect de spijker op de kop. U moet weten dan onze maatschappij op sterven na dood is. Nog twee leden minder en de pannen kunnen er op. De leden weten dit en nu worden we door drie gechanteerd. Als ze ergens hun zin niet in krijgen stappen ze over naar een andere maatschappij.

Ik vindt het toppunt van ondankbaarheid naar andere leden en speciaal het bestuur toe. Daaronder zijn mensen die al tientallen jaren keihard voor de club werkten. Heel veel uren opofferden. Bij drie is een bestuurslid. Hij doet denken aan een kapitein die net voor het zinken het schip verlaat. Als kapitein dien je dat als laatste te doen.

Van een andere is de vader overleden. Die heeft 40 jaar in het bestuur gezeten en alles voor de club gedaan. Zo toon je toch geen enkel respect naar mensen toe met wie je zo lang samen was? Ben er goed ziek van, dat mag U weten.

Totdaar L. Het doet denken aan een soort soortgelijke situatie in deze regio. Duivensport staat overal onder druk. Meer dan ooit  zelfs. En als er ooit behoefte is aan saamhorigheid of noem het ‘wij gevoel’ is het nu.

Trouwens over ondankbaarheid gesproken, wat denkt men dat mensen als Jan H, Jo H, die bij Pipa enzovoorts meemaken? Ze promoten mensen, maken sommigen zelfs rijk tot ze de ander niet meer nodig hebben of zelfs met de concurrentie in zee gaan.

Mensen die niet weten te waarderen wat je ooit voor hen deed? Het is niet typisch des duivenmelkers hoor. Wie kan er niet over mee praten.


En toen… Oeps, geen overlast meer.  (7-11)

Het is nu ongeveer een half jaar geleden dat een liefhebber uit de regio Brussel me liet weten dat een flink aantal kweekduiven doodgebeten was door ratten. ‘En dan zeggen ze dat die geen duiven eten’, zo mailde hij. Niet zo lang daarna was het hier raak, evenals bij een liefhebber uit de buurt. Ik durf niet zeggen hoeveel rattenlijkjes we vonden, geen mens zou me/ons geloven.

In een weduwnaarsbak zat zelfs een nest met 10 kleine jongen. Dat heb je als je niet op het hok komt. Gelukkig hadden we een clubgenoot die er wel raad mee wist en ik heb mijn les gehad.

LES GEHAD

Nietsche: ‘Wat mensen ongeluk of pech noemen is vaak niet anders als een excuus zoeken voor eigen falen.’ Dat gold ook voor mij. Men moet weten dat ik, noodgedwongen bijna, werk met zogenaamde zelfvullers. Daar schud ik voor een week of zes voer in. Rattengif, voor wat het waard is, heeft altijd overal gelegen. Ik dacht in al mijn onnozelheid dat ze dat lekker vonden, maar had het mis. Daar werd niet van gegeten. En al gauw besefte ik waarom. Ratten zijn knaagdieren, instinctmatig verkiezen die hard voer om de tanden scherp te houden en dat vonden ze in de zelfvullers. En ik besloot in te grijpen. Die werden onderste boven gehouden en leeg gemaakt en amper drie dagen nadien was ook het daaruit gemorste voer onder de roosters in de volières op.

Een zgn zelfvuller. Maar elk voordeel hep ook zijn nadeel.

Ik besloot de duiven twee dagen heel karig te houden, en wat gebeurde? Tot mijn verbazing was op een dag tijd al het gif dat overal gespreid lag op gegeten. De dagen nadien vonden we enkele doden, en… toen...  waren we van de ratten verlost. Zo lijkt het toch. Ratten  zouden op veel plaatsen een echte kwaal zijn. Daarom als moraal: Ratten willen zijn waar ze (duiven)voer vinden. Gif leggen heeft geen enkele zin zolang ze daar bij kunnen.

EN NOG DIT:Enkele weken terug kreeg ik onderstaande mail van vriend H S. Vond het wel tof.

Goedemorgen Ad

Vorige week schreef ik op mijn site een stukje over de winnaar van de semifinale Algarve  Miroslav Vidhold. De moeder komt uit een rechtstreekse van jou.

Hij won in 2014 ook al eens de finale met een duivin welke voornamelijk het bloed van de 08-553 (Zoon Home Alone) door haar aderen had stromen. Aan het einde van dit korte stukje schreef ik vorige week:

 PS Ook in de winnaar van Golden Algarve 2018 die 20 minuten los vooruit de 1e speelde in de finale maar ook de winnaar van Victoria Falls 2019 (vele minuten los vooruit) kom je steeds dezelfde Schaerlaeckenslijn tegen via Jörge Hallman. Zijn Romario blijkt een sublieme kweker en kom je in veel topduiven tegen. Vooral in finales met bloedheet weer...Geen toeval... Ik kom daar later nog op terug..    Afgelopen weekend dus de finale in Algarve en geloof het of niet maar de winnaar komt uit een dochter Romario... Bizar toch?

Groetjes H S SPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 

 

 

GESPONSORDE LINKS

EENHOKSRACEN

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad Schaerlaeckens

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann