Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Veranderingen Managen - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven te spelen. Zoals gezegd: kweken kan wel, voor hoksraces, collega melkers ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad ...

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal gewonnen prijzen en aantal gezette duiven. Mensen die er niet goed tegen ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - ...

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je denkt dat je in de toekomst kunt kijken gaat jouw wereld er opeens weer anders ...

John Logemann

Gouden Duif - Ad ...

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder Chinezen wat een pak geld gast schelen wat betreft opbrengst geschonken ...

Ad Schaerlaeckens

Doktersraad Februari ...

Het is alweer februari en we hebben nog steeds geen winter gehad. De duiven vinden het niet erg en de kweek verloopt op veel hokken soepel. Echter voor de algehele toestand van onze natuur ...

Stephan Göbel

De tweede ronde, de ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, en bij de tweede een week later het alweer gewoon geworden is, toch niet zo ...

Sjaak Buwalda

'Een stormachtig ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank hangen en je gedeisd houden. En dan hebben we dan ook gedaan met een bak ...

Evelien's Journaal

Nico van Veen over - ...

Het onderwerp “toekomst van de duivensport” is blijkbaar een goed onderwerp om lezers te trekken van mijn columns. Tot nog toe kreeg ik op geen enkele column zoveel reacties als ...

Nico van Veen

Wakker in een vreemde ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met mijn trouwe laptop (nee, heeft geen naam) aan de eettafel. Natuurlijk op ...

John Logemann

GESPONSORDE LINKS

FORMULIEREN

GJB wees me op een punt van vergadering in Afd 9.  Voor tekst zie onder.

In onze sport zien we steeds meer het verschijnsel van professionalisering en commercialisering. Dat gaat gepaard met grotere hokken en grotere aantallen duiven per liefhebber. Nederland is een vooraanstaand land in de postduivensport. Dat betekent dat steeds meer ogen van zakelijke ondernemers op onze sport zijn gericht.

Nederland is in dit opzicht een aantrekkelijke markt voor commerciële initiatieven. In Zwammerdam is vlak voor aanvang van het seizoen 2019 een hok van 28 x 6 meter gezet met de modernste snufjes. Het heeft aan beide zijde afdelingen met een diepte van 3 meter. Weer een megahok van 56 strekkende meter erbij in Afdeling 5, dat de duivensport daar geen goed zal doen. Kortelings kwam het bericht van een nieuw megahok in de Afdeling Zeeland '96. Er ligt een voornemen om in samenwerking met een Chinese investeerder een hok te bouwen waarop volgend jaar met 1000 jongen wordt begonnen. Als dit soort hokken commercieel een succes blijken (en dat zijn de huidige), dan zullen er steeds meer volgen.

De vorige mail van deze GJB leidde tot een scheldkanonnade richting mijn persoon  op FB zo hoorde ik. Hij haalde er ook een vriend bij die negatief zou zijn geweest. Maar ik ga  de initialen van GJB uit H niet verloochenen omdat een ander meent er alleenrecht op te hebben. Zelf heb ik geen moeite met stukjes van Andre Smits of Anton Sas.


Voer, rui en nog wat   (19-10)

Over Opvoeren en Olieën: Mijn duiven kregen vroeger steeds dezelfde mengeling en dat is nog zo. Klak deed niet anders. Het voer voor jongen, kwekers en vliegers haalde hij uit dezelfde zak. Met ruimengeling moest hij lachen. En terecht. Een mengeling die duiven beter doet ruien is inderdaad lachwekkend. Bekijk hoe erg de zogenaamde ‘ruimengelingen’ van de diverse firma’s soms verschillen en je kan amper anders dan het me eens zijn.

En karnemelk en thee dan? Thee van dennennaalden bijvoorbeeld? Als U aan die zaken geloof hecht geven. Al is het maar voor de eigen gemoedstrust. Ik geloof er niet in.

NIET NODIG

Gezonde duiven ruien vanzelf, dat is een natuurlijk proces, daar hoef je niets voor te doen. Zeker nu niet (meer) knoeien met licht en donker.

Als er een ding is dat ruiende duiven wel absoluut nodig hebben is het geregeld een bad. Daar mag je badzout in doen als je geld te veel hebt, maar daar ga je geen prijs meer om winnen. Als ik er aan denk gaat er wat zout en azijn in het badwater of wat chloor. ‘Als ik er aan denk dus’, en dat is hoogst zelden.

Ik weet het, ben nogal sceptisch van aard. Maar heb al te veel liefhebbers die op de vluchten weinig voorstellen in al hun goede wil overtollige en soms dure supplementen zien kopen. En… ik ken te veel echt grote kampioenen die er met alles afblijven.

En vitamines dan? Ook daarin geloof ik niet maar mochten ze al nut hebben dan is het nu, in de ruitijd. Op korte tijd wordt heel het verenkleed vernieuwt en dat kan niet anders dan erg veel van een duivenlichaam eisen.

NOGMAALS VOEREN

Je ziet overigens steeds meer liefhebbers een heel jaar door dezelfde mengeling geven. Ook de Bruijn is er zo een. En opvoeren dan? Daarin heb ik nooit geloofd. Tenminste als daarmee bedoeld wordt in het begin van de week licht voeren en geleidelijk zwaarder. Met op de dag voor inkorving bijvoorbeeld extra mais of pinda’s.

Wetenschappelijk lijkt het mij onzin om een duivenlichaan in een dag tijd meer reserves of noem het energie mee te geven of aan te sterken. En nu ik wat oude notities las die ik ooit maakte ten huize Comed voel ik me een stuk minder eenzaam. Daaruit blijkt immers dat dhr Jorissen, apotheker, wetenschapper en zoeker tegelijk er weinig anders over denkt. Hij is weliswaar een enorm voorstander van olieën voor wedstrijdduiven, maar die een of twee dagen voor een wedstrijd toe dienen mist ook volgens hem elke zin. Die moet je, volgens hem, al beginnen te geven een dag of zeven voordat die belangrijke vlucht daar is.

EN FOND DAN

Toegegeven een absolute topspeler op de grote fond als Joost de Smeyter denkt er anders over, die gelooft heilig in supplementen. Zouden die op de fond mogelijk wel nut hebben? Natuurlijk moet zo’n man voortdoen, maar in de zoektocht naar meer wijsheid moet een mens ook bij anderen te rade gaan. Jos Joosen bijvoorbeeld. Heeft op de grote fond ook enorm gepresteerd en die gelooft evenmin in supplementen.

Neem ook Verkerk. Die zegt dat er weinig is dat hij niet heeft uit geprobeerd maar bij geen enkel product was ooit sprake van enige toename in vorm. Bas speelt weliswaar geen grote fond, maar eist van zijn duiven mogelijk meer dan die grote fondspelers de Smeyter en Joosen. Anders moet men dat vliegprogramma van Zuid Holland maar eens bekijken. ‘Veel te zwaar’ vinden daar zelfs de mannen met heel veel duiven.

VLIEGPROGRAMMA

‘Veel te zwaar?’ Wat moeten die mannen met weinig duiven dan niet zeggen? Over vliegprogramma’s nog dit. Ik stel voor daar nooit nog enquêtes over te houden. Uit die enquêtes, ik heb het over Nederland, blijkt immers dat de meerderheid van de liefhebbers minder vluchten wil, maar werd ooit naar hen geluisterd? Nee.

Meer dan de helft wil ook pas met halve fond beginnen als vitesse is afgewerkt en ook later met jongen beginnen blijkens die enquêtes. Maar ook daar kwam weinig van in huis. Of komt dat nog?

VRIENDEN

Met zo te schrijven over supplementen maakt een mens zich geen vrienden, zeker niet onder die gasten die die overtollige bijproducten verkopen, ik weet het. Maar vrienden maken, moet dat dan? Sommigen van die makelaars in luchtkastelen hebben geen letter voedingsleer gestudeerd en toch vangen ze meer argeloze liefhebbers in hun netten dan de doorsnee visser vis.  Hun taalgebruik is al even krom als de gedachte waarop wordt gehinkt. Koop voor die centen liever iets voor vrouw en kinderen beste mensen. Of ergens een koppel eitjes. Want waar je NIET zonder kan is GOEDE DUIVEN.  


 Commentaar overbodig  (16-10)

Nadat we in 2018 'onder koning' waren in ZAV na een ontketende Jos Vercammen werden we nu zogenaamd Koning. Kon ook moeilijk anders in zo'n jaar. Nu voor Vercammen die ongeveer 25 km korter speelt. En Jos en Lars hebben goede !

-------------------------

ASDUIVEN ZAV 2019

JAARLINGEN

1. Comb Maegh - A S   18-6243727

2. Hok van Gastel         18-6021241 

3. Comb Maegh - A S   18-6243757

4. Comb Maegh - A S    18-6243732

5. Comb Maegh - A S    18-6248128

6. Geyselks Kurt             18-6203725      

7. Comb Maegh - A S     18-5193432  

8. Geysels Kurt               18-6203751

9. Hok van Gastel           18-6021316

10. Johnny van Miert       18-6187133

 ------------

 OUDE

1. Eric Rooyackers            17-6024752

2. Comb Maegh - A S        17-6200709

3. Comb Maegh - A S        17-6200724

4. Hok Jos Vercammen      17-6025361

5. Comb Maegh - A S         17-6200721

6. Eric Rooyackers             16-6034364

7. Comb Maegh -  A S        16-6257755

8. Kurt Geysels                   17-6107867

9. Guido de Feyter              17-6066604

10. Eric Rooyackers             15-6022675

Op een na zijn al die Asduiven duivinnen. En dan te weten dat we slechts 12 duivinnen speelden.

------------------

EN ALS KERS OP DE TAART WERD DE 18-732 DERDE NATIONALE ASDUIF KBDB HaFo jrl.

------------------

Ook die 1e plaats Gouden Duif is best eervol.

------------------

Hmm. Niet  slecht.


Nederlanders   (16-10).

Eerder heeft men kunnen lezen dat het werkelijk abnormaal is hoe de duiven dit jaar presteerden.  Van de eerste tot de laatste vlucht. Een record aantal eerste prijzen en een prijspercentage van 85%. Komt ook voor een deel door wat geluk met imports die goed kweekten. En dat waren voor de verandering duiven met ‘Nederlands bloed’.

Falco Ebben had van mij zijn ‘Indy’. Omdat die zo goedkoop was (75€), was hij er mee gaan spelen. Die vloog zes eerste in groot verband. Falco is dan een van die mensen die WEL dankbaarheid tonen. Hij gaf er een zoon van terug en daar kweekten we al twee voortreffelijke duiven uit.

Van Scheele bekwam ik een doffer die, gepaard met een duivin van v d Brande, twee Asduiven gaf die ook eerste kunnen winnen en van Eijerkamp zitten er twee duiven die ver boven gemiddeld kweken. Zoon Jackpot en dochter Rossi van Heremans.

Ook die Eyerkamp had trouwens een superjaar. En dan zijn er dus de twee jongen van Berry v d Brandt die prima voldeden. Een ervan maakte op de laatste HaFovlucht zelfs de grootste snelheid van heel de provincie Antwerpen. Er zit nog soort in van ‘Bras’.

Een duif van Engelen kweekt prima en hield dit jaar de Belgische eer hoog. En die 12 jongen die ik verleden jaar bij een superman op de vitesse kocht? Er zit er nog een van. Was enkele keren zeer vroeg van Noyon en twee maal vroeg van de HaFo. Toen was de pijp leeg. Ik ben er nog niet uit of hij mag blijven.

De jongen van de stamduif 08-250 (vader Nationale winnaar 006 en grootvader 3e NATIONALE Asduif jrl KBDB dit jaar) raakten geen papier. Dat is duivensport zeker?

 SPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 

 

 

GESPONSORDE LINKS

EENHOKSRACEN

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad Schaerlaeckens

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann