Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Veranderingen Managen - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven te spelen. Zoals gezegd: kweken kan wel, voor hoksraces, collega melkers ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad ...

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal gewonnen prijzen en aantal gezette duiven. Mensen die er niet goed tegen ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - ...

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je denkt dat je in de toekomst kunt kijken gaat jouw wereld er opeens weer anders ...

John Logemann

Gouden Duif - Ad ...

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder Chinezen wat een pak geld gast schelen wat betreft opbrengst geschonken ...

Ad Schaerlaeckens

Doktersraad Februari ...

Het is alweer februari en we hebben nog steeds geen winter gehad. De duiven vinden het niet erg en de kweek verloopt op veel hokken soepel. Echter voor de algehele toestand van onze natuur ...

Stephan Göbel

De tweede ronde, de ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, en bij de tweede een week later het alweer gewoon geworden is, toch niet zo ...

Sjaak Buwalda

'Een stormachtig ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank hangen en je gedeisd houden. En dan hebben we dan ook gedaan met een bak ...

Evelien's Journaal

Nico van Veen over - ...

Het onderwerp “toekomst van de duivensport” is blijkbaar een goed onderwerp om lezers te trekken van mijn columns. Tot nog toe kreeg ik op geen enkele column zoveel reacties als ...

Nico van Veen

Wakker in een vreemde ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met mijn trouwe laptop (nee, heeft geen naam) aan de eettafel. Natuurlijk op ...

John Logemann

GESPONSORDE LINKS

FORMULIEREN

 

 

Hier onder een deel van een artikel dat men over twee weken in De Duif kan lezen. En voor degenen die allergisch zijn voor groen gras bij anderen, het is helemaal verdiend !!!

LUKKEN EN MISLUKKEN

Velen zijn in duivensport veroordeeld tot een bijrol omdat ze of te naïef zijn, of het gevoel niet hebben. Het omgekeerde is ook waar. Sommigen ‘hebben’ het gewoon in zich om het ver te brengen. En, de ironie van het lot is soms verpletterend, laat nu uitgerekend in West Brabant twee kroonjuwelen wonen van de regionale en zelfs landelijke duivensport.

Het zijn Maarten en Stef, twee boezemvrienden, die als moderne versies van romanhelden als Athos en Porthos door duivenland razen met hun onderlinge vriendschap als voornaamste bindmiddel. Mooi immers om te zien hoe ze elkaar het succes gunnen. Waar die Maarten mee bezig is heet ‘geschiedenis schrijven’.

 

MAARTEN HUIJSMANS

Ik heb het dus over Huijsmans en zijn discipel Stef Bals. Over Verkerk was de duivenwereld verbaasd dat die zo jong al zo goed was, Huijsmans was nog jonger nog beter. Of wat dacht U van onderstaande:

2015:  2e Nationaal kampioen vitesse. 

2016: 1e Nationaal kampioen HaFo

2017; 2e Nationaal kampioen HaFo

2018: 3e Nationaal kampioen HaFo.

2019, dit jaar dus: 1e Nationaal kampioen HaFo. Gewoon uniek in de geschiedenis van de Nederlandse duivensport. En dat moest dit jaar nog 30 worden!


Een voorzitter met ballen? (2-10)

Ook in Belgie maakt de doorsnee liefhebber zich zorgen over het toenemende aantal mega-hokken. Ze vrezen een nog vroegere teloorgang van wat eens een volkssport was. Noemde Piet de Weerd de postduif niet het ‘renpaard van de kleine man?’

Maar als je sommige hokinstallaties ziet en de zons verduisterende’ wolk duiven stelt zich de vraag wat dat nog met de kleine man te maken heeft.

Uit zeer bevoegde maar wel onverwachte bron verneem ik dat enkele van die massa-inkorvers ook aan het brainstormen zijn. Vanwege de angst dat straks mensen over hun lot gaan beslissen die niet capabel zijn.

NU WEL

Met enkele van die massa-inkorvers heb ik goede contacten. Ze waren gecharmeerd van wat ze op deze site over hen lazen. Iets in de geest van ‘een inkorfbeperking zonder meer kan niet meer. Nu is het te laat, dat had een halve eeuw terug moeten gebeuren. Mensen hebben nu van hun hobby hun beroep gemaakt, veel geïnvesteerd, en daar moet men rekening mee houden.’ Zo ongeveer omschreef ik het.

En ook die massa-inkorvers zoeken naar een oplossing waar ik al zo lang voor pleit; Een toekomstige duivensport waarmee de man met weinig duiven alsook de massa-inkorver kunnen leven. In het verleden werd de KBDB daar ook over benaderd, maar die leek doof voor de grieven van ‘de gewone man’.

Nu is het goede nieuws dat de huidige voorzitter van de KBDB wel degelijk luistert naar zijn ‘onderdanen’. Mails worden beantwoord en zelfs worden liefhebbers die ideeën aandragen door hem gebeld. Eigenlijk hoort het ook zo, maar zo iets zijn ze in België niet gewend. Het grote dilemma is dat men de duiven van de massa-inkorver broodnodig heeft om de kosten te drukken maar men het ook beu is diens naam ‘tig’ keer op de uitslag te zien. Bovendien zijn massa-inkorvers zeer ontmoedigend voor potentiele intreders. Inkorfbeperking ‘leeft’ dus ook in België. Men gaat er beslist al snel over horen en lezen.

EN NOG DIT

Hier pedigrees van duiven plaatsen doe ik niet gauw. Want het is allemaal zo betrekkelijk. Duiven met exact dezelfde afstamming als de 'superduif' zijn mogelijk niets waard. Maar de trots de 3e beste jaarling van heel Belgie te hebben overwint het van de ratio. Komt bij dat uit dezelfde vader, de 006, meer bijzonder goede duiven zijn gekomen. Een kind 006 staat overigens te koop op Pipa. Die behoorde tot de collectie van  goede vriend Stanley Meyler, die plots op veel te jonge leeftijd is overleden. Uit de 006 wordt overigens niets meer van de hand gedaan. Soms komen daar dus heel goede uit en die wil ik zelf. De prestaties van 585 zijn overigens met dubbelingen.

 


 De 18-732 en nogmaals RvR (01-10)

Mijn gsm had een tijdje aan de oplader gelegen en toen ik die ontkoppelde was het even schrikken. Liefst 17 what’s apps. Wat was me dat? Het werd me al gauw duidelijk. Onze jaarling duivin 18-732 was 3e Nationale Asduif KBDB jrl. geworden. Die apps waren niet alleen gelukwensen maar uiteraard was er ook interesse. We gaan ze volgend jaar echter ‘gewoon’ spelen.

Overigens is het zeker niet onze beste duif maar dat heeft alles met de manier van puntentelling te maken. Zo had vriend Luc van Mechelen ooit een Nationale Asduif die niet vermeld was bij de Asduiven in de club. Eenzelfde verhaal, wat hij echter moeilijk uitgelegd kreeg in het buitenland.

Ooit ook maakte Bart Geerinckx van een Nationale fondvlucht een uitslag die Nationaal (zone) beter was dan regionaal. Dit had alles met ligging en zone spel te maken.

Ik kreeg trouwens nog een mailtje van een Belg over R v R. Die had ook echt goede van hem en stelde voor te ruilen. Hmm. Misschien. Ik was met duiven die ik kreeg door samenkweek, van bons of ruilen, beter dan met duur gekochte duiven. 

Ere wie dat  toekomt

Onderstaande kregen we van een Belgisch kampioen.

Beste Ad,

 Ik las dat je Rudy van Reeth niet kende. 3 jaar geleden kende ik hem niet, en persoonlijk nog altijd niet. Maar hij is de man die alle ‘Laenen’ duiven in bezit kreeg toen die ermee stopte. Ik dacht dat ze samen speelden voordien.

Wat ik je van zijn duiven kan vertellen is het volgende: in 2017 & 2018 heb ik een ronde jongen gekocht bij X (Mechelen), een vitesser wiens duiven voor ongeveer 100% van het hok van Rudy Van Reeth afkomstig zijn. Ze werken samen bij de spoorwegen en zijn goed bevriend.

Het eerste jaar 2017 viel het me op hoe snel/slim deze duiven wel zijn. Ze staken er werkelijk en opvallend bovenuit. In 2018 terug van hetzelfde, kopduiven, snelste duiven op lossingen en een hoop eerste prijswinnaars. Ben er veel verloren (ook van mijn eigen soort trouwens), maar zij die overbleven deden het wonderwel.

In 2019 – onder invloed van de prestaties van zijn duiven op mijn hok – waagde X zich voor het eerst op halve fond en op de allereerste deelname ooit aan een provinciale vlucht (Fay aux Loges) wint hij toch wel die vlucht provinciaal in Antwerpen bij de jongen. Van een debuut gesproken!! Ik wil gewoon maar aantonen dat dit geen gewone duiven zijn!

 

Vriendelijke groeten,

 

Je hoeft dus niet wereldberoemd te zijn om goede te hebben, blijkt nog maar eens.

 


Wat vragen  (30-9)

Gust Janssen

Weer vroeg iemand me hoe het met Gust Janssen gaat. Gust is helaas afgelopen juni overleden. Hij was een goede vriend en had bijzonder goede duiven. De Olympiade 003, beroemd geworden door Leo Heremans, was door Gust gekweekt.

Algarve

De Roemeen die de ‘halve finale’ van de Golden Algarve won deed dat dus met een duif die (gedeeltelijk) van mijn duiven stamt. Het was Henk Simonsz die het liet weten. Hans Eijerkamp dan weer wees me op de afstamming van de finale winnaar afgelopen weekend. Wederom voor een deel mijn soort via Hallmann, die eerder met dezelfde soort al eens 50.000 euro won. Mooi als mensen als Henk en Hans goed kunnen hebben dat bij de sportgenoot het gras ook groen is.

Wel waar

Iemand vroeg me of het waar was dat taartvluchten, zoals men die in Noord Nederland kent, meetellen ‘voor een Olympiade duif’.

‘Natuurlijk is dat niet waar’, antwoordde ik hem. ‘Tweederde van het land kent die vluchten niet, het kan toch niet zo zijn dat een zeer beperkt aantal liefhebbers alsnog kansen worden geboden het palmares van hun duiven op te poetsen?’ Ik had het mis. Veel gekker moet het niet meer worden.

Beperkt

Als je stukjes schrijft over mensen en hun duiven word je er door sommigen van verdacht iets van duiven te kennen. Die opvatting zij ze vergeven, maar een heeeel klein beetje weet ik wel. Zo vroeg een buitenlander of ik R van Reeth en ook Roger Engelen kende, hoe goed die speelden en ook of Florian Hendriks en Bakker zo dominant zijn op de kleine fond. Zulke vragen worden meestal aan Nederlanders en Belgen gesteld voor of tijdens een verkoop op Internet.

Van Rudy van Reeth had ik nooit gehoord, maar dat zegt weinig. Hij moest bijna een vitesse speler zijn, en na enig googlen bleek dat ook zo. Mijn onwetendheid komt ook voort uit het feit dat ik het samenspel waarin hij speelt nooit volg. Zou hij een zoon van Staf zijn vroeg ik me af? Die had vroeger enorm goede. Mijn licht opgestoken bij Thierry, die woont daar in de buurt, en die bevestigde dat van Reeth in 2019 inderdaad prima gespeeld heeft. Goede duiven dus want in de streek is concurrentie.

Roger Engelen ken ik wel persoonlijk, er zijn er niet veel met betere duiven en Florian Hendriks was dit jaar inderdaad outstanding. Weliswaar had hij op een vlucht het weer (de wind) geweldig mee, maar om uitslagen te maken als hij moet ALLES in ‘elkaar vallen’. Gunstige wind, net op die dag de grote vorm en… goede duiven. Dat laatste wordt wel eens vergeten. Dat de Zuid Limburger goede heeft bewees hij ook op vluchten met ‘neutraal’ weer. En Bakker? Die mag dan bij velen minder bekend zijn, maar dat is dan bij mensen die niet tegen hem spelen. Absolute top ! .

Leo Heremans

We noemden Leo Heremans, de man die zo velen kampioen maakte. Vandaag met hem aan de koffie gezeten, en wat hij te vertellen had is voor een andere keer.


 Goirle  (30-9)

As zaterdag 5 oktober is het dan zo ver. De infoavond verzorgd door Ulrich Lemmens en Dick de Leeuw met verkoop in ons clublokaal ivm het 100-jarig bestaan. Ben je aanwezig geef je dan even op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. uiterlijk 3 oktober!! Zodat we genoeg gratis friets en snacks voorzien.

 We hebben geweldige schenkingen:

- Schellekens-Wouters: kind 1e NPO en 1e prov. asdui- f dagfond

- Gerard Schellekens: kind 1e asduif Perpignan Nationaal '17-'19 en 6e Nationaal Pepignan 2019

- Reijnen-Bolton-Hoogh: kind 1e NPO Ruffec

- L Stabel & ZN: kind 1e NPO Montlucon

- d Versluis: 2x kind 1e NPO Sens

- Comb Kok-Konings: 2x kind 2e provinciaal Sens

 - Andre Smits: kind 3e NPO Argenton

 - Comb van Wanrooij: kind 1e NPO Bourges

 - Wout Spierings: schenking uit de hart van zijn kolonie

 - Rik&Jan Hermans: lijn "jaarling Dondersteen"

 - Peter vd Merwe: koppel eieren 2020

 - B&N van Oeckel: pracht jonge duif info volgt

 De opbrengst zal ten goede komen om de duivensport te promoten in onze omgeving. Kun je niet aanwezig zijn dan kunnen via e-mail kooporders of inzetten worden geplaatst, of we kunnen bellen tijdens de verkoop!!

 Zaal open vanaf 18:00 uur

 Vanaf 18:30 bezichtigen en gratis friet met snacks

 20:00 uur aanvang infoavond

 Zorg dat je aanwezig bent voor een gezellige duivenavond.


 Lachwekkend  (29-9)

Wat waren de liefhebbers aanvankelijk tevreden over de nieuwe voorzitter dhr. V d K. Jong, open, vriendelijk, net voorkomen, verbaal sterk. Vooral dat laatste. Ik acht hem er toe in staat zelfs de paus een bordeel in te kunnen lullen. Toen hij zei er persoonlijk voor te zorgen dat het liefhebbersbestand vanaf 2021 zou stijgen, werd nog net geen standbeeld voor hem opgericht.

Hoe anders is het nu. Je hoort bijna niets anders dan ‘wat heb ik me in hem vergist’. Een tijd terug namen sommigen zelfs het initiatief tot een soort impeachment.

BEGRIJPELIJK

Waarover mensen vooral ontevreden zijn is zijn eigenzinnig optreden. Hij wil de sport vernieuwen, en drastisch ook. Het moet gezegd, de sport is aan vernieuwing toe, maar op wat hij er door wil drammen zitten heel weinigen te wachten.

-Veel onheil is al aangericht door de kleinere clubs de nek om te willen draaien. De overgrote meerderheid van de liefhebbers zijn al wat ouder. En als je aan zo’n ouder iemand vraagt wat voor hem reden zou kunnen zijn om te stoppen is het antwoord vaak ‘als ik ver zou moeten rijden om in te manden’. Dat krijg je nu juist door die kleinere clubs op te heffen. Ofwel, hoe jaag je mensen uit de sport.

-Hij wil dat we allemaal hetzelfde constateersysteem gaan gebruiken. Onderhandelingen met een bepaalde fabrikant zijn er al geweest. Is het niet ongelooflijk? Het lijkt Noord Korea wel. En wat moet er om gaan in die mensen die pas een ‘systeem’ gekocht hebben, of antennes? Kunnen die bij het schroot? Gaan die hun centen kwijt zijn?

Welke liefhebber heeft er behoefte aan om de constataties bij anderen te zien? Daar zitten maar heel weinigen op te wachten. En wie wil nu echt weten waar precies hun duiven zijn op thuisreis van een vlucht.

-Sommigen willen anderen, bijvoorbeeld hun zoon of vriend, kennis laten met duivensport door ze met wat duiven op hun hok te laten spelen. Op hetzelfde coördinaat dus. Aldus worden ze misschien enthousiast en gaan ze mogelijk op eigen benen staan. Nee, zegt de voorzitter, komt niets van in: Op hetzelfde perceel kan maar een liefhebber spelen. Laat voor mijn part desnoods 4 mensen op hetzelfde stukje grond spelen. Het heeft meer voordelen dan toelaten dat mensen met 400 duiven spelen.

HALT

De man is vooruitstrevend, dat mag. Maar de basis gaat het allemaal te snel en te ver. En wat nu zo verontrustend is? Bestuurders WETEN dat, maar niemand die het sein op rood zet en probeert hem af te remmen. Vanaf 2021 jaarlijks weer meer liefhebbers? Komaan dhr. V d K. Dat kunt U toch niet gemeend hebben. Lachwekkend gewoon.SPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 

 

 

GESPONSORDE LINKS

EENHOKSRACEN

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad Schaerlaeckens

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann