Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Veranderingen Managen - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven te spelen. Zoals gezegd: kweken kan wel, voor hoksraces, collega melkers ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad ...

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal gewonnen prijzen en aantal gezette duiven. Mensen die er niet goed tegen ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - ...

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je denkt dat je in de toekomst kunt kijken gaat jouw wereld er opeens weer anders ...

John Logemann

Gouden Duif - Ad ...

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder Chinezen wat een pak geld gast schelen wat betreft opbrengst geschonken ...

Ad Schaerlaeckens

Doktersraad Februari ...

Het is alweer februari en we hebben nog steeds geen winter gehad. De duiven vinden het niet erg en de kweek verloopt op veel hokken soepel. Echter voor de algehele toestand van onze natuur ...

Stephan Göbel

De tweede ronde, de ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, en bij de tweede een week later het alweer gewoon geworden is, toch niet zo ...

Sjaak Buwalda

'Een stormachtig ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank hangen en je gedeisd houden. En dan hebben we dan ook gedaan met een bak ...

Evelien's Journaal

Nico van Veen over - ...

Het onderwerp “toekomst van de duivensport” is blijkbaar een goed onderwerp om lezers te trekken van mijn columns. Tot nog toe kreeg ik op geen enkele column zoveel reacties als ...

Nico van Veen

Wakker in een vreemde ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met mijn trouwe laptop (nee, heeft geen naam) aan de eettafel. Natuurlijk op ...

John Logemann

GESPONSORDE LINKS

FORMULIEREN

Goede duiven aanschaffen lijkt een kunst maar een goede verzorger in dienst nemen, als daar behoefte aan is, al evenzeer. En mogelijk is een goede verzorger zelfs belangrijker dan goede duiven. Vraag het H de Weerd, John van Wanroy, de Eyerkampen, Jan Hooymans, Eric Reynen en anderen. Natuurlijk ben je ook goed af met een vader als die van Peter v d Merwe.

Die Eric heeft een Engelsman als rechterhand, Brian. Insiders weten dat het ´team Reynen´ zowel in Nederland als België speelt en Brian, als duivenman verre van dom, heeft een uitgesproken mening over het spelen in beide landen.

 

VEEL TOFFER

Na de eclatante nationale zege uit Chateauroux kon men over Brian lezen dat hij spelen in België veel toffer vindt. Niet vreemd met in volle seizoen (in Antwerpen) wekelijks vluchten heeft uit Quievrain (ongeveer 125 km) Noyon (ongeveer 250 km) HaFo (een kleine 400 km), een kleine fondvlucht en vaak ook nog eens een grote fondvlucht. Soms zelfs twee. Dus kan je bijna een heel seizoen invallen. Op Quievrain, Noyon en HaFo.

 

Inderdaad veel toffer, met dien verstande dat het fond programma veel te overladen is. Daarover klagen zowat alle Belgen, ook fondspelers, al jaren, maar wat gebeurt er? Niets. Stoicijns doof lijken ze bij de KBDB. Zelf vind ik de eerste HaFo vlucht voor jongen in Antwerpen veel te vroeg. In Nederland moet men dan nog beginnen. Straks spelen de Belgen Bourges als de noorderburen beginnen te lappen.

 

NEDERLAND

Ook in Nederland zijn vliegprogramma´s VEEL te overladen. Het maakt de sport duurder, het werk voor velen te belastend en het wordt door de liefhebbers, laat staan hun gezin, niet gewaardeerd. Maar opnieuw wordt niet geluisterd. Wij moesten als student een boek lezen dat heette ´de rijping van het verlangen´. Het zou verplichte literatuur moeten zijn voor opstellers van vliegprogramma´s. Mensen moeten ergens naar kunnen verlangen. Er niet tegen op zien. Tegenwoordig duiken ´ze´ al de koffer in met amper 16 of 17 jaar. ´Ze´ hebben geen verlangens maar doen gewoon. Met meer levensvreugde als resultaat? Hmm.

 

VERLANGEN, OOK IN DUIVENSTORT BELANGRIJKIn duivensport is het weinig anders. Een ´te veel´ en ´verlangen naar´ gaan niet samen. Wat betreft jonge duiven onderkent G Knol een probleem niet. Door zo laat te beginnen, waardoor minder vluchten, komen de Nationals in de verdrukking. Jonge duiven zitten te snel op pakweg 450 km. En hier komen we weer aan mijn mantra: In een goed vliegprogramma moet men ten allen tijde een vlucht over kunnen slaan. En daarvoor kan men talrijke redenen hebben.    

 

INVERSIE HYSTERIE

Over ´niet luisteren´ gesproken. Ik ken niet een oudere ervaren topspeler die inversie serieus neemt, meer nog ze geloven er niet in. Maurice weet dat, de mensen van het IWB weten dat en de WOWD weet dat. Waarom wordt niet naar die praktijkmensen geluisterd? Bij mooi (warm) weer de duiven vroeg los, beweren die ´ervaringsdeskundigen´. Zoals de Belgen doen. Of is dat een te revolutionaire gedachte?        

 

 Medisch (11-9)

Antwerpenaren, en niet alleen zij, weten hoe de duiven de laatste jaren komen. Vooral 2018 en 2019 waren uitzonderlijk. Wat we medisch deden? Dat valt eigenlijk best mee. Of ‘tegen’, afhankelijk van wat je wil lezen.

 

Voor het seizoen al vertoonden de oude  zulk een fantastische conditie dat we besloten er met alles af te blijven. We zijn ook dit jaar niet naar een dierenarts geweest. Tijdens het seizoen durfden we amper kuren uit vrees de fantastische conditie te ondermijnen.  'Amper' dus want toch is eenmaal twee dagen gekuurd (ademhaling en luchtwegen) maar ik vermoed dat zelfs dat overbodig was.

 

Bij producten worden niet gegeven omdat ik er niet in geloof. In geen enkel, behoudens de emmer Allerlei van van Tilburg. Wel worden wekelijks de ‘gele druppels’ aangewend.

 

JONGEN

Jongen is een ander verhaal. Omdat ze moeilijk op gang kwamen zijn die gekuurd tegen geel, luchtwegeninfecties en schimmels. Maar de echte topvorm kregen ze pas de laatste vluchten. Of het iets met die kuurtjes te maken heeft zullen we nooit weten.

 

PARATYFUS

In 2011 hadden we dus serieuze problemen met paratyfus. Sportgenoten vroegen zich af hoe zo iets mij kon overkomen. Wel, paratyfus was het laatste waar ik aan dacht om de eenvoudige reden dat daar elk najaar tegen gekuurd werd. Toch vertoonden ze alle verschijnselen. Jongen die niet mooi opkwamen, niet strak in het nest lagen, vliegers die vermoeid van de reis kwamen en goede duiven die verloren gingen, waaronder de 682, die fantastisch presteerde als jonge duif. Door ‘Superduif’ werd ze zelfs gekroond tot 3e beste jonge duif van Belgie. Haar nestzusje, de 683 zou nog moeder worden van ‘Den Ad’ van Marcel Wouters. ‘Den Ad’ werd 1e NATIONALE ASDUIF KBDB en 1e Olympiade duif HaFo. Het probleem WAS ook paratyfus, zo zou blijken. Gewoon te veel jaren met steeds hetzelfde middel gekuurd. Datzelfde overkwam trouwens ook sportgenoten. Een kuur met Baytril eind 2011 bracht redding.

 

EN TOEN

 

De duiven herstelden spectaculair. In 2012 werd het 1e Kampioenschap jongen gewonnen in zowel Union Antwerpen als ZAV (Z Antwerps Verbond). De daarop volgende jaren ook weer gekuurd met Baytril, geen problemen meer gehad en zeer goed gevlogen tot ik me, nu drie jaar geleden, voornam enkel nog om de drie jaar te kuren. Dat zou dan dit najaar moeten zijn, maar ik heb me bedacht. De duiven presteerden in 2018 en dit jaar zo goed zonder gekuurd te zijn, dat ik het anders ga doen. Ook omdat geen duiven werden of zullen worden bij gehaald.

 

Ik laat in een laboratorium de mest van meerdere duiven over meerdere dagen onderzoeken. Als er geen spoor van paratyfus te vinden is blijf ik er met alles af.

 

NADOEN?

Of ik het zo goed doe? Hoewel ik de medische wijsheid zeker niet in pacht heb, denk ik denk natuurlijk van wel, anders handelde ik anders. Of ik U adviseer het ook zo te doen, me na te volgen? Helemaal niet. Ik zeg alleen hoe wij het doen. Voelt U zich beter met (veelvuldig) kuren? Doen!

 

Vooral paratyfus is wat tricky omdat de kampioenen in onze sport zo verschillend handelen. De een doet niets, de ander ent alleen, weer een ander kuurt alleen en nog een ander doet beide, die kuurt en ent. En allemaal spelen ze even goed. Wat en of IK ga doen laat ik dus afhangen van het resultaat van het Laboratories onderzoek.

 

 Prijspercentage  (10/9)

Evenals Tom Iwens (Duifke Lacht) en talloze anderen erger ik me altijd als resultaten gepubliceerd worden zonder te vermelden met hoeveel duiven werd gespeeld. Dan heeft men iets te verbergen en dat zie je vooral op verkoopsites. Prestaties komen pas goed tot hun recht als prijspercentages worden vermeld. Zo maakte Eyerkamp op de laatste vlucht indruk maar die werd nog groter toen ik het prijspercentage zag. Op het ´hoofdhok´ zelfs 25 op 25.  Wij wilden deze avond selecteren en de puntjes op de ´i ´ zetten voor volgend jaar. Maar, zo concludeerden we, we houden ALLE jaarlingen en oude door, behoudens enkele bij gehaalde duiven die al lang op het hok van de voedsterduiven zitten. Alles doorhouden? Nog nooit gebeurd en toch ligt de lat erg hoog. Zie hieronder hoe de jaarlingen percentsgewijs presteerden. Zoals te doen gebruikelijk is het prijs percentage bij de oude nog beter. Mocht U hoger hebben gescoord graag een seintje. U krijgt de eer die U verdient.  Dat we er trots op zijn spreekt voor zich.  

 

Jaarlingen 2019:

 

 Datum          Gezet           Aantal prijzen

 

 22/4             18                13

 

 5/5               10                9    (HaFo)

 

 5/5              16                12   (sprint)

 

 12/5             16                14

 

 19/5             13                11

 

 25/5             14                11

 

1/6               12                12   

 

8/6               13                11

 

15/6             12                8

 

 22/6             7                  6

 

 29/6             8                  6

 

 6/7               8                  7

 

 13/7             10                8

 

20/7             8                  7

 

 29-7             4                  4

 

 31/8             12                12  (jongen) 

 

Ook zij   (9-9)

Bij de afstamming van de Asduiven kan je wat namen lezen van liefhebbers met wiens duiven ik lukte. Daarmee doe ik wel enkele mensen te kort. Zo kwamen uit een doffer van Eyerkamp (wat speelt die goed zeg) gepaard met een duivin van Maarten Huismans meerdere (club) winnaars. Een dochter ´Rossi´, eveneens van Eijerkamp gaf ook twee prima duiven. Veel draait hier om de 006. Diens moeder is een halfzus van ´Cow girl´ van Jan en Rik Hermans.

 

Ook een doffer van Engelen is veelbelovend alsmede een zoon ´Indy´ van Falco Ebben. Ebben had Indy overigens van mij. Die won liefst 6 eerste. Vanwege gebrek aan concurrentie daar? Denk het niet. De laatste vlucht hadden we dus de 2 snelste van de totale lossing. Twee duiven van Nederlandse origine. De winnaar kwam als eerder vermeld van B v d Brandt. De duif die 2e won komt uit zoon ´Indy´ van Falco.

 

 De voordeur (8/9)

Hij kwam door de voordeur binnen, zeggen ze in België. Of door de grote poort. Dat kan je dus wel zeggen van Team Hooymans BE. Pipa liet de computer zijn werk doen en maakte een rangschikking op na vier nationale (fond)vluchten voor jongen.

 

Nieuwkomer Hooymans uit Nederland, hij speelt voor het eerst in België, klasseert vier duiven bij de eerste 100. En dat gaat in de toekomst, zo denk ik, alleen maar beter worden. Want als die Jan ergens zijn tanden in zet...…???!!!!

 

Onze Asduiven 2019  (8/9).

Oorsprong Asduiven 2019 Z Antwerps Verbond. VOOR WIE HET INTERESSEERT

 

We hadden dit jaar een unieke reeks van 9 Asduiven. Dat dus in ZAV wat zich uitstrekt van Lier tot Nederlandse grens. Van Boom tot Rijkevorsel. Dit wil overigens niet zeggen dat dat ook onze beste duiven zijn. Dat zijn ze volgens de geldende puntentelling! Zo staat er de 17/749 niet bij. Die won op een maand tijd

 

958 d / 1e.

 

1.004 d / 3e

 

632 d / 3e.

 

862 d /6e .

 

Ook nog 2e van 654 duiven, 4e van 495 duiven, 4e van 616 duiven enzovoorts. De 749 komt uit de Zoon Home Alone en de 264, onze beste kweekduivin. Die 264 geeft fantastische vliegers. Dit jaar tegen oude rakkers gezet en nada.

 

 2e Asduif Oude: 17/6200709

Vader: Broer Diamant v d Brande

 

Moeder: 10/636 Luc v Mechelen.

 

 3e Asduif Oude: 17/6200724

Vader: Uit kweekkoppel 2 Scheele.

 

Moeder: Zus Diamant

 

 5e Asduif Oude: 17/6200721

Vader: De 006 (1e Nationaal Argenton, Provinciaal 10 minuten vooruit)

 

Moeder: 264, onze beste kweekduivin. Komt uit ´Den Ad´ middels samenkweek.

 

 7e Asduif Oude: 16/6257755

Vader: 235: Weer zoon Den Ad x kleindochter 230, broer Ace Four.

 

Moeder: Leo Heremans uit broer Euro. Was ook 3e Asduif in 2017. Won meerdere eerste en eens snelste van de lossing.

 

 1e Asduif Jaarlingen: 18/6243727

Vader: Uit kweekkoppel 2 Scheele

 

Moeder: Zuster Diamant.

 

3e Asduif Jaarlingen 18/6243757

Vader: Uit kleinzoon 230 (broer Ace Four).

 

Moeder: Uit Home Alone

 

 4e Asduif Jaarlingen: 18/6243732

Vader: 006 (1e Nationaal Argenton, Provinciaal 10 minuten vooruit).

 

Moeder: 702 uit 09/622 x duivin oud soort. Won op een maand tijd in ZAV en/ of Overkoepeling 3 x 1e en ook 2 maal 3e. Opgegeven voor Nationale Asduif KBDB. Coëfficiënt zeer dicht tegen de 1.

 

 5e Asduif jaarlingen 18/6248128

 

Vader: 112 uit Extreem x zuster Leeuw Wouters.

 

Moeder: 264 onze beste kweekduivin uit Den Ad (1e Nationale Asduif KBDB, uit Leeuw Wouters x 683, nazaat Ace Four).

 

7e Asduif Jaarlingen 18/5193432.

Gekweekt door W de Bruijn. Moeder ´Maria´. Nazaat Pitbull Karel Laenen, Zeus en Olympic Hurricane. ´Maria´ was 9e Nationale Asduif jrl Pipen a. 

 

EN NOG DIT

De grote inkorvers zitten in Belgie overigens niet alleen in Antwerpen en Vlaanderen, ook de Limburgers wisten op Nationaal Chateauroux van wanten.

 

Tournelle korfde 138 jongen in. Menten 143, Herbots 170. Jongen alleen al dus. Uiteraard zijn het profs. Maar prof zijn in duivensport is nergens verboden. 

 

 Natoer en nog wat  (7/9)

In het laatste Spoor kan je een concept zien van het vliegprogramma 2020. Het is zo totaal anders dat het even wennen is. Het komt er op neer dat eerst de vitesse wordt afgehandeld, daarna de midfond en pas daarna het jonge duivenspel. Dat zou dus pas in augustus beginnen en van navluchten is geen sprake meer.

 

ANDERS

 

Iets moest er inderdaad gebeuren. Wat een eeuw lang kon kan nu kennelijk niet meer. Ik bedoel begin juli beginnen met jongen. Met dat ´iets´ bedoel ik of vroeger beginnen of later. Het zou dus later worden. Gevolg is wel veel minder vluchten en een wel erg korte aanloop naar de ´nationale´ vlucht. Er hoeft maar een vlucht uit te vallen en de sprongen worden wel erg groot. Verder dus geen navluchten meer.

 

Daar is trouwens toch iets mee aan de hand, die worden immers overal verschillend ingevuld. Was de aanvankelijke bedoeling, jaren terug, om de zomerjongen nog op te kunnen leren, van die opzet is weinig meer over.

 

In veel afdelingen spelen vroege jongen, late en ook oude in EEN concours. En wat zie je dan? Onervaren zomerjongen hebben geen schijn van kans. Dat de oude die wel ´mee zouden nemen´ zoals sommigen menen is dus een misvatting. Talloze malen kan je horen en lezen: ´Toen alle oude thuis waren moest nog lang gewacht worden op de eerste late jongen.

 

Nu zijn er ook nogal wat liefhebbers die al hun jongen op de natoer spelen. Die beleven daar dus heel weinig lol aan, jammer. Wat men vroeger wel deed, pas later ringen uitreiken voor die natoer, was daarom niet eens zo gek. En die superkampioenen die ´de boel oprollen´ met late jongen? Dat zijn geen ´superkampioenen´ maar superleugenaars.

 

BELGEN

 

Veel Belgen beseffen amper wat een luxe ze hebben. Zo kan men in de provincie Antwerpen vanaf half juni wekelijks spelen uit Quievrain, Noyon, HaFo en later ook nog eens tweewekelijks fond. Elke week de keus hebben te spelen van 130 km of 230 of 380? En kunnen kiezen wanneer men in wil stappen? Wat een genot dat is besef je pas als je het niet meer hebt.SPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 

 

 

GESPONSORDE LINKS

EENHOKSRACEN

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad Schaerlaeckens

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann